23 Август, 2021 04:11 3 967 45

23 август 1877 г. : Отбраната на Шипка

  • шипка-
  • опълчение-
  • отбрана

Сражението предопределя хода на Освободителната война

23 август 1877 г. : Отбраната на Шипка - 1
Снимка: Архив

23 август 1877 г. е най-тежкият ден от отбраната на Шипка.

От 9 (21) до 11 (23) август 1877 г. на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Николай Григориевич Столетов.

След битката при Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) за преминаване на Шипченския проход. Придвижванията на турските войски остават неизвестни за руското командване и то ги очаква на друго място.

Едва на 7 (19) август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци - тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия - ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

На 9 (21) август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. Положението на защитниците на прохода се влошава и от липсата на вода. Турската пехота държи под постоянен обстрел единствения водоизточник - един ручей в източното подножие на връх Св. Никола.

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени.

Решителният и най-тежък бой започва на 11 (23) август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17.00 ч. настъпва критичният момент. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените.

Суеверен страх обхваща турците, когато срещу тях полетяват трупове.

В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав.

По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души. Турците минават към отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    53 3 Отговор
    СЛАВА на ГЕРОЙТЕ на ШИПКА да ЖИВЕ Е МАЙКА БЪЛГАРИЯ
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 5 Отговор
    а БОЙКО БОРИСОВ онзи ден слушаше КАМЪНИТЕ ПАДАТ а господин ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ бе на поклонението на ШИПКА

    Коментиран от #44

  • 3 Без Русия

    29 4 Отговор
    Нямаше да имат поколения опълченците след 1878 и партизаните след 1944

    Коментиран от #12, #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БЪЛГАРИН

    39 5 Отговор
    ПРЕКЛОН ПРЕД ВАС ГЕРОЙ ,ВЕЧНО ЩЕ ВИ ПОМНИМ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 башибозук

    5 27 Отговор
    добре че бяха булгарските опълченци че руснята оттърва коня у ряката
  • 10 Бггббб

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бггбб":

    И да разбира се поклон пред героите били с добри намерения
  • 11 хайдутин

    32 5 Отговор
    Нито един политик , който вллиза в българския парламент , не трябва да забравя , че ако не беше Русия , сега нямаше да има България. Политици , които се кланят на поробителите и правят враг освободителите , няма да направят нищо добро и за народа си , защото нямат чест и достойство .

    Коментиран от #24

  • 12 Млад Мериджейн

    4 28 Отговор

    До коментар #3 от "Без Русия":

    И най вече пионерчета и ДС Русия не е това което е ... Истинската Русия е Украйна а Русия е Татарстан

    Коментиран от #18

  • 13 Буха ха

    21 0 Отговор
    Слава на героите, по дяволите лъжепатриотите.
  • 14 Руснаците са християни

    18 2 Отговор
    И отливат камбани и оръдия А турците нямат камбани и купуват оръдия от Предателите на християните
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 а тиква бей

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фен на копейкин фен":

    събира неговият башибозук из Родопите...
  • 17 АТИЛА

    22 1 Отговор

    До коментар #15 от "Сатъра на Хана":

    СЛАВА на РУСИЯ БОГ да пази БЪЛГАРИЯ
  • 18 Ти как мислиш

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "Млад Мериджейн":

    Защо правят атентат срещу Александър трети цар Освободител на крепостните селяни и на България после правят революцията 1917 в Русия и ВСВ срещу Русия и всичко заради това че Русия освобождава Балканите

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Развийш ли

    2 11 Отговор
    Основно Украинци и Българи са били защитниците на Шипка
  • 21 Архимандрисандрит Бибиан l

    1 6 Отговор
    Три избора пембените дауни подред се излагат! Накрая па на бацовиа ред по ред падат! Пембен безумний сочи бацовиа пак : Търчете и мъжки му се наведете! Бацо мо одвърна с другий вик: Елате че ви го дадеме,на всички ви той познат е!
  • 22 Дан Колов

    16 0 Отговор
    Само два бокл(у)ка никога не стъпиха на Шипка - Сюлейман паша и БМБ!
  • 23 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "Ти как мислиш":

    Ей по - голяма глупост не бях чел от месеци.
  • 24 Роко

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "хайдутин":

    Изказването ти е леко преувеличено като леко е за благозвучие. България може да бъде освободена през 1877 на Цариградската конференция има воля за това сред " лошите" западняци, но Русия (е трябва да признаем че не е сама Австрия й помага) се нуждае от война и подбужда турците да се съпротивляват по плановете на конференцията България ще бъде изцяло освободена в пределите й ще влизат всички български земи от Македония до Добруджа но явно Русия обещава на турците че това няма да се случи).След провала на конференцията (организиран от Русия) на Русия и е РАЗРЕШЕНО да води война като обаче НЯМА право да решава нищо за бъдещето на България (вярно благодарение на победата на Русия на берлинския конгрес е приет руския план за България). Приятелю правилно е да кажеш без опълченците нямаше да има България защото те спасяват Русия от разгром в тази война

    Коментиран от #26, #27, #29, #30, #34

  • 25 Роко

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Без Русия":

    Опълченците са преди 1878 година, а какво общо имат с тях националните предатели партизаните не е много ясно
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Д'мин

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Роко":

    Не можеш да изопачиш историята! Не можеш да омаловажиш направеното! Що за глупости си писал! Цариградската конференция щяла да освободи България! Опълченците спасили русите от разгром! Опълченците са всичко на всичко 15 000, командвани от руски офицери и 17 български капитан, поручици и подпоручици на руска служба! Освен Балканския фронт тази война има още един-Кавказки фронт, там опълченците ли са спасили руснаците от разгром? Може да пишеш, че ген. Патън ни е освободил, това не променя историята и не те прави вменяем!
  • 28 ГГГ

    3 5 Отговор
    Другарки и другари от народната медия Факти, върхът се е казвал Столетов по времето на комунизЪма. От има няма 30 години отново се казва с истинското си име св. Никола.
  • 29 лъжец подъл

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Роко":

    Тези лъжи за кой ги пишеш ? Тук деца не влизат , а тези дето не знаят историята на страната си ,защото не ги интересува , такива и новини не четат. Тук няма кой да излъжеш ..
  • 30 Зограф

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Роко":

    Неуважаеми-много грешиш-помисли си , защо от 4 милиона българи са се осмелили едва 15 000 души да воюват организирано- и тезата , че свободата сме си я извоювали, май не е вярна-свободата ни е дарена и историческите документи го доказват-за разходите и жертвите , които дава Русия. А винаги нещо , което е дарено не се оценява и се презира и мрази!
    Може би затова подсъзнателно българите, демонстрират "обич" към освободителите, но избират боклуци за политици и то неременно мразещи Русия!!!

    Коментиран от #31, #32, #36

  • 31 Анонимен

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Зограф":

    Вероятно защото след войната от 1829-30г./ген. Дибич Забалкански в Тракия и Одрин/ и Кримската война от 1853-56г. по около 150 000 българи са принудително изселени в посока север! Подкарвали са ги едва ли не като добитък! Общо около 300 000 души, а тук пък са преселени черкези и други мюсюлмани от Кавказ! Менкали си народонаселение след войните двете империи! Затова има три села с името Главан : първото е в Сакар планина, второто е в Добруджа до Силистра, а третото е до Одеса! Това трудно се забравя! Руснаците са добри хора! Не можем да кажем същото и за управниците им!
  • 32 Анонимен

    2 5 Отговор

    До коментар #30 от "Зограф":

    И да! Разходите направени от Русия през войната 1877-78г. са си ги събрали от окупираната българска територия руснаците до стотинка! Платили сме си свободата изцяло! А защо не са освободили и братята християни в многострадалната македонска земя в тая война?! Могли са! Но друго е било договорено между Русия и Австроунгария в Райхщад!

    Коментиран от #35

  • 33 Анонимен

    2 0 Отговор
    Търсете статията : Скрити договорки трасират големите ни трагедии! Има я в НЕТ-а все още! Много е поучителна и отрезвяваща!
  • 34 юрист

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Роко":

    ''....Публикувано във факти.бг: Приятелю правилно е да кажеш без опълченците нямаше да има България защото те спасяват Русия от разгром в тази война...'' АБСОЛЮТНО ВЯРНО, но къде ти русофил да погледне ИСТИНАТА за историческите събития през призмата на БЪЛГАРИН, а не на руснак...Освен това- опълченците УМИШЛЕНО са зле въоръжени от руснаците, защото никой от руснаците не е очаквал тези хора изобщо да свършат някаква работа- т.е. приготвили са ги за пушечно месо, но нашите прадеди са доказали съвсем друго нещо. СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ НЕ НИ Е ДАДЕНА ДАРОМ- ТЯ Е ИЗВОЮВАНА ОТ НАШИТЕ ДЕДИ С ЦЕНАТА НА ТЕХНИЯ ЖИВОТ И САМОЖЕРТВА. така, че- русия да си яде ушите... СЕДМИЦИ НАРЕД СЛЕД БИТКАТА, РУСКАТА ИМПЕРИЯ НЕ ДАВА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ЗА БЕЗПРИМЕРНИЯ ГЕРОИЗЪМ НА БЪЛГАРСКИТЕ ОПЪЛЧЕНЦИ, докато накрая трябва да бъде ''подсетена' от един техен военачалник да признае ИСТИНАТА за саможертвата на българите, за това, че именно те са задържали позициите, докато дойде помощта...НИКОМУ НИЩО НЕ ДЪЛЖИМ, БЪЛГАРИТЕ НЕ СМЕ КАТО АФГАНЦИТЕ...
  • 35 юрист

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    И това е вярно и е добре да се пише, защото омръзва всякакви НЕУКИ русофили, които поставят русия НАД БЪЛГАРИЯ, да говорят и пишат за неща, от които си нямат понятие, само за да възвеличаят ролята на руската империя в описаните събития..
  • 36 юрист

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Зограф":

    ''...Публикувано във факти.бг: , че свободата сме си я извоювали, май не е вярна-свободата ни е дарена...'' Твоето съществуване може да ти е дарено, но МОЯТ пра, прадядо - търговец, оставя ВСИЧКИТЕ си дюкщни и става опълченец, разбра ли,,, Да не си посмял на този ден да скверниш паметта му, мухльо скапан... Като много лаеш, хайде да видим дали ТИ можеш ДНЕС да си оставиш бизнеса, дома и семейството и да се биеш в една война с цел възстановяване на държавността на България... Или казваш- ти не си българин и ще се биеш само за собствената ти родина, независимо дали е турция или русия, нали... Жалки сте, но поне на днешния ден ЗАМЪЛЧЕТЕ. да не хвана сабята на пра, пра дядо ми и да не станем МНОЗИНСТВО тези, които НЕ ВИ ИСКАМЕ в България...

    Коментиран от #37

  • 37 ОхлюФ

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "юрист":

    Шуши, твоя пра прадядо да беше зарязал алъш вериша по време на Априлското въстание! Има разлика тогава и когато дойде руската войска! Иначе едно уважение за предтечата ти, ама не ми се плюнчи сякаш ти си ни освободил!

    Коментиран от #39

  • 38 юрист

    3 2 Отговор
    И ДО ДНЕС В РУСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ НА РУСИЯ НЕ ПИШЕ АБСОЛЮТНО НИЩО ЗА ГЕРОИЗМА НА БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ, ЗА ТОВА, ЧЕ ИМЕННО БЪЛГАРИТЕ, ПРИ ЛИПСА НА ОРЪЖИЕ, ЗАПОЧВАТ ДА ХВЪРЛЯТ ТРУПОВЕТЕ НА МЪРТВИТЕ СИ ДРУГАРИ СРЕЩУ ОСМАНСКИТЕ ВОЙНИЦИ И ЧЕ ИМЕННО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЗЛЕ ВЪОРЪЖЕНОТО БЪЛГАРСКО ОПЪЛЧЕНИЕ, РУСКИТЕ ПОЗИЦИИ НА ВЪРХА СА УДЪРЖАНИ... Да не са луди руснаците да признават това за нас, българите- нали цялата им теза, която ни я пеят от век и половина насам, ще изгуби смисъла си...
  • 39 юрист

    3 5 Отговор

    До коментар #37 от "ОхлюФ":

    Пак те питам- защо в руските учебници НИКЪДЕ не се споменава за ролята на българското опълчение и за факта, че ИМЕННО ТЕ са удържали Шипка, а...За разлика от теб, аз съм правоспособен юрист и съм учила ИБДП- История на българската държава и право, полагала съм семестриален изпит по тази дисциплина , в която сме разглеждали автентичното съдържание на Будапещенското споразумение и на Райнхщадския договор, така, че- бегай си в русия, щото много станахте българомразците в България, все сте с небългарски етнически корени или от смесени българоруски семейства и прекалено много изкривявате нещата...

    Коментиран от #40, #42

  • 40 ОхлюФ

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "юрист":

    Госпожо, не сте единствената и Света и Вселената не се въртят около вас! Потърсих си студентката книжка, ИБДП първи семестър, изпит 14/12/90 година, петица при В.Енчев! Първия семестър съм изучавал педагогика-Русинова, ТДП-доц.Бойчев, помня че му казвахме Двойчев и поли.икономика при доц.Ив.Войников. Сега ще си мерим ли другите работи?
  • 41 развийш ли

    5 0 Отговор
    Във Украинския Орловски пехотен полк са се набирали предимно Бесарабски Българи от които е имало и много доброволци които заедно с Българските Опълченски отряди са изнесли сраженията на Шипка Имало е финландци поляци руснаци както и Японски Самурай Поклон на всички загинали в боевете срещу Османската Империя

    Коментиран от #43

  • 42 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "юрист":

    Ако добавим в гърненцето и споразумението Сайкс-Пико ще загорчи много на Зографа, ОхлюФа и прочее! Имало е готовност за самоуправление на българите още през 1829-30г. когато Дибич Забалкански дебаркирал с руска войска в Созопол и българите организирани в многобройни милиции му помогнали да превземе Одрин! Капитан Георги Мамарчев е бил готов с голяма организация да обявят независимост! И какво - отряд 200 казаци пратени от ген. Дибич Забалкански го арестували! При изтеглянето на руските войски българите пак отишли при същия ген.Дибич да искат помощ, а той ги отпратил и им заявил, че ако не стоят мирни ще обърне топовете да ги изтреби той! Като резултат българите от тази част на Тракия получили "правото" за 18 месеца да разпродадат каквото могат и да се изселят на север! Около 150 000 българи се изселили!
  • 43 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "развийш ли":

    Те са същите тия българи изселени след руско-турската война от 1829-30 година, а също и след Кримската от 1853-56година! Първите около 150 000 от Тракия, а вторите още около 150 000 от Северна България/главно от Видинско, Плевенско и Врачанско/! Техните бащи и дядовци са знаели кои са и откъде са! Безспорно и други изселвания е имало, но не чак толкова многобройни!
  • 44 Aйша

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    тРИКРАКИЙ (пинсионер -сикритарь )! От КОЙ Ви
    освободили а ? Военние до ся работят(преди за султань),
    ся за .... !
  • 45 Ал Тъпоне

    1 0 Отговор
    Ако не е била военната недалновидност на Сюлейман паша още щяхме да носим фесове!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове