30 Декември, 2022 21:14 1 292 15

От началото на годината тежките катастрофи в страната са над 6 500 - загиналите са 524, ранените над 8 хиляди

  • началото на годината-
  • тежки катастрофи-
  • загинали-
  • ранени

Анализ на "Пътна полиция" показва, че близо 80 процента от тежките катастрофи са предизвикани от неправилни маневри, несъобразена скорост и отнемане на предимство

От началото на годината тежките катастрофи в страната са над 6 500 - загиналите са 524, ранените над 8 хиляди - 1
Снимка: btvnovinite.bg

И тази година експерти, политици и полицаи се опитаха да намерят успешната формула срещу войната по пътищата. За съжаление в края ѝ отново отчитаме завишаване на жертвите и пострадалите от катастрофи. Според данните на Европейския център за транспортни политики се увеличават инцидентите, свързани с превоз на пътници и товари заради завишения трафик, съобщават от БНТ.

Ето какво показва и статистиката на МВР. От началото на годината са станали над 6 500 тежки катастрофи - загиналите са 524, а ранените над 8 хиляди.

И тази година България ще остане на едно от челните места в Европа по брой загинали на пътя.

"Само между празниците 12 души загинаха, а над 100 бяха ранени", каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Анализ на "Пътна полиция" показва, че близо 80 процента от тежките катастрофи са предизвикани от неправилни маневри, несъобразена скорост и отнемане на предимство.

"Продължаваме да дълбаем в една спирала на неподготвените водачи, на лошите пътища и липсата на каквито и да било адекватни политики и мерки от страна на България", каза Диана Русинова.

Според пътни експерти друг проблем се оказва и поддръжката на автомобилите, особено през зимата. Почистени стъкла, регулирани фарове и проверка на налягането на гумите за по-добро сцепление са основни правила, които не всички шофьори спазват.

Според автомобилния състезател Иван Влъчков през зимата много от шофьорите подценяват избора на гуми, а някои дори карат с летни. При смяна експертите съветват винаги да се прави реглаж на преден и заден мост.

"При неправилно износване гумата не работи по точно определения начин, за който е създадена тя. Тя работи от 100 процента на 10", каза Иван Влъчков - автомобилен състезател.

Законът у нас позволява карането с летни гуми или всесезонни с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм., но е рискован избор.

"На първия по рязък завой или на първото по-рязко спиране колата има вариант да се завърти, защото грайферът на лятната гума е много по-малък. Ако една гума трябва да изчисти на даден път до 20 литра вода, защото когато се въртят те чистят пътя, като е износена тя ще чисти пет. Шансът за аквапланинг е много по-голям", каза Влъчков.

Научно изследване направено във Великобритания показва, че износените гуми понякога могат да са по-опасни дори от шофирането след употреба на алкохол. Консумацията на алкохол увеличава средно времето за реакция при спиране с 18 процента. При 110 километра в час увеличаването на спирачния път е с близо 4 метра. При износена гума с протектор от 1.6 мм спирачният път ще се увеличи до 27 метра заради лошото сцепление.

Не е ясно колко от катастрофите в България са причинени от износени гуми или заради небрежна техническа поддръжка.

"В статистиката все по-рядко се забелязва ПТП-а поради техническа неизправност на автомобила, ако автомобилите са неизправни, а ние търсим вината у водачите, ние никога няма да овладеем тази ситуация", каза Румен Дунев от Българска федерация по автомобилен спорт

Санкцията за шофиране през зимата с износени гуми е 50 лв.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Видими Резултати

    5 2 Отговор
    и ефективни.
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 3 Отговор
    Как са 524,като на ден в катастрофи мрат между 2 и 3ма????Как ги уйдурдисвате ,беее фокусници?????....Запалените фарове и глобите ви помагат,нали......

    Коментиран от #10

  • 3 Иво

    12 2 Отговор
    Израстнал съм в София кв.Красна Поляна където на днешния бул.Възкресение върху фасадата на един жилищен блок имаше голям надпис:Етичността по пътищата-условие за безопастност!Въпреки,че пазя този спомен още от 80-те,осъзнавам колко дълбок смисъл е вложен в него.
  • 4 А. Така

    4 0 Отговор
    Да, ама купуваме с пълна сила триноги .....
  • 5 Лъже

    3 5 Отговор
    Спирачния път се увеличава от така наречените асистенти вградени в новите коли. Те само гарантират че колата няма да се завърти, но нема гаранция че ще спре.
  • 6 защо са тези анализи

    5 2 Отговор
    Постоянно, всеки и навсякъде прави анализи. А мерки почти никакви. Резултати - отрицателни. Не ни стига всичко друго в тази държава, но и да те е страх да тръгнеш на път. Налага се да се вземат ДРАСТИЧНИ мерки. Безпощадни глоби, отнемане не само на книжката, но и на автомобила. Има тежки случайности, но при алкохол, наркотици, безумна скорост, отнемане на предимство, не трябва да има милост. Стига вече. Разни мамини синчета се държат като собственици на пътя - нагли, ароганти, агресивни.....ДОКОГААААА ?

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    5 6 Отговор
    524 е най ниската бройка загинали сигурно от 1955 насам. По соца когато имахме десет пъти по малко мпс по пътищата загиваха годишно 1500 човека

    Коментиран от #11

  • 8 Алооо

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "защо са тези анализи":

    Кое е отрицателно? Смъртността по пътищата има ясен тренд да намалява за последните 20 години

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Алооо":

    Точно това щях да кажа , всъщност само преди 10-12 години жертвите на катастрофи гонеха 1000 , с още два три пъти по толкова ранени , обаче за съжаление съм сигурен , че намалението последните години е повече заради цените на горивата и общото обедняване , оттам и по-малко пътуване , особено на големи разстояния с високи скорости , а не от подобрения манталитет на "шофьорите" , които са виновни за 99% от катастрофите и продължават да избиват селски комплекси по пътищата !
  • 10 Така е.

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Светлината е живот! От 2007г. в КАТ трябва да си платиш глобите за да бъдеш обслужен и оттогава намалява и броят на загиналите по пътищата.
  • 11 Причината не е в мерките

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    А в автомобилите. При 15-20 годишен автопарк в България, сега масово са автомобили 2005-2010. След 2007, автомобилите са с по 8 ейрбега и значително по сигурни. Общо взето, на всеки 8 години спадат загиналите, но в България, това не е заради мерки. Около 2030, би следвало да са по около 300-350 на година. Цифрата може да се промени, ако се влагат пари в проблемните места, вместо в безсмислени камери за рекет.
  • 12 Шаран БГ

    3 3 Отговор
    На № 11 " Причината не е в мерките "
    Жив бях да науча, че автомобилите тръгват сами, и сами се шлаят по пътища и улици, и сами катастрофират........защото са дърти !? И случайно в тях има хора, които загиват !?
    Жив бях да видя в Испания автомобили от времето на Франко в идеално техническо състояние. !!! И у нас има автомобили "на години", но по нищо не отстъпват на изискванията за пезопасност !!!
    Основните причини за катастрофите в страната са !/ високите скорости 2/ слабия контрол . Всичко останало е второстепенно. Високата скорост е разрешена от ДЪРЖАВАТА !!Щом има забранителен знак 60 км/ч примерно – не трябва да се разрешава и 1 КМ по-горе !!При висока скорост несъобразена с "прекрасните" пътища и "чудесната" сигнализация и маркировка, контрола върху движениато на машината става невъзможен. На колко места видяхте знак № 1 или препоръчителна скорост ?? Отделно дали водача е пиян или тавряз.. Колкото и да е "зладо" и технически изправно возилото, щом зад волана е немислещо същество .....какво очаквате ??
    Бъдете изправни във всяко едно отношение при движение по пътищата - няма да има "рекет" !!!

    Коментиран от #13

  • 13 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шаран БГ":

    ти хубо бе жив, ама ко чете, ко разбра? Също като причините за катастрофи.
  • 14 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Напишсано е : 80 % - неправилни маневри, у несъобразена скорост / разбирай ВИСОКА/ и отнемане на предимство. Отнемането на предимство е НЕПРАВИЛНА МАНЕВРА. !!
    Колкото и да Ви е неправилна маневрата – едно е да я извършите с 5 КМ/ч друго с 50 КМ/Ч , друго със 154 Км/ч..
    Като не вярвате .....пробвайте !? Аз съм тъп шаран от блатото наречено България и нищо не разбирам .........

    Коментиран от #15

  • 15 А като е написано

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Шаран БГ":

    трябва ли да е вярно? Дали всичко което ти пишат е вярно? Дали на всяко второ ПТП, поради липса на анализ за причините, не му лепват не съобразена скорост? Въобще що за понятие е това? Единствено служещо, да скрие некомпетентността, от липсата на причините за ПТП. Защо в България извън градовете, има няколко места, които генерират 90% от катастрофите? Точно на тези пътни отсечки ли всички са с превишена скорост и с неправилни маневри? Има толкова много въпроси да си зададеш, от отговорите на които ще видиш, че причините не са тези които ти пишат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол