5 Февруари, 2013 20:57 2 147 15

Израел, САЩ и Европол ни аплодират за уличаването на "Хизбула" (обновена)

  • "хизбула"-
  • терористична-
  • атака-
  • бургас

„От българските констатации става ясно, че „Хизбула“ са пряко отговорни за отвратителния акт в Бургас - заяви днес израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, цитиран от Би Би Си по повод изявленията от българска страна за участието на групировката в атентата в Бургас. - „Хизбула“ и Иран провеждат глобална терористична кампания през граници и континенти и принуждават европейските нации да си направят изводите относно истинската същност на „Хизбула“.

До този момент Европа отказваше да последва САЩ в определянето на „Хизбула“ като терористична организация и да я постави в списъка на терористите, коментира медията. По този повод шефът на борбата с тероризма в САЩ и съветник на президента Обама по въпросите, свързани с националната сигурност - Джон Бренън, излезе с остро изявление.

„Групировката представлява реална и растяща заплаха не само за Европа, но и за останалия свят“, предупреди той. Европа и светът би трябвало да се стремят да разрушат схемите за финансиране и оперативните мрежи на организацията, за да се предотвратят бъдещи атаки, изтъкна Бренън.

Преди да публикува настоящия доклад, България избягваше да огласява каквито и да било подозрения кой стои зад терористичния акт в Бургас, напомни Би Би Си.

САЩ приветстват българското правителство за професионалното и мащабно разследване, проведено след варварската терористична атака от 18 юли 2012 година в Бургас, се казва в изявление на пресслужбата на Белия дом.

„Днес, след преглеждане на събраните до момента доказателства, българските власти обявиха заключението си, че ливанското движение „Хизбула” е отговорно за извършването на този терористичен акт, който уби шестима невинни граждани и рани много други”, подчертава документът, разпространен от кабинета на Джон Бренън.

„Българското разследване показва „Хизбула” такава, каквато е – терористична група, която безогледно напада невинни мъже, жени и деца. Поздравяваме българските власти за тяхната решимост и ангажираност да бъде потърсена сметка на групировката за този терористичен акт на европейска земя. САЩ ще продължат да помагат на българското правителство извършителите бъдат изправени пред правосъдието“, казва се още в изявлението.

Българските изводи за участието на „Хизбула” в атаката в Бургас подчертават важността на международното сътрудничество за неутрализиране на терористични заплахи. САЩ са горди да застанат до своя приятел и съюзник в НАТО – България. Ние дълбоко ценим нашето силно партньорство по редица въпроси, включително свързани с глобалната и регионалната сигурност в Афганистан и на Балканите, с разширяването на икономическите и търговските връзки и с насърчаването на културни и образователни програми, обобщават от екипа на Бренън.

Канадският външен министър Джон Беърд също похвали България за нейното „цялостно разследване” и описа като „убедителни” доказателствата за участието на „Хизбула” в „ужасното нападение в Бургас”. „Ние призоваваме ЕС и всички партньори, които все още не са го направили, да включат „Хизбула” в списъка на терористичните организации и да разследват терористичните актове, извършени от тази брутална организация”, призова той.

 

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън поздрави българските власти за разследването на терористичната атака в Бургас. В нейно изявление се посочва, че към резултатите от разследването трябва да се подходи сериозно, тъй като те се отнасят до терористична атака на територията на ЕС, довела до смъртта на невинни хора.

Аштън осъжда всички терористични актове и подчертава, че ЕС и страните членки са решени да се борят срещу тероризма, без значение какво стои зад него. В изявлението си тя посочва, че терористите, които са планирали и извършили атаката в Бургас, трябва да бъдат наказани. Аштън подчертава, че трябва да бъдат обмислени резултатите от разследването и, че ЕС и страните членки ще обсъдят подходящ отговор, базиран на всички елементи, установени от следователите.

 

Британският външен министър Уилям Хейг призова ливанското правителство да окаже пълно съдействие на България за разследването на терористичния акт в Бургас. В коментар след обявените резултати от българското разследване  той „приветства днешното изявление на българския външен министър Цветан Цветанов относно заключенията на щателното разследване на това престъпление и поздравява българските власти за отличната им разследваща работа”.

„Важно е ЕС да отговори категорично на атака, извършена на европейска земя. Всеки акт на тероризъм е атака срещу нашите общи ценности. Извършвайки атентата, терористите искат да разклатят нашата решимост, но така само я засилват. Вътрешният министър и аз ще разговаряме с нашите колеги от ЕС за мерките, които сега можем да предприемем, за да бъдат нашите граждани в безопасност”, се казва още в изявлението на Хейг. 

 

От Хага директорът на Европол – организация, която координира полицейските действия в 27-те страни членки на ЕС, също заяви, че подкрепя българските заключения относно съпричастността на „Хизбула“ към атентата. „От това, което виждам, от начина на действие при терористичната атака и други особености, които сме наблюдавали – очевидни са връзките, които водят към Ливан. Мисля, че това е обосновано предположение“ - каза Роб Уейнрайт пред АП.

Ако участието на „Хизбула“ е доказано, то това е първата успешна терористична атака на групировката в Европа от средата на 80-те насам, подчерта той.

Публикуваните в България сведения за обвързаността на „Хизбула“ с терористичния акт в Бургас предизвикват в Евросъюза спорове за необходимостта тази ливанска организация да бъде призната за терористична, коментира „Ройтерс“. За подобно решение се застъпват Великобритания и Холандия, а против е Франция, която се опасява от дестабилизация на положението в Ливан, където „Хизбула“ участва в управлението на страната.

Обявяването на организацията за терористична би позволило да се замразят всичките й сметки и активи в Европа, което силно ще затрудни дейността на радикалната групировка. В САЩ, Канада и Израел тя е призната за терористична. 

 

Ливан е готов да окаже сътрудничество в опитите на разследването да изясни обстоятелствата около атентата в Бургас, заяви премиерът на страната Наджиб Микати, след като днес България обяви, че има данни за участието на ливанското движение „Хизбула” в атаката, предаде "Франс прес".

„Ливан вярва, че българските власти ще предприемат сериозна оценка на резултатите от разследването. Ние потвърждаваме, че сме готови да сътрудничим с България, за да се хвърли светлина върху обстоятелствата около атаката”, се посочва в изявление на ливанския премиер.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трибал

    1 0 Отговор
    Добре дошла Хизбула, и ние искаме да сме бомбаджии! И ние искаме да проливаме чифутска кръв! Доста се на-кучиха последните 68 години у нашия резерват!Така че подкрепа няма да ви липсва ,ще се намерят доста желаещи,да по-разчистим тоя нужник!
  • 3 муспи

    1 0 Отговор
    Ще решим въпроса така: Хисбула ще ни доставят оръжие, ние ще избиеме евреите в България - практически всички правителства и парламенти. Аз лично ще взривявам йешиви, защото в училище преди да дойдат евреите се учеше че празитите се ликвидират като им се унищожават гнездата. По многобройните пущинаци създадени от поробителя ще инсталираме с тази Хизбола корейски, китайски, ирански и каквито се намерят ракети насочени срещу близко разположилия се исраил и на празника пурим ще ги изсипим всичките за да стане една огромна, от Сирия до Египет радиоактивна дупка. След това европейците и американците като видят накъде духа вятъра, ще обвинят гиганските си еврейски луксозни гета в укриване на такси, и с максимално тежко наказание - смърт или кастриране и конфискуване, ще решат еврейския въпрос глобално. Цялото човечество ще нарече този ден - ДЕН НА АДОЛФ ХИТЛЕР, ще се правят тържества и гладиаторски битки, в които останалите живи, кактрираните евреи, ще се бият на живот и смърт за пет лева.
  • 4 кик

    1 0 Отговор
    отивам да се сражавам или с каквото мога да помагам на Иран.....
  • 5 кик

    1 0 Отговор
    САЩ са горди да застанат до своя приятел и съюзник в НАТО – България.
    цирк
  • 6 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    ЗНАЧИ ДА РАЗБИРАМ ЧЕ АКО ИРАНСКИТЕ РАКЕТИ СРИНАТ НАШИТЕ ДОПОТОПНИ ГРАДОВЕ КАТО СЪЮЗНИЦИ НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ ЩЕ БЪДЕМЕ ЗАСТРОЕНИ С ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ АЛУМИНИЙ И СТЪКЛО СГЛОБЯЕМИ КЪЩИ ТИП – КАРАВАНА ... ??? NICE ... A ???
  • 7 коста

    1 0 Отговор
    Две неща изобщо не ми харесват. Никой български политик не коментира дали дали твърдението е вярно. Всички плямпат дали е трябвало да го казваме. И защо изнасяме тази новинка точно когато се заговори за досието "Буда"? Клинтън реши да замаже скандала с Моника, като започна война със Сърбия....

    Коментиран от #14

  • 8 случаен

    1 0 Отговор
    Докато има кои да мисли по този начин вместо нашите РЪКОВОДИТЕЛИ не ни очаква нищо добро от тук нататък. Най напред НАТО а сега и ЕС.
  • 9 дяо йоцо

    1 0 Отговор
    От 10 000 ирански ракети, 2-3 вече са резервирани за нас, като неволен участник в конфликта.
    Идва видов ден и дано ни се размине.
  • 10 шабан смаилов

    1 0 Отговор
    samo tova ni lipsvashe da nastroim hizbula sreshtu nas ,,, za da ugodim na evropa i amerikanskite kravopiici koito tarsyat prichina za napadenie na treti strani s misalta da istochat vsichko cenno ot tyah i da zavishat standarta na jivot na svoeto naselenie za smetka na otsreshnoto ,,mnogo mi e enteresno kakva prichina shte si nameryat v badeshte da napadnat primerno dubai, brunei , obedinenite arabski emirstva tezi koito jiveyat v oholstvo i razpolagat s pari i im zavijdat tapite imperiyalisti koito iskat s 5 dolara da si napalnyat rezervoara na kolata,,,,,
  • 11 Дядо Мдше

    1 0 Отговор
    ПОЗДРАВИ НА МЕСТНИТЕ Г.ЗОЛИЗАЧИ ОТ ЦЯЛАТА ЕВРЕЙСКА ОБЩНОСТ ПО СВЕТА !

    ДА ИМ ПОМОГНЕМ ЛИ ПАК ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ ?!

    ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ВСЕ ТАКА ДА РАБОТЯТ УСЪРДНО - ВЛАСТТА Е СЛАДКА, А С МИРИЗМАТА ЩЕ СВИКНАТ.....
  • 12 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Някои хора си играят с огъня без да им пука за последствията и ако стане нещо първи ще изчезнат от опосканата ни държавица ! А ние ? Ние дето едвам успяваме да отидем на море ?
  • 13 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Върху страната ни бе оказан безпрецедентен натиск да посочи, че извършителите на атентата се търсят в лицето на шиитската организация. Това бе и от страна на Великобритания, и от страна на Израел, и от страна на САЩ
  • 14 муспи

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "коста":

    7 Коста, - Чудното не е че никой български политик не коментира - то български политици няма, а че резултата от разследването не се публикува от следствените органи, и на бадата на което политиците да се изказват. Кой е разслезвал? А някой да е попитал как така след взрива идват израелци сякаш в собствената си страна и събират всички улики, и наверно хвърлат на земята тези два драйвинг лайсенса, или просто са ги изпратили на Цецо от Мосад?
  • 15 СССР

    0 0 Отговор
    по тяхна заръка