7 Октомври, 2021 14:00 2 926 28

ВМРО обвини "Софийска вода" в лъжливи отчети

  • вмро-
  • софийска вода-
  • отчет

Предлагаме да бъде приета от СОС пътна карта за прехвърлянето на управлението от Софийска вода към ВиК – София, съобщиха от пресцентъра на патриотите

ВМРО обвини "Софийска вода" в лъжливи отчети - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

ВМРО обвини Софийска вода в лъжливи отчети. Предлагаме да бъде приета от СОС пътна карта за прехвърлянето на управлението от Софийска вода към ВиК – София (общинското дружество). Поводът е анонсираното от КЕВР предстоящо увеличение на цените на ВиК услугите, съобщиха от пресцентъра на патриотите.

Остра критика срещу концесионера „Софийска вода“ отправиха общинските съветници от ВМРО в залата на Столичния общински съвет. Поводът е анонсираното от КЕВР предстоящо увеличение на цените на ВиК услугите. Председателят на групата на Патриотите Карлос Контрера изрази съмнения, че годишният отчет за концесията не е достоверен, тъй като това са данни подавани от „Софийска вода“, а те в годините са показвали много пъти, че подвеждат общината и общинските съветници. На база на тези съмнителни данни всяка година чрез решенията на КЕВР се правят нови и нови увеличения.

Съветникът от ВМРО се усъмни в размера на загубите, които отчита концесионерът. Според Контрера Софийска вода манипулира данните и с трикове по документи отчита по-малки загуби. Беше посочено и че буди основателно притеснение фактът, записан в отчета, че въпреки отчитаните милиони левове инвестиции, не е постигната ефективност разходи – качество на услугите. Събираемостта на вземанията също е незадоволителна.

Карлос Контрера призова всички политически групи в СОС да се обединят и приемат пътна карта за прекратяване на концесията на водата в София и поемането на водоснабдяването от общинското ВиК.

Ето какво каза Карлос Контрера по време на сесията на Столичния общински съвет:

Уважаеми общински съветници,

Позволете от името на „Патриоти за София“ да фокусирам вниманието Ви върху един сектор от комуналните услуги, който системно пропускаме – водоснабдяването и канализацията. Някак сме се примирили с концесията на водата в София и помрънквайки търпим „Веолия“, докато дойде края на този злополучен концесионен договор. Но е време да се замислим за начина, методите, времето, в което Столична община ще си върне контрола върху ВиК услугите и то ще стане общинско. Винаги ние от групата на Патриотите сме се застъпвали за принципа „водата в обществени ръце“. Имаме съмнения по отношение на данните, касаещи „Софийска вода“. Първо ще подчертая, че става дума за данни на самия ВиК оператор, които ние не можем да изследваме по отношение на тяхната истинност, достоверност, всеобхватност и пълнота. Повтарям – данни, предоставени от оператора. В годините мисля, че сме имали хиляди поводи да спорим и да се съмняваме, че това, което ни се представя от мениджмънта на Софийска вода, е достоверно и в пълен обем. Ние от групата „Патриоти за София“ сме напълно наясно, че с оглед начина на възлагане на концесията и особеностите на договора и тежките отношения между общината и концесионера, не можем да очакваме чудеса. Не и докато този неизгоден за софиянци договор не свърши. Но вече е време, особено на фона на приказките за ново шоково увеличение на цените на ВиК услугите, да приемем план как ще върнем контрола на Общината над ВиК услугите. Де факто ние в момента почти нищо не знаем какво става в това дружество и какво наследство ще ни остави „Веолия“.

Ще се спра на някои показатели, които будят съмнения, че представяното не е обективно. Започвам със загубите на вода – твърди се, че има изпълнение на бизнес-плана. Само че аз не виждам водните количества. И съм сигурен, че Софийска вода продължава да отчита загубите по два начина – общи загуби на вода и неносеща приходи вода. Този подход позволява да се посочват по-ниски загуби и да се твърди, че те намаляват. Притеснително е и че има неизпълнение по отношение на ефективността на разходите за ВиК услуги, както и на събираемостта, което самата Софийска вода казва. Т.е. изводът е, че въпреки отчитаните инвестиции, твърдението за преизпълнение на плана за тези инвестиции, не се постига нужната ефективност. В превод – недобро управление на процесите и на работата в дружеството. Вината за това е на мажоритарния собственик – „Веолия“, които назначават мениджмънта и решават кое и как да се случва. Подчертавам, че всичко това е на фона на увеличение на цената на ВиК услугите в годините. Няма оправдания за несвършената работа, защото нямало пари.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    26 1 Отговор
    знаеме....въпроса е защо вие чак сега се сетихте....ааааааа,изборите
  • 2 мдда

    4 5 Отговор
    Президентска република с Милен Михов президент и ще можем вече публично да линчуваме служители на топлофикации и водоснабдяване по улиците, както по времето на Пиночет.
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    17 3 Отговор
    Защо в БГ има Македонска , че и Революционна , Партията ❓❗

    Коментиран от #6, #19

  • 4 Стоян Александров

    14 0 Отговор
    Абе еййййй златното пръстче мълчете поне 10 или по-добре 20 години, че Вие сте изедниците също на българския народ. И Вие крадохте и ядохте от НАРОДА. ПОЗОР ПАК. СРАМ ПАК. И ВИЕ ПАК ЩЕ СТЕ НА ИЗБОРИ ВМЕСТО В ЗАТВОРА. ЕТО ЗА ТОВА Е ИМАЛО НАРОДЕН СЪД, ЗА ТАКИВА ДУШМАНИ КАТО ВАС. ПАК ЩЕ ИМА НАРОДЕН СЪД....ПАК ЩЕ ИМА ИНАЧЕ НЯМА ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ...
  • 5 Хаджи Генчо

    16 0 Отговор
    Извън властта лаете срещу мафията, а когато влезнете във властта се съюзявате с мафията!
  • 6 сила

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    за пари,за субсидии и за далавери.....за друго не се сещам,а и за псевдопатриотични кьорсофри
  • 7 ⛲⛲⛲⛲⛲⛲⛲⛲

    9 1 Отговор
    Е Е Е КОГА ПОЛИВАХТЕ ПОСЛЕДНИЯ СОФИ И ПОПА С МАРКУЧА ПРЕД ЦЕНТРАЛНАТА НА ВЕМЕРЕОО. НЕ ГЛЕДАХТЕ ВОДОМЕРА И ЧЕ ТАЯ ВОДА Е СКЪПО СЕ ПЛАЩА👌
  • 8 Българите са Богородици и

    4 0 Отговор
    Децата са синове и дъщери божи защото не ги правят с ръце а непорочно После всичко става порочно Българите трябва да ги обслужват чужденците
  • 9 Синята пъпка

    5 2 Отговор
    Софийска вода наистина трябва дъ бъде ликвидирана. Прави са патриотите.
  • 10 СОФИЙСКА ВОДА СА ОПГ!!!! Тотално

    9 0 Отговор
    Лъжат! Към Цената на водата слагат такса Канализация и такса пречистване на отпадната вода! Канализацията от къщата до уличната шахтае 30м,строил съм е аз!! 2,5 лв на Кубик вода и още толкова такса Канализация и пречистване!! На практика 5лв /куб Вода в Банкя!!! Ул Г СРаковски!!!! Бандитска история!!
  • 11 А съмнения за други

    2 0 Отговор
    Концесии имате ли или за тях друг път
  • 12 смех

    1 6 Отговор
    Хем искат чужди инвестиции хем гонят чужденците е как да стане?
  • 13 Някой може ли да каже

    2 0 Отговор
    Защо в една казарма никнат къщи

    Коментиран от #15

  • 14 Софийска вода трябва да стане собсвеник

    1 5 Отговор
    На тръбите до водомерите на всеки апартамент и всяка къща и който прави ремонт на вътрешните тръби на апартамента и къщата да с носи отговорност Сега Сульо и Пульо сменят щрангове на кооперации и на апартаменти и къщи без никакъв технически надзор на Софийска вода това е все едно в магазините всеки да си отваря и затваря пакетираните стоки и на касата да плаща едно към гьотере
  • 15 Идва нова нахранена армия

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Някой може ли да каже":

    Който не храни своя армия храни армията на други Който не гледа свои деца храни децата на другите
  • 16 Хайде да престанем

    5 0 Отговор
    с това нашенско,първосигнално ругаене,защото просто някой не ни харесва.Да,и на мен лично, патреотарете не ми харесваха в предишните НС.Но тук- Контрера е абсолютно прав.И преложенията му са правилни.До ругаещите,го ще попитам: Знаете ли,колко е концесионната такса на Софийска вода( на практика френска от десетки години? Някой да е видял информация,какъв е договора,с какви клаузи? Никой! Включително от задали въпрос депутати.Защото договора е Търговска тайна!?Пука му на франсето за теч,и загуби по трасето.Трасе,което не подържа,а само кърпи,а водата му идва директно,без помпени станции,защото е на гравитачен прицип.Защо да хвърля милиони от печалбата си,за подмяна на тръби.Гледа да изкара срока на концесията.И прибира печалби- огромни.По изтекло инфо,франсето ни плаща ДВЕ СТОТИНКИ / куб.м вода- концесия.Това е.Но същата вода ,с почти символични разходи,е препродава на над 300 х домакинства по 2,34 лв за кубик.Отделно,че и по топлия водомер,пак е отчита като негова- студена!Дубъл пачки.А сега искат 3,5 лева за куб.м вода. Като добавите ДДС,разните подръжка канализация,отвеждане,пречистване и отиваме на почти 4 лева за кубик.Такъв ограбващ договор няма и в Сахара.Печалба над 1900%. Пред тези н,глеци бледнее оръжеен бизнес,фармация,дори нефта,в съотношение Разходи- нетна печалба.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 факт

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хайде да престанем":

    И кво като е френска а като беше англииска преди тва и кво подобри ли се.
    Няма държава в Света където всички дружества да са държавни защото доказано не работи така бешв през комунизма и дъежавата фалира

    Коментиран от #21, #23

  • 18 мхм

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хайде да престанем":

    И кой ще подържа тръбите ако тия изчезнат ако е държавата ще трябвя да вдигнеш данъците щото за подмяната на тръби койнщем плати.
  • 19 аааа

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й‼":

    ..дa,дe... пък ДПC билa..... eтничecкa!!?
  • 20 киро

    5 0 Отговор
    А вие патрЕоти,защо като бяхте във властта 10г. не се сетихте за това,а чак сега?! "софийска вода" не лъже от вчера!
  • 21 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "факт":

    Хайде спрете се малко.АЗ ще поддържам тръбите при такава печалба и никаква отговорност .Анадънму?Само че,Кой ще ми прехвърли делаверата на мене?

    Коментиран от #22

  • 22 факт

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Ха ха":

    Ми подържай фи ама не само пред къщата си
    Ама да не се окаже после че само ще вземеш едни пари и ще изчезнеш зад граница.
  • 23 Абе ти

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "факт":

    да не си мазохист.Не исках да се разпрострирам.Няма място.Знаем,че Царо е подари на англето.При същите блестящи концесионни условия и такси.След него продължи Бокича с французите,като им удължи договора-преди време.Кое те кефи,че е частно и ти търси на кубик вода печалба над 2,30 лева? Или че във фиска на държавата,от този кубик вода влизат Две стотинки.Остатъка е във френския джоб.И тутууу- към Франция. Майко мила! Що за изтърбушени главанаци се навъдихте за няма двадесет години.От дива,нелогична омраза,е готов да запали заради бълха,цяла къща.Ето къде ви намериха слабото място.Да мразиш,заради самото мразене! Нищо,че в личен план ти одират кожата.

    Коментиран от #24

  • 24 факт

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Абе ти":

    Е коя компания ше дойде тука ако не печели мисли малко.

    Коментиран от #26

  • 25 Точно,заради

    2 0 Отговор
    Дивия ,пещерен антикомунизъм,превзел главите на мнозинството родено около или след 10 Ноември,се докарахме до тук.Разединени,от фалшиви идеологии,зад който се крие само едно: Яко,дългосрочен грабеж.Разединени,но иначе вкупом плащаме сметката.Защото френските водари не питат на коя партия симпатизираш,или си привърженик на капитализма.Плащаш като поп.Да не им е паднал таван на главите да правят капитален ремонт на цялата водопреносна мрежа.Милионите изтичат законно,към Франция.Отдавна трябваше да им се анулира договора.Ще цедят,колкото могат до финала.И ще ни оставят в наследство водопроводна мрежа почти негодна.Според груби сметки,към 2009 г,по тогавашни цени,капитален ремонт на системата в столицата,щеше да струва 346 милиона.А колко ще ни струва на нас- плащачите след като франсето си бие камшика никой не знае!
  • 26 Добре,съгласен съм

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "факт":

    Но между нормална печалба и печалба от 1800% от всеки кубичен метър вода,има разлика.Все едно,аз да продавам единствено всички зеленчуци произведени от теб столицата.И никой друг на пазара.Но твойте зеленчуци ( разбирай водата) да ти ги заплащам за двадесет години напред( такъв е договора) по Две стотинки за килограм.И същите зеленчуци да ги продавам на всеки столична по 2,34 лв за килограм.Защото друг на пазара няма,и най важното: Защото някой ми е дал правото да съм пълен монополист,със право да повишавам цената през шест месеца.Ако това наричаш право на печалба....
  • 27 чиче

    0 0 Отговор
    Всичко разпродадоха за жълти стотинки за дебели хонорари и рушвети.
  • 28 чиче

    0 0 Отговор
    ДОБРЕ РЪЖДЯСВА ЗА 2 МИЛИАРДА И ОБОРУДВАНЕТО ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове