Last news in Fakti

19 Октомври, 2012 12:25 1 497 1

В Радювене не си дават заразеното мляко

  • афлатоксин-
  • мляко-
  • сирене-
  • радювене
В Радювене не си дават заразеното мляко - 1
Снимка: "Български фермер"

В ловешкото село Радювене, където беше открито мляко с високо съдържание на афлатоксин, предизвикващ рак на черния дроб, е създадена организация всички количества млечни продукти, произведени за домашна употреба, да бъдат иззети и унищожени. Повечето говеда са прибрани в кравефермите, където под контрола на ветеринари издоеното мляко се унищожава. Собствениците на останалите животни трябва на добра воля да предадат продукцията си. В бидона, поставен за целта в центъра на селото, до обяд обаче бяха излети едва 47-48 литра.

Вече стана ясно, че от млякото, събрано от селото от средата на септември до момента, са произведени близо 1000 кг заразено сирене в мандра в село Горан. Жителите на Радювене бяха уведомени още снощи за опасността, която крие афлатоксина, но явно не искат да се лишат от продукцията си.

Въпреки че собствениците на животни бяха предупредени на общоселско събрание да не ги изкарват на паша, имаше и такива, които не спазиха забраната. Една крава бе открита да пасе в царевичака, който се смята за източник на вредоносната гъбичка. От областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните признават, че техните специалисти не могат да достигнат до всеки дребен собственик и да изследват млечните продукти. Според тях, производителят е длъжен да гарантира за безопасността на суровините, които влага.

Мандрите у нас по принцип не разполагат с възможности за откриване на подобен тип токсини. Това е задължение на Агенцията по храните, която трябва да взема проби от млякото, уточнява БНТ. Именно по този начин специалистите са открили опасното сирене, произведено в мандрата в село Горан. Собственикът Владимир Матев обясни пред камерата: „При 0,05 граница на афлатоксин нашите проби излязоха 0,06. Цялата партида, която е около тон, под контрола на ДВСК беше изсипана в специални пликове и предадена на екарисажа в Шумен, където е унищожена. Имаме съставени протоколи“.

Днес мандрата в селото не работи, докато Матев чака вносно мляко от Чехия и Румъния, както и от Видин и Монтана.

Забранителният режим, по време на който животните не трябва да излизат на паша, ще продължи десетина дни. През този период те ще изхвърлят натрупаните опасни вещества. Седмицата ще бъде достатъчна за зърнопроизводителите да изорат царевичните ниви и да заровят дълбоко заразения фураж. От сутринта в селото са представители на всички власти начело с кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, председателката на местния парламент Корнелия Маринова и човек от областната управа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    0 0 Отговор
    "Според Агенцията по безопасност на храните, производителят е длъжен да гарантира за безопасността на суровините, които влага.

    Мандрите у нас по принцип не разполагат с възможности за откриване на подобен тип токсини. Това е задължение на Агенцията по храните, която трябва да взема проби от млякото, уточнява БНТ." --> Каква излиза тя? Че нито контролиращият орган, нито производителя предприемат някакви адекватни действия и.или мерки, защото всеки мисли, четова е задължение на друга страна, а и защото повсеместно всяка от тях излиза с оправдание, че няма нужните средства.

    Е, хубава работа! Даже се учудвам как въобще хванаха проблема, като всичко е толкова закъсало. А за това, е само малък проблем, предвид, че всико което ядем е боклук - като започнеш от месо, кренвирши, растителни мазнини, "млека" и стигнем до вредните ГМО, соли, канцерогени. Абе въобще....

    А това, че хорицата не искат да си дават продукцията е толкова показателно! Ами нямат пари и за тях тя е всичко ценно в момента. Не мислете, че са прости като живеят на село и не осъзнават риска. Просто зная колко труд са вложили във всичко това и просто не могат да се примерят да захвърлят на боклука. А държавата естествено няма да ги обезщети по никакъв начин. Жалко за всико.

    Жалко най-вече за това, че сами тровим себе си и то съзнателно!!! Изказването на собственика говори за същото. Това, че си само с 1/10 над нормата, какво, нима не означава че е вредно ли??? Гонят печалба и произвеждат боклуци. Пилешкото например също е ама толкова зле... Знам какво купувам и чета какво се съдържа, обаче м..к* му, не мога без да не ям... Моля се да доживеем до преклонна възраст без сериозни здравословни проблеми. Това пожелавам на всеки най-искрено, но дали ще се получи, не знам... Мога единствено да се надявам и да огранича някой от по-малко сначимите за тялото продукти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове