ФАКТИ.БГ

Защо институциите в България не работят?*

*От гледна точка на потребителите на стоки и услуги у нас

Публикувана: 23 Септември, 2020 21:06
38 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3200
Защо институциите в България не работят?*
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 17 гласа.

Често пъти потребители на стоки и услуги, останали недоволни от тях, подават жалби до различни контролни органи – Комисия за защита на потребителите, Национална агенция да приходите, Българска агенция по безопасност на храните, Комисия за регулиране на съобщенията и др. В резултат на жалбите им в повечето случаи се образуват проверки, които завършват с даден резултат, но жалбоподателят не е доволен, тъй като неговият проблем остава нерешен. В неговото съзнание институцията не си е свършила работата, оттам се трупа негативизъм, създава се мнение в обществото и т.н. Защо се получава така?

Основните причини са две. Първата е в законовата регламентация на правомощията на институциите, а втората – в неразбирането на хората на основни положения в правото. Има и други съпътстващи причини, касаещи некомпетентност на държавни служители, подаване на жалби без правен интерес или основание, подаване на жалби по отношение на проблеми, по които адресатът не е компетентен и други.

За да илюстрираме нагледно гореизложеното, ще дадем един христоматиен пример, който е вероятно да се е случвал и на много от читателите.

Иван си купува мобилен телефон. Един месец по-късно устройството започва да работи не както трябва. Иван предявява рекламация пред търговеца. От там го уведомяват, че са извършили проверка, открили са следи от влага и корозия в телефона, съответно същият е бил използван в разрез с указанията на производителя и търговецът прави отказ от рекламация. Иван е ядосан, тъй като не е излагал телефона на влага, и подава жалба пред Комисия за защита на потребителите с искане да му бъдат върнати парите или да му бъде заменено устройството с ново. По жалбата му е образувана проверка. След 1 месец получава отговор, че на търговеца е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Примерът показва две неща, които бях споменати и по-горе. Първо, повечето институции у нас не полагат необходимите усилия да информират обществото какво може да се очаква от тях, или казано по друг начин – какви са компетенциите им. Добре е гражданите да знаят, че в подобни случаи институциите имат контролни и санкционни функции – т.е. могат да извършват проверки и да налагат имуществени санкции. Но те нямат правомощия и средства да принудят даден търговец, дори същият да е извършил административно нарушение, да извърши определено действие – в нашия пример – да върне парите или да замени телефона с нов. Идеята на тази организация (без да даваме оценка дали е ефективна, или не) е да бъдат дисциплинирани търговците да спазват потребителското (или друго) законодателство. Това към настоящия момент може да стане единствено чрез санкции, принудителни административни мерки и предписания, но не и чрез други механизми, тъй като такива няма предвидени. Тема на съвсем друг анализ е защо това не е ефективно и как може да се промени. След един такъв случай обаче в главата на Иван стои идеята, че „институциите не работят“. На второ място, тази идея е в главата на Иван и поради друга причина – неразбиране на елементарно ниво на принципа на разделение на властите. Административните органи са част от изпълнителната власт, която по своята същност не може да решава правни спорове. А в случая имаме точно това – Иван и търговецът спорят бил ли е наводнен телефонът и длъжен ли е търговецът да върне парите. Единствено съдът към момента е компетентен да разреши този въпрос, като решението му да има задължителна сила за страните и да подлежи на принудително изпълнение.

И накрая, но не на последно място, предлагаме няколко стъпки, чрез които сегашната ситуация може да се промени. Те са следните:

  • Изготвяне и провеждане на ефективни информационни кампании на институциите, насочени към гражданите (включително и към децата), които да заменят непрекъснатите участия на административни ръководители по сутрешни блокове и предавания, от които посланието е единствено „подавайте жалби, пък ще видим“, „работим съобразно компетенциите“ и прочие заучени фрази.
  • Провеждане на ефективно обучение в училищата в часовете по „Етика и право“, а защо не и чрез създаване на дисциплина „гражданско образование“, в която юристи да преподават основи на държавата, устройство, компетентност на институции, базови познания за правата и задълженията, договорите и други основни понятия.

Промяна на нормативната база в областта на потребителската защита, включваща по-ефективен механизъм на органите за алтернативно решаване на спорове. Към настоящия момент към КЗП функционират единствено т.нар. помирителни комисии, които са напълно неефективни. Практиката показва, че в много случаи търговците са готови да съдействат и да удовлетворят потребителска претенция, но перспективата, че ще бъдат санкционирани така или иначе, ги демотивира. Най-правилно би било законово разрешение, стимулиращо ефективно доброволното разрешаване на споровете.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
абг
1 Отговор
Защото им вдигнаха заплатите само с 30%

Коментиран от #35, #38


Оценка:
-6 +33

Директорчето
2 Отговор
В България всичко е в твоя услуга, ако се казваш Асан. Ако си Иван имаш само задължението да плащаш данъци, такси и да си мълчиш. Т'ва е!

Оценка:
-3 +51

Е как да не работят,
3 Отговор
Институциите , в България?! Работят Яко, защото имат точен, регламентиран имуществен интерес! Факт! Фифти, фифти, за “ царот” и репресиращите, иначе няма ПАрЕ за имоти, по света и у нас и яки пенЦии... а виЕ гиди калпазани...

Оценка:
-5 +17

Не съсвсем
4 Отговор
Доколкото си спомням - въпреки многократното обясниние - навремето имаше хора инвестирали,и загубили, парите си в пирамиди! И отново правеха след това същото!
Както и , въпреки непрекъснатите обяснения и предупреждания, продължиха да се дават пари на телефонни измамници!
Многократно имаше информационни кампании, относно правата на потребителите и е пълно с информация за правата на всеки, по какъвто и да е въпрос!
Обаче - има предостатъчно хора, които просто не желаят да си търсят правата!
Пример - сметки отпреди 10 години за телефон!Номер , който мобилните оператори прилагаха често! И въпреки, че се знаеше, че са реално невалидни и не се дължат, предостатъчно хора си ги платиха!
Има хора , на които и с чук не можеш да им набиеш нещо в главата!

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +21

ТаУмВзе
5 Отговор
Пак глупости! Проектираното остарявяне с цел хамстер да бичи безумно за нов ай фон. Там и за други джуфки, коли и все! Важно е хамстера да забрави, че мишок.

Оценка:
-4 +7

Актуална Антена
6 Отговор
Ако фирмата срещу която е подаден сигнала е на наш човек, не пипаме. Ако не е на наш човек и не си плати вноската чекмедже, лошо му се пише.

Оценка:
-6 +19

Гост
7 Отговор
С други думи, въпросните институции са нищоправци и от тях няма смисъл, щом за да си решим проблемите трябва да се обърнем към съда! Значи са излишни и трябва да бъдат закрити, след като не са ефективни! За всеки проблем - към съда! Нищо чудно, че съдиите са затрупани с дела и същите тези дела се влачат с години, което нелоялните търговци умело използват, за да откажат клиентите си от правото им!

Оценка:
-2 +24

гост
8 Отговор
Първо правило на държавния служител от министър до милиционер:Защо трябва да правя нещо и да си създавам проблеми, тя и така заплатата ми си върви.2. Администрацията е бюрократична защото е :
а/ некомпетентна - не си знае правата и задълженията;
б/ страхлива - Ще взема решение, но ако ми се скарат?

Оценка:
-1 +22

Българина
9 Отговор
Защо институциите в България не работят?!!!!!!........Не работят, защото ЧИНОВНИКА НЕ НОСИ ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ.....ТОВА Е. Ако им се налагат персонални глоби, ще бачкат, та ушите ще им пукат.

Оценка:
-1 +24

Актуална Антена
10 Отговор
Най големия нищоправещ у БГ-то е Бою Тиквата и от там надоло по веригата. Ако рата му плащат Министерска заплата оно са прай на надзорник по строителството

Оценка:
-4 +12

Актуална Антена
11 Отговор
Най големия нищоправещ у БГ-то е Бою Тиквата и от там надоло по веригата. Ората му плащат Министерска заплата оно са прай на надзорник по строителството

Оценка:
-4 +7

В тоалетната
12 Отговор
Да ходят на село и да копаят земите, които продадоха или дадоха на арендатори за чувал картофи или годишна рента!

Оценка:
-1 +11

Мда
13 Отговор
Всички мобилни оператори да го ду ат!

Оценка:
-1 +18

Цар Киро
14 Отговор
То има ли някой , който работи в тая държава?

Оценка:
-2 +14

НАЙ БЕДНИЯ НАРОД
15 Отговор
ИДИОТИТЕ Вълчев, Борисо и ген. Мутафчийски, дали знаят колко е голям КОВИД-19??? Вирусът КОВИД-19 е с размери 15 nm /нанометъра/. Вирусът КОВИД-19 е невидим с просто око! Вирусът КОВИД-19 е невидим дори с обикновен микроскоп! Вирусът КОВИД-19 е видим само с електронен микроскоп! Порите на всяка КОВИД-маска са видими с просто око, нали? Следователно порите на КОВИД-маската, са за вирусът КОВИД-19, като футболна врата в полето, нали? Тогава защо са КОВИД-маските? За да ни дресират да си мълчим! Ами в чужбина? Ами и в чужбина са ловели и изгаряли вещици, нали? Ян Хус дори е осъден като еретик и изгорен жив на 6 юли 1415 г. Една старица, случайно попаднала на мястото на кладата, хвърлила няколко сухи съчки в огъня. Виждайки това, Ян Хус, чийто съзнателен живот преминал в защита на онеправданите, произнесъл: Sancta Simplicitas!, / „О, свещена простота!“ / Аз не съм Ян Хус, но преди да ме качи на кладата Борисов-"аз съм прост, и вие сте прости", клакьорите да проверят ИСТИНАТА, че Вирусът КОВИД-19 е с размери 15 nm /нанометъра/. Тогава защо са КОВИД-маските? Милен Цветков го каза, ден преди да го убият! "МАСКИТЕ са НЕ ДА НИ ПРЕДПАЗВАТ от ВИРУСА, а ЗА ДА МЪЛЧИМ!" ЗА ДА МЪЛЧИМ за фалшивите избори с над милион фалшиви гласоподаватели "мъртви души"! ЗА ДА МЪЛЧИМ за България на дъното на ЕС, но първа по беззаконие и корупция! ЗА ДА МЪЛЧИМ за къщата в Барселота и за шкафчето с пачки и кюлчета! И да ГОВОРИМ ДЕНОНОЩНО

Оценка:
-5 +16

Човек който му писна от тарикати
16 Отговор
Егави изчезне държавата калпава корумпирана мафиоцка

Оценка:
-1 +7

Човек който му писна от тарикати
17 Отговор
Институции няма закон няма държавата им дреме за потребителите исами вдигнали здравните луги да не си платиш лечението за Ради държавата калпава

Оценка:
-0 +3

...
18 Отговор
Комисия на мишките нямат никакви правомощия... да им се дадат правомощия и общински помещения. В момента при всички докадателства плехвърлят към съда..там обратно. ЗАЩО ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ СИ ПРЕХВЪРЛЯТ ТОПКАТА

Оценка:
-0 +7

Човек който му писна от тарикати
19 Отговор
Здравните услуги

Оценка:
-0 +4

Човек който му писна от тарикати
20 Отговор
Гола вода е Елин Пелинския кмет и кал по вратому

Оценка:
-0 +4

Нямам срам
21 Отговор
Щот няма такава държава искаме си царя .. с Бсп и Дпс ще ви Опраяя за 300 дена

Оценка:
-3 +3

Човек който му писна от тарикати
22 Отговор
Апак там акви са и боклуци децата във Елин Пелин
Чупят паметниците на покойниците келемца малки
Дави ги шчупят пранстенцата. Малки сладки

Оценка:
-0 +2

23
Този коментар е премахнат от модератор.
24
Този коментар е премахнат от модератор.
ТИМ Супер
25 Отговор

До коментар #4 от "Не съсвсем":


Дълговете се продаваха на колекторски(застрахователни/БИЯЧИ/мутренски) фирми и ГЕРБОзаконите вкарваха в гроб адлъжниците, а наследниците продаваха имущество и хрантутеха брокерите с 3-8% ОТ ВСЕКИ за ужас на ЕС, където си мислеха, че населението на Бг е по-добре по интелект от Африканците...

Оценка:
-0 +4

Констатация
26 Отговор
В България- 700 000 държавни клати-крачоли. В Швейцария - 14 000.

Оценка:
-0 +11

То всичко
27 Отговор
гледа само келепира. Кой ще работи? Това е стара българска традиция. Така ги научиха мутрите само пари да събират и нищо друго да не ги вълнува. Мазнинка търсят само! Нещо нормално за фалиралата държава на ГЕРБ, управлявана от живото божество Борисов.

Оценка:
-0 +2

Питанчо
28 Отговор
Защо в Канада мога да продам или купя автомобил за 10 минути, а в България един ден не ми стига само да го регистрирам?

Оценка:
-0 +8

Щот така е заповядано от саш и европата
29 Отговор
Да ни е гадно и да се мъчим

Оценка:
-0 +4

Шаран БГ
30 Отговор
Важното е, че имаме Министерство на бюрокрацията и ресорен министЕр, не от къде да е, а от Габрово !!
Ден след ден никнат държавни учреждения, агенции, комисии, които препокриват задълженията и функциите си с други такива.
Според мен това се прави с единствената цел да се сложат на държавната ясла "нашите " хора.
За неефективността на държавните институции говори най-вече броят на чиновниците за същите елементарни дейности, които са се вършили преди приблизително век. В една сиромашка Община за по-малко от век време са се увеличили / без полиция, учители и медицински лица/ ДЕСЕТ ПЪТИ !!??
Най-куриозното е, че за дейност преди 40-50 години , извършвана от един човек, сега е въведена компютъризация. И зад компютъра има още един служител. Но той не всякога може да се оправи с теЙниката и за улеснение на работата, на трима-четирима седящи зад компютъра служители е назначен по един спец Ай-Ти.
И като отиде гражданин за услуга, чудят се кой /коя/ да свърши работата. И докато в грозния социализъм за "трудовия народ" услугите бяха без пари, сега за етебери бумажка ....дай 5 лева !? И това законно, редовно, нормално , по капиталистически. Нямало безплатен обяд, нямало и безплатен нужник !? Как се изхранват толкова чиновници !?!?

Оценка:
-0 +2

Хаджиментов
31 Отговор
Наследство от социализЪма.
Още тогава се молехме на държавата за всичко - попълвахме молби, а не заявления. Услугите пък бяха на отчайващо ниво и затова тенекеджии, плочкаджии, келнери и таксиметраджии бяха сред най-заможните. А когато богатите обслужват бедните, не очаквай качество.

Оценка:
-1 +3

Мето
32 Отговор
Заглавието не е правилно!
Не, че не работят а за кого работят?
Естествено Не работят в интерес на народа
Работят за нечии частен интерес

Оценка:
-0 +1

33
Този коментар е премахнат от модератор.
Демек
34 Отговор
ние обикновените хора не разбираме от право? Тоест сами сме си виновни? Бойкот на договорите с мобилни оператори, чез, топлофикация и др.

Оценка:
-0 +1

Кауш
35 Отговор

До коментар #1 от "абг":


Защото висят по форумите и тролят. И тук ги има.

Оценка:
-0 +0

Мисирчо
36 Отговор
преди време ми се наложи да подавам факс до голяма българска община е казаха ми в деловодството че факс директно от граждани не е прието.толкова за институциите гафистан сме от всякъде....

Оценка:
-0 +0

Глей ти
37 Отговор
Ако вземат да правят честни конкурси и да назначават в администрацията можещи и знаещи хора с морал, потребителите ще са по-добре защитени. Сега се назначават наши хора, които знаят, че имат "гръб" и им е все тая, какво се случва.

Оценка:
-0 +1

Глей ти
38 Отговор

До коментар #1 от "абг":


И тези заплати са им много.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Родриго Дутерте
Президентът успокоява "притеснените" филипинци
Спокойно, няма проблем, здрав съм"

Още бисери