Last news in Fakti

20 Ноември, 2012 12:32 1 780 4

СДС предложи Петър Стоянов за Конституционния съд

  • петър стоянов-
  • марковска

Конституционният съд да се произнесе по „казуса“ Марковска

СДС предложи Петър Стоянов за съдия в  Конституционния съд. Той ще замени бламираната от държавния глава Росен Плевнелиев - Венета Марковска.

Петър Стоянов е роден през 1952 г. в Асеновград, където след освобождаването на баща му от концлагерите Куциян и Николаево, живеят родителите му.

След 1956 г. семейството се връща в Пловдив. Там той завършва начално училище и през 1970 г. гимназия "Патриарх Евтимий", като същата година е приет да учи право. След отбиване на военната си служба (1970-1972 г.) завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1976 г., От 1977 г. до 1992 г. практикува в Пловдив като адвокат в областта на гражданското и търговското право.

От 1994 г. до 1997 г. Петър Стоянов е народен представител и заместник-председател на парламентарната група на Съюза на демократичните сили.

На 1 юни 1996 г. Петър Стоянов се изправя срещу тогавашния президент д-р Желю Желев и печели с 66% проведените за първи път в Европа първични президентски избори в рамките на Обединените демократични сили.

На 3 ноември 1996 година, като кандидат на ОДС е избран за Президент на България с 2 502 517 гласа или 59,73%, а за вицепрезидент е избран Тодор Кавалджиев. Петър Стоянов е президент на България от 1997 до 2002 г. На следващите президентски избори той губи срещу тогавашния лидер на БСП Георги Първанов.

Петър Стоянов е председател на СДС от 1 октомври 2005 до 22 май 2007 година, когато след неубедителното представяне на партията в изборите за Европейски парламент се оттегля от активна вътрешнополитическа дейност и се отказва от мандата си .

Името на експрезидента бе спрягано редом с тези на бившия парламентарен председател Йордан Соколов и на бившия шеф на съюза на съдиите Нели Куцкова за номинацията, след като вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят синя кандидатура, която и да е тя.

Борисов посочи, че се е обърнал към СДС, защото това е марка в дясноцентриското пространство вече двадесет и няколко години, и се надява, че те имат кадрови потенциал и ще излъчат кандидат. „Когото и да изберат, ние ще го подкрепим, само ги помолих такова да е името на този човек, че да няма никакъв шум в системата и да не се налага да го моля да се оттегли”, аргументира се министър-председателят.

В края на миналата седмица стана известно, че братът на Петър Стоянов – Емил, се оттегля от Европейския парламент заради нов медиен проект. Според запознати с политическата кухня тази рокада е била цената за сделката за издигането на бившия президент в Конституционния съд.

Според източници от старата десница коментираха за Факти.бг, че номинацията на Петър Стоянов е отплатата на ГЕРБ за неговата подкрепа за новоизбрания президент Росен Плевнелиев.

Преди отчетно – изборната конференция на СДС през пролетта на 2012 година Петър Стоянов застана на страната на противниците на Синята коалиция и настоя за самостоятелно явяване на партията на следващите избори.

С това той подкрепи сегашното ръководство на СДС срещу другите членове на партията, които искаха Синята коалиция да продължи да съществува. Няма да гласувам за СДС, ако отиде на изборите в коалиция с ДСБ, заяви тогава Петър Стоянов. Ако тази година се случи тази коалиция и отидем заедно на изборите, аз мисля, че за първи път в живота си няма да гласувам, каза Стоянов, според когото ДСБ не е създадена да защитава десните ценности, а политическите интереси на един единствен човек - Иван Костов.

Имам мнение като гражданин на Република България – очевидно тази процедура с г-жа Марковска вече е провалена, тя не може да се върне в Конституционния съд, това е ясно на всички и на нея самата, коментира пред Факти.бг Михаил Константинов.

Така, че изход от ситуацията трябва да има. Всеки може да номинира някого. Депутатите са тези, които ще изберат предложения кандидат, не забравяйте, че става дума за парламентарната квота съгласно Закона за Конституционния съд.

Това кой кого номинира, кой налага това решение и какви договорки се правят, това е друг въпрос, формално българският парламент ще реши въпроса и аз се надявам най-скоро време той да го реши, защото това хвърля петно върху цялата българска, политическа и съдебна система, въпреки, че Конституционния съд не е съд, това всъщност е Втора камара на парламента.

Мога само да кажа, че извънредните обстоятелства изискват извънредни мерки, допълни, проф. Константинов. Има обстоятелства, които изискват нестандартни мерки. А дали е законно или не, в крайна сметка самият Конституционен съд след като бъде конституиран той ще може да вземе отношение и по този въпрос и аз се надявам колегите от Конституционния съд да го направят, за да махнат всяко петно върху тяхната бъдеща дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 1 Отговор
    По-добре от Марковска..
  • 2 Венцислав Михайлов

    1 1 Отговор
    СДС и разбитите хазари :)
  • 3 guest

    0 0 Отговор
    Той е далеч от правото след президентски мандат
  • 4 муспи

    0 0 Отговор
    На снимката два хазарски циганина си разменят любезности на наши разноски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове