Last news in Fakti

31 Март, 2017 12:58 16 322 60

Затрогващата изповед на едно момиче: Жител съм на загиваща държава

  • изповед-
  • момиче

Едно момиче на 17 години написа дълбоко, вълнуващо и в същото време страшно с изказаните истини писмо.

Стилияна Здравкова Николова е от Черноморец

"Добър ден, уважаеми сънародници!

Добър ли е? Предполагам сте се наспали добре или може би не чак толкова добре, след като днес е поредният ден, в който се събуждате слепи, глухи и неми за това, което се случва в държавата?! Интересно ми е да разбера, само аз ли виждам какво е положението в нашата родина и ако не, защо тези, които също го виждат, не правят нищо в полза на промяната?

Интересно ми е дали само мен ме е яд, гледайки как България ден подир ден затъва бавно и мъчително, все по-дълбоко и по-дълбоко в дупката, изкопана от хората, които НИЕ сме ИЗБРАЛИ за наши управляващи?

Искам да попитам децата на нашите любими политици: и те ли като нас – тези, простосмъртните, чакат лятото да работят за 500 лева по 12 часа на морето, за да могат да си купят дрехи, обувки и учебници за училище? Техните баби и дядовци и те ли като нашите едва свързват двата края и успяват да си купят лекарства и хляб с мижавите си пенсии? Мога ли да получа отговор на въпроса с какви пари да платя разходите по образованието си и каква ще е ползата от него после? Мога ли да знам защо свестните ми и честни приятели с бедните си семейства заминаха за чужбина и твърдят, че там е рай, а тук останаха предимно разглезените наркоманчета, чиито родители са НЯКАКВИ НЯКЪДЕ ИЛИ НА НЯКОГО, и ми се налага да гледам как всеки ден се напушват и друсат в училище, пред училище, зад училище и после влизат и провалят часовете на учителите, които, въпреки че се опитват да ни научат на нещо, само гледат, щадят и бездействат?

Напоследък чувам по-възрастните да си задават въпроси, касаещи образованието, защо то било на ниско ниво, защо не сме научавали нищо в училище и така нататък. Защо ли? Защото, освен че образованието е на ниско ниво, децата на по-големите клечки са наркомани, защото те не искат да научат нищо и видимо пречат и ние – тези, които се интересуваме не само от дискотеки, барове, безразборен секс, наркотици, боища и т.н., да научим каквото и да било в училище.

Защото няма как за 15 минути да чуем и разберем урок по история, примерно предназначен за 40-минутен учебен час, само защото през другите 25 минути учителят е правил забележки и е влизал в спорове и пререкания със 16/17-годишни напушени мърльовци, които той дори не гони от час, чиито родители не уведомява, по незнайно какви причини не се вземат никакви мерки и те продължават да минават с тройки и четворки, въпреки че повечето имат по 5 правописни грешки в изречение! Ето затова!!!

И сега аз да попитам, уважаеми сънародници… тези ли боклуци ще чакаме да ни управляват след години? Това ли е бъдещето на България? Те ли ще ни лекуват родителите, те ли ще ни учат децата? Има толкова талантливи деца и младежи с дарби, с амбиции, които са доказани с награди, медали, статуетки, било то в областта на изкуството, спорта, музиката, литературата и прочие, такива, които макар и на крехка възраст са постигнали нещо в този живот, радват публиката, докосват се по някакъв начин, чрез нещо до душите на хората (които имат такива, разбира се), мислят по малко по-различен начин, виждат истинското в живота, борят се да го покажат по някакъв начин, не ги вълнуват само клюките в мрежата, кой какво споделил, кой с кого тръгнал и кой с кого преспал.

Защо в училище те са недооценени и отхвърлени от връстниците си, защо са по-долу на стълбичката на "известните", защо получават втори право на избор, защо учителите не правят компромиси на тях, а само на по-устатите? Защо, по дяволите, държавата ни е устроена така, че ако не си някакъв на някого, какъвто и да си, и на главата си да можеш да ходиш, ти си никой?! Слепи ли сте, не виждате ли какво се случва и накъде отиваме? Не виждате ли, че ние, младите българи и българки, всеки ден все повече се отвращаваме от живота си тук, от мизерията, от неправдата, от безработицата и безпаричието, от корупцията, от лъжите и празните обещания на управляващите ни и от безразличието на народа към ясната картина на своята гибел?

След пет века робство и безправие, ние, драги, отново сме роби, само че този път на собствената си държава! Каква е ползата от законите, които няма нужда да се спазват предвид наказателната ни система, и как хора, които убиват хора, се разхождат свободно навън, а човек, откраднал от кварталния магазин един хляб и едно бурканче лютеница от глад и безпомощност, лъсва като скандална новина, съдят го и го изкарват престъпник? Безумията в страната ни са толкова много, че ако тръгна да пиша за всяко поотделно, няма да ми стигне цялото мастило на земята.

Преди живеех някак безгрижно. Не осъзнавах, че родителите ми се лишават, за да имам аз. Виждах само хубавите неща от живота, смеех се, радвах се, мислех си, че всичко е розово, но идва едно време, когато, щеш-не щеш, разбираш, че си пораснал. Паралелно с това започваш всеки ден да се разочароваш от това, че животът не е такъв, какъвто си си го представял, и в нашия случай – много по-лош!

Ако трябва да си правя равносметка, толкова много минуси открих, че вече не виждам плюсовете! Продължавайте да спите спокойно, уважаеми сънародници. Щом мизерията ви допада, щом позволихте да ви направят мизерници, щом всеки път едни и същи избирате да ви повеждат стадото, щом сте съгласни с потъпкания живот на родителите си с нищожни пенсии подаяние и с невъзможното бъдеще на децата си…спете спокойно! АЗ НЕ МОГА!!!

Искам да остана тук, но…

Тежи ми най-много, че искам да остана тук. Искам да остарея и да умра в моята родина… но тя ме гони. Тя не иска децата си… тя не е достойна майка за тях. За нас! Жител съм на една загиваща държава. Приятни сънища, уважаеми сънародници!"

Текстът е публикуван в "Труд".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чак пък толкова

    36 94 Отговор
    много хубаво есе, НО не е точно тъй, като гледам как около мен си живуркат хората! Може да сме най-бедни в Европа, ама и преди 100 години пак сме били, а и сега гледам как моите познати си живуркат, ходят си 2-3 пъти годишно на екскурзия в чужбина, карат сносни коли! А управниците са бок..ци, но такива си ги избираме! Ами стига сте гледали Швейцария и Люксенбург, ами ако се бяхте родили в Нигерия, Сомалия, Ирак, Пакистан, Конго...да не изброявам??? Можело е и по-добре, но и така бива!
  • 2 Morgoth

    41 60 Отговор
    Драмата на подрастващите винаги я има. И да е добре държавата порастването си е труден период.
    Да успокоя момичето ще кажа, че аз съм от бедно семейство и съм почнал от същото място, едвам съм свързвал двата края като студент и още по-зле като войник, че и там пари не дават. Но сега съм си доста добре при това без да се налага да емигрирам.
    Ако учиш след време и в България ще можеш да намериш добре платена работа. Няма да е като в Германия, но няма и да имаш проблеми с парите. Може да ти се наложи да смениш и града, тъжно е но бъдещето на бедните градове и села които не могат да намерят работа за младите е да залинеят и изчезнат. Но други по-конкурентоспособни ще се развият вмето тях.
    Бъдеще в България има и положението ни далеч не е толкова лошо. Просто се сравняваме с най-добрите и затова се чувстваме зле. Ние сме последните в А група, но има и Б група, а и В.
  • 3 Тушибиян

    11 45 Отговор
    И давещите се на титаник са гледали как потъва корапа съдбата е била в техните ръце но какво да направят?така и ние сега нищо не можем да направим освен самоубииство и да лишим системата от 1 консуматор в шах сме
  • 4 Капитана

    23 106 Отговор
    Като не си доволна от живота в БГ.дигай гълъбите и се омитай.Сега никой никого не спира,всеки има право на избор в коя държава да живее и със какво да се занимава.Върви работи,учи,бори се със конкуренцията за работно място и се доказвай.Във България също има добре платени позиций и доходна работа,но да ти плащат добри кинти и тука и в чужбина хората искат знания и умения.Като не ти харесва в България ходи да бъдеш последната утайка на западното общество и да вършиш черната работа.
  • 5 ААА

    101 3 Отговор
    Когато се убива една държава,първо се убива вярата на човека в доброто ,справедливото , достойното , и то още в ранна възраст. След това следва разпад на социалните връзки ,които свързват една нация, и започва гниенето. Да пази Господ такава държава, не случила на истински държавници.
  • 6 Хер Флик

    27 104 Отговор
    Тая пикла кво ни занимава с душевните си терзания.Я да хваща учебниците да учи а не по цял ден да виси в нета а вечер да хвърля къчове по заведенията. И после живеела в загиваща държава.

    Коментиран от #15

  • 7 Стан

    95 9 Отговор
    Всички говорите за пустите пари и стандарт.

    И какво, ако се преборите за 8000лв заплата (пожелавам го на всеки амбициозен и кадърен българин)?

    Вие пак ще си живеете в същата мизерна държава, със същият мръсен въздух, разбити пътища, престъпност, корупция, унищожено здравеопазване и образование и т.н. Ако парите ви карат да станете слепи относно всичко това, значи сте просто дебили!
  • 8 Хасан

    76 8 Отговор
    Браво на момичето
  • 9 ник

    96 6 Отговор
    Това сме българите.Едни с/у други.Винаги.Ако всички разсъждаваха като това момиче сега щеше да е друго.Но нали сме българи-унищожаваме се сами..
  • 10 tost

    50 7 Отговор
    Бъдещето е в нашите деца.
  • 11 хххх

    70 6 Отговор
    Елита на ГЕРБ, БСП,ДПС и ОП вместо в затвора са в парламента.
    Оставим ли ги още 1 мандат, България няма да я има.
    Както казва К. Костадинов от ВЪЗРАЖДАНЕ, ако ние не ги изметем, те ще ни унищожат.
    На целия ЕЛИТ ДЕЦАТА И СМЕТКИТЕ СА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ.
    много прост народ сме станали - леви, десни, русофоби, русофили......
    а ПРЕСТЪПНИЦИТЕ се смеят и богатеят
  • 12 Моряк

    61 6 Отговор
    Абе,хора дето толкова сте отворени,не сте прочели и една книга ,но сте готови да отсечете главата на момичета.От този тип хора ,сьществуваха по- миналия век,/Вие ще кажете как се наричаха/Вместо да излезете с сопите и да натрошите главите на управляващите,вадите нож на невинния.За мен горе пишещите сте робски овце,бездушници,наркомани утрепки,изметта на Бг.За това тази дьржава няма да я има след 20 год.
  • 13 Vandall

    61 0 Отговор
    Срамувам се. Срамувам се от това да гледам как хората се примиряват. Срамувам се от факта, че всеки ден усещам как бъдещето става все по-тъмно и несигурно. На 27 съм и винаги съм си повтарял, че каквото и да става - няма да напусна Родината си. За съжаление, обаче, все по-често се замислям - какво ще успея да постигна тук? Какво бъдеще очаква неродените ми деца, как родителите ми ще изживеят старините си, и как бих понесъл гледката на цялото това нещо.
    Срам ме е, че на фолк концерти залите са препълнени, а на културни мероприятия, събори, национални празници и прочие малцина присъстват.
    Срам ме е, че всеки до такава степен се е примирил с мизерията, че не се интересува какво ще се случи утре.
    И въпреки целия този срам аз вярвам, че някой ден хората ще разберат, че никой друг освен самите нас не може да промени нещата. Докато повтаряме грешките си и докато не мислим за промяна - няма да живеем добре!
    Надявам се един ден да доживея да видя децата си да са щастливи в България...

    Коментиран от #43

  • 14 Олигофрен

    36 2 Отговор
    Момичето е в правото си, да очаква по добър жизнен стандарт,виждайки увеличаващите се милионери всяка година.Тук едвали ще има подобрение близките 30 години,за туй всеки си има глава и решава сам. Ако някой се надява точно на тези нагледци, значи голям наивник или мързелив.
  • 15 filo

    9 39 Отговор

    До коментар #6 от "Хер Флик":

    Подкрепям! Политиците били боклуци, а народа все онеправдан, така ли. Какъвто народа такива и политиците, те са едни от нас. През годините се смениха толкова политици, някой да видял някаква кардинална промяна. Не, естествено, че не. Писна ми от мрънкачи. Това дете още ученичка, вместо да мисли, как да научи повече неща си губи времето по форумите да се оплаква. Явно на това я учат вкъщи. Като на запад е рай да иде и да види там как е. Бил съм и знам, че никъде не е рай и навсякъде си има трудности. С този начин на мислене това дете освен да мрънка цял живот как другите са мувиновни друго няма да прави. По този начин не само в България, а където и да отиде не я чака нищо друго освен мизерия.
  • 16 Alex

    19 5 Отговор
    Скоро ще има огромна промяна
  • 17 Киро

    26 3 Отговор
    Крайно време е да изметем олигархичните тумори, наречени партии и да почнем да избиеаме политиците си мажоритарно!

    Ако това не се случи, пътя е ясен!

    2 седмици след формирането на кабинет трябва да почнат работа по смяна на политическата система с мажоритарна, ако не, ще ги изметем тия гниди!

    Ако не сега, кога??

    Повече шансове няма да имаме!

    Коментиран от #18

  • 18 filo

    18 6 Отговор

    До коментар #17 от "Киро":

    Като стане мажоритарна, много важно. Законите на са чак толкова лоши (разбира се има и лобистки текстове), но просто няма кой да ги спазва. Не само в парламента има туморни образувания, а навсякъде, от обикновения човек до министерския съвет. Ако всеки не поеме своята част от отговорността освен за себе и за обществото и господ няма да ни помогне. Лично аз не вярвам това да стане.

    Коментиран от #22

  • 19 ХХХ

    7 25 Отговор
    Поредния "мрънкач", на който другите са виновни. Политиците ни управляват и носят отговорност, но те са едни от нас, а ние не сме всички еднакви, но сме "НИЕ", а не "НЯКОИ". Те не са причината за времетраенето и резултата от прехода.
    Ние сме един от балканските, от източно европейските народи. Тези трудности ги е имало или има навсякъде, но не им се дава толкова гласност - хората ги е срам, а не се разделят на два отбора, всеки нападайки другия с общата вина.
    Нещата, които се случват тук са предвидени и внимателно планирани от група хора, която искаме или не, вече не можем да си избираме толкова лесно, още повече сочейки с пръст други хора, които да направят промяната, защото те са виновни. Ако е толкова лесно - човек може да стане "НЯКОЙ", обаче да не прави това, което "НЯКОИ" правят, ами това, което смята за правилно и да го предаде напред и настрани.
    Пътя, по който минаваме в момента, други са го минали. Някои с по-малко съпротивление и по-бързо, но отговора за причината не е "Защото НЯКОИ са...". Има някои географски константи и исторически и политически дадености, които колкото и да ни се иска, както на "Писателката" - да надничаме в чуждата паничка и да имаме същото ядене, няма как да променим.
    Заради 5-те века робство все още сме малко назад в развитието си като държава и усещане за национална идентичност и имаме малко да наваксваме.
    На
  • 20 bastet

    30 3 Отговор
    Момичето е с много реална оценка за съвременната ситуация. Настоящето у нас не е никак розово, но и в световен мащаб предстоят големи промени и бъдете сигурни,че много скоро тук ще е едно много по-добро място за живот. Аз съм човек на средна възраст и отдавна съм стигнал до извода,че за да се чувстваш щастлив в тази страна трябва да живееш в някаква своя реалност, а да си финансово добре трябва да разчиташ единствено на себе си. Ако човек не е алчен и живее скромно, всичко ще му наред.
  • 21 123

    29 4 Отговор
    БРАВО НА ДЕТЕТО. НА ТОЗИ ОВЧИ НАРОД ТРЯБВА 500% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВСИЧКО И ПАК ЩЕ СЕ ГЪНЕМ И МЪЛЧИМ.
  • 22 Киро

    24 3 Отговор

    До коментар #18 от "filo":

    Да, много е важно да се смени системата с мажоритарна, защото сегашната система поддържа сегашната съдебна власт и по-точно липсата и и беззаконието. Ако искаме съдебна реформа и политици в затвора - трябва да се смени системата.

    Първо се започва от съдебната система, после всичко останало!

    Ако няма наказания и спиране на самоуправството, олигархията ще си продължи да си прави каквото си иска.

    Следват здравна реформа, пенсионна реформа, образователна реформа, отваряне на пазара за горива, данъчни промени и тн.!

    И най-важното - реформа при дотирането на циганите, за да спрат да се разплождат, като добичета за помощи, да крадат и вилнеят, да не плащат ток, вода и тн.!

    Сегашната система разчита на циганския вот и затова НИКОГА няма да направи реформа при тях, защото при избори гласовете им се натрупват и излъчват депутати.

    При мажоритарен вот няма натрупване на гласове, който печели-печели, останалите гласове отиват в кофата.
    Това означава, че циганските гласове стават много по-маловажни и е възможна реформата!

    Ползите са толкова много от мажоритарната система, че не ми се пише толкова, да не говорим, че сегашната пропорционална система се е извратила и преражда едни и същи на власт!

    Коментиран от #30

  • 23 Хасанчо

    18 1 Отговор
    Повече от тъжно
  • 24 onq s konq

    3 16 Отговор
    Много весела исторя!Браво на момето!
  • 25 гост

    5 26 Отговор
    Малката Мър...а търси еФтина известност
  • 26 ДДД

    11 3 Отговор
    може би трябва да ни управляват такива
    на които децата им са тука
    ако са в чужбина
    явно и те не вярват на родителите си
    на Бойко де са му децата?
  • 27 непознат

    14 6 Отговор
    Скапана,одрусана,смръдлива,корумпирана,мизерна,бедна държава сме,ако можем да се наречем държава

    Коментиран от #29

  • 28 непознат

    13 2 Отговор
    Много е права момичето,срам е да си българин,защо този прост и глупав народ мълчи,защо???????????????Излизаме и бой,а да питам защо гласувахме защо не ги оставим без един глас и да им покажем червен картон,защо гласувахте глупави народе
  • 29 оня с магарето

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "непознат":

    Важното е на коня да му е весело
  • 30 ТЕРМИНАТОР

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Киро":

    Много си точен приятелю, но няма качествени кандидати. От познатите до сега ми допадна СТЕЛА БАНКОВА И МИНЧО.
    Бих искал да знам автобиографията на всеки кандидат, за да го избера. Макар и това да не е гаранция за чест и достоинство
  • 31 Роза Гори-Патриота

    3 19 Отговор
    Таз още ни знае кога й се .ере и кога й се пи.кае трагнала да оправя държавата.Дори още нема право да гласува.
  • 32 Славчев

    4 16 Отговор
    в.Труп,отрочето на блъскоф и сФинята.Измислици разни.Пикла на 17г много знае от къде пикае кокошка?
  • 33 roroki

    13 1 Отговор
    Истина казва момичето,само след десетина години държавата ни няма да я има.Ще ни обслужват цигани защото това е целта на Планът Ран ът и който е малко по образован го знае.Затова тъпаци обиждайте я колкото си искате ама това ви чака.ГЕНОЦИД това е точната дума,която е съотносими за дните ,които живеем и предстоят.Мога много да пиша,но като гледам какви идиоти пишат предпочитам да спра,за да не го отнесе някой.
  • 34 roroki

    6 3 Отговор
    Истина казва момичето,само след десетина години държавата ни няма да я има.Ще ни обслужват цигани защото това е целта на Планът Ран ът и който е малко по образован го знае.Затова тъпаци обиждайте я колкото си искате ама това ви чака.ГЕНОЦИД това е точната дума,която е съотносими за дните ,които живеем и предстоят.Мога много да пиша,но като гледам какви идиоти пишат предпочитам да спра,за да не го отнесе някой.
  • 35 Адв.Никола Колев

    3 10 Отговор
    Като знам с какви какви работи са в главите на всички 17 годишни "ученички"( пиша го в скоби защото не ги интересува ни най малко за школото,а само за дебели портфейли на надарени батковци и дори мъже).Какъв е шанса тва да е режисирано.Ако не съм прав...сори.
  • 36 kortes

    8 0 Отговор
    Така,сега обективно
    Това което е написало момичето отразява реалността през нейните очи.
    Работя в една от най големите телекомуникационни компании в България и в момента мога съвсем ясно да заявя че няма кадри.
    Просто поколенито което идва ,родените след 1990 не могат да търпят никой да им потъпква правата и напускат веднага на часа ,на минутата , в същия ден.
    Тук не става въпрос кой какво може и какви са му знанията а за уважението на личността,човешкото отношение ,справедливото заплащане на труда и зачитане на законите ,трудови и общочовешки.
    Идват тежки времена защото човешкия капитал се изнася ,семейства с деца ,дори и родителите си взимат вече.
    В България човека като човек не означава нищо.
  • 37 123

    5 0 Отговор
    Какви ли отрепки ни управляват последни 28 години , само мързелив не ограбил България ,най вече говоря за така наречените инвеститори. За местните изроди които обслужват тези грабители друга тема.
  • 38 бълхар

    4 0 Отговор
    Момичето е право. но и то забравя, че изнасяйки се навън, емигрантите опразниха родината ни - останахмве ние повечето дето още не искаме да емигрираме, обичаме си домовете родителите. Останаха няколко милиона паразити разни връзкари. Останаха и пенсионери, повечето от които са в мизерия. но как да се оправи? Ето всички ни мотат че ще ни оправят, а после какво излиза реалността? Ге трябваше да оправят Законите, да дадат гаранция на нас хората тук, че ще рработим, без държавни и монополни картели да ни мачкат според интереса си! това става със Закони. но не го направиха. Затова хората пищим и от оператори някои и от топлофикация и от висок ток и от какъв ли не тероризъм над нас. Момичето ще отиде другде, ще работи за своя и чужда полза. Ако има впредвид да сес менят хората, системата не позволява да се самосменят - те не искат да оставят властята и парите. Я не се изнасяй! Ела да игрлаем хип-хоп и ще направим щоу група. Ще накараме Гери Никол и Криско да позеленеят от завист ако се изпраскаме с някой рап аз облечен като бай Ганьо а ти като мадонна. къде ще ходиш чадо? там в тугина ще уземиш повечко пари, а ние тук ке плачем за тебе чадо? Ще напиша песен - България си отива...навън и нагоре... Господ сигурно е щастлив? но не казва дявола му брадат това ли му е щастието?
  • 39 Батко

    5 2 Отговор
    Всеки народ си заслужава управниците. Населяващите тази територия сме безинициативни, овчедушни , все чакаме "някой да ни оправи ". Така е било и преди 100 и повече години.Дори едно въстание не сме направили като хората. А когато чехите и поляците се бунтуваха против комунизма, ние пратихме войска срещу народа им. При падането на комунизма румънците разстреляха диктатора и жена му, ние на нашия паметник му направихме. Няма кому да се сърдим , като сме такива мазохисти. Умните и работливите заминаха и продължават да заминават. Скоро тук ще останат само роми,пенсионери, недъгави и държавни служители, т.е тези , които разчитат на работещите. Така че, нека си правят сметката.

    Коментиран от #42, #46

  • 40 Родинта

    0 0 Отговор
    Как да не те искам бейби? Умирам за теб и такива като теб. Чакам да започнете работа, да ви плащат мижави заплатки, да внасяте осигуровки и данъчета, да ви се начисляват мижави пенсии, а понеже народа измира и емигрира, няма да има и кой да ви ги плаща? Ето аз Родинта не те гоня, ти бягаш! Ето моят съвет: Купи си една военна палатка, кубинки, спален чувал, вземи си китара и нощна соларна лампа и иди да живееш на село! Аз ще направя чалга концерт безплатен за да ти съберем пари и да си купиш детко тракторче, мотика, тиви и интернет. ти ще садиш ряпа или лавандула квото тий кеф, но глей да не садиш лен и коноп, щото сбърканите законодатели са го дялнали като наркотик, а то е съвсем полезно растение! може и кърпузки да садиш, детко! Пък ако се задомиш, ще ти свирам без пари нас ватбата - зная хиляди народни нашенски парчета и не малко попфолк. Ако обаче вземеш рокер, нема как да ви свиря - не мога металбика и Ейсидиси. Тук мафията нарочно ни държи бедни и загиващи - от соца и досега е започнало. А мафията е пуснала пипала в ДС и навред отдавна. само АК я оправя, но тя държи АК то не ние народо.
  • 41 мъжкар

    12 1 Отговор
    С риск да се повторя за 100-тен път ще кажа отново че ЦЕЛИЯТ ТАКА НАРЕЧЕН БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ се държи и се контролира от БИВШИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ КАДРИ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ОТ ЦВЕТА НА ПАРТИЯТА а тези кадри бяха лансирани и финансирани от външни организации чиято единствена цел е ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ и натрупване на ОГРОМНИ ФИНАНСОВИ ДИВИДЕНТИ за сметка на ЛИКВИДИРАНАТА БЪЛГАРСКА ИКОНОМИКА И ИНДУСТРИЯ.Във всеки град има по една стабилна бройка от тия ИЗРОДИ.Ако не можете да ги познаете ще ви дам точното тяхно описание.Това са едни позастарели чичковци с големи ДЖИПОВЕ И ЛЪСКАВИ КОЛИ притежатели на местните фирми и диктуващи правилата във всяка една община в тая страна.Другите са залъскани гъзарчета отново с модерни автомобили и нахакани 20-годишни кифли техните приятелки.Това са децата на ония извратеняци в чийто фирми ВИЕ УВАЖАЕМИ БЪЛГАРИ се бъхтите от СУТРИН ДО ВЕЧЕР за 500лв на МЕСЕЦ.Изобрите са един МЕДИЕН ФАРС и чрез тях нищо НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ В ТАЯ ДЪРЖАВА.Остава само ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРОМЯНА и тя трябва да се случи много скоро защото ако нещата продължат в този дух нашата страна няма да я има след 10г а и нас също.Помислете си ВИЕ каква е тази възможност единствения жокер който мога да дам е че думата започва с Р.......................!!!!

    Коментиран от #60

  • 42 Оня с муфлоня

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Батко":

    Споко де! Четох една статия, че някакъв от Бялото братство велик гай Дуно щял да се банне в народа хийр и да ни поведял към светло бъдеще? Аз си го представих като крематориум, но е възможно и друго да е? не се отчайвай! Аз си мисля заради разни мутри да стана нечовек и да тръгна и да трепя - всеки политик гласувал вредни на нас народо закони, мутра рекетьори, изнасилвачи, фалшификатори на лични данни за лична изгода, лъжесвидетели под клетва, измамници по телефона и в сделки и дори побойници пердашили невинни хора. както и анези, които мамят хората с какви ли не тарикатлъци. Но първо ще отида на небето и ще щутирам Всевишният между чатала докато не завие като чакал дълго и бавно...много дълго и бавнооооо задето търпи извергите и мошенниците, а мачка и убива такива като това момиче, мен и милиони други. но все още се чудя дали наистина да го направя? Хем ми се иска, хем не ми стиска още. но поненая какво ще направя... А ти се плашиш? Не може така! Трябва оптимизъм!
  • 43 Мо Сю

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Vandall":

    Ботев и Левски също са били хъшове по чужбина, за да намерят хора, пари и оръжие и да се завърнат в България. Няма как да направиш нещо с гол патриотизъм и питбулска решителност да си седиш в България! Всички световнопризнати българи са се развивали в чужбина или са получили признанието си там, но не и в БГ - примерите са много и касаят много професии (певци, художници, писатели, инженери и т.н.) Вчера летях за Москва и в самолета чета, че български аниматор живеещ в Канада е получил купища награди - кой го знае него в БГ?! Ако не си плати на някой журналист да пише за него ще си остане неизвестен, нали?! Няма обяснение и парадокса, че българите зад граница намират начин да изкопчат някоя учителка от БГ, за да им учи децата на песни, танци, фолклор и т.н. Няма нищо лошо да отидеш и в чужбина, за да учиш - не е предателство! Въпреки, че може да стане като с мен - да се влюбиш в някоя французойка и да решиш да живееш в чужбина...
    Сега и мен ме наричат предател, мерзавец, ибрикчия, продажник и т.н. Голият национализъм не води до нищо хубаво - вече е 21век. светът се променя и ако се забиеш в средновековното величие на "България на 3 морета" ще изглеждаш меко казано неадекватен.
    За чалгата си прав - това е нивото на мозъчната ферментация!!!
    Поздрави и успех!
  • 44 Shmeker

    6 1 Отговор
    Аз съм забелязал, че българинът разбира от всичко. Това му помага обяснява, как нещата няма да станат, а не как ще станат.
    Когато започне да обяснява как нещата ще станат, тогава и държавата ще се оправи.

    Коментиран от #45

  • 45 бълхар

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Shmeker":

    Вярваш ли, че ще е така? И да ти кажа как ще се оправят нещата, ще се оправят ли? Тия комундета превърнали се сега в олигарси мислиш ли, че им дреме за теб аз мен и другите?? Те не искат да се оправят нещата. Искад ас а паразити на лапкане да дирижират по интересите си и да остане така.... Вярваш ли, че искат да се оправи? Вярваш ли, че кърлеж иска да пусне жертвата си, както куче, стиска печена пържола? Ако го вярваш, значи си истински фантасмагорик(
  • 46 Тука има тука нема

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Батко":

    Ще останат работещите в бизнеса с наркотици, в сексиндустрията и нейни производни. А и някои IT, които всеки уикенд ще бягат извън РБ-то.
  • 47 jambazina

    7 3 Отговор
    Един съвет към девойчето от 2 пъти+ по-възрастен - изгрибай докато си още млада, да можеш да храниш родителите си, които се лишават за теб, че след няколко години тука ще си останат само ония 1,200 000.
  • 48 стоян георгиев

    3 9 Отговор
    маци с тоя плач и в америка ще си на същото положение.вземи се стегни и потърси своето и си го вземи.тва ми е съвета и към останалите българи.аман от ревалници и плакалници дето уж са големи юнаци.промяната скъпи започва от всеки един от нас и не намерим ли сили ние да се променим значи си заслужаваме съдбата!!!!!като толкова си спомняш мацо за славното ни минало пробваи да го преекспонираш през себе си .спомни си за тези българи дето в много по-трудни ситуации отстояха своето и спри да се оплакваш,а почни да се бориш !
  • 49 МЕЧОКА

    12 5 Отговор
    мило и красиво дете , права си ?! знаеш ли обаче че и аз като теб точно на 17 изпитвах същото чувство !това беше преди 40 години а границата беше пазена с автомати . махни се от тази помия и никога не се връщай - държава няма ! вземи еднопосочен и бягай ! хвърли камък и не поглеждай назад !скапана държава с робски народ !
  • 50 Кобрата

    2 2 Отговор
    Цялата истина е написана в статията, няма какво да се лъжем, ОПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА...
    Просто някои се заблуждават и си мислят, че винаги нещо може да се оправи, но при условие, че никой нищо не прави и от ден да ден затъваме повече, не виждам вариант качеството на живот да се подобри.
  • 51 шовинист

    4 1 Отговор
    Наистина ли вярвате в поредния черен пиар? Ииии....не разбрах...хммм...колко са бедни в Черноморец??? И още нещо- докога сатанизираните софийски медии ще пускат само гадости за България. Докога ще лъжем децата си колко е зле тук и колко е "прекрасно" да си слуга на някой немски или британски боок.лук? Аз твърдя, че тук е най-добре от цял ЕС, а което има да се дооправя трябва да си го оправим ние. И още нещо- няма да изчезнем! Преживели сме Баязид, Цимисхи, кеседжии и СКК. Ще преживеем и ужунищожителните пиар напъни на соросовци, либерасти и прочие зомбита!
  • 52 LEGIONARIVS

    1 0 Отговор
    Положението наистина не е никак розово....НО от оплакване и ожалване смисъл няма, трябва да се запрятат ръкави и кой както може честно и достойно да помогне нещата да се променят! Всичко зависи от обществото в тази държава и делата му мислите. Променим ли се към по добро всичко ще се промени може да стане бързо може и век да отнеме, да се оплаква всеки може! А който не му харесва и не чуства дълг към Родината си е свободен..целия свят е негов НО нека не пречим на тези които дават всичко и търпят всякакви унижения работят и допринасят дори и с малко за добруването на държавата
  • 53 Caci

    2 5 Отговор
    Pikla vzemi se iztrjaskai s njakoi i shte ti mine.
    Iska zdravo bachkane i v bulgaria se izkarvat dobri pari ,no tuk sme sviknali samo da mrunkame i da ae oplakvame che e po lesno!!!
  • 54 България

    1 2 Отговор
    Долу боко тиквата.
    Той провали народа и България.
  • 55 Мързеливи хора в БГ

    1 0 Отговор
    Мързели, мързели и пак мързели, чували са те за чужбина, ходете да работите като чистачи, там е сто пъти повече фиркането, да се научите, България е страхотно място, но мързелът никога не може да го разбере, каква ученичка ще ми дава мнение, само този, който е упорит всекидневно знае цената
  • 56 Shadow

    1 0 Отговор
    Тъжно е написаното от девойката. Драмата не е нейна и не разбирам как някой може да не вижда това. Тя говори за ситуацията в училище, за бедността, безизходицата, липсата на правосъдие и липсата на перспектива, което е може би най-лошото. Всички тези фактори събрани заедно са трудни за приемане от един мислещ човек. Има и по-зле, може да сме във война например, има страни в които умират от глад и какво от това. Като ти стане студено искаш на топло, въпреки, че има хора и без подслон, това не те грее. Темата е дълга, но едно е ясно - засега няма свррлина в тунела. Има хора, които живеят добре, но средата е лоша и трови всичко. И не виждам смисъл от коментари, от рода на "като не ти харесва иди другаде". Тя иска да остане, но всичко е насочено против това, и не виждам защо оставането в родната ти държава трябва да се превръща в жертване.
  • 57 босе

    1 2 Отговор
    2025 год. 3 милиона българи живеят и работят в София....50% от българските села и малки градове са ограбени и обезселени! Орките(циганите) безнаказано доминират над останалото население. 2035 год. Дефакто България се състои от 7-8 градове,изолирани от разтреблението на орките,деца.....няма смисъл-тази страна,при този начин на управление е ЗАГУБЕНА,ИЗЧЕЗВАЩА!!! На добър път,и късмет!!
  • 58 Скорпион29

    1 0 Отговор
    Тая измислена бг.демокрация + простите луде ни докара до тук на ви сега банани и западни трошляци докъде го докарахте вече и децата отчаяхте
  • 59 Истина

    2 0 Отговор
    Не мога да повярвам на учите си. Момичето написа толкова истина. Апсолютно съгласен съм със всичко. Все пак ме удивяват тотално глупавите коментари от долу. Имаше и добри но тези който не бяха съгласни а се заядаха с теб просто не прочетоха текста или са слепи. Ти какво им казваш а те какво тоговарят. Аз съм на 16 и живея в англия. От вън когато не си деградирал е доста по лесно да видиш истината и реалните неща. За да се справим с това трябва да започнем да работим върху децата. Хем да ги правим хем да ги възпитаваме на честност, лоялност и родолюбие. Това липсва на много от нашите връстници. Простотията която се случва в България е ужасно престъпление срещу човешката природа. Родните управляващи са национални предатели. Тях не ги бе дали сме живи и здрави. Трябва да концентрираме умразата си срещу политиците. Те са вируса който се опитва да смаже вярата и бъдещето ни.
  • 60 Триона

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "мъжкар":

    За РЕВОЛЮЦИЯ ли говориш..."мъжкар"!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове