Last news in Fakti

16 Март, 2021 13:52 6 201 65

Проф. Овчаров: Кои сте вие, уважаеми северни македонци?

  • проф. овчаров-
  • северни македонци-
  • македония

Днешните радетели на славянския произход и "идентитет" на народа ви, или тези, които само преди няколко години твърдяха, че произлизат директно от рода на Александър Велики?

Проф. Овчаров: Кои сте вие, уважаеми северни македонци? - 1
Снимка: БГНЕС

"Виден северен македонец вещае разпад на българската държава, което ще рече излизането на Пиринска Македония от нея. Ето от какво се опасяваше и българското правителство, когато наложи вето на влизането на Северна Македония в ЕС. Защото зад красивите приказки и плачът за нарушения "идентитет" всъщност се крият помисли и мераци за "Обединена" и "Велика" Македония." Това посочва археологът проф. Николай Овчаров в своя позиция, която идва след статия в "Нова Македония" отпреди два дни.

Публикуваме цялата му позиция без редакторска намеса:

"Миналата седмица премиерът на Северна Македония на Третия икономически форум в Тирана отново призова Европейския съюз да изпълни обещанията си към страната му и да я приеме, защото се е "европеизирала" достатъчно. В речта си той отново повтори наложилата се напоследък мантра: "Но позволете ми да бъда кристално ясен и да повторя позицията на правителството. Ние никога няма да си позволим да обсъждаме неща, които не подлежат на обсъждане. А това е: кои сме, кои са нашите атрибути на идентичност и какъв е генезисът на нашата държавност и на езика ни".

Но кои сте вие, уважаеми северни македонци? Днешните радетели на славянския произход и "идентитет" на народа ви, или тези, които само преди няколко години твърдяха, че произлизат директно от рода на Александър Велики? Тези, чиито тогавашен премиер Никола Груевски през юли 2008 г. посрещна на червен килим на тогавашното летище "Александър Велики" (вече загубило славното си име!) пакистански принц Газанфар Али хан и неговата съпруга принцеса Рана Атика?

Българските читатели вероятно са забравили този уникално смешен случай. Във върха на истерията по възвеличаването на т. нар. "античен произход" на македонците, в Скопие пристигна това лице, произхождащо от живеещото в подножието на Хималаите племе хунзи. Видните "скопски историчари" тогава твърдяха, че хунзите били преки потомци на войниците на Александър Велики при неговия поход в Азия. Те не се върнали в Европа, а се изпоженили за местни девойки и създали новата народност. Така Ганзафар бе припознат като последният потомък на Александровата династия.

Самият пакистанец нямаше нищо против да го величаят като наследник и правоприемник на Филип ІІ и Александър ІІІ Велики. Освен срещата с лудналия по античното наследство Никола Груевски, той бе благословен и от македонския архиепископ. А после щастливо заяви пред медиите: "За мен и за цялата делегация е голяма чест да дойдем тук, на родна земя! Ние сме потомци на Александър Велики, нашият народ идва от Македония!".

Припомням този станал не толкова отдавна случай не за да се заяждам, а за да покажа колко изменчив във времето е "македонскиот идентитет". И в края на краищата аз не мога да избера кое е по-представително – да си "бугарин-татарин" или да произхождаш от Пакистан. А тази случка не е зле да се припомни на европейските лидери, когато решават на чия страна да застанат в спора между България и Северна Македония.

Речта на Заев съвпадна с една публикация в любимия вестник "Нова Македония", известен с хилядите си антибългарски статии от създаването си насам. Впрочем е интересно да се знае, че тъй като излезлият първи брой (29.10.1944 г.) е първи на току-що създадената нова езикова норма, думата "Македония" е изписана не "Македониjа", а "Македониа"! Какво да се прави, нали "македонскиот jазик" е писан "на коляно" само два-три месеца по-рано.

Та да се върна на последната публикация на "Нова Македония". В началото тя е посветена на издаването на български паспорти на граждани на Република Северна Македония и въпроса дали наистина техните притежатели се чувстват български граждани.

"Прословутата истина е, че България използва членството в ЕС, за да издава българско гражданство на съседни държави като инструмент на своите експанзионистични политики." – категоричен е вестникът.

"Разбира се, не може да се пренебрегне фактът, че в Македония са издадени хиляди гражданства и паспорти с изявления от "български произход“ – продължава "Нова Македония", - но също така се вижда, че тези, които са направили изявленията или не са били искрени, или просто са го направили по икономически причини, за да се улесни намирането на работа в ЕС и дори в други страни по света".

Аз отдавна алармирам за това, че безразборното раздаване на български паспорти на северномакедонски граждани едва ли е най-добрият начин те да стават българи. Виждаме, че нашите добри намерения са посрещани с подигравки от типа, че в Северна Македония имало повече свидетели на Йехова, отколкото българи. А предложеното от Заев записване на българско малцинство може да се обърне против България предвид на страха, който тегне в момента над хората с българско самосъзнание в Северна Македония. Пример е използваното от "Нова Македония" сведение на българския ЦИК, че за изборите са записани само 328 души.

В статията на "Нова Македония" е цитиран един човек, прочут с омразата си към България. Това е Тодор Петров, председател на т. нар. Световен македонски конгрес, известен с ултранационалистичните си позиции и призивите за "Обединена Македония". Негово е изказванията, че "в България има всичко друго, но не и българи...В България няма македонско малцинство, защото македонците са мнозинство....В България само циганите и турците не са македонци! Не е въпросът дали македонците в Македония са българи, а има ли българи в България без македонски корени".

Та този Тодор Петров сега заявява в "Нова Македония": "Опитът да наложи гражданството като етническа квалификация, България, освен че го използва за асимилацията и експанзионистичните си намерения към Македония, вътрешно го употребява, за да поддържа известна национална сплотеност. Защото, ако се отвори етническият въпрос в България, има голям риск държавата да се разпадне“.

Ето как този краен националист изрича това, което всъщност мислят доста от политиците в Скопие. Той директно вещае разпад на българската държава, което ще рече излизането на Пиринска Македония от нея. Ето от какво се опасяваше и българското правителство, когато наложи вето на влизането на Северна Македония в ЕС. Защото зад красивите приказки и плачът за нарушения "идентитет" всъщност се крият помисли и мераци за "Обединена" и "Велика" Македония.

За да разведря обстановката, ще ви припомня един весел епизод от борбата за "идентитет на македонскиот народ". Някъде в онези славни времена на търсенето на античния корен при Никола Груевски по Македонската национална телевизия излезе филмът "Македонска молитва". Негов сценарист бе Ниче Димовски, заместник председател на същия Световен македонски конгрес. Та в този филм на фона на бушуваща в Охридското езеро буря и падащи мълнии, от небето се чува Божият глас: "Деца на слънцето и цветето, да знаете че населих вашата майка Земя с три раси: бялата раса македоноиди, жълтата монголоиди и черна раса, която нарекох негриди. Всички останали хора са мулати. От вас македонците заченах бялата раса и я разширих чак до Японско море. Всички бели хора са ваши братя, защото носят ген македонски и всички преселения от вас почнаха, та тръгнаха на север.“

Както се казва – без коментар!", завършва позицията си проф. Николай Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БиБитКо

    84 3 Отговор
    Браво професоре , направо им го...с 200!
  • 2 Петела

    54 3 Отговор
    Господ е българин !

    Коментиран от #7

  • 3 честен ционист

    13 56 Отговор
    Ми то Пиринска Македония отдавна вече не е българска, след като Баце тотално абдикира от тия земи и стандартът им замина подяволите. Ганчовци, помнете че няма случайни неща и щом има Северна, Южна и Пиринска, накрая се обединяват.

    Коментиран от #14, #15, #21

  • 4 Вла

    58 1 Отговор
    Знаете ли как е "Пришълецът" на македонски, ха ха ха- "Навлекот".
  • 5 Българин

    11 37 Отговор
    Ех , Овчаров ! Какво ли не правим на Балканите за да се изпокараме православните - българи , сърби и макета , за кефа на "великите сили" , днес -турци и янки ?

    Като споменаваш за Хималаите , може би си забравил , че когато започна Прехода , започнаха и експедиции и тв предавания , които трябваше да убеждават българите , че не били славяни , а всякакви кавказци , средноазиатци и подобни . Дори имаше пратеници в Афганистан в опит да доказват , че сме роднини на афганистанците .

    Коментиран от #57

  • 6 ТаУмВзе

    13 4 Отговор
    Въпрос на чекмеджета и краварски натиск. Маке ще използва терора на малцинствените фракции. А както знаем, нашите продажници никога не са знаели, що е то Национален интерес. Съответно маке провинция с вилаетно управление. Населено от цветни.

    Коментиран от #8

  • 7 Македонска Луно

    42 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петела":

    Не, Господ е македонец и говори на македонски, само че, той е подал документи за български паспорт.
    хаха!

    Коментиран от #11

  • 8 Българин

    27 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТаУмВзе":

    Мисля ,макетата ги превзеха албанците , и не им до занимаване с нас . Официално , в държавния им вестник излезе , че албанския става втори език за държавата им .

    Коментиран от #13, #23

  • 9 Перо

    36 4 Отговор
    Да дебатираш с македонист е като да се надговаряш с радио. Македонизма е болест,която вече не се лекува. Да им се дадат българските условия и да се преустановят всякакви контакти с измислената държава и неетническа “нация”. Подчовека Желев/жабата/ злепостави БГ с признаването на РСМ,както и лобирането за признаване от Турция и Русия.Това беше престъпление срещу БГ,подписването на измисления договор от Тиквата и шкембе войвода,също!!!

    Коментиран от #46

  • 10 Еден от РСМ

    4 43 Отговор
    Бугари, САД и ЕУ нема да дозволат повеке да матите работите на РСМ. РСМ ке спечели, не Бугарja.

    Коментиран от #17, #20, #48, #53, #54

  • 11 Перо

    41 1 Отговор

    До коментар #7 от "Македонска Луно":

    Господ ги направи българи,а Тито македонци!
  • 12 Присмехулник

    23 0 Отговор
    Луди за връзване.Хубаво те са луди,но защо и Брюксел им се връзва...Ще има да чакат..
  • 13 ТаУмВзе

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Вчера беше късно е системата в която сме.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ммм

    3 20 Отговор
    Македонската империя на цар Самуил ще се възроди отново!!

    Коментиран от #55, #60

  • 17 Българин

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Еден от РСМ":

    Е,в основата , и ти си съгласен , че великите сини "позволяват" и " забраняват" , а по принцип - скарват православните на Балканите .
  • 18 Марш

    2 17 Отговор
    И ти що пари забърса покрай някакви си разкопки , свят да ти се
    завие !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 БЪЛГАРСКОмаке

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Еден от РСМ":

    какво точно да спечели бе, северно марсианецо, потомък на великио цар александър марсиански. ааахахахах. дядо ти е бил чист Българин, а ти си плод на сръбското промиване на мозъци след 1944 г. аахахахах, колко сте смешни само, да ви ожали човек. говориш ии пишеш на диалектен български бе марсианецооооо. ахахах еу и сад, хахаха
  • 21 Stormtrooper

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ще се обединят ,когато Слънцето изгрее от запад.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стрелата

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Кой е 1 то македонски няяяма даеее бъ Главочи те.
  • 24 коки

    9 2 Отговор
    за северно-марсианците ще има европейски съюз през 2356 година. дотогава ще са разбрали че са българи.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЦИКЛОН5

    10 1 Отговор
    НЯМА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЗА СЕВЕРНА МАРСИАНИЯ.

    Коментиран от #29

  • 27 Българин

    3 8 Отговор
    Приели сме , по отношение на макетата , отношени на високопарно превъзходство . И това унизяващо ги отношение днес се обръща срещу нас .
  • 28 ЦВЕКЛОТО

    11 2 Отговор
    АААА БЕЕЕ СЕВЕРНО-МАРСИАНЦИ, НАПРАВЕТЕ СИ ЕДНО МИНИ ЕУ СЪС СЪРБИТЕ БЕ НАЛИ СА ВАШИ БРАТЯ. ЗАЩОТО ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ НЯМА ДА ВИДИТЕ. ТАМ НЕ ЖЕЛАЯТ КРАДЦИ НА ЕЗИК И ИСТОРИЯ. ВЪВ СЕВЕРНА МАРСИАНИЯ СЕ ГОВОРИ ДИАЛЕКТЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. ФАКТ.
  • 29 Българин

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "ЦИКЛОН5":

    Да ! Това би било добре за България - една буферна държава между нас и множащата се Албаниия би ни отдалечило от евентуални проблеми с турския военен съюзник Албания .
  • 30 Несъвместимост

    1 0 Отговор
    Националист не може да бъде историк а родолюбеца.
  • 31 Ердоган

    0 12 Отговор
    А вие кои сте?не се карайте сички ше говорите турски😂😂😂😂

    Коментиран от #42

  • 32 Васил Ботев

    8 2 Отговор
    Защо не търсите причината някъде отвътре, там някъде в управляващите продажни мутри? Защо говорим само за македония? Ами за южна Тракия, северна Дабруджа, западна Шопия, а сега и северна Македония, разбирате ли как от страх запада разчленява като глудница чакали родината ни. Как на овчарят не му пука за да си спаси ебнта дупарашка. Покажете снимките на тези които са се съгласили да се продадът и делят историята за нашта си Македония. Двадесет и една държави са нападали България през първата световна война и Македония сме си я запазили с нечуван хъс, ярост и смелост.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 мдаааа

    7 1 Отговор
    И рече Господ - Братя МАСЕДОНИ , вие сте КР@ТЕНОИДИ !!!
  • 35 Васил Ботев

    1 3 Отговор
    . Ако някой каже че сме губили винаги то е защото всичко се е случвало след това и ако ти се иска да се биеш срещу света като държави САЩ ,Русия , Британска империя тогава , Франция , Италия , Япония и всеки си взел своя съюзник като Белгия , Китай, Куба , Гърция , Хиджас ( днешна Саудитска арабия) Полша , Портогалия , Румъния , Сърбо-Хърватско словенска, Сиам ( Тайланд) и Чехословакия а България в този район е само с Турция? Разбирате ли България каква заплаха е била за света и никой не е можел да я превземе по граница освен отвътре. Това са държавите срещу които е воювала Боко.
  • 36 Behemoth

    1 3 Отговор
    Фани са на нормална работа бе Чобанов ...търсят се о овощаци в строителството(приматите плащат добре ще ти стигне за ляб и ракия)...стига с тая менте наука...
  • 37 ДжафДжаф

    6 1 Отговор
    Трабва да признаем, че Божидар Димитров беше велик! Този се мъчи, но нещо не му се получава. За Македония всичко отдавна е известно, поне за онези, които се интересуват! Божо Димитров умееше да те накара да го слушаш дори когато говореше абсолютни алабализми. А как само дразнеше макетата....Очевидно, че и за тази работа си требе талант.
  • 38 Разпада

    0 5 Отговор
    на кочината е неминуем рано или късно, не заради македонците, а заради мафията.
  • 39 БАНЦКО

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "Радио Ултра":

    ТИХО ПРИМАТ. ЕЛА ЕЛА В ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ ДА ТЕ ПОЛЮБИМ СТРАСТНО. НЕ СЕ КРИЙ КАТО ОЯЛА СЕ МИШКА НА ДИВАНЯ ДОКАТО МАЙКА ТИ ПЕРЕ ЧОРАПИТЕ. НЕКАДЪРЕН ХРАНТУТНИК.
  • 40 djil

    3 1 Отговор
    в пиринска македониа има българи.

    Коментиран от #44

  • 41 СИД

    13 0 Отговор
    Годината е 1993, Германия, Щутгарт. В заведение сме двама българи, сърбин и македонец. След второто питие разговора се разгорещи на тема националности. По едно време македонеца каза: Я сум маке! Сърбинът го изгледа и му отговори: Како си маке, ти си бугар!

    Коментиран от #65

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Кси

    4 1 Отговор
    Как кои са, върхушка от сърбомани-удб-македонисти все още малтретират и управляват, мислене и действия от времето на югорепресивния апарат
  • 44 Кси

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "djil":

    Не, има пиринци, за кухите лейки
  • 45 Кси

    2 1 Отговор
    Оле, тия наистина, не са в ред, пакистанци, македоноиди, ужас, заплаха, то наглостта, стъписва
  • 46 Пере

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    Дъвка Турбо.

    Коментиран от #47, #49

  • 47 Кси

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Пере":

    Пак ли ти, бе, какво само предлагаш, каква дъвка, дъвка сте вие, дъвкала ви е сръбска камила и ви е изплюла
  • 48 Кси

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Еден от РСМ":

    Замътнили са ви сърбоманите-удб, или викаш, винаги може още, я сега сръбски културен център, че малко ви е било, България вече е спечелила, да си няма работа с вас, дотегнахте много, досаждате, опростачена история
  • 49 винкел

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "Пере":

    С това ще си останете! Ващата гордост няма с какво друго да се гордеете!

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Кси

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "винкел":

    Това им е била радостта, на дъвка турбо са се радвали, опростачена история, това гордост ли е, живяли в лицемерие, тито и с запада и изтока, долни сърбомани, лицемери, тия за вярване ли са, ами днес как е, искат в ЕС, но се заиграват с Русия, по-долни има ли от сърбоманите, управляващи македония
  • 53 Келеш

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Еден от РСМ":

    Само блеете като овце.Не се месете не се месете.Ти що се месиш в БГ.форумите .Аааалллллооооо.
  • 54 Боров

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Еден от РСМ":

    Приятелю има 5 стари македонски думи. По стари дори от Македония .Ако си македонец напиши ми ги ако обичаш да видим дали си македонец.
  • 55 Боров

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "ммм":

    Дано.Но ако Самуил се възроди дупе да ви е яко..Нямам идея как ще се наричате
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Факт

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Българите са стигали до Авганистан, Казахстан и къде ли още не по времена Великото преселение, а и преди него. Не забравяй, че България е имала мощна конница и е прекосявала континента на длъж и на шир.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Мрънкало

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Скопjе":

    Само 1 не разбрах.ти какъв беше,?

    Коментиран от #61, #62

  • 60 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "ммм":

    Има една малка подробност ,че Самуил е български цар!!!! Тогава е нямало македонци!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Скопjе

    0 0 Отговор
    Всушност, еден срдечен поздрав и до овчарот.
  • 64 Келеш

    1 0 Отговор
    Че то и сега няма.Има Северно Македонци.А общо с Македония е че живеят на територията на древна Македония и присвоиха името.
  • 65 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "СИД":

    В Чехия по време на работа се разговаряме със сръбски колега. Той знае "нека сум бугар". Малко се позапали и той за сръбското превъзходство, обаче аз извадих телефона и му показвам картите на Сърбия от 1848 насам, извадени от Уикипедия (имаме безжичен Интернет). Стана ясно, че цяла днешна Източна Сърбия е с преобладаващ български етнически произход, т.е. Той самият може да е пряк потомък на етнически българи, сърбизирани с времето. Официалните сръбски исторически документи обаче не разгласяват тези факти, защото цялата им сръбска нация ще отиде по дяволите. И още нещо - там също правеха генетични изследвания, но резултатите са засекретени. Да ви говори това нещо? Истината е, че поради огромния брой етнически българи в генофонда на Сърбия, ние сме като една монета с две страни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове