Last news in Fakti

6 Февруари, 2013 08:00 5 616 21

България се престраши да понесе отговорност

  • бургас-
  • атентат
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Дългото отлагане приключи: България призна връзката на ливанската шиитска организация „Хизбула” като отговорна за атентата в Бургас, коментира Иво Инджев:

Хронологията на отрицанието, последвана от краткото признание, е многословна. В основата на „контрааргументите” срещу съпричастност на „Хизбула” ( ако пренебрегнем всякакви антисемитски, антиамерикански, антизападни и други подобни „съображения”) стояха два явни и един спотаен ( но по-важен) въпрос.

На първо място оспорващите ролята на „Хизбула” в терористичния акт изтъкваха, че не можело това да бъде толкова ясно на Израел буквално минути, а дни по-късно също на САЩ и Великобритания. Щом на нас не ни било ясно, значи и за тях било едва ли не било немислимо да си го помислят толкова бързо.

Вторият и още по-нелеп „аргумент” беше, че това не било типично за „Хизбула”, защото…така казват от „Хизбула”.Те никога не поемали вината за терористични операции и в този случай също не си признали, поради което нямало как да са виновни.

На първия въпрос, ако оставим настрана лошия навик да съдим по лошите си навици и практики ( явно добре пресметнати от терористите), отговорът е, че три от най-добре осведомените, особено по отношение на Близкия изток, специални служби, едва ли приказват празни приказки. А претенциите към тях за доказателствата са доста наивни: коя шпионска централа ще си разкрие източниците и ще ги застраши?

На втория въпрос вече съм отговарял лично и от личен опит: когато през октомври 1983 г. пред очите ми беше взривен щабът на американските пехотинци и главната квартира на френските парашутисти в Бейрут, никой не се усъмни в ръката на „Хизбула”. Нищо, че проиранската групировка никога не си призна официално, празнувайки бурно победата в южните предградия на ливанската столица. Доказателството, че американците и французите нямаха абсолютно никакви съмнения, беше фактът, че едните откриха огън с корабната си артилерия, а другите пратиха своите „Миражи” срещу базите на „Хизбула” в долината Бекаа в Ливан.

Колкото до спотаената причина България да прави възможното да са отскубне от признанието за ролята на точно тази групировка в атентата на летище Сарафово, тя е настина разбираема: не ни се иска да се месим в големите международни борби. Обаче сме намесени. И беше време да поемем отговорност за собствената си сигурност, макар и тя да бъде потенциално застрашена в бъдеще от евентуален терористичен реваншизъм по този повод.

Ако не искаме да сме част от онзи свят, където толкова много искахме да ни приемат, можем да си тръгнем. Ако ли не, трябва да носим раницата с негативите заедно с куфарите на пътници с логото на луксозния клуб НАТО и ЕС.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешника

    4 1 Отговор
    Да! Точно така! Освен това ние сме най-бедната държава в ЕС и ни дреме на к..ра от заплахите на идиотите от "Хизбулла". Ние имаме всичко на всичко 5-6 летища и половин метро! А от днес ще си закача една мишена на голия г..з и така ще си ходя да видя ще ме уцели ли накой?
  • 2 ааааааааа

    0 1 Отговор
    умопобъркан многостранен пишман агент!
  • 3 Иво Радев

    1 0 Отговор
    три от най-добре осведомените, особено по отношение на Близкия изток, специални служби, едва ли приказват празни приказки.
    Бих попитал г-н Инджев, не бяха ли това същите служби, които преди години компетентно обвиниха Ирак/Саддам в притежаване на ОМП?

    Коментиран от #4

  • 4 330и

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иво Радев":

    по-скоро Мимето
  • 5 Азъ

    1 0 Отговор
    И каква е отговорността на България, ако и „Хизбула” да е виновна за атентата?
  • 6 дяо йоцо

    1 1 Отговор
    Честито!
    Вече сме страна от конфликта.
    И малките деца знаят, че това не е работа на Хизбула.
    Малка нещастна държава без позиция сме.
    Да потупат Бойко и Цветанов за "добре свършената работа" отново.
  • 7 6 то главно

    1 0 Отговор
    Абе в този сайт само агенти на ДС ли се изказват по важни въпроси и теми : Максим Бехар, Дъщерята на Бехар, Кеворк Кеворкян, Владимир Каролев .....???????
    Тва егати и милиционерския сайт!
  • 8 6-то главно

    1 0 Отговор
    Абе в този сайт само агенти на ДС ли се изказват по важни въпроси и теми : Максим Бехар, Дъщерята на Бехар, Кеворк Кеворкян, Владимир Каролев + Иво Инджев .....???????
    Тва егати и милиционерския сайт!
  • 9 Трибал

    0 1 Отговор
    Тия в парламента,който са го превърнали в бизнес център отдавна, да спрат да насаждат измислен страх във народа което правят винаги преди избори! След като народа е със вързани ръце и няма право на оръжие за собствената си сигурност,със пита и сол може да приветства Хизбула на наша земя,и да ги приветства като единствена алтернатива във борбата срещу ненаялите се евреи и мутри във властта от 68 години насам!Така че ние хората сме по съгласни да вземем страната на Хизбула от колкото да взимаме страна и отношение във мръсните игри на разни евреи и техните марионетки във властта!
    Така че оня чифут Младенов да си слага кипата и да заминава в Израел барабар със цялата си цветна фамилия,от гербери,и червени рози!
  • 10 Иаздакажа

    2 1 Отговор
    Ние сме в конфликта не по наша вина.Беше ни натресен чрез грубо нападение на наша територия.Предпочитам израелци и американци вместо комунисти и ислямисти.Ние сме член на НАТО.А тия,които ги е шубе от хизбуласите,могат да се шубелисват от който и да е друг посочен за виновен.Жалка работа...
  • 11 Faust

    1 0 Отговор
    Горкият Инджев! Чудисе къде да се появи за да видят, че е още жив. С неговото слагачество и блюдолизство нищо чудно, че не е в някоя голяма медия.
  • 12 ranger

    0 0 Отговор
    Не ми е ясно защо се наричаш "трибал" № 9 ?! Трябва да се наричаш "триабунидал" например! По ще ти приляга, освен това можеш да отидеш при един хидроинженер да те "по-обреже" малко и тогава...можеш да се присъединиш към твоите братя от хизбула. А, забравих, можеш да посещаваш и курсовете на ходжите от процеса в Пазарджик. Така, между съдебните заседания, за повишаване на културата. Освен това можеш и да отидеш на други "к.р-сове" по ислямски джихад организирани от Ахмадинеджад, вероятно твой духовен бащица. А ако се "напече работата" и чифутите започнат да бомбят твоите авери от хизбула, можеш да потърсиш подслон при др. Путин - зад кремълските стени. Но преди това трябва да обясниш, че си приятелче с др. Дмитриевич от Бг, за да не стане грешка да те вземат за кавказец!
  • 13 Трибал

    0 0 Отговор
    До ranger

    Много е непонятно за твоето жалко съществуване да разбереш,иначе с удоволствие бих ти обяснил!Ама понеже е невъзможно да ти бъде обяснено какво е Трибал,намери Гугал ако можеш и това да намериш,и го питай какво е трибал!Нали евреите също ги поорезват да не се правят на ощипани!Така че като не разбираш за какво пиша не се напъвайза непонятни за тебе тъй далечни неща!
  • 14 ranger

    1 0 Отговор
    До "тракът-мюсли" Трибал
    Напротив червенушко, напротив! Разбирам такива като тебе от първата думичка. Чета ги като отворена книга и знам, че зад демонстрационният псевдо-антисемитизъм прозира ярко червеният цвят на "стогодишната старица" и нейните млади лумпени. Знам също, че ако кремълският батюшка ви призове, вие обичащите родината си чрез любовта си към Русия, не само ще се обрежете, но и ще научите 132-та сура на корана по-добре от пазарджишките ходжи. И накрая, разбирам че за червеният ви цвят няма нищо свято освен ненаситният ви апетит към властта. А тя, властта без кремълската помощ в земята на траките никога нямаше да бъде ваша!
  • 15 Трибал

    0 0 Отговор
    А бе като си тръгнал да се вживяваш на антикомунист какъвто изобщо не си,да беше споменал че и твоя вожд Боцко пардон Буда произлиза от същото еврейско котило комунисти,или все някой трябва да ви го напомня на бавните герберо комунисти!Да трак съм Трибал но комунист и еврейска подлога никога!
  • 16 Трибал

    1 0 Отговор
    Тя "опозицията"Що се напъва нали и тя е от същото комунистическо еврейско котило!

    1.Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР,ченге от ДС.
    2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов.
    3.Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен,ченге от ДС.
    4.Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво.
    5.Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси,ДС.
    6.Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС.
    7.Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила... още Живкова….
    8.Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП,ДС.
    9.Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП,
    10.Вежди Рашидов - удостоен лично от Илия Павлов със званието Главен Мултак на РБ,ченге от ДС
    11.Ивайло Московски - първа щатна работа в Мултигруп…
    12.Фандъкова – член на БКП и дейно работила за ДС,КГБ
    13..Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов, а за нов правосъден министър Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП. А като капак на всичко същата госпожа Диана Ковачева е съпруга на настоящ лидер от БСП...
    Та дотук за антикомунистическата реторика на слабоумника!
  • 17 Buba

    0 0 Отговор
    Dokato slushahme chalga....
  • 18 муспи

    0 0 Отговор
    Да се отрича че Мосад е взривил автобуса е така глупаво, както да се твърди че бин Лайден е взривил МТЦ. Забавянето не е от нашите циганочифутски извращенци, а така е искал синедриона за да придаде тежест на "разледването". Какво е направило правителството, дето уж се води за българско за българите? Нищо - пълно предателство, пълно презрение към народа дето са го обрали до дъно и му провеждат геноцид.
  • 19 HARI

    0 0 Отговор
    Инджев, никакъв журналист не си ти. Празноговорящ фукльо. Бивш пишман-агент.
  • 20 baysaly

    1 0 Отговор
    Не е вярно -ГОЛЕМИЯТ БРАТ нареди ......
    Преди години СССР казваше кога къде какво .
    Сега е САЩ - Да живее Пазарната Икономика -Рожба на Българо-Американската Демократична Дружба .
  • 21 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    И какъв е мотивът на Хизбула ? Нали знаете че такъв трябва да има?
    Нали смисълът на един терористичен акт е именно в оповестяването му.Нещо като :" Ние бяхме и ще продължаваме да ви избиваме навсякъде по света докато не направите еди какво си" Примерно.
    Просто не разбирам защо им е да го правят ако няма да го изтъкват.