16 Февруари, 2021 18:09 1 543 10

Със специален робот проучват състоянието на Бургаския залив

  • робот-
  • бургаски залив

Самият робот ще се управлява дистанционно от оператор

Със специален робот проучват състоянието на Бургаския залив - 1
Снимка: Архив

С помощта на специален робот за подводни изследвания Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще извършат мащабно проучване на екологичното състояние на Бургаския залив, съобщи БНР.

То ще се реализира в рамките на проект "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", по който ще бъде осигурен апаратът.

За закупуването на специализирания робот ще бъде обявена обществена поръчка, като очакванията са апаратът да бъде доставен в рамките на половин година. Той ще се използва за научна и изследователска дейност от университета.

Самият робот ще се управлява дистанционно от оператор, ще може да се потапя на дълбочина до 30 метра, като по този начин ще се извършва заснемане на морското дъно в определените 6 полигона в Бургаския залив. По време на подводните изследвания ще бъде събрана възможно най-много информация за състоянието на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното.

Заснетите от робота кадри с отпадъци ще бъдат анализирани от специалисти в областта на екологията и морското дело. Ако се установи наличие на отпадъци с по-големи размери, ще бъдат използвани водолазни екипи за изследването им на място и при възможност ще се изваждат от водата. По този начин ще се постигне двоен ефект. От една страна ще се придобие пълна информация за вида и състоянието на плаващите и отложените по морското дъно отпадъци. От друга страна ще се предприемат необходимите дейности за тяхното почистване, което ще допринесе за подобряване на околната среда.

Разработването на научната база данни за състоянието на Бургаския залив в зоните със силно влияние на човешката дейност ще бъде основа за изработването на стратегии за намаляване на замърсяването и опазването на природните ресурси.

Опазването на морската среда чрез изпълнението на различни мерки е част от стратегията на Община Бургас за подобряване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на т. нар. "син растеж". Като част от мерките за управление на човешкото въздействие върху морската околна среда, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще разкрие нова дисциплина "Полимерни замърсители в морска среда" към магистърски програми "Екология и опазване на околната среда", "Екология и екологичен мениджмънт" и "Технология на материалите и материалознание".

Създаването на дисциплината е обвързано с анализа и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг. Резултатите от направените подводни изследвания ще бъдат представени на научна екоконференция и две събития тип "научно кафене", в които ще участват учени, представители на бизнеса и местната общност. По време на дискусиите ще се обсъдят различни идеи за опазването на природните ресурси.

Освен изследването на морските води, ще бъде разработен "син етикет". Знакът ще се поставя на заведение, което се е включило в инициативата за намаляване на полимерните отпадъци и не предлага пластмаса за еднократна употреба като бутилки, сламки, чаши и прибори.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бобо

    10 0 Отговор
    Преди 4-5 години Борисов нали беше платил на някаква английска фирма да тъсят в Черно море газ?? Какво стана с резултатите?? Пак пари на вятъра май ми си струва! И едно чекмедже
  • 2 Бе къв робот бе?

    11 0 Отговор
    Пуснете Валери с завързана релса на врата.
  • 3 Ще открият

    7 0 Отговор
    пластмасови боклуци и руски подводници.
  • 4 Анонимен

    8 1 Отговор
    Хубаво е, че проучването е със специален робот! С обикновен, ежедневен робот, като Караянчева, Дариткова, Цачева, Биков и другите подобни, не става.

    Коментиран от #8

  • 5 Ventura

    3 0 Отговор
    Не е нужен скъп робот, само аромата от водата е достатъчен, за дереджето на лайноморието!
  • 6 Лост

    2 0 Отговор
    Само ще дойдат навляци да си изкарат безплатна почивка на морето.
  • 7 Честито

    3 0 Отговор
    Сега ще намерят останките на два-три потънали дървени кораби, една германска подводница и кокалите на Буцефал -мустанга на Александър Македонски с гравирана плоча на врата и надпис: Македония на пет морета!
  • 8 ха-ха

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Напоследък, всичко ни е, ако не супер, то поне специално. Магистралите, компютрите, технопарковите, автозаводите, борбата с вирусите, икономиката, ... , премиера. Ако не е супер специално, значи не е българско. :-)
  • 9 Ggzz

    0 0 Отговор
    Наемете един рапанджия и ще ви нащрака колкото искате. Че и по дълбоко ще слезе. Роботите са за друго. Пещери подводни и потънали съдове.
  • 10 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Във град Варна има Институт по Океанология със съответните звена и апаратура. Имаха и НИК "Академик" - ако не е нарязан за скраб.
    НО.....трябва да се усвояват допълнителни средства, нали !?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове