Last news in Fakti

5 Февруари, 2013 16:50 1 566 12

Цветанов: Атентаторите в Бургас свързани с „Хизбула”

  • цветанов-
  • атентентаторите-
  • бургас-
  • хизбула-
  • бакалов-
  • росен плевнелиев
Цветанов: Атентаторите в Бургас свързани с „Хизбула” - 1
Снимка: БГНЕС

Атентаторите в Бургас, са свързани с „Хизбула”,  е обоснованото предположение по разследването след атента. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).  България информира за тази обвързаност шест месеца след атентата. От процеса на разследването по терористичния акт в Бургас се установява съпричастност на три лица Според него двама от трима са принадлежали към военното формирование на „Хизбула”.
Цветанов обясни, че е проследен пътя на трите лица. На територията на страната те са пребивавали в периода 28 юни до 18 юли.

Две лица са установени с истинската им самоличност. Те имат паспорти на Австралия и Канада, от 2006 година живеят на територията на Ливан. Фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан. На територията на Европа са влезли с истинската си самоличност. Тримата са влезли на територията на България с истинската си самоличност, каза Цветанов. С фалшивите документи са наемали автомобили.

Беше открита фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Филип, беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Рико, с фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Браян Дженсън е нает автомобил на територията на Равда. От тези три лица, които са ползвали тази фалшива самоличност, безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност, които са лица, които са притежавали паспорти на Австралия и на Канада, като лицата от 2006 и 2010 година живеят на територията на Ливан. Установено е, че фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан.
ДНК-профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК-профил от Филип, което е лицето, което се взриви на летището в Сарафово в Бургас, каза Цветанов.

Министър Цветанов подчерта, че българското правителство разчита на добрите  взаимоотношения с Ливан. Той съобщи, че част от съдебно- следствени поръчки вече са възложени на компетентните власти на Ливан, Австралия,  Канада и на партньорски служби от други европейски държави. Вътрешният министър изрази надежда, че българските служби ще получат пълна подкрепа в  продължаващото разследване на терористичния акт.

След заседанието президентът Росен Плевнелиев също коментира, че разследването на терористичния акт има сериозен напредък. „Само разследващите органи могат да преценят коя информация може да бъде оповестена публично. Води се разследване, то не е приключило. Вицепремиерът Цветанов със сигурност посочи един сериозен напредък. Нашите оценки са, че има сериозен прогрес, който се оценява в България и в чужбина”, обясни Плевнелиев.

Международните експерти бяха категорични, че установяването на участие на „Хизбула” ще принуди ЕС да преосмисли дали да определи групировката като терористична организация.
По-рано днес в световните информационни агенции се появи информация, че за бомбения атентат в Бургас, при който загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса е заподозрян австралиец. Междувременно говорител на австралийския външен министър Боб Кар заяви, че правителството в Австралия е запознато с публикациите в медиите за това, че австралиец може да е замесен в атентата. „Разбрахме, че българските власти ще направят изявление през следващите 12 часа”, заяви говорителят. Американските власти от своя страна очакват българските следователи да свържат бунтовническата групировка „Хизбула” с бомбения атентат от 18 юли в Бургас.

Първият терористичен акт в най-новата история бе осъществун на 18 юли 2012 година, когато автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летище Сарафово. При атентата загинаха петима израелци, шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов, както и предполагаемият атентатор.
 

Хизбула („партията на бога“) е шиитска проиранска партия в Ливан. Тя е създадена през 1982 г. с цел да се бори с израелската окупация на Южен Ливан. Тя се ръководи от Хасан Насрала.

Организацията има военно и политическо крило.

Заедно с движението Амал Хизбула е главна бойна организация, представяща шиитската общност, най-големият ливански религиозен блок. Създадена с подкрепата на Иран и финансирана от него, организацията следва шиитската ислямистка идеология на Аятолах Рухолах Хомейни, лидер на Ислямската революция в Иран. Ръководители на Хизбула често се позовават на Хомейни и се обявяват за антиционисти. Организацията цели създаването на ислямска провинция в Ливан.

Гражданското крило на Хизбула поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, телевизии (Ал-Манар) и взема участие в ливанския парламент(от 1992 г.).

Кампанията му за реконструкция (Jihad al-Bina) е отговорна за множество икономически и инфраструктурни проекти за развитие в населените предимно с шиити райони.

Източниците за финансирането за тази широка социална дейност е предмет на спорове. Според самата организация, тя се финансира от дарения от частни лица, а според нейни критици - от правителството на Иран. По оценки на Белия дом Хизбула получава от Иран финансова помощ от около $ 60-100 млн. годишно, като тази сума намалява за сметка на дарения от шиитските общности, главно в Южна Америка.

Хизбула е призната за легитимно движение за съпротива предимно в арабския и ислямския свят и е призната политическа партия в Ливан, където е участник в парламента. Според правителството на САЩ Хизбула е терористична организация.

Състоялото се през 2000 г. изтегляне на израелските войски от Ливан Хизбула счита за свой успех.

Хизбула е особено силна в южната част на страната, където след оттегляне на израелската армия изгражда свои бази, които често използва за нападения върху северната част на Израел. Организацията е подпомагана от около 70 ирански военни съветника. Тя е единствената организация, която разполага с тежко оръжие — танкове, артилерийски системи „Катюша“. Военната тактика на Хизбула за партизанска война е силно повлияна от методите на специалните части на Северна Корея.

Организацията е поела отговорността за извършването на множество атентати, между които се откроява и нападението над американското посолство в Бейрут през 1983 г. Едни от обичайните и терористични активности са отвличането на израелски войници, вземането на заложници, минохвъргачни нападения над израелската територия и пр. Поради тези причини много правителства, като това на САЩ посочват Хизбула като терористична организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ооооо БАМ Ааааа

    0 1 Отговор
    .... и поради много причини нашето правителство слуша и изпълнява нарежданията от САЩ :)
  • 2 Трибал

    1 1 Отговор
    Какъв САЩ бе брат?Колко по ясно требва да стане че ние сме провинция на израел И тия мекерета им прават св..ки за неко шекел!А за народецо никой му не е зор!

    Коментиран от #7

  • 3 qqqqqq

    0 1 Отговор
    На тези хора, ако може така да се нарекат май наистина не им пука за народа. Къде са тръгнали със САЩ и Израел да си врът задника. После пак народът ще страда, а те ще си хванат чукалата и дим да ги няма.
  • 4 Трибал

    1 0 Отговор
    Хизбула да не им се плаши толкова ще има бая подръжници тука!Тия пушчици да пратат и неко лев за подръжка а ние с чифутите си имаме стара сметка за уреждане!Не е нужно да влизат в война с нас,ние ще свършим каквото трябва!
    Ама нека да има война бе що се плашите!?Иначе от къде ще вземете оръжие?А така между другото много боклуци ще дадът фира!Бая боклук за трепанье има та е редно да има и алтернатива некаква!
  • 5 Бай хой

    1 0 Отговор
    На искането за компенсации за войната в Югославия американците отговориха че за лоши между съседски отношения компенсации не се полагат. Не е глупак този който греши а онзи който повтаря грешките си. Един път е прекарване ,от там нататък си е жива п....стия.
  • 6 муспи

    1 0 Отговор
    Най после, след 22г. робство, България ще се сдобие със сериозен съюзник Хизбула, срещу общ враг. Те да доставят всекакво стрелково оръжие и бомби за чифутската гнус, а Корея, Иран, Китай и който иска ракети за изсраил. Аз лично ще поставям бомби в детски градини от привилигирован тип.
  • 7 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Трибал":

    begai be
  • 8 ЛУД ЛЕР

    0 0 Отговор
    СТАРА МАНДЖА ВЕЧЕ НЕ Е ИНТЕРЕСНА ОТ БУДА ЧЕ НА ХИЗБУЛА
  • 9 fgfgfg

    1 0 Отговор
    ЦВЪЦБУЛА
  • 10 испанец

    1 0 Отговор
    БОЖЕ,каква снимка БОЖЕ.Вижте ни първите мъже.Какъв СРАМ мили БОЖЕ.
  • 11 кик

    1 0 Отговор
    тиквата гледа у космоса другия в пода .....хахахахах цветко ръкомаха
  • 12 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    КАТО ЗНАМ КАКВИ СА НИ СДУХАНИ СЛУЖБИТЕ И НЕ САМО СДУХАНИ А И СМЕШНИ И ЖАЛКИ ЧЕ ЧАК ГИ НЯМА И ПОНЕЖЕ НЯМА НИКАКЪВ РЕЗУЛТАТ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО КОЙТО ДА Е 100% АЗ СЪМ СИГУРЕН ЧЕ НА ТИЯ ТАМ ОТ СНИМКАТА МНЕНИЕТО ИМ ИДВА НЕ ОТ ЛИЧНО УБЕЖДЕНИЕ ПОРАДИ РАЗСЛЕДВАНЕТО А ОТ ПО - НА ЗАПАД ...!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове