Last news in Fakti

16 Юни, 2021 16:09 3 614 56

Велизар Енчев: С визитата на Заев у нас се подготвя почвата за капитулация пред РС Македония

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • македония

Служебен кабинет няма правото да предоговаря с чужда държава рамковата позиция на НС от 2019 г.

Велизар Енчев: С визитата на Заев у нас се подготвя почвата за капитулация пред РС Македония - 1
Снимка: БГНЕС

Велизар Енчев

Доктор по международно право

Посланик на България в Хърватия (1997-2002)


След като обиколи половин Европа, за да говори против позицията ни по „македонския въпрос“, в четвъртък македонският премиер Зоран Заев идва в София, за да извива ръцете на президента Радев и на служебния премиер Янев.

След като зад Скопие застанаха водещи личности в Европейската комисия, Франция и Нидерландия адвокатстваха на македонската страна, а държавният секретар на САЩ притисна Радев да даде „зелена улица“ на европейското членство на Република Северна Македония, в четвъртък може би ще наблюдаваме поредно национално унижение.

Унижение е да преговаряме със Зоран Заев, който не само не изпълнява подписания на 1 август 2017 г. договор с България, но има все по-дръзки претенции към нас, отказвайки изобщо да разговаря за „македонския език“, „македонската идентичност“ и антибългарските учебници по история, като дори ни вменява чувство за вина.

Да, в София пристига премиер на страна извън ЕС, който обаче се държи като фактор в Европейския съюз и ни третира като държава, кандидатстваща за членство в ЕС.

Вина за тези разменени роли има и служебното правителство, което се съгласи с посещението на Заев, вместо да откаже тази визита.

Защото служебен кабинет няма правото да обсъжда и предоговаря с чужда държава рамковата позиция на Народното събрание от 2019 г.
А в тази позиция ясно е записано: Докато Скопие не прекрати антибългарската кампания, не декларира отказ от териториални и малцинствени претенции към България и не финализира преговорите в Смесената историческа комисия, с което да се отрече от присвояването на българското културно-историческо наследство, Република Северна Македония не може да стартира преговорите за членство в ЕС.

Днес обаче служебният премиер Стефан Янев обяви новина, която е основание за тревога. Тя потвърждава опасенията, че заради американския и европейския натиск се подготвя почвата за капитулация.
Стефан Янев заяви, че целта на визитата е „да се изготви обща позиция за интеграцията в ЕС, която ще бъде предложена за обсъждане от следващия парламент“…

Случайно или не, тези дни Зоран Заев самоуверено заяви в Брюксел, че "аргументите на Европейския съюз са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на преговори".

От думите на Янев и Заев може да се направи един извод: Утре в София ще се изготви българо-македонски документ, с който македонският премиер ще поиска от Съвета на ЕС да одобри на 22 юни стартиране на преговори за македонското еврочленство. Постфактум този документ ще бъде сервиран на 46-то Народно събрание за одобрение…

Пиша това и отказвам да повярвам, че подобен сценарий е възможен.

Че президентът Радев и премиерът Янев ще се пречупят пред външния натиск и ще погазят позицията на 44-то Народно събрание по „македонския въпрос“.

Пак ще кажа: Гостуването на Заев точно в този момент, пет дни преди съдбоносното за Скопие решение на ЕС, и след като македонският премиер публично ни обвинява за собствените си грехове, това е извиване на ръце без прецедент!

И какво ще ни каже утре Зоран Заев: Че сме длъжни да пуснем Скопие в ЕС, защото сме без външна подкрепа и сме поставени в ъгъла?

Че след телефонния разговор на Антъни Блинкен с Румен Радев портите на ЕС са вече отворени за Македония и няма сила, която да ги затвори?

Че който иска да преговоря за „македонската история и език“, е антиевропеец и няма място в ЕС?

Че България няма силата да следва примера на Гърция, която четвърт век блокираше пътя на Македония към НАТО и вдигна ветото, след като Скопие се отказа от антиквизацията на историята си.

Стефан Янев не може да слага подписа си под обща позиция за интеграцията на Македония в ЕС, защото е с ограничени пълномощия като служебен премиер, а и няма право да денонсира парламентарно решение.

Но той има примера на служебното правителство на Стефан Софиянски, който през 1997 г. изпрати в Брюксел молба за членството ни в НАТО. И така изпревари премиера на редовното правителство Иван Костов, малко преди той да влезе в премиерския кабинет на „Дондуков“ 1.

Кого и какво иска да изпревари Стефан Янев?
Или служебното правителство просто вдига бялото знаме пред Скопие, но в името на евроатлантическите ценности?


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    107 12 Отговор
    Смятах го за малко по-умен Енчев.
    Нали ако нашите клекнат цяла България ще излезе на улиците бе Енчев!
    Ни Радев ще остане, ни Учиндолски, ни бесепета, ни гроб, ни мутри вън.....
    Така ще им духнем под опашките че няма да си помислят до живот за политика!

    Коментиран от #6, #13

  • 2 Служител на МВР

    90 4 Отговор
    Македонската маймуна З.Заев - няма място в България, докато не разбере откъде идват корените му. Маймуната Заев да си гледа РСМ и да не разчита на подкрепа от Р. България в преговорите с НАТО и ЕС.
  • 3 Парламентарист

    71 7 Отговор
    Вили!:) Преувеличаваш! Няма Български парламент, които да одобри подобно споразумение! Просто до няколко дни няма да съществува! В преносният и буквалния смисъл на думата!
  • 4 Факто

    57 4 Отговор
    Т.н. македонски език е извратен и изкривен вариант на стандартното/вековно вардарското наречие на българския език. Пример надежда е съсечена на надеж и т.н. Но синтаксисът си остава чисто български въпреки намесата на касапина на българския език Конески.
  • 5 Енчев златния пръст

    20 16 Отговор
    се обади
  • 6 Ами излез

    8 20 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    ... какво чакаш!!! Или ти ще стоиш у вас и ще пишеш!!!

    Коментиран от #20

  • 7 Българин

    71 6 Отговор
    Радев няма да си направи харакири преди изборите есента, много добре знае, че ще изгуби изборите, ако сега промени позицията на България
  • 8 Скорпи

    63 3 Отговор
    Има ли клякане пред РСМ,всенароден протест...да покажем малко мускули...и гордост, ако е останало все пак нещо от нея..

    Коментиран от #21

  • 9 Кака Мара

    17 25 Отговор
    Моля ченгетата на ДС да престанат да се правят на патриоти защото са национални предатели. Бити са хората по Пиринска Македония да се признаят за македонци и са подготвили замяна на целия регион срещу Цариброд и околните села. Те сега да дават съвети е нечувана наглост

    Коментиран от #12

  • 10 с всяко

    18 26 Отговор
    изказване на Велизар Енчев ми пада в очите. Някъде изчезнаха и добрите му маниери , и добрите му обноски , и обрания му език. Значи е вярно, че с какъвто се събереш, такъв ставаш. За какво е цялата тази тирада след като добре знае, че служебният министър наистина нe мoжe дa cлaгa пoдпиca cи пoд oбщa пoзиция зa интeгрaциятa нa Мaкeдoния в EC, зaщoтo e c oгрaничeни пълнoмoщия кaтo cлужeбeн прeмиeр, a и нямa прaвo дa дeнoнcирa пaрлaмeнтaрнo рeшeниe.
    Прави ми впечатление, че една част от БСП все повече започват да нападат служебното правителство, а другата част го харесват, което ясно говори за междуособиците в тази партия.
  • 11 Българка

    57 6 Отговор
    Остра, рязка позиция на Енчев, която подкрепям, защото е достоверна!
    България не трябва да бъде изнудвана и рекетирана! Ние не искаме нищо чуждо! Но не даваме да крадат нашето си, за което са загивали десетки хиляди българи!
    Вето!!!!!
  • 12 бе да ти

    13 5 Отговор

    До коментар #9 от "Кака Мара":

    се не види простата женица!

    Коментиран от #45

  • 13 Баня

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Толкова много си прав че... Трябва да има журналисти на срещата и да се знае какво са се разбрали. Май избори няма да има.
  • 14 325

    35 1 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИТЕ ЩЕ БЪДАТ ТОЗИ ПЪТ НАКАЗАНИ
  • 15 Мери

    36 4 Отговор
    Напротив, Енчев е прав. Напоследък се усеща, че се мъти нещо по отношение на Северна Македония, и то няма да бъде в полза на България. Урокът за нас е, че когато ръководителите на една държава правят всичко възможно в нейна полза, постигат целите си, дори те да почиват на лъжи и интуиции и си отнасят до такъв незначителен народ като т.н. македонци. Хора внимавайте за кого гласувайте, въпреки че, така като гледам, всички са службогонци и оперирани от чувство за дълг към нацията.
  • 16 После Софиянец

    17 13 Отговор
    Фърчирото сега ще легне пред Заев и айде .

    Коментиран от #40, #48

  • 17 Jacques Yves Moineau

    43 0 Отговор
    Ако Радев клекне на макетата, яко ще нагази в лука. То че втори мандат ще го гледа през крив макарон, ами не се знае дали и първия ще изкара до края.
  • 18 Павел Пенев

    25 12 Отговор
    Внимавайте Радев да не се окаже по гнусен и от Плевналиев.

    Коментиран от #41

  • 19 Перо

    30 10 Отговор
    И Радев и Янев не са генерали менте! Имат чувство за национална отговорност и чест и никога няма да допуснат предателство! Абсолютно излишно и безперспективно посещение на северномакедонската делегация,след неуспешната среща на историческата комисия,по вина на Скопие! Не трябваше да се приема посещение с предварителни условия!
  • 20 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ами излез":

    Аз като изляза ти няма да можеш да си покажеш носа на вън!
  • 21 Баня

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Скорпи":

    Има , човек, има всичко и по много. Тия изроди на докарват до братоубииство. Така че може да започнем от последните виновни като минем и през Скопие. Няма поблем.
  • 22 Перо

    18 0 Отговор
    МВнР трябва да инициират конференция в ЕС по македонския въпрос с наши лектори от историческата комисия.Явно е че еврочиновниците не знаят историята на региона и нашите тъпи представители не могат да обяснят правилно проблема.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Грогу

    10 8 Отговор
    Този сега ни плаши , че Радев и сл. правителство ...край , предадоха България на РСМ....бой се нарооде и гласувай за ГЕРБ .Радев и сл. правителство и да искат не могат да променят позицията на Бг....на какъв се прави този, на Кашпировски...
  • 26 Гост

    2 0 Отговор
    Дали?!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Историк

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Леко,че се изпуснеш фезилогически":

    А твоето го владеят албанците,скоро ще ви изгонят от РС Македония и ще я присъединят към Албания!
  • 30 1235

    8 2 Отговор
    Заев носи кръщелното на баба си в което пише че тя е МАКЕДОНКА.ХИ-ХИ!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Всички знаят

    5 9 Отговор
    Енчев иска да ни каже да гласуваме за Герб и новите "патриоти"!
  • 33 Да бе!

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ке вратите Пирин":

    Ще върнете Македония на България!
  • 34 НАШИТЕ В ПОЗА ...МИРНО

    3 6 Отговор
    ДЖО РАЗПОРЕДИ....РСМ В....ЕС......РАДЕВ...О,КЕЙ
  • 35 Македентичност

    9 0 Отговор
    А да видим сега кой генерал, а кой просто предател под пагон !
  • 36 Българин

    7 8 Отговор
    Какво губим ние като блокираме нашите братя в Македония.
    Уж са Българи, за какво ги блокираме, или бй Ганьо иска да мачка някой когато е в беда. Това не ни прави чест. Аз продавах гащи и потници на пазара в Щип. При тукашни заплати през 1997г. От 5 долара, аз месечно си изкарвах към 300 долара.
    Македонците всички и митничари и обикновените хора не се гавриха с нас и пазаруваха от нас.
    А ние вадим нож на ранен. Българи живота е колело не забравяйте.

    Коментиран от #39, #42

  • 37 !!!?

    2 6 Отговор
    Политиката на Кремъл е заплашена да капитулира, а не България !!!?
  • 38 един от стадото

    4 2 Отговор
    време е за референдум по въпроса. Без партии, без купувачи на гласове, без слагачи и дебелосер ковци. По умни от швейцарците ли ще се пишем
  • 39 Некой си

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Абе личи ти че не си порасъл до повече от продавач на потници...ама нейсе, демокрация . Па нали требе и ти да кажеш нещо умно.
  • 40 Моряка

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "После Софиянец":

    Софиянче,въпреки че ми си симпатичен,но този път не позна.Напротив,Радев сега ще набере нови точки поради това ,че няма да се подддаде на бруталния натиск на Байдън и Еврогейците.Не забравяй,че Премиерът е бил дипломат.Те никога не казват "глей си работа",а "ще проучим,ще объдим,ще се консултираме" и хоп,мандатът му свършил.Не забравяй,че и двамата са офицери,а при офицерите понятията дълг,чест,отговорност са по изострени,сам съм бил офицер 25 години във ВМФ и още 30 в гражданския флот.Въпреки че и при офицерите има брак(например боклуците от Атлантическия клуб), но много по малко.
  • 41 Моряка

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Павел Пенев":

    По кротко,бе Павка,как може да сравняваш Пилот от най висша класа и държавник с най висок рейтинг в България в последните 5 години с една миризлива плюнка.Даже по скоро храчка.
  • 42 един от стадото

    6 2 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    кой е в беда бе, бедни ми българино. Сал една история ни остана и нея ще откраднат. Не се чуди, ако утре ''Македония'' стане член на ЕС ни сложат репарации/глоби/ за уронване на престиж заграбване на минало и сегрегация. Макар да е обратното. И направят Скопие центъра на Балканите. Тито не успя с коминтерна, но тия сега са майстори на шпагата. Ба хти разкрача
  • 43 5ко

    4 1 Отговор
    Мога ли да попитам чий го рошат наЩе евродупетати в европарламента? Те само заплати ли вземат и нямат ли задължения? Да не я свършат като кривоустата кунева-пръмова? Всички политици трябва да са без никакъв имунитет и да ги следим през лупа. Да могат да бъдат отстранявани, разследвани и съдени при нужда.
  • 44 Скопие лъжат че са бедни!

    3 1 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят!? Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Поп Вечерко Вълчанов

    6 0 Отговор
    Зоране, чадо мое! Както си тръгнал, да не ти обърнат пътьом "идентитета"! Не се муши навсякъде!
  • 47 Петко

    2 0 Отговор
    Македония и Албания трябва да започнат преговори за ЕС и те да си траат 15-20 години докато не им се намали корупцията, реформи в правосъдието...реформи и само реформи итн. Ако не - вън! Да не се повтаря грешката с Румъния и България!! На България не и мястото в ЕС! И сами си го знаете!
  • 48 Бай Тошо

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "После Софиянец":

    "" Фърчирото сега ще легне пред Заев и айде ."- Ами заекот е по-бърз от Фърчилото.
  • 49 КОЙ

    1 0 Отговор
    Заев последно беше в турция , и там си реши проблемите. Нашите управници са само да крадат и да се съгласяват с всичко което иска единя мустафа или другия мустафа .Ама така е ние с това робско мислене....
  • 50 Карлово

    1 0 Отговор
    Абе тоя дето е писал тая статия,дава ли си сметка,че ако това се случи,то значи смърт на кариерите на всички политици управлявали България от прехода,до сега.Това трябва да се наказва по-строго от измяна към Родината!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ХАН КРУМ

    0 0 Отговор
    ТАЗИ СТАТИЯ ИЗЛЕЗЕ ПРЕДИ ДВА ДНИ В ЕПИЦЕНТЪР,ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ТОЧНО ТАМ?ВЧЕРА ИМАШЕ ИЗЯВЛЕНИЕ НА ВЪНШНО И НА МИНИСТЪР –ПРЕДСЕДАТЕЛЯ,КОИТО ДОКАЗВАТ ,ЧЕ НИЩО ВЯРНО НЯМА В ЕНЧЕВИТЕ ГЛУПОТЕВИНИ. ИМАМ ЧУВСТВОТО ,ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК ОТ ТРИ МЕСЕЦА НЕ ОНЗИ ,КОЙТО БЕШЕ ПРЕДИ.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Двете тухли

    0 1 Отговор
    БКП-догматичният ДС-пропагандно-идеологически милиционерско-"възродителен" БИЗНЕС беше приватизиран след 1990г. от БКП+БЗНС+ДС-вдъхновителите му и/или техните синове, дъщери, снахички, .....! Това Гошо ДС-РОМан Марков и новата деканка на СУ-историческия факултет Мира Маркова, ДС-Пламен Митев, ДС-Елдър, ДС-Трендафил, ДС-Овчар, Иван Илчев на Илчо Димитров, Красимир Каракачан на Дончо Каракачан, Ана Кочева на Иван Кочев (и снахичка на Деведжиев), Наум Кайчев на Илия Кайчев, ..... А е много сладък БИЗНЕС - със законно източване от бюджета на стотици милиони ежегодно! Отделно са криминално-контрабандните му ДС-канали под патриотарско прикритие, като тези за продажбите на паспорти, търговия с бали с италиански боклуци (с едни чудни пакетчета между тях), контрабанди с ТИР-ове по цяла Европа! От македонофобската далавера на тоя БИЗНЕС могат да се точат и руски и други агентурни хонорари! А американците, германците, французите, ЕС, САЩ, НАТО искат категорично закриването и ликвидирането на тоя сладък БИЗНЕС! Е как няма да са бесни патриотар-бизнесмените с омразата - хулят и крякат клетви и лъжливи пропагандни клишета безброй! Ами искат да им сплескат гениталиите (топките) с по две бетонни тухли, бе! И то завинаги!
  • 55 Скопие лъжат че са бедни!

    0 0 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 56 ехеее

    0 1 Отговор
    Защо не четете бре хора,... нищо не зависи от нас, от вас,.. чичко Байдан им каза,..няма страшно в еоропата сте,.. аз казах
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове