Last news in Fakti

19 Октомври, 2022 07:03 1 290 10

Кои депутати откриваха последните парламенти досега и какво казаха?

  • парламент-
  • откриване-
  • депутати-
  • демокрация

А какво има да каже на новоизбраните депутати в 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов

Кои депутати откриваха последните парламенти досега и какво казаха? - 1
Снимка: БГНЕС

По традиция началото на откриването на новото 48-о Народно събрание на 19 октомври ще бъде дадено от най-възрастният народен представител, който този път е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

Кои обаче са били неговите предшественици и са заемали тази така важна роля за всеки един парламент и какво са казали в своето слово? Actualno.com представи първите заседания на предишните десет народни събрания.

На 7 май 1997 г. започва живота на 38-ото Народно събрание. Честта да открие тържественото заседание има Светослав Лучников от ОДС. В своето слово той споделя, че "за първи път от близо 120-годишната парламентарна история на нашата страна, извънредни парламентарни избори се провеждат не по волята на държавния глава, не по решение на правителството, не поради неспособност на Народното събрание да излъчи правителство, а по настоятелната воля на самия народ, на неговата младеж, на неговите синдикати".

В навечерието на присъединяването на България към НАТО и ЕС Лучников споделя още:

"Нашият народ вече явно показа, че подкрепя решителните усилия на президента на републиката за приобщаване на страната към европейските и евроатлантическите общности, което приобщаване всъщност означава преутвърждаване на историческото място на България сред европейската цивилизация."

В същото заседание депутатът от ОДС предава поста на вече избраният като редовен председател на парламента Йордан Соколов.

Четири години по-късно, на 5 юли 2001 г. клетва полага 39-ото Народно събрание, а първите минути на новия парламент са ознаменувани отново от речта на Светослав Лучников от ОДС. В момент на започнала криза на парламентарната демокрация той заявява:

"Най-после ние трябва да разберем, че свиркането, тропането, викането, хулиганското поведение не са доводи в една културна атмосфера на цивилизовано Народно събрание. Затова аз ви призовавам, имайки предвид тези особености на нашата работа, да си поставим като първа, неизменна и постоянна задача възвръщането на доверието на обществеността към Народното събрание", казва временният председател, сякаш препращайки към събитията близо 20 години по-късно. След Лучников редовно избран председател на парламента става Огнян Герджиков, а след него в същия мандат и Борислав Великов от НДСВ.

На 11 юли 2005 г. стартира работата на 40-ото Народно събрание с временен първи председател в лицето на Коста Цонев от НДСВ.

"Нека приемем доброто, цивилизованото и разумното, което са сторили тези преди нас, и да продължим в посоките, които са полезни за България! Нека да изхвърлим думичката “враг”! Тя винаги ми напомня за диващина", казва Цонев в своето слово, което споделя заедно с писателя Дончо Цончев, който е на същата възраст и двамата си поделят позицията на най-възрастен народен представител.

"Всеки народ по някакъв начин идва от изначалния мрак ­ космически, пещерен, душевен, но винаги е имало личности, както културни и властови структури, които са извеждали своите народи от мрака. Нека и ние опитаме по този начин, за да излезе лицето на България такова, каквото го искаме ­ светло и чисто. Светлината е магическа дума. “Светлина, повече светлина!” е казал поетът", споделя още Цонев, след което предава поста на вече редовно избраният за председател Георги Пирински от "Коалиция за България".

Стигаме и до 14 юли 2009 г. с началото на 41-ото Народно събрание, което е открито от Андрей Пантев от "Коалиция за България".

"Намираме се в особена зала, събрани по особен повод и сме в особено душевно и духовно състояние. Тази зала е наречена още от Захари Стоянов свещена. Тази зала, колкото и свята да е тя, преживява различни епизоди от българската социално-политическа история. Имало е случаи на безумни решения, придружавани с аплодисменти и викове „Ура!”, имало е изрази на противен водевилен единодушен вот, представящ се за народно представителство, но е имало опиянение, имало е позитиви, имало е съзидание. Така че в тази зала, в която сега почтително сте седнали, минава като на филмова лента цялата българска политическа история с нейните крушения и триумфи, с нейните разочарования и победи. ... Много от онези несъстояли се чудеса, които са обещавани тук, все още стоят напред. Има обаче една константна величина и тя е нашето Народно събрание. Дори и тогава, когато сте, или сме, или съм обект на упреци, дори и негодувание, недоволството от парламента, дами и господа, фактически косвено потвърждава неговата значимост. И това е голям товар върху всички нас", казва с възторжен глас Пантев. След него постът поема Цецка Цачева от ГЕРБ.

Пренасяме се във вече не толкова далечната 2013 година, когато на 21 май заработва 42-ото Народно събрание, а първият звънец е ударен от Стефан Данаилов от БСП. Уважаваният актьор и дългогодишен политически деец подчертава в речта си, че "трудното раждане на този Парламент доказва, че сме занемарили много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не можем да отлагаме общественото лечение":

"Ние всички отговаряме не само за това, което вършим, но и за това, което не вършим. Отговаряме за възстановяването на общественото равновесие не само пред тези, които ни дадоха доверието си за Четиридесет и второто Народно събрание, а най-вече пред тези, които излязоха на площадите, за да извикат с пълен глас, че са загубили доверие въобще в демокрацията; пред тези, които не отидоха да гласуват, защото са изгубили вяра в силата на държавата да гарантира конституционните права на своите граждани, и те се оказаха повече от тези, които гласуваха. Тяхното внушително недоверие или безразличие към институциите е най-страшната оценка за смисъла от нашата работа", казва Данаилов и предава поста на редовно избраният за председател Михаил Миков от БСП.

Само година по-късно след проведени предсрочни избори се конституира и 43-ото Народно събрание, а на 27 октомври 2014 година отново честта да бъде временно председател е на Стефан Данаилов от БСП. Става така, че депутатът преповтаря голяма част от речта си преди година и половина, но вече и с известни допълнения:

"Ако в сърцата ни е останала дори и капчица кръв, вярна на Кубратовия завет „Съединението прави силата”, трябва да обединим разум и сили, защото нищо не е по-важно от добруването на нацията ни и само общите ни усилия могат да дадат плодове за нейното бъдеще", споделя Данаилов. Поста му наследява новият председател на НС в лицето на Цецка Цачева от ГЕРБ.

44-ото Народно събрание стартира дейността си на 19 април 2017 година, а "пръв сред равни" като най-възрастен народен представител тогава е Тома Томов от ГЕРБ. С множество исторически препратки депутатът обявява:

"Затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си на каданс как целият този декор около Вас изчезва – колоните, лампериите, кристалните полилеи, банките и подът под краката Ви дори. През кладенеца на времето отиваме там, където е наченато възкресението на българската държава и Бенковски излиза от Панагюрище на 14 априлий начело на десетки конници, които бляскат с оръжията си. ... Захари казва: "Моите оборищенски депутати са ангели – най чистите и идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения на които бяха грозната бесилка и заптийския камшик", споделя в историческата си реч Томов и завършва:

"Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде. Висока летва – те са ангели, а ние – техните наследници. Не знае милост Захари Стоянов". След това поста на редовно избран председател се поема от Димитър Главчев от ГЕРБ, а след това и от Цвета Караянчева отново от ГЕРБ.

Постепенно достигаме и до най-новата ни история и старта на 45-ото Народно събрание, което започва работа на 15 април 2021 година. Временният председател на парламента е колоритният икономист и финансов експерт Мика Зайкова от "Има такъв народ". Куриозно речта на депутатката стартира с поименна проверка на колегите ѝ в залата, поради преместването на заседанията на парламента отново в старата сграда на Народното събрание.

"Моля за усмивки и за радост! Нека народът да види, че народните представители в Четиридесет и петото народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор", са най-знаменателните реплики на Зайкова, които част от обществото и до днес помни. По-нататък допълва:

"Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни битки, събития, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият мъдър народ винаги е намирал правилния път към възкресението. ... Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим – Вие, старите управници, и ние, уж бъдещите нови управници, много пъти е казвал истината – дали на протести, дали на референдум, дали на избори, но на 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една-единствена поръка: промяна! Промяна, дами и господа! Тази промяна, която ще извади България от всички последни места в Европейския съюз, защото аз, надявам се и Вие, искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни, да не живеем най-малко и за най-голямо съжаление – да не сме най-безпросветни", споделя още Зайкова. След речите парламентът избира Ива Митева (ИТН) за председател.

Едва няколко месеца по-късно след предсрочни избори на 21 юли същата година започва и 46-ото Народно събрание, отново открито от Мика Зайкова от "Има такъв народ".

"Първото нещо, което искам да Ви кажа, е, че се надявам да видя усмихнати лица и готовност от всеки от Вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Суверенът, нашият народ, ни избра и аз разчитам на неговата мъдрост, дами и господа. Ето защо искам да Ви призова към нещо – нека да бъдем добри, нека да бъдем усмихнати, нека да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ за просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз", споделя Зайкова, която отново повтаря част от елементите на речта си при предишното откриване.

"Затова Ви призовавам към разум, към диалог. Разберете, конфронтацията и омразата са път за никъде. И най-тежкият диалог има позитивни резултати, стига тези, които разговарят помежду си, да имат обща цел, а общата цел е България. Не забравяйте, и миналия път Ви казах, кой Ви е изпратил тук и защо Ви е изпратил," казва Зайкова, която отново предава поста на редовно избраната за втори път като председател от ИТН Ива Митева.

След нови предсрочни избори идва времето и на последното 47-о Народно събрание. На 3 декември 2021 година първото заседание е тържествено открито от Силви Кирилов от "Има такъв народ". Медикът изразява щастието си, че вижда толкова млади хора в състава на НС:

"Аз вярвам в младите, защото те носят нов поглед, нови идеи, много енергия, свои цели, идеали и очаквания. На тях бих искал да напомня думите на двама велики мислители и философи. За свободата – "Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш." И за истината – "Истината първоначално е отричана от всички, после е допускана за възможна от част от хората и накрая е приета от всички, защото е истина". Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществените интереси. Време е да си спомним, че волята и желанието за промяна, дори да са общи, правят нещата възможни, но не ги правят лесни. Прозрачността в действията на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата коректност ще възвърнат доверието в държавността", казва д-р Кирилов.

Неговото място като избран за "пръв сред равни" заема Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

А какво има да каже на новоизбраните депутати в 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов, ще разберем в минутите след 09:00 часа.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ-оригинала

    4 1 Отговор
    Интересно,какво ще каже пияндето на крадците..............
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    УВАЖАЕМИ ПОЛИТИЦИ ДЕПУТАТИ РАБОТЕТЕ заБЛАГОТО ДОБРУВАНЕТО на БГ НАРОД

    Коментиран от #9

  • 3 само една дума

    3 1 Отговор
    наздраве !
  • 4 Откривателя на парламента

    3 0 Отговор
    Наздраве

  • 5 Псевдоним

    0 1 Отговор
    Верно ли Вежди Рашидов ще открива НС? Ще бъде забавно.
  • 6 Майката на костов

    1 0 Отговор
    ДБ/ЛГБТ днес ще предложи мобилизация и влизане във войната! Женерале АтанасофFF ще е командващ войските на източния фронт!
  • 7 Андрей Андреев

    4 0 Отговор
    Скъпи мисирки, журналистът Тома Томов, за когото пишете, никога не е бил депутат от ГЕРБ!
  • 8 Шумен

    1 0 Отговор
    То предимно Прасюнгери там , точат се за масата
  • 9 До ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Капейкин не тряя работи.Ще вземе 2 милиона от субсидията.200 000 на месец.

    Коментиран от #10

  • 10 жълтоцентов

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "До ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    абе кирцата сок от моркови трябва ли да продава все още че малко милаирди геоиха с асенка и лорера?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове