Last news in Fakti

23 Март, 2023 14:11 1 306 27

Обсъждат как държавата ще поеме управление на рафинерията в Бургас при форсмажорна ситуация

  • министерство на икономиката-
  • форсмажор-
  • рафинерия

Регистърът на обектите, който включва и бензиностанции, и пълначни станции ще бъде дигитализиран, решиха участниците в Консултативен съвет при министъра на икономиката

Обсъждат как държавата ще поеме управление на рафинерията в Бургас при форсмажорна ситуация - 1

Консултативният съвет за сътрудничество между държавните органи и лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход към министъра на икономиката и индустрията обсъди днес механизмите за поемане от държавата на оперативното управление на рафинерията в Бургас, в случай на форсмажорна ситуация.

Подобна хипотеза се налага със Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с
нефт и продукти от нефтен произход, приет в края на мандата на 48-о Народно събрание.

„Необходимо е да бъдат създадени критерии и условия, на които да отговарят особените търговски управители на обектите от критичната инфраструктура, какъвто е рафинерията в Бургас“, каза министър Никола Стоянов по време на днешното заседание.

По думите му „държавата трябва да е подготвена и да реагира в рамките на часове, ако ситуацията го налага“. Затова и икономическият министър поставя темата във фокуса на работата на Консултативния съвет като първа стъпка за създаването на работещ и ясно установен механизъм за прилагане на законовата разпоредба, в случай на форсмажорна ситуация.

В рамките на Консултативния съвет се създава експертна работна група да изработи методиката, по която ще се оценяват евентуалните кандидати за позицията, стана ясно по време на заседанието. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че трябва да бъде уточнен и броят на управителите, като в закона е заложено те да бъдат до трима.

„Тази група ще детайлизира и обектите от критичната инфраструктура, за управлението, на които би се наложило да бъде създадена тази длъжност, защото законът предвижда тази разпоредба да се прилага не само към бургаската рафинерия“, подчерта Стоянов.

Регистърът на обектите, който включва и бензиностанции, и пълначни станции ще бъде дигитализиран. Това решение също бе взето по време на заседанието на Консултативния съвет. По този начин всички регистрирани обекти ще бъдат видими и ще се завиши контролът по отношение на онези, които извършват дейност без регистрация, коментираха участниците в срещата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сър Ник коуч и инфлуенсър

    7 9 Отговор
    Оня министър катамарани управлява, че една рафинерия ли ще му се опъне!

    Коментиран от #3

  • 2 ПОЛИТ КОРЕКТ

    11 16 Отговор
    който гроб копае другиму, сам пада в него. слава украина

    Коментиран от #5, #11, #23

  • 3 Те опма Яз,а по мене

    0 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сър Ник коуч и инфлуенсър":

    БратятаРумулейци
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лягагай до неотказващая

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    Моменталически.....белким се Сефтосаш😁
  • 6 Гориил

    14 10 Отговор
    Кому е нужна петролна рафинерия в Бургас, ако там няма петрол?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сандо

    16 10 Отговор
    Май че са получили задачата да краднат чужда,разбирай руска,собственост.Тъй да се каже да бъдем новатори в прилагането на съвременни пазарни и демократични мошенгии.Голяма чест,няма що.А после защо ни налагат с голямата сопа?Макар че глупостта е нелечима,дори и с бой.
  • 9 Ъхъ

    14 9 Отговор
    При форсмажорна ситуация на мястото на рафинерията ще им дупка, голяма дупка!
  • 10 Но НЕФТОХИМ е РУСКИ !

    5 9 Отговор
    А правителството е във ВОЙНА с РУСИЯ ! Паметника в София ще махат а НЕФТОХИМА преобщават ! Посоката някак не е ЯСНА , ни на Ляво , ни на Дясно а нещо средно , като на ЛЯСНО ! ШАНТАВА управа и държава а за политика дума и да не става !

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Прав си

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    350000 копачи вече са под земята!
  • 12 Ако питаш мен ! ДЪРЖАВАТА трябва да е

    14 2 Отговор
    С О Б С Т В Е Н И К на крупните и стратегически производствени средства !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хаха

    8 8 Отговор
    Ще бъде много интересно, ако внезапно решат да влезнат в Лукойл и заявят, че ще бъде взета от Държавата!
    Ще бъде интересна реакцията им след това, когато получат телефонно обаждане и после камерите да дават как човечето застава в стойка партер и нс уплашен поглед започне да заеква, че са направили Голяма грешка, влизайки в собствеността на Ротшийлд!
  • 15 тъп_сайт

    3 7 Отговор
    щом го планират няма да стане-а това е многа жалко
  • 16 хаха

    11 7 Отговор

    До коментар #10 от "Но НЕФТОХИМ е РУСКИ !":

    Нефтохима не е руски, в противен случай нямаше да доставя гориво на Украинските нацисти, участието на акции на руснаци във фирмата се свежда до около 10%, останалите до 35% са на други играчи, а мажоритарен собственик е... Ротшийлд.

    Коментиран от #24

  • 17 Павел пенев

    4 7 Отговор
    С вашия опит и корумпирана същност,очакваме да поемете управлението на рафинерия и в крайна сметка да останем без рафинерия.

    Коментиран от #26

  • 18 БСП за България и Радев

    5 8 Отговор
    Какви форсмажорни обстоятелства??? Да не би НАТО да планира атака срещу братска Русия??? Долу лапите от Лукойл!
  • 19 Тоалетна хартия

    12 0 Отговор
    Трябва също да се вземат всички ЕРПта , рудници ТЕЦове и подобни ....
  • 20 Ах каква тесла

    2 7 Отговор
    Ни чака,....

    Коментиран от #22

  • 21 Тиква

    12 0 Отговор
    Нещо за Енерго дружествата??? За френската Вода? И много други! Гърч на българина до дупка! Играта ни разказахте 33 години!
  • 22 Иван

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Ах каква тесла":

    От Бойко ли?
  • 23 Както казват по някои места

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    Господи помилуй...
  • 24 Ако питаш мен ! ДЪРЖАВАТА трябва да е

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "хаха":

    С О Б С Т В Е Н И К на крупните и стратегически производствени средства !

    Коментиран от #25

  • 25 Сандо

    1 7 Отговор

    До коментар #24 от "Ако питаш мен ! ДЪРЖАВАТА трябва да е":

    Тя беше,ама я разкатахте съвсем демократично.Яжте сега банана и дъвчете дъвки,ако нямате нещо друго.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бетер комуняци

    1 0 Отговор
    това е държавно рейдърство но какво да се очаква от една пиратска корпорация подчинена на краварската пиратска корпорация
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове