Last news in Fakti

6 Февруари, 2013 13:30 2 327 3

Киряк Цонев: Допускам влошаване на отношенията ни с Ливан и Иран

  • бургас-
  • киряк цонев
Киряк Цонев: Допускам влошаване на отношенията ни с Ливан и Иран - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Киряк Цонев е водещият арабист в съвременната българска дипломация. Той е работил в посолствата ни в Дамаск, Кайро и Алжир. Потърсихме го за коментар за вчерашното решение на КСНС да посочи „Хизбула“ за автор на атентата в Бургас.

Г-н Киряк Цонев, след вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност какво следва?

- Очаквам на първо време влошаване на отношенията с Ливан и след това с Иран. Това е свързано с решението да посочим, че „Хизбула“ стои зад атентата в Бургас.

Можем ли да очакваме нов атентат у нас?

- Аз от дълго време следя развитието на Хизбула и мога да кажа, че през цялата си история групировката е извършвала атентат в Израел, но не и в чужбина. По тази причина не очаквам нови атентати от „Хизбула“ в България.

Групировката нито има възможности за това, нито има интерес да прави нещо подобно. Още повече тази групировка никога не е правила акции по отношение на други държави освен Тел Авив.

Тогава как да си обясним факта, че часове след атентата в Бургас израелски медии посочиха „Хизбула“ за виновник?

- Това е натиск върху България с цел да промени своята политика спрямо Близкия изток.

Понеже в Ливан имаме българи, които имат семейства и бизнес в страната, можем ли да се притесняваме за тяхната сигурност?

- Не мисля, че някой ще им посегне. „Хизбула“, ако мога така да се изразя, е рожбица на Иран и по тази причина няма интерес да си усложнява своето положение при създалата се ситуация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Достойна политика на това правителсто!
  • 2 Тео75

    0 0 Отговор
    На кой му пука?!-те да са мислили преди да пратят бомбаджиите!Да си бяхме държали главите в пясака ли?!

  • 3 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    КАТО ЧУЕТЕ ТЪТЕНА НА ВОЙНАТА ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ МИ ЗАПЕЕТЕ ... АЗ ЛИЧНО В ТАКИВА ВОИНИ НЕ БИХ УЧАСТВАЛ ТА ДОРИ И АРМИЯТА ДА ПЛАЩА В ЛИРИ СТЕРЛИНГИ !!! ( гледайте пак ,,Спасяването на редник Райън" или ,,Блек Хоук'' или ,,Тънка червена линия'' или ,,Гласа на вятъра'' или ,,Бяхме войници'' или ,,Пасифик'' или ,,Сталинград'' за да изтрезнеете добре и да си върнете представата за това какво значи ВОЙНА !!!