Last news in Fakti

2 Март, 2012 08:01 2 280 3

Когато няма правила, властва агресията

  • убийство-
  • студентски град-
  • правила-
  • агресия-
  • александра петрова
Когато няма правила, властва агресията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обществото е забравило да поощрява, да дава положителна перспектива, да дава алтернатива на агресивното поведение. Не само трябва да си говорим за причините, но и за това как човек може да се справи без агресия.

Това заяви пред Факти.бг Александра Петрова, психолог от сайта e-therapy.bg в коментар за трагичните събития от последните дни, в които за пореден път един млад човек си отиде нелепо.

Там където хората имат усещането, че нещо се случва, нещата много бързо се променят, смята Петрова.

Относно причините, които могат да накарат един млад човек да прободе с нож някой друг, тя смята, че нещата са многопластови. Младите хора се изграждат в семейството, училището, научават се да се страхуват от закона. За съжаление, у нас и трите неща са проблематични.

Тези млади хора на по 20 години, които са в ранна зрялост, израснаха във време, в което родителите им, в повечето случаи не можеха да им дадат модел за подражание, тъй като в повечето случаи самите родители "оцеляваха", всеки по свой начин. Просто такава бе социалната ситуация.

В училището също няма авторитет. Знаем какво става там.

Друга основна причина е усещането за свобода. То е пряко свързано с липсата на авторитети и липсата на законови мерки, които реално да се виждат. Знаем как стоят нещата с осъждането и изобщо раздаването на правосъдие. Така усещането за свобода става много интензивно, особено за децата, които от семейството отиват в друг град, сменят пространството. В редица случаи те имат съвсем размито усещане за отговорност.

Така, на практика, когато тези деца излязат от семейството, те не уважават никакъв авторитет. Съответно няма норми, няма изисквания, няма очаквания. А когато няма никакъв авторитет, агресията е най-бързият начин да си силен и да доминираш.

Това което виждаме е върхът на айсберга, предупреждава Александра Петрова.

И още нещо насилието и агресията са особено силни, когато младежите са в група. Неслучайно всички ситуации напоследък, които свършват с трагичен край, са с по няколко участника. Групата дава освен сила и усещането за размиване на отговорност. Но отговорността, както се разбира впоследствие, се носи поотделно. Затова трябва да мислят младите хора, призовава психологът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 логобот

    1 0 Отговор
    какво да мислят те са толкова прости 4е няма на каде не ги ли виждаме всеки ден орда диваци
  • 2 20 лева

    0 0 Отговор
    правила има като има полиция
    тук има само рекетьори катаджии
  • 3 БЯЛ ЧОВЕК

    0 0 Отговор
    В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ КЪДЕТО ИМА УНИВЕРСИТЕТ ЗАВЕДЕНИЯТА СА МАЛКО ИЛИ ВЪОБЩЕ НЯМА ! ИМА И СТРОГИ ПРАВИЛА И КОЙТО НАКЪРНИ АВТОРИТЕТА ИЛИ НАРУШАВА РЕДОВНО ПРАВИЛАТА НА УНИВЕРСИТЕТА ИЗЛИТА С 300 ОТ ТАМ ... А ТУК ... ПЪЛЕН БАРДАК !!! ТРЯБВА ДА СЕ МАХНАТ ОБЩЕЖИТИЯТА И ВЕЧЕ ДА НЯМА СТУДЕНТСКИ ГРАД ! ТОВА Е ИЗЛИШНО СТРУПВАНЕ НА КОМПЛЕКСИРАНИ МОМЧЕНЦА И РАЗЮЗДЕНИ МОМИЧЕТА ПРИДОШЛИ ОТ ПРОВИНЦИЯТА КАТО РЕКА СЛЕД ПОРОЙ УЖ С НАМЕРЕНИЕ ДА ПОНАУЧАТ ТОВА ОНОВА ДА СЕ ОБРАЗОВАТ И ДА ЗАПОЧНАТ ДА СЕ ДЪРЖАТ КАТО НОРМАЛНИ БЕЛИ ХОРА НО ... НИЩО ПОДОБНО АЛКОХОЛ ПИЯНСТВА ДРОГА И К.РВЕНЛЪК И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ НЯКОЙ УБИТ ! ОТ ТАМ ИЗЛИЗАТ ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ ТЪПАНАРИ ОТ КОЛКОТО КОГАТО СА ДОШЛИ ! ТОВА Е ЖИВАТА ИСТИНА КОЛКОТО И ДА БОЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ОБЩЕЖИТИЯТА ОТ СТУДЕНТСКИ ГРАД .