20 Май, 2017 11:42 22 290 24

Рекорд! 1250 лева глоба за превишена скорост

  • глоба-
  • превишена-
  • скорост
Рекорд! 1250 лева глоба за превишена скорост - 1

"Мерцедес 220 CDI" хвърчи със 178 км в час по общински път в Сливен. Ограничението в района е 60 км/ч, но шофьорът не го спазва. За щастие, до инцидент не се стига. Нарушителят обаче е заснет от камерите на Пътна полиция и след промените в Закона за движение по пътищата получава рекордна глоба.

Колата е регистрирана на името на 56-годишен мъж. Ако не посочи кой е карал, той ще трябва да плати 1250 лв. 600 от тях са за превишаване на скоростта с над 50 км/ч. За всеки 5 км отгоре допълнително се слагат още 50 лв. Така шофьорът ще трябва да плати още 650 лв. за своеволието си на пътя.

Със същата глоба е одрусан и 60-годишен собственик на "Мерцедес", летял със 175 км/ч в Ловеч. Шофьор в Благоевградско пък бил сниман със 178 км/ч.

Триматата са рекордьори по високи глоби в страната, след като на 21 януари влязоха в сила промените в Закона за движение по пътищата, сочат данните на Пътна полиция, пише "24часа". Имало е и каращи с по-висока скорост, но те са снимани на магистрали, където ограничението на скоростта е 130 км/ч. Затова джигитите са се разминали с по-малки глоби.

Най-големите нарушители са мъже между 35 и 45 години, показват данните на КАТ. Оттам обаче обясняват, че има и много жени, както и по-млади, и по-стари хулигани на пътя.

Скоростта се засича с 24 стационарни и 148 мобилни камери. Има и специална система за средна скорост, сложена в тунела на магистрала "Люлин". Там човек може да с движи с до 80 км/ч. Системата засича и липса на "Гражданска отговорност". Тя работи с камери, сложени на всяка лента на входа и изхода от тунела. Те записват всяка кола, която влиза и излиза.

Чрез математически формули системата смята дали шофьорът е минал по-бързо от минималното време при поддържане на точно 80 км/ч. Засече ли нарушение, автоматично праща запис към сървъра и се издава фиш.

От Пътна полиция планират да изградят още една такава система - в Пловдив. Все още обаче не е избрано точното място. Единственото условие е в участъка, където я инсталират, максималната позволена скорост да е една и съща.

Вече е започната и процедура за купуването на 84 мобилни и 15 стационарни камери. Средствата са намерени с помощта на Междуведомствената комисия. Предстои да се обявят обществените поръчки.

След влизането в сила на промените до 7 май са свалени 2280 регистрационни номера на коли, чиито шофьори карали пияни, дрогирани или без книжка. Най-често спрените автомобили са ауди, пежо и беемве.

1180 души няма да могат да ползват колата си между 6 месеца и 1 година, защото са хванати да карат пияни. Те ще платят и глоби от 500 лв., ако са били с алкохол в кръвта между 0,5 и 0,8 промила. Финансовата санкция е двойна до 1,2 промила, а за по-голямо количество започва и дело.

На съд отиват и 284-мата, седнали зад волана дрогирани. Разбира се, книжките им, както и на пияните им колеги са отнети.

816 пък са тези, останали без табели, защото са карали колата си, без да имат книжка.

От Пътна полиция обясняват, че има и други хванати да карат пияни, надрусани или без книжка. Те обаче не са били собственици на колите. Затова автомобилите са спрени от движение за 1 месец, както предвижда законът.

Свалянето на табелите е една от най-добрите мерки, смятат пътни полицаи. Според тях не толкова глобата, колкото това, че имаш кола, която не можеш да ползваш, ще дисциплинира нарушителите.

Оказва се, повечето от шофьорите, на които са наложени наказанията, имат и предишни нарушения. Затова от Пътна полиция са доволни, че с новите таблети в патрулките, могат да видят цялото досие на водача.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    43 14 Отговор
    За държава като България с население от 6 милиона души, които се водят само по-документи, статистиката е трагична.
    На фона на катастрофите и загиналите, си гоним 2-ро място от отскок.
    Глобените са твърде малко, защото има малко камери.
    Ако наслагат камери из цялата държава, + междуселските пътища, ще стане трагично.
    Идва летния сезон, да измислят нещо и за летящите мотористи.
    Тях камери не ги лови. Поне полиция с по-бързи коли да има, да ги преследват и да ги глобяват.
  • 2 боклук

    49 14 Отговор
    Полицаите карат пияни имаме свидетели.
  • 3 onq s konq

    17 32 Отговор
    Язе па си форкам с дизелака с 250 из царевичака и нека кой да ме фатье!
  • 4 ГЛОБА

    58 18 Отговор
    за такива скорости в града, на автомобила директно трябва да му се свалят номерата, и колата да се конфискува. 180 км/ч е убийствена скорост дори за неравните ни магистрали, с какъв акъл ги вдигат тези скорости в града...... такива трябва даже да бъдат съдени, защото си е предпоставка за убийство, каквото и да изкочи пред колата, тази скорост не може даже да реагираш, а за спиране даже не трябва да се коментира

    Коментиран от #5

  • 5 User

    11 31 Отговор

    До коментар #4 от "ГЛОБА":

    Ми не изскачай.

    Коментиран от #7

  • 6 Бре

    24 5 Отговор
    "но те са снимани на магистрали, където ограничението на скоростта е 130 км/ч"

    Чакай бе! Ограничението по магистралите от доста години вече е 140 км/ч, не 130. Или и в това е имало промени? Съмнявам се, предвид увеличилите се и увеличаващи се възможности на автомобилите, да са върнали нещата назад...

    Коментиран от #11

  • 7 Офталмолога

    13 9 Отговор

    До коментар #5 от "User":

    Абе пич, ти разлика между "общински път" и градска улица не правиш ли? Какъв град те гони?! Къде го прочете? Или имаш буйна фантазия?
  • 8 007

    28 4 Отговор
    Наложени глоби!!! А платени ли са?!.!?
  • 9 Бай Тошо

    25 41 Отговор
    След като не е предизвикано ПТП за какви глоби говорим, това си е измислено само и единствено да се цоца народа по законния ред, на всички ни е ясно че в 21 век не може да се влачиш, освен ако не си такъв тип шофьор де

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бре":

    140 км/ч си е скоростта,но няма кой да информира журналиста,и снимат след като си превишил с 22 км скоростта отгоре!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай Тошо

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "007":

    Не с лошо де
  • 14

    26 7 Отговор
    Трябва ли някой да те чака,бай Тодоре да УБИЕШ някой за да ти наложат глоба,а ?
  • 15 hmhmhm

    5 7 Отговор
    Вие пък недавате на хората да се изтрепят. Кои колко отнесе и така 60км 140км аз колелото си карам със 70км Вие 60км нормални ли сте
  • 16 БоБо

    21 2 Отговор
    В Турция ако не платиш ти спират тока и водата.
  • 17 Иван

    9 5 Отговор
    Добре, глобили са го. Хайде сега да се похвалят пак, когато успеят да му ги съберат. В момента съм сигурен, че не се случва нищо повече, освен това, че въпросният малоумник се хвали, че е в новините с постъпката си.
  • 18 Контролът е слаб

    6 6 Отговор
    Камера го е хванала, но никой не го е спрял. А трябва, т.к. ако беше сгазил някого, камерата става безсмислена. Камерите са хубаво нещо, но трябват полицаи, но други, за съжаление сегашните са се ояли и отвикнали да работят
  • 19 Кобрата

    9 5 Отговор
    Колкото до високите глоби, за една част от хората са високи спрямо доходите им, но за други бълха ги охапала.... Хора, които вдигат такива скорости, първо, че имат мощни коли и второ, че не ги бърка да си платят глобата и в следващият момент се озовават пак на същото място и си бузят още повече и не им пука, защото знаят, че ако ги хванат, пак ще си платят. Затова се случват и голяма част от катастрофите и умират невинни хора...
    И още по-изненадващото е, че улегнали хора с голям опит зад волана, си позволяват да вдигат скорости, които повече подхождат на някой хър*ьо, който вчера е взел книжка, но не и на такъв, който е на 60 и нагоре години и дето се вика вече на пръст мирише

    Коментиран от #20

  • 20 Гого

    9 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кобрата":

    Колега, тези с мощните и скъпи коли им се свидят за глоби. Като си я платят не се чувстват "мъже". По-престижно е да "си платят където трябва" или на "едни негови хора" за да са над закона и да има с какво да се перчат и да си задоволят комплексарщината.
  • 21 sep ditrih

    2 8 Отговор
    На тоя пак мотористите му пречат айде са да мислим нов закон да ви с....Ра на законите
  • 22 Шаран БГ

    9 1 Отговор
    Само така!Ред и дисциплина трябва да има в една държава! Че"дивия балкански субект" като го отървеш- спиране няма. Или хората ще изтрепе, или себе си. Последното е за предпочитане от Обществото, ама не всякога се случва. Хубаво е да информирате, когато глобата бъде платена - а така,-дрън-дрън ярина ! И защо се крият имената на такива кандидат-убийци! Били са времена, крадците от селския бостан да ги прекарват през село с табела "крадец" на врата ! Сега коскоджамити ненормалник, ръгнал със 200 км/ч скорост по "вълшебните"пътища на Републиката, ще пазим името му "свято" !!?? Че защо - да не го увредим психически?! А той готов да убива физически !! Голям майтап.... Туй да си законотворец и правист е голяма работа - поне по заплата.........у нашенско.....
  • 23 azЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ

    8 3 Отговор
    пари да оправят пътищата нямат,ама за камери и 20 заплати имат...
  • 24 рес еоод

    8 1 Отговор
    защо се внасят коли вдигащи над 140 км/ч
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове