Last news in Fakti

20 Януари, 2022 06:49 2 442 26

Кабинетът ще одобри помощи за битовите потребители на газ

  • кабинет-
  • помощи-
  • битови потребители-
  • газ

Подпомагането ще е от декември миналата година до март

Кабинетът ще одобри помощи за битовите потребители на газ - 1
Снимка: БГНЕС

Помощи за битовите потребители на газ се очаква да одобри Министерският съвет днес, съобщават от bTV.Подпомагането ще е от декември миналата година до март, като точният размер ще е процент от поскъпването на синьото гориво. Предварителните разчети показват, че държавата ще компенсира по 42 лв. за мегават час през януари и около 27 лв. за мегаватчас от декемврийските сметки.

Заделените средства за тази помощ са 200 млн. лв.

До момента правителството наложи мораториум върху поскъпването на цените на тока и парното за бита, но не и за газа. Само януарското поскъпване на природния газ беше 30%, а за година горивото поскъпна с 400%.Освен одобрение от Министерския съвет компенсациите трябва да получат зелена светлина от Европейската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 7 Отговор
    С общите пари компенсират някои?!
    Държавните пари са на всички!

    Коментиран от #17

  • 2 Печка на дърва

    9 4 Отговор
    Защо ще плащаме масрафа на Фандъкова и софеанци ?
  • 3 дедо Флашко

    9 1 Отговор
    Днес между 12.00-12.30 часа днес първите шест изтребителя Rafale ("Рафал"), които Гърция закупи от Франция, ще прелетят над столицата Атина. Самолетите ще кацнат в Танагра, където ще се присъединят към 332-ра ескадрила, но преди това ще прелетят над Акропола. А България все още чака платените си Еф-ки да кацнат ня българско летище. Докога ли?

    Коментиран от #18

  • 4 Няма ли

    2 0 Отговор
    Да компесират копачите и миньорите на биткойна ????
    Че с този скъп ток няма голяма печалба.
    Мисля след като раздават €30 на кв час компенсации
    Не е лошо. Но не е достатъчно да си взимам чисти €50-€60 хиляди. Да живе социализма. Докато има тази система ще имаме чисти печалби.
  • 5 оня с коня

    12 11 Отговор
    На Газ са само ПО-богатичките ,като за Инфо газовата инсталация в жилището струва 2,5-3 хил.лв.По-бедничките ползват Дърва и Въглища,също и Ел.Печки - "Духалки".Държавата обаче е решила да компенсира Първата категория.

    Коментиран от #9

  • 6 въпросче

    7 8 Отговор
    А помощи за битовите потребители на ток защо не са предвидени? Крушките в лампите и климатиците работят на ток,а не на газ.
  • 7 щок

    4 3 Отговор
    Колко милиона лева ще даде България на западните банки,като ни го вкарат с еврото?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Другия с газта

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Ами газовата инсталация заедно с котела, ми струваше 6 хиляди през 2005 година. И отоплението и топлата вода ми излизат по евтино на газ, отколкото на ток. С изключение на тази зима. И с 1200 лева заплата не съм от по богатичките. Цяла европа ползва газ, само ние сме в дървената ера.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нищо не разбиращ

    12 1 Отговор
    А тези които ползват пелети да го ...... нали? А това че спекулантите вдигнаха цените от 340лв на 700лн.за тон какво ще каже правителството? Хората преминали на пелети също попадат в графата еко отопление ама за тях нищо не се споменава.До като има това неравенство хората няма да вярват на политиците.

    Коментиран от #12

  • 12 Един от вас

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нищо не разбиращ":

    Така е, кога ще въведат закон за надценка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 препис

    11 1 Отговор
    Цяла Европа ползва газ,а само ние сме в дървената ера. И продължаваме да си изсичаме горите. После се чудим,защо се появяват свлачища и защо изчезвали птици и диви животни. Радваме се,че в зоопарковете ни пращали орли. Управляват ни дървени чутури.

    Коментиран от #20

  • 16 Илко

    1 7 Отговор
    Бю́джетът да компенсира битовите сметки за ток! Който е на газ има пари! Да си спрат газта!
  • 17 0001

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    АМИ ДА МАХНАТ МОРАТОРИОМА.
  • 18 Савченко

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Флашко":

    Единият от тези изтребители ще се приземи по най-неприятния и болезнен начин... Е, все пак няма неприземил се самолет, въпросът е как... Скоро Гърция демонстративно ще ги изпоати срещу турски Ф-16 над някой спорен остров..
  • 19 Илчо

    2 0 Отговор
    Ами не е късно БГ да се договори с Газпром дългосрочно и тогава цената ще падне веднага двойно! За вносителя де, не за потребителите...
  • 20 Аз който ползвам газ

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "препис":

    За декември 813,65лв на газ при две заплати от 1060лв и 745лв. В Германия декември 680€ газ,ток,вода при две заплати 2120€ и 1780€ ,питам се дали има някаква разлика
  • 21 Офф

    4 0 Отговор
    оня с коня
    За къща, газификация сме платили 10000лв, но не сме богати. Има и такова нещо л, като заеми в Багдад, ако не сте чували.
    Та на въпроса. Премихме на газ, след като за дърва и въглища, плюс сметки за ток, месечно зимата ни идваха по 400лв.
    Преди увеличението на газ, плащаме 100лв газ, за , 30 -40 ток на месец зимата.
    Предния месец газ 240лв и ток 50лв. И пак е по евтино от това да се отплаване на дърва. Като добавим и хамалогия по заниманията с дървата и чистотата, предимство е ясно на да минеш на газ. Та явно богатите са на дърва. Проблема в Бг е, че тук все още не газифицират и домакинствата да си плащат сао котлите и радиатори, а ни дерат кожите за тръби от улицата до дома, които тръби струват по 200, 300лв л.м. Да стигне до дома ти трябват миним 7,8л.м, и като добавим, че на улицата ти няма никой на газ, смятай само за тръби колко ни дерат.... Но поне после се избиват от сметки.
  • 22 ЕдинЕ

    4 0 Отговор
    Естествено, че е логично да ме подпомагат, след като съм платил 8хл.лв да ме газифицират за да мина на еко отопление!!! Нали ни задължават да минаваме. А ни нашиват с толкова пари да се газифицираме, сега космически сметки за газ! И плащам тръби по улицата да ме свързват към мрежата. Я да плащаме на кабелната и нета, уличните им кабели до дома ни с които ни присъединяват...
  • 23 Илиян

    2 0 Отговор
    1 5
    Бе кви общи пари бе, като платих за достъп до дома 5 000лв само тръби дето трябва държавата да поема, та кои пари са от теб че са общи??? Като ме натискат за екологично отопление и даваме толкова пари за да е хем чисто хем по евтино, сега да компенсират. 120.лв месечно, сега съм на 250лв. За януари сигурно ще съм 400лв без разлика в потребление. Та теб ли да компенсират?!
  • 24 Нещо не сте в час

    5 0 Отговор
    "Спрете си газта", много умно.
    Ми спрете си тока! Идиоти.
    Иначе нещо ни излъгаха с увеличението. Уж 12 % за декември, а сметките ни над 200, 300% по големи. Сега за януари трябва да са ни 600% увеличение по тая логика.
  • 25 Абе ей

    3 0 Отговор
    Викаш да си изключим радиаторите като сме дали толкова пари да минем на газ и да отидем да купим печки на дърва за всички стаи или климатици за всички стаи, та да платим още толкова колкото сме се газифицирали и ще цъфнем. Смешко. Мн сте тъпи масово. Честно.
  • 26 WOW Помощи!

    1 0 Отговор
    Не искаме помощи, а нормални цени, каквито бяха миналата година. Държавата ни устройва грабеж, а след това ще предлага помощи. Как може в държави извън ЕС газта да е 12 цента ? Какво се случва тук, че газта стана 150 цента?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол