1 Март, 2012 08:55 25 245 33

Студентски град - 80 общежития, 60 заведения

  • студентски град
Студентски град - 80 общежития, 60 заведения - 1
Купон в Студентски град

Побоищата в Студентски град не са ежедневие, но се случват често и всички случаи са свързани с голяма употреба на алкохол. Нормално, при положение, че в района има 80 общежития и 60 заведения, а контролът липсва, заяви за предаването на бТВ "Тази сутрин" Ани Петрова, началник на Седмо РПУ, София. Коментарът й бе по повод убийството на 19-годишния Марио Данчев, който вчера беше фатално прободен с нож в общежитие след пиянско сбиване с участието на неговия брат близнак и още двама младежи.

Превес на икономическите интереси, а не на образователните

Мнението на Петрова подкрепи и Румен Захариев, председател на Съюза на младите студенти, който бе дори по-краен в обяснението на тезата за липса на контрол и санкции като един от основните фактори за свадите между студенти и за функционирането на целия обособен с „учебна” цел район. Захариев обвини всички държавни институции в защита на интересите на хора, които правят бизнес в Студентски град.
„Поради корупция се допусна тук да има превес на икономическия интерес, не на образователния. 3 години изминаха от убийството на Стоян Балтов, а държавата не направи нищо, за да промени реалността. Тогава събрахме 5000 подписа на студенти, които искаха по-малко заведения и повече да не се строи в Студентски град, но уви...”, заяви Захариев и допълни, че дори напротив - оттогава заведенията са станали 2 пъти повече, а наркотици могат да се купят във всяка дискотека.

Няма правила, няма санкции

Около липсата на правила и страх от санкции, като основна причина за „разюздания” живот на студентите, се обединиха и гостите в студиото на сутрешния блок на bTV – ректорът на УНСС проф. Стати Статев и психологът Христо Монов.
„Студентски град е емблема на случващото се в държавата, на липсата на правила. От 20-ина години има либерализация на наказателната политика - липсват санкции и страх от тях, което не е правилно и дисциплиниращо за младите хора”, увери Монов, който също е загубил син при младежка свада.
Проф. Статев пък подчерта, че университетите няма как да поемат отговорността за действията на студентите си извън учебните зали и прехвърли топката в ръцете на изпълнителната власт. Освен това ректорът на УНСС изрази надежда, че образователното министерство отсега нататък също ще успее да въведе някакъв ред в студентските общежития.
След инцидента с Марио Данчев министър Сергей Игнатов свика спешна среща на ректорите на столичните университети и бе решено общежитията да минат под контрола на управляваното от него ведомство, за да се гарантира сигурността на младите хора.
Като трайно решение на проблемите в Студентски град проф. Статев предложи драстична реорганизация на живота в района или, още по-добре, изграждането на нов кампус, подобен на тези в чужбина.

А какви точно са кампусите там? Прилики и разлики със Студентски град

3 часа през нощта - точно денонощие сред убийството в блок 23, всичко в Студентски град е както обичайно. Хиляди студенти са в чалга заведенията. Тези, които са свършили парите, купонясват в стаите.

В учебни дни алкохолът в Студентски град е по-евтин, за да се стимулира консумацията. Затова през седмицата се пие повече.
Приетият за нормален начин на живот в района, няма аналог в нито едно подобно място в страните с развито висше образование. Кампусите на държавните университети във Вашингтон и Лос Анджелис, Калифорния по мащаби са сравними със Студентски град. В тях живеят по над 30 хиляди студенти. С мащабите свършват приликите между държавните университетски градчета в САЩ и България.
В кампусите на държавата с най-добро висше образование в света е забранена продажбата и консумацията на алкохол. В Студентски град консумацията на алкохол е основно занимание за студентите. Нощта срещу учебния и работен четвъртък не прави изключение.
В кампусите по света има безплатни за студентите библиотеки и спортни площадки. В Студентски град в София библиотека няма, но има около 10 чалга клуба, няколко казина, стриптийз бар, над 50 магазина за продажба на алкохол нон-стоп. Ходенето на дискотека в Студентски град става все по-рисково занимание, но заведенията са пълни.
"Тихи часове"
В САЩ и Европа кампусите имат вечерен час, който е наречен

„тихи часове".

От 22 часа вечер до 8 сутринта е забранено шумът да надвишава такива нива, че да се чува говор, музика, телевизия или други звуци извън територията на стаята. "Тихите часове" за Студентски град са през деня, когато студентите спят. Животът тук започва след 10 вечерта.
В кампусите на университетите в цивилизованите страни е забранен достъпът на външни лица. Абсолютно забранени са купони в стаите. Обратното е в Студентски град.
Поредното убийство след пиянски скандал тук се приема по-равнодушно от студентите, отколкото трагедията преди три години. Тогава имаше студенти, които протестираха срещу ненормалната среда, в която живеят и учат. Изглежда, че днес мрачното и опасно място, което представлява Студентски град, се приема за все по-нормално.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Bear

    12 2 Отговор
    УЖАС - никога няма да си пратя децата да учат в София!!!!
    София става все по-ужасен град - център на всичко лошо в живота ни - престъпност, корупция, съдебна власт, министерства - всичко най-лошо у човека е направило София своя "МЕКА". - Гаден град на бюрократи и престъпници и пияни студентчета, които консумират благата произведени в останалата част от страната....
  • 2 Kolyo Kolev

    2 2 Отговор
    A,kakvo shte kajete za zadaljitelnoto uniformeno obleklo v razvitite u4ebni zavedeniya po sveta,ima li neshto obshto s obli4aneto na nashite taka nare4eni studenti?
  • 3 Илич Рамирес

    3 1 Отговор
    Мили сънародници,ако искате децата ви да се изучат нормално и за във бъдеще да стане нещо от тях,и вие да се гордеете истински с тях и да ги посрещнете живи и здрави при завършването на образованието си,пращайте ги да учат навън.Виждате какво става в България.Няма управия.Има безплатни университети в Швеция и Дания,натискайте ги да се махат от тук.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ванко

    5 1 Отговор
    Стига с тези глупости бе хора....от 1998 до 2004 учих медицина в София и живях в блока на медицинския.От край време там си е така и никой не е виновен за начина на живот на младите хора.Всеки сам си избира начина на живот,забавления и поставени цели.Завърших с отличие въпреки,че мизерствах в тези условия.Имаше и такива които се проваляха ежедневно-никой не им е виновен...Относно качеството на образование-който за каквото е дошъл,акъл с фуния не се налива,има прекрасни възможности да се образоваш ако искаш.Сега работя в Германия и имам колеги завършили почти из целия свят,имам и база за сравнение,казвам ви-българските лекари са с перфектна подготовка,всички врати са ни отворени в Европа.А там хората имат изисквания,повярвайте ми.........
  • 6 Илич Рамирес

    2 1 Отговор
    Ванко,браво на тебе,ти си един от малкото,които са отишли в София да учат и знаят за какво са отишли там,напълно си прав,но защо си в Германия а не остана тук в България да се доразвиваш.Ето за това говорех.
  • 7 nikito_blend

    1 3 Отговор
    Софиянеца нещо се стресна от истината.
  • 8 мрън

    1 4 Отговор
    Софиянец не вади нож.
  • 9 иво

    3 1 Отговор
    От провинцията съм и живея в София, и ще ви кажа че повечето софианци даже нестъпват в студенски град. Проблемите там се правят от отвързани дето така са си свикнали да се млатят. Нищо и няма на София, само комплексарчета дето нямат смелост цял живот да пуснат на мама фустата си лаят.
  • 10 Име (като гост):

    3 3 Отговор
    Ama verno na selo kato si se biqt po cel den, kato doidat tuka kvo drugo da praat:D:D
  • 11 sttt

    3 1 Отговор
    Вместо само да обиждаме, и да се изкарваме светци на които никога няма да се случи такова нещо, защо не си зададем въпроса как се стигна дотук, от къде дойде тази злоба в хората и докога ще е така!!!
  • 12 гост с лост

    5 1 Отговор
    Каквото ни е обществото, такива са ни и студентите.
  • 13 Софиянец

    2 2 Отговор
    на диваците, София им е виновна. Мога да ви кажа, че за 21 години не съм стъпил в тоя студ. град нито веднъж... правете си изводите кой е там... и от каде е дошъл... пфф
  • 14 Ванко

    3 1 Отговор
    Илич,защо съм в Германия няма нищо общо с проблемите на студентски град...Защитавам качеството на образованието ни,избора на нормалната младеж която знае какво иска от института.Не защитавам стандарта на живот в БГ и държавноста..............
  • 15 guest

    2 0 Отговор
    "Съюз на младите студенти" ?!?! WTF ????
  • 16 Десен

    3 3 Отговор
    Докато ни управляват мутри, които вероятно имат икономически интереси от нещата, които се предлагат и продават там, така ще бъде.
    И нямам предвид само това правителство!
  • 17 NO ONE

    3 0 Отговор
    За жалост Студентски град, вместо да е известен с млади и интелигентни хора, жадни за образование е известен скато Градът на евтината, платена любов :( Хората събират пари, пращат децата си да учат, а те забравят в крайна сметка за какво са в София. Да, София стана и ще става все по-неприятно място за живеене, а не беше така :(
  • 18 bursuka

    5 1 Отговор
    когато си тъп,си оставаш такъв и 18 висши образования не могат да те подобрят(променят),и не са виновни заведенията,щом са там значи имат клиенти,които клиенти ще се преориентират в други ако въпросните бъдат закрити,а и напиването(надрусване ,напушване) може да е и в стаята.така че не ми говорете тоя виновен оня виновен,виновни са родителите,никой друг не им възпитавал чадата нито Бойко нито чалгата,за да се нареди студентския град му трябват порядки като във военно училище,не са длъжни полицаите да стават пазванти на тоя и оня,
  • 19 жнд

    1 0 Отговор
    ЕВАЛЛА на бурсука максимално точно и изчерпателно няма какво да се да се добави, а ве ноу уан нали сте град на годината ве пич аз по гнусен град от софия в галактиката не знам ама никой не ме пита па и кой ме чува хахахаха стара загора ли,пловдив ли, бургас ли, да продължавам ли да изброявам са в пъти по чисти без дупки кошовете не приливат и ХОРАТА имат съвестта да НЕ си хвърлят боклуците от терасата на посоки ама властта толерира Сандъкова кво да праиш!!!!!
  • 20 Тошко Станчев

    5 0 Отговор
    и тези един ден ще лекуват,ще правят закони и управляват народа......пфу ,само чалготеки и клубове им в главите......на такъв народ,такова наследство!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 21 реалист

    0 6 Отговор
    Философе, заради децата на съседите ти и като цяло всички провинциалисти е така, елементарно е. А това че няма да си пратиш исмислените ти деца е по-добрте за всичко нормални хора, защото измислените децана още 1 комплексиран провинциалист, няма да пречат, цапат и избиват комплексите си тук, в столицата. А студентки град е нормално да е така - той е село, защото там са само селяни, кат теб - логичен факт! Така, че като не си от София, не се обаждай и си стои на село, какво те засяга теб какво става тук като няма да си пратиш никога децата в столицата.
  • 22 Peev

    2 0 Отговор
    Толкова ли е трудно да се направят проверки на тези 60 заведение. Ако това се направи както трябва наистина,а без корупция,рушвети и затваряне на очи надали ще останат и 15 от тях. Половината поне се водят бутки за вестници и малки сергийки. Трябда пред всяка една дискотека и заведение да стане престъпление като случая "Амнезия" ли ,че чак тогава да се проверява и под общественият натиск да се тигне до разрушаването или поне до затварянето им?!
  • 23 40 +

    1 0 Отговор
    Отново една трагедия се УПОТРЕБЯВА популистски :-(
    Проблемът не е, че младежите се забавляват до малките часове на деня, а защо има толкова агресия на тази възраст. Че Судентски град загуби самобитността си е факт, но не това е важното. По наше време също имаше и дискотеки (даже две за които си апомням бяха на териториите на ВУЗ-ове - Юлита и Чикаго), и купони в читални, и самоделни уредби "дънеха" в пренаселените стаи. Ние също не сме пили лимонада, но не сме правили глупости, защото преди всичко се ЗАБАВЛЯВАХМЕ. Това дали си софиянец или провинциалист, не определя ценностната ти система, нито пък музиката, която слушаш. Жестокостта е порок на обществото ни, в което доста често мускулите решават. Жалко за момчето и за почернените родители!
  • 24 Wow

    3 0 Отговор
    Ей, хора вземете си възпитавайте келешите, защото ми писна да чета и да виждам простотия навсякъде около мен. Лично аз си мисля че виновни за това са си родителите, защото не обръщат достатъчно внимание на децата си!
  • 25 GODDESS

    2 0 Отговор
    Нека им е зле на студентите :)))))))))))-
  • 26 КОЛКО

    1 0 Отговор
    ЕМИ НАПРАВЕТЕ ОЩЕ 20 ЗАВЕДЕНИЯ !

    КОЛКО МУ Е !!
  • 27 замисли се

    0 3 Отговор
    Където и когато да гледам кометари всеки трети е какув ни бил народа и как заслужавал това или онова.... Скъпи госпожи и господа - Вие също сте част от тоя народ и голяма порция от Вас сте точно от тези "Келеши". За промяна на народа е нужна промяна на болшинството хора,а отношението аз съм страдащия единствен нормален трябва да отиде в историята на българищаната, защото това е първата крачка към обединението
  • 28 ууу

    1 0 Отговор
    Хубава статия,ама забравихте да споменете и куп други"мизерийки" като потрошените тротоари,кал мизерия,смрад,глутници бездомни кучета,глутници бездомни цигани окупирали пейки,полянки,градинки,каруци,коне...ферарита,хамъри фучащи със 150!Пешеходни пътеки?В БГ?Не ставай смешен-кой ти ги спазва?!За това и шофьора на маршрутка номер 5 може спокойно да си блъсне някои пешеходец,ако бърза много-та нали сме в България,дъжава и не съвсем,там понятие някаво си геогравско,където няма съд ни присъди...!
  • 29 vazrasten student

    2 0 Отговор
    Забравихте да кажете че целият Студентски Град е разпродаден на мутри, борци и други ,които застроиха всичките зелени площи около общежитията .
    Също забравихте да кажете и за огромните частни-блокове-мегаполиси, които са построени около студентските общежития на по малко от 5 метра . Също забравихте да кажете че домакините на блоковете въртят частен бизнес с общите части на общежитията - направени са всевъзможни алкохолни заведения, а общите части които са били едно време кухни за готвене и зали за четене и отдих са превърнати м частни стаи давани под наем на по заможните араби .


    Е защо домакините сместват студентите в 10 квадрата по трима студента , а останалите спестени стаи дават под наем и си прибират парите в джоба ???


    АМИ ПРОВЕРЕТЕ САМО ОБЩЕЖИТИЯТА НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ и ще видите - 25 блок, блок 56, блок 7, блок 11 блок 40 и ще видите че една трета от помещенията се обитават от НЕСТУДЕНТИ - т.е или се дават под наем или са превърнати в търговски площи !!!!
  • 30 Алкапоне Мафия

    1 0 Отговор
    Майките и бащите да се мъчат за тях с цел доброто им оброзование и с мисъл,че ще учат и ще имат по добър живот,а те да харчат парите по дискотеки,алкохол и цигар....Никога не съм очаквал че ще има таково просто поколение...и аз съм млад на 25 години,но при нас 87 набор не беше така след 93 набор на горе 99 процента не мога да ги нарека млади хора...От такива хора какво да очаква България....16-17 годишните освен алкохол,цигари и дискотеки нищо не мислят...
  • 31 weedmen

    0 0 Отговор
    alkohol i 4alga.nqma kvo drugo da se slu4i
  • 32 max

    0 0 Отговор
    Хубаво е ,искаш да чукнеш нещо бягаш там.Просто нетрябва да се казва Студентски град нищо друго.Колко съм минал там незнам дали порноактьорите могат да се похвалят.
  • 33 plamen

    0 0 Отговор
    Студентски град меката на купона и най-голямата дупка на учението
    Тъжно но истина брутална и жестока за съжаление не е само във София , във Варна не е по различно :(