Last news in Fakti

29 Май, 2022 04:08 7 504 78

29 май 1876 г. Ботевата чета превзема кораба „Радецки”

  • христо ботев-
  • априлско въстание-
  • радецки-
  • кораб

През 1918 г. параходът престава да се използва в Австрия, а през 1924 г. е бракуван

29 май 1876 г. Ботевата чета превзема кораба „Радецки” - 1
Снимка: Регионален исторически музей - Велико Търново

Денят е 29 май 1876 г. Австро – унгарският параход извършва своя редовен курс по р. Дунав. Корабът е пълен със стока, богати търговци и пътници. Около 12,30 часа три пъти изсвирва свирка. На палубата излезли Христо Ботев, Димитър Икономов и Никола Войновски, облечени в униформи. Те били въоръжени със сабя в дясната ръка и револвер в лявата.

Така известният български поет отвлича австрийския кораб „Радецки”.

След сигнала – 3 свирвания със свирка, настъпило голямо оживление.

Четниците се преоблекли за секунди в своите униформи

и захвърлили старите си дрехи.

Разбили сандъците и извадили оръжията. Превърнали се от обикновени пътници в армия. Войновски ги строил в две редици, а Ботев се изправил пред тях. Останалите пътници били затворени в първа и втора класа, за да не се допускат инциденти. Целият кораб бил под контрол, а капитанът нямал друг избор, освен да изпълни исканията на българските четници.

На 16 и 17 (28 и 29 нов стил) май 1876 г. Христо Ботев и „200 души български юнаци”, от различни румънски пристанища, се качват на борда на австрийския параход „Радецки”. Принуждават капитана Дагоберт Енглендер да спре близо до Козлодуй, където четата слиза и момчетата целуват „свещената земя на Майка България”. Оттам с усилен ход се отправят за Враца, но по пътя си не получават подкрепа.

Ботев не се смятал за постоянен войвода до слизането на Козлодуйския бряг. Той си мислел, че само е номиниран за такъв, и че четниците трябва да изберат кой ще ги предвожда. Първоначално четниците трябвало да бъдат ръководени от Панайот Хитов и Филип Тотю, но след като отказали да преминат Дунав, четите останали без главнокомандващ. Те се обединили, а Ботев бил назначен за главен войвода. След слизането на българския бряг, първото нещо, което четата трябвало да направи, било да избере водач.

Поетът бил избран единодушно.

На 30 май четниците приемат първото си продължително сражение на възвишението Милин камък. През същата нощ разкъсват обкръжението и се изтеглят в местността Веслец.. Правят неуспешни опити да се свържат с революционните дейци във Враца. Рано сутринта на 20 май (н. ст. 1 юни) четата заема позиции около трите върха Камарата, Купена и Околчица.

Водят сражение с редовна турска войска - срещу 205-мата са вдигнати на крак над 4000-а редовна и нередовна турска войска. Ботев, с ядрото на четата е под връх Камарата. Привечер, на 20 май (н. ст. 1 юни) 1876 г. след стихване на боя, в подножието на югоизточния склон на вр. Камарата, прострелян в сърцето загива гениалният поет и войвода Христо Ботев.

Капитанът Дагоберт Енглендер дава важни сведения за превземането на парахода в доклад до централния инспекторат във Виена, написан на 30-ти май, 1876 г. От него става ясно, че „Радецки“ е нападнат на 29-ти май от въстаници, час след като е отплувал от пристанище Бекет.

Това се е случило в 12:30 часа.

Според капитана, никой не се е усъмнил в натоварените сандъци, понеже са отговаряли на условията. Той бил принуден от шестима въоръжени мъже да изслуша четниците. Капитанът симпатизира на четниците и дори след пристигането на парахода в град Видин, отказва да превози турската войска. След възгласите на четниците „Да живее капитанът“ и „Да живее Франц Йосиф“, Енглендер поклатил фуражката си и казал тихо „На добър час“.

Според разказите на капитана, Ботев му е направил много голямо впечатление. Той бил коректен и преди пристигането на българския бряг, го повикал да се увери, че товарът на кораба и касата са недокоснати. След като парахода дебаркирал, се чул силния глас на Ботев. Всички паднали на колене и целунали родната земя.

След тези събития, капитанът трябва да напише подробен доклад и да бъде преместен на работа в горната част на Дунав. Той отказва и молбата му е удовлетворена. Продължава да работи на „Радецки“, докато през 1885 г. е назначен за началник бюро в плавателно отделение. Капитанът предава спомените си на Захари Стоянов през 1888 г. През 1925 г. той изпраща няколко много важни реликви за България – печата на парахода, оригиналния флаг с унгарски и австрийски герб, позволителното, копие от доклада, копие от Ботевото писмо до него на френски език и две дъски от борда на парахода. Всички тези предмети са предадени лично на Борис III от брата на Енглендер, който има едночасова среща с царя. На нея е присъствал и Кирил (брат на Ботев), който също е участвал в четата. Той праща подарък на капитана – портрет на Ботев.

По инициатива на Стоян Заимов през 1906 г, се взима решение

да се изгради военно-исторически музей до Свищов по случай 30 години от освобождението. Идеята е, да се използва река Текир дере, която да стане Дунавски ръкав и мястото да се превърне във вечен пристан на „Радецки“. За тази цел трябвало парахода да бъде откупен от Първото императорско дунавско параходство във Виена. Свиква се народното събрание, за да се гласува предложението, отправено от Димитър Петков (министър - председател). За нещастие, той е убит на булевард „Цар Освободител“ и идеята остава неосъществена и забравена.

През 1926 г. отново се сформира комитет с името „Цар Освободител“, чиято цел е да се изпълни проекта. Тогава всички българи са призовани да помогнат, за да не се искат пари нито от царя – Борис III, нито от Народното събрание. Трябвало да се набавят 50 милиона лева, с които да се подпомогнат всички военно-исторически къщи, паметници, паркове, мавзолеи и музеи, издигнати от комитета „Цар Освободител“. След новината, че през 1927 г. параходът ще бъде ремонтиран, се търси информация за състоянието му, чрез писмо, адресирано до цар Борис III. Свищовският комитет има за цел да ремонтира „Радецки“.

Истината е, че през 1918 г. параходът престава да се използва в Австрия, а

през 1924 г. е бракуван и след това унищожен.

Българската държава не предявява никакви претенции към него, въпреки, че той е от голямо историческо значение за страната ни. До това води бездействието на няколко правителства. За Австрия това е просто един кораб, който е изпълнил своето предназначение и вече не може да се използва.

Едва през 1960-та година, в България се подема инициатива за възстановяване на парахода. Събират се дарения от работници и ученици. Използва се парния влекач „Пловдив“ (строен в същата корабостроителница), на чиято база е построена реплика на „Радецки“. За целта са използвани стари чертежи и снимки. Йожеф Кирали също дава своя принос на 84 годишна възраст. Той е работел като бояджия на оригиналния параход и си спомня как е изглеждал.

Новият параход е открит тържествено по повод 90 годишнината от смъртта на войводата. Той акостира на козлодуйския бряг на 28 май 1966 г. Дълъг е 57.4 метра и е широк 17.5 метра.

Обявен е за музей и е включен в Стоте национални туристически обекта на България. На 4 септември същата година, пристига във Виена. Събитието е отразено от всички радиа, телевизии и вестници. След ремонт през 1988 г., оригиналният парен двигател е заменен с дизелов.

През 1973 г. при зимовката в Русенския лиман, „Радецки“ потъва след силен снеговалеж. Причината е в небрежността на екипажа. Параходът е изваден от български Варненски екип. На помощ идват румънски плаващ кран и съветски водолази.

Писмото на Христо Ботев до капитана и пътниците на парахода „Радецки“

Господин капитан!
Господа пътници!

Имам чест да ви обявя, че в тоя параход се намират български въстаници, на които имам чест да бъда войвода.
С цената на нашия добитък и на нашите земеделски сечива, с цената на големи усилия и с пожертвуване на нашите блага, най-после с цената на всичко, що е най-скъпо на тоя свят (без знанието и въпреки преследванията на властите в страната, чийто неутралитет ние уважихме), ние си доставихме това, което ни беше необходимо, за да се притечем на помощ на нашите въстанали братя, които се сражават тъй храбро под българския лъв за свободата и независимостта на нашето скъпо Отечество - България.
Ние молим Господа пасажерите никак да не се безпокоят и да останат спокойни. Колкото за вас, Господин Капитане, аз имам тежката длъжност да ви поканя да поставите парахода на мое разположение до самото ни слизане, като в същото време ви заявявам, че и най-малкото ваше съпротивление ще ме постави в печалната необходимост да употребя сила и въпреки волята ми да си отмъстя за отвратителната случка върху парахода "Германия" в Русчук през 1867.
И в единия, и в другия случай нашият глас за бой е следния:

Да живее България!
Да живее Франц Йосиф!
Да живее граф Андраши!
Да живее християнска Европа!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 11 Отговор
    бг речни пирати
  • 2 херо мустафа

    19 6 Отговор
    точно така български речни пирати са тия

    Коментиран от #3

  • 3 Само питам

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "херо мустафа":

    А защо не са национаизирали касата на кораба и приватизирали парите на туристите?Не са ли чели за английските пирати?

    Коментиран от #5

  • 4 ХРИСТО БОТЕВ

    15 16 Отговор
    Да живее ПУТИН!

    Да живее РУСИЯ!

    Коментиран от #6, #38

  • 5 херо мустафа

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    НЕ СА ИМ БИЛИ НУЖНА ПАРИ ЗАЩОТО ОЩЕ Е НЯМАЛО МОЛОВЕ И РУСИЯ НЕ Е ПРОДАВАЛ ГАЗ

    Коментиран от #8

  • 6 Христо Ботев

    18 15 Отговор

    До коментар #4 от "ХРИСТО БОТЕВ":

    Също като Левски, Каравелов, Волов са мразели Русия
    "Руския камшик боли повече от турския" . Има запазени писма, памфлети и изказвания, които са красноречиви и категорично доказват, че са били против руско присъствие и намеса у нас

    Коментиран от #11, #15, #77

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 франт

    11 4 Отговор

    До коментар #5 от "херо мустафа":

    Сега Русиия не ни продава газ, евроатлантиците , щастливи си сложиха в джоба комисионните, а пенсионери и работещи на средни и минимални запла се чудят как ще плащат сметки и какво да купят за храна на тези цени .

    Коментиран от #9

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "франт":

    да ядат на кироХУЯ ако няма какво друго да ядат нали тия несретници гласуваха за него и го избраха , ами сега да си го търпят дреме ми
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 15 Отговор
    слава на русия, слава на руската армия, слава на путин, долy мpъснатаOкрайна и фащиcтите Z

    Коментиран от #17

  • 11 Да беее

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Ботев":

    Аз ти вярвам , ама ти вярваш ли си ?
  • 12 ХА ХА ХА

    9 5 Отговор
    Те и урките бяха превзели нашият кораб в Мариопул , но са взели само алкохола .
  • 13 ХА ХА ХА

    5 6 Отговор
    Те и урките бяха превзели нашият кораб в Мариопул , но са взели само алкохола .Добри хора се оказаха .
  • 14 САРЪРА НА ХАНА

    11 6 Отговор
    БЕЗСЪМНЕННО Е ЕДНО
    ...
    И БОТЕВ И ЛЕВСКИ СА БИЛИ РЕПУБЛИКАНЦИ ,
    ... А БОТЕВ Е ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТ
    .....
    ТЪЖНОТО Е ЧЕ СА ГИ ПРЕДАЛИ РЕНЕГАТИ КАТО БАЙ БОЙЬО И КИРЯК МУСТАФАПЕТКОФФ
  • 15 Тъй тъй..

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Ботев":

    Мразели са Русия,обичали са Турция,само не разбрах що са прецапали Дунава с "пушка бойлия" и "сабя френгия"?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Град Козлодуй идинах.й
  • 18 Тогава за майка България

    10 4 Отговор

    До коментар #16 от "САТЪРА НА ХАНА":

    безплатно! Сега за татко Сорос,срещу кеш..
  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    11 6 Отговор
    ПАК ПО ТОВА ВРЕМЕ
    "АПОСТОЛА НА РЕВОЛЮЦИЯТА И БЪДЕЩ МИНИСТЪР - ПРЕДСЕДАТЕЛ РУСОФОБ СТЕФАН СТАМБОЛОВ" ....
    ....
    Е НАБАРАН ОТ ТУРСКИЯ АСКЕР КАК БЯГА ПРЕОБЛЕЧЕН В ЖЕНСКИ ДРЕХИ , ВМЕСТО ДА ВДИГА ВЪСТАНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
    .... АМА И СЕГА , ПОДОБНО НА СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО, СА ЗАБРАВЯЛИ БЪРЗО

    Коментиран от #21

  • 20 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Сигурно е учил 5 месеца в Харвардския ПУЦ

    Коментиран от #23

  • 21 Корекция,ХАНЕ..

    12 1 Отговор

    До коментар #19 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Стоян Заимов го хващат със сукманя край Враца,а Стойко Мъглата/Ст.Стамболов/ се е крил "в една бъчева в село Самоводене" и успял да се "предпази от турски ръце"...

    Коментиран от #22

  • 22 САТЪРА НА ХАНА

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Корекция,ХАНЕ..":

    БЛАГОДАРЯ ЗА КОРЕКЦИЯТА
    ... ЦИТИРАХ ПО ПАМЕТ:)
  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    13 2 Отговор

    До коментар #20 от "ХА ХА":

    Т БОТЕВ Е УЧИЛ В ОДЕСА , РУСКА ИМПЕРИЯ
    И СЛЕД ТОВА Е УЧИТЕЛ
    В БЪЛГАРСКО СЕЛО В ОДЕСКА ГУБЕРНИЯ
    ...
  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    11 4 Отговор
    ВСЕКИ ДЕН КАТО СЕ СЪБУДИТЕ ДА СИ КАЗВАТЕ
    ДУМИТЕ НА АПОСТОЛА СВЕТИ ВАСИЛ ОТ КАРЛОВО
    ...
    ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО. ТО НАС ОБРЪЩА АМА И НИЕ НЕГО ОБРЪЩАМЕ"
    ...
    НЕ МОГА ДА СЕ ПРИМИРЯ С ТОВА ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЛЪВОВЕ СА УФЦИ НА МУТРИ И ЖЕЙОВЕ

    Коментиран от #25, #31

  • 25 Дето е текло

    11 2 Отговор

    До коментар #24 от "САТЪРА НА ХАНА":

    пак ще тече! К.Иречек казва за нас - "Българите са силен народ,могат много да направят,но някой все трябва да ги ръчка,трудно се захващат"..
  • 26 Дааа

    9 8 Отговор
    и един русороб от четата го убива , защото Ботев не иска помощ от Русия, бил е вече разбрал пъклените планове и интереси на руските окупатори!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Лъжеш като Наркомана!

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "Дааа":

    Убива го човек на Никола Войновски,"военният войвода" на четата! Причината е че Ботев,разочарован ЖЕСТОКО от апатията на българите във Врачански Революционен Окръг настоява да се насочат към Сърбия,вместо да "губи живота на момчетата нахалост"! Войновски счита това за предателство и "взима крайното решение" това е Истината!

    Коментиран от #55

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Госあ

    9 3 Отговор
    “Първоначално четниците трябвало да бъдат ръководени от Панайот Хитов и Филип Тотю, но след като отказали да преминат Дунав, четите останали без главнокомандващ. Те се обединили, а Ботев бил назначен за главен войвода. “ Великан ! Вечна памет !
  • 31 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "САТЪРА НА ХАНА":

    “ ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО. ТО НАС ОБРЪЩА АМА И НИЕ НЕГО ОБРЪЩАМЕ" Просто гениално.
  • 32 Ботев и лески са терористи

    3 6 Отговор
    Помагащи на русията да ни колонизира и да ни превърне в кочина
  • 33 Ботев го убива българският народ

    9 4 Отговор
    С нежеланието си да се включи в борбата и с нежеланието си да помогне на четата. Навсякъде са му захлопвали портите. Това е истината.
  • 34 мишо

    3 2 Отговор
    ПРОЧЕТЕТЕ КНИГАТА НА ИСКРЕН ВЛАДИМИРОВ ДА УБИЕШ БОТЕВ И ТОГАВА ПИШЕТЕ

    Коментиран от #35, #36, #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сомалиец

    0 0 Отговор
    И ази съм револьоция.
  • 38 Роза

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "ХРИСТО БОТЕВ":

    Путин ще живее,докато има писани дни там,горе!Русия ще живее дълго,но каква ще бъде като държава,не се знае!А подвига на Ботев и неговата чета,е разбира се,славен и достоен за уважение поради идеализма и чистия патриотизъм,който ги е водил!Някои хора казват, че Ботев,като гениален поет,е трябвало да се занимава преди всичко с литература, а не с политическа борба.Аз не съм на това мнение.Тогава са били бурни времена и само мижитурките са се скатавали.Ботев е бил достоен човек и патриот и си е отишъл достойно,независимо чия ръка е сложила край на живота му!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Единия грабеж, другия пират

    4 1 Отговор
    Български манталитет за почит и сега на управляват мутри.
  • 41 За другата част на света

    1 1 Отговор
    Сомалийска работа.
  • 42 Каквито ни са героите

    5 1 Отговор
    Таквиз и управляващите.
  • 43 Асен Милев

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "мишо":

    "Да убиеш Ботев" е на Искрен Красимиров, не Владимиров. И в предговора на книгата си го пише- " подредени и изтълкувани наличните свидетелства". ИЗТЪЛКУВАНИ ?!?
    И до ден днешен няма 100% доказано как е убит Ботев, има само версии.
    Прави впечатление друго, забележете- в последно време наизлязоха книги като „Кой предаде Левски?“ „Кой уби Ботев?“, Какъв е бил З.Стоянов, или Раковски"... и т.н. И а,в,т,о,р,и,т,е получаващи грантове с цел от разни НПО-та, се чудят как да направят така, че да се самообвиняваме, ние самите-един друг. Никой вече не укорява и не пише за главния виновник- Османската империя.
  • 44 Асен Милев

    2 0 Отговор
    Защо сте цензурирали думата "а,в,т,о,р"?
  • 45 Странно тълкуване

    0 2 Отговор
    Осъждате атентатът в църквата „Света Неделя“ а величаете отвличане /пиратсво/ на австрийски кораб, "Така известният български поет отвлича австрийския кораб „Радецки”."
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 4 Отговор
    Кой внуши на един вестникарски редактор, журналист и гениален млад поет, че може да е командир на боен дивизион от 237 подготвени и добре въоръжени мъже? Какво е станало с градските крачета на командира само след първите 6 /шест/ часа преход? Кой, кой подкокороса Ботйова, ЕТО ТОВА Е ВЪПРОСЪТ?
    Въоръжената борба си има своята техника и правила. Тя не е за САМОЗВАНЦИ, защото резултатите са трагични. Само след 6 /шест/ часов преход нежните крачета на Ботйов са се изранили от офицерските му ботуши и вместо тях, му омотали ходилата с парцали, дори и цървули е нямал. Това е големият му принос за освобождението, нали. Друг голям принос е , че са му избили четниците - ЦВЕТА НА БЪЛГАРСКАТА ЕМИГРАЦИЯ. Пример за обратното е войводата Филип Тотю и боят който води край с. Върбовка и съответния отзвук в Европа.
    Така не се създават легендарни герои , а се пръкват глупаци и самозванци с големи претенции които мислят, че от всичко разбират и могат... т.е. "ПРОСТО КИРЧОВЦИ"

    Коментиран от #49, #51

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Тези Българи не са тръгнали да МРЪТ МЪРЦИНА, а да се БИЯТ за свободата на ОТЕЧЕСТВОТО си. Лозунгът не е бил "ние ще мрем", а СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ. Бойният дивизион, с всичките му организационни единици, включително и свещеник, е сериозна военна част и е можело да обърка много сметки на враговете ни. За съжаление, тази войскова част е била тотално неутрализирана с поставянето за командир на амбициозния и честолюбив военен лаик Ботйов. Проучвайки източниците по въпроса, стигнах до извода, че набутването на Ботйов е с възможна цел да се провали освободителната кампания подета от Българите. Прочетете за чудесата които проявяват Българите под ръководството на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция. В Сърбия,- Белградската крепост, през 1867 г. е превзета основно от участниците във Втората Българска Легия.

    Коментиран от #78

  • 48 Героизъм или.....

    0 0 Отговор
    Как се нарича това деяние може да се провери в ММП Съгласно международното право определението се намери в член 101 от Конвенцията на ООН за морското право.
  • 49 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Смехуране, къде са се скрили мишките ве ? бездарния и прост стамболов къде е бил ? М ?
  • 50 натов€ц

    2 0 Отговор
    ХРИСТО БОТЕВ Е ТЕРОРИСТ,АЗИАТ, ВАРВАРИН -АГЕНТ НА РУСКИЯ ЦАР ,КСЕНОФОБ , ФАШИСТ , КОМУНИСТ И ГАДЕН ХЕТЕРОСЕКСУАЛЕН БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТ!

    ДА ЖИВ€€ $АТАнато и н€говит€ в€рни $луги ДБ,А$Б,ПП,Г€РБ,$Д$....!
  • 51 Стига бе

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти пишеш нова история, бре!
    Чел съм стара биография преди 1944 г. за Ботев. Я сподели от къде ги четеш тия нови нпо интерпретации??

    Коментиран от #59

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 С какво се фукате

    1 0 Отговор
    Пират--революционер, мутра--премиер. Какво ли следва.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Лъжеш като Наркомана!":

    Може и да си прав, но мисля, че по-скоро е обратното. Първо, Ботев още в творчеството си е заявил своята решимост да се жертва за свободата на Родината и дори предвижда гибелта си в борбата за освобождение. Второ, в един художествен филм за Ботевата чета - "Свобода или смърт" - има го в ютюб - е представена обратната версия - когато четниците разбират, че не могат да разчитат на помощ от местното население и са изправени пред многократно превъзхождащ ги противник, Войновски влиза в конфликт с Ботев затова, че "не сме дошли да гинем мърцина". Филмът е художествен, но е на ниво и не може да не стъпва върху историческите факти. Самият факт че след гибелта на Ботев четата се разпада и отстъпва в различни посоки е показателен, за позицията на Ботев и на Войновски по въпроса.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дрън

    0 0 Отговор
    ПОКЛОН !!!
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Стига бе":

    Нали? Остана последния "аргумент" : "Историята вече е написана, тя не се пренаписва".....гръцкият външен министър Дора Бакояни .
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Пропуснах

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    А Одрин е бил превзет то Руската армия в хода на Руско-турската война от 1828г. Посмали малко изхвърлянията, нали не смяташ че неопитна и слабо въорежана група въстаници от 1000 души би могъл да превземе град като Одрин )))

    Коментиран от #64

  • 62 Ама ти

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    четеш историята, както дявола евангелието...Кап. Мамарчев действително е бил арестуван от казашка част, защото в тогавашните планове на Руската империя не е влизало разширяване на конфликта, най-вече поради несъгласието на западните сили - Англия, Австроунгария и Франция. След сключването през 1829г на Одринския мирен договор, вече са били определени условията и тяхното нарушаване е щяло да предизвика реакция на западните сили срещу Русия. Друг елементарен аргумент, който ще ти дам е, че ако са били толкова много и настървени въстаниците, е нямало да се стигне до прекратяване на въстанието само с арестуването на неговия водач - кап. Мамарчев.

    Коментиран от #66

  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Да, ама не":

    Английския генерал Джокмъс пише: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.
  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Пропуснах":

    Гръцкия историк Трикупис пише:
    Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко от Охрид с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щяха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв.

    Коментиран от #70

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Ама ти":

    Не само кап. Мамарчев е арестуван, а ма на теб това не ти отърва...
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ....помежду другото, Хаджи Христо-Българина е пожизнен депутат в гръцкия парламент за заслуги към гръцкия народ и държава! Имал е шанс да стане кралски зет, гръцки или италиански.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Дрън

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Първо, не са 200 000, а към 150 000 изселилите се към Русия български бежанци. Второ и което е по-важно - те се изселват съпроводени от изтеглящите се руски войски, които са им гарантирали сигурност срещу разправа от страна на османлиите. Ситуацията по време на и след Априлското въстание е коренно различна, защото не е имало междувременно и впоследствие изтеглящи се руски войски, които да охраняват бежанците и да ги водят до новата държава.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Дрън

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Христо Ботев":

    Глупости...Водачите на Априлското въстание, са били горе-долу наясно с действителността и са си давали сметка, че не ни достигат силиците сами да се освободим. Но целта им е била да "хвърлят камък в блатото" - да се постигне резултат, който да предизвика международен отзвук и т.нар. велики сили да се намесят на наша страна...Е, дали са очаквали на помощ да ни се притекат Английската империя - покровител на Османската империя, Франция или Австроунгария, които също са преследвали собствени интереси, или са очаквали реално да ни помогне братска Русия - това е риторичен въпрос, така че не се мъчи да му отговаряш. Историческите факти са достатъчно доказателство за тезата ми. А че Руската империя е преследвала и свои имперски интереси във войната с Османската империя, това е безспорно и естествено, но главният резултат от тази война е възникването на Санстефанска България, и затова с право войната е наречена Руско-турска Освободителна война. Разбира се, малко по-късно на Берлинския конгрес, Санстефанска България е разделена и осакатена от същите тези западноевропейски велики сили, на които и до днес се намират родоостъпници да им се кланят.
  • 78 Дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Абе, империалистче, тебе много те боли и сърби за това, че са ни освободили руските братя, а не твоите идоли от запа.днала европа. Това са фактите, пък ти си пиши лакардии, че българите са освободили едва ли не всички останали балкански народи, ама виж само тяхната си родина не успяват да освободят, щото Русия им пречела. Определено страдаш от комплекс за национална малоценност и затова плюеш освободителите ни...Случаят ти е тежък и няма как да ти помогна, нито има смисъл да ти обяснявам очевидни истини и факти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове