4 Март, 2023 19:55 1 504 16

Красимир Каракачанов: 142 години от рождението на Тодор Александров

  • вмро-
  • тодор александров

Основна е заслугата на Тодор Александров за възстановяване на ВМРО и нейната революционна дейност

Красимир Каракачанов: 142 години от рождението на Тодор Александров - 1
Снимка: ВМРО

Днес, 4 март, се навършват 142 години от рождението на легендарния ръководител на ВМРО Тодор Александров.

Тодор Александров Попорушев е роден на 4 март 1881 г. в махалата Ново село в град Щип в семейството на български учител. Самият град Щип е един от будните центрове на българщината и българската просвета през XVIII и XIX век. Първите сведения, че в град Щип има българско училище са от 1793 г., а през 1828 г. там има две училища – в град Щип и в махалата Ново село, в които се обучават 150 ученика.

Голяма заслуга за българското просветно дело в Македония има местният учител и български възрожденец Йосиф Ковачев, чийто ученик е бащата на Тодор Александров. По-късно в 1869 г. в гр. Щип вече има и модерно класно училище. За приноса на щипските училища в българското образователно дело проф. Александър Балабанов, също родом от Щип, пише следното:

„Щип е град с висока култура, здрава просвета пръскаше той из целия български свят – от Солун до Тулча. Той даваше отлични учители за всички села и градове от Дунав до Бяло море“.

И неслучайно още тогава заради своя принос за българщината и просветното дело Щип е наричан Йерусалим на българщината. Бащата на Т. Александров – Александър Попорушев също е учител в Щип и град Радовиш, както вече отбелязах. И неслучайно е тази препратка.

В 1894 г. в гр. Щип са учители Даме Груев и Гоце Делчев. Именно те създават първия революционен комитет на новосъздадената ВМРО. Един от първите членове на този комитет е и бащата на Тодор Александров. Малко по-късно като учител в гр. Радовиш бащата на Т. Александров създава и първия революционен комитет в града.

От 1895 г. Тодор Александров продължава образованието си в българското педагогическо училище в гр. Скопие. Директор тогава на педагогическото училище и председател на Скопския революционен комитет е Христо Матов. Именно той привлича младия Тодор Александров в Революционната организация, към която той полага клетва на 17-годишна възраст през 1898 г.

След завършване на Скопското педагогическо училище Тодор Александров е изпратен като учител в град Виница и става ръководител на Околийския революционен комитет в град Кочани. През учебната 1900-1901 г. Т. Александров е назначен за учител в гр. Кратово, където също оглавява местния революционен комитет.

Със съдействието на Тодор Александров е пренесен от България за Солун динамитът, с който „гемиджиите“ извършват атентатът срещу европейската „Отоман банк“.

Малко по-късно Тодор Александров е заловен и осъден на 5 години затвор. След Илинденско-Преображенското въстание и амнистията през 1904 г. е освободен от затвора. Става нелегален и постъпва като секретар в четата на щипския войвода Михаил Развигоров.

През 1906 г. заболява от туберкулоза, идва в България и започва работа като учител в Бургас. На 2 април 1907 г. щипският войвода Михаил Развигоров е убит. Т. Александров подава оставка и се прибира в Македония, като отново се връща в революционните чети. В края на годината задграничният представител Христо Матов го вика в София и го назначава за касиер на задграничното представителство на ВМРО в България. Самият Матов казва за Т. Александров следното:

„Тодор Александров се оказа за делова революционна работа един от най-способните хора, каквито Организацията е имала.“

След Хуриета от юли 1908 г., когато Организацията се легализира и се организира за политическа дейност в Османската империя, Тодор Александров е основател на една от двете български политически партии „Съюз на българските конституционни клубове“ в Солун. Много скоро става ясно, че младотурците нямат никакво намерение да дадат реални конституционни права на българското население и ВМРО възвръща своята нелегална революционна дейност.

Основна е заслугата на Тодор Александров за възстановяване на ВМРО и нейната революционна дейност. През 1911 г. той, заедно с Петър Чаулев и Христо Чернопеев, са избрани за членове на Централния комитет на Вътрешната революционна организация.

За ролята на Т. Александров в този период Симеон Радев казва следното:

„След обявяването на младотурската революция, когато четите слязоха от горите, Вътрешната организация можеше да се смята като минала в историята. Тодор Александров я възкреси. Необикновената енергия на този човек се придружаваше от голяма амбиция и способност за водителство“.

С избухването на Балканската война четите на ВМРО вземат активно участие като авангард на Българската армия. Самият Тодор Александров като водач на чета навлиза в Македония, освобождава град Кукуш и влиза в Солун преди пристигането на Българската армия. Поведението на съюзниците на България обаче - Сърбия и Гърция, довеждат до избухването на Междусъюзническата война през 1913 г.

Още преди началото на войната Тодор Александров изпраща писмо до всички структури на ВМРО в окупираните от сърбите и гърците части на Македония, с което ги призовава:

„Дълг се налага на всеки македонски деец и член на Организацията да употреби всички усилия в тези съдбоносни за Македония моменти. За да изпълни своя дълг, да пожертва всичко свое, но да стори зависимото от него за изкарване на благоприятен край в предстоящата война със Сърбия и Гърция. Уверен в пълната сполука на правата кауза, пожелавам успех на всички българи. Да живее целокупна България! Довиждане в свободните български градове Скопие, Битоля и Солун!“.

След неуспешния за България завършек на Междусъюзническата война Тодор Александров се заема със задачата да възстанови революционната дейност в Македония, като този път воюва с новите поробители.

Още през 1914 г. големи чети на ВМРО водят десетки сражения със сръбската армия на територията на окупираната от тях Вардарска Македония. А след влизането на България в Първата световна война, през октомври 1915 г., от четници и войводи на ВМРО е създадена 11-та Пехотна македонска дивизия, която действа като редовна част от Българската армия.

Тодор Александров е назначен като офицер за свръзка между 11-та Пехотна дивизия и българското Главно военно командване. След края на Първата световна война, след сключеното примирие на 29 септември 1918 г., когато Македония отново е окупирана от чужди сили, Тодор Александров на практика за трети път възстановява Революционната организация и подновява нейната революционна дейност.

През пролетта на 1919 г. ВМРО изпраща изложение до Великите сили в започналата в Париж Мирна конференция, с което от името на ВМРО и многохилядната македонска емиграция в България, настоява македонският въпрос да бъде разрешен по единствения възможно справедлив начин „като Македония в нейната географска цялост бъде присъединена към майката - Отечество България“.

И нека не забравяме накрая неговия завет:

„ВМРО не е Организация нито класова, нито съсловна. Тя се бори за свободата на Македония и обединението на българското племе!“.

Много скоро за ВМРО и за борбата на българите в Македония започва да говори отново цялата европейска преса. А ВМРО става фактор не само в България, но и на европейската политическа сцена.

На 31 август 1924 г. близо до село Сугарево, Мелнишко, Тодор Александров пада убит от враговете на българската кауза в Македония.

И ако в историята на освободителните борби на българите в Македония Гоце Делчев е всепризнатият Апостол, а Даме Груев е душата на Революционната организация, то Тодор Александров е желязната воля на ВМРО!

Желязната воля, която не признаваше никакви трудности. Нито пораженията на България, нито отчаянието в българското общество след двете национални катастрофи не можаха да сломят неговия устрем за извоюването на свободата на българите в Македония.

Неговият жизнен път може само да бъде пример за съвременните българи и последователи на ВМРО как неуспехите не трябва да ни плашат. Той трябва да е и пример за това как само с труд и воля може успешно да се продължи една борба, за която в годините преди нас загиваха десетки хиляди честни българи.

Защото именно неуспехите изваждат на преден план силните. А слабите винаги намират повод да мрънкат и да се отказват.

Именно Тодор Александров ни показа, че силните пишат историята!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Леню хиената

    7 14 Отговор
    Тоя ми прилича на един женски политик от преди корекциите.

    Коментиран от #16

  • 2 Руснаков

    11 5 Отговор
    Когато фактите говорят....и Боговете мълчат...но устите на старите българи от РСМ..не мож се затворят...все трябва да ръсят глупости...
  • 3 007

    13 12 Отговор
    Ето това трябва да се чества днес, а ние четем за захарова граф игнатиев българомразец и други рашистки новини. Един от големите герои на България е забравен !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 4 кратко и ясно

    19 3 Отговор
    "Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му отрежа езика; ако ми каже, че не съм българин, ще му отрежа главата!" - Тодор Александров.

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кюстендилецо

    2 12 Отговор
    Начи, у центъро на Кюсендил има една стена там паметник на некаков със същото име. Тоа ли е, не е ли никой не знае каков и защо има паметник не тоа.

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Мите

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Кюстендилецо":

    Да бе, те това и яс се питам, защо са ни паметници на некакви македонци? Да си им праат паметници у Македония, шо ми дреме на мене се накаков си македонец. Макя му не тука.

    Коментиран от #8

  • 8 Не става

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мите":

    Те паметниците им станаха повече от населението! А и стириопора поскъпна, и е трудно да се намери евтин да му "издялат" паметник! Освен това на централния площад в Скопие дето му викат Татарпазар, няма място къде да го турят! А останалите площади са шиптърски и е опасно да не яде бой "скулптура" като отива да го турга!
  • 9 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "кратко и ясно":

    Разправят че това са думи на Яне Сандански Не съм сигурен разбира се ,кой го е казал и въобще казал ли го е
  • 10 Боже

    5 0 Отговор
    Каракачана кради,кради -от паспорти,от огради и от виртуални самолети.Ние не знаем всичко,но къде ти.Човекът е пенсия е вече.Знаем ний защо ,човече.Кради с мярка и реши повече да не греши.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 знам го

    1 3 Отговор
    Аз тоя го знам като булевард, почти винаги е яко задръстване на него!
  • 13 лорда

    2 2 Отговор
    Тоя що не си е изскубал веждите с една вежда ли е било модерно тогава да се ходи?
  • 14 Аман от ченгета

    3 0 Отговор
    Иване, внукът му дори не беше поканен на откриването на булеварда. А друг внук ( на борис Сарафов) е потърсен за да подпише, че няма материални претенции към ВМРО! И след това- Иван и ДС!
  • 15 Българин

    3 1 Отговор
    Стига с тез македонци!! Писнахте ни!
  • 16 Абе

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Леню хиената":

    Руско мекеренце - МАРШ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове