Last news in Fakti

30 Април, 2023 07:54 1 634 26

Копривщица отбелязва 147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание

  • копривщица-
  • тържества-
  • памет-
  • прояви-
  • априлско въстание

Проявите са днес и утре

Копривщица отбелязва 147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание - 1
Снимка: БГНЕС

147-ата годишнина от избухването на Априлското въстание се отбелязва днес и утре в Копривщица, предаде БНР. Традиционно на 1 май ще има възстановка на събитията от 20 април 1876 година

Проявите ще започнат в 18 ч. в къща музей Тодор Каблешков с откриването на изложбата „Копривщица - близка и достъпна“ по проект на Национален фонд "Култура". Вечерта на площад "20 април" ще се проведе възпоменателна - вечер заря.

Програмата ще продължи на 1 май с полагане на цветя на гроба на революционера Тодор Каблешков, каза за "Хоризонт" Кунка Неделева, директор на Дирекция на музеите:

"В 11,30 часа ще бъде откриването на тържествата и така дългоочаквания за хиляди българи – посетители на Копривщица, театрализиран спектакъл "Първата пушка" с възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание".

Възстановката се осъществява с над 200 местни самодейци от Копривщица. От 4 години ключовата роля на революционера Тодор Каблешков играе 30-годишният Найден Пухов:

"От дете исках да играя Каблешков и за мен е голяма чест и дълг. Още от дете човек трябва да знае българската история, да знае всичко какво са преживели нашите деди, какво са дали, за да стигнем днес до тук, да правим тази възстановка, дали са живота си, учили са, работили са, борили са се за всичко, което имат да го поддържат и да предават на своите деца и внуци".

Военноисторическа възстановка по повод годишнината от Априлското въстание ще има утре и в Панагюрище. Тя ще се състои от пет сцени, като се очаква на честванията да присъства и председателят на Народното събрание Росен Желязков.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    13 4 Отговор
    Тогава българите са били патриоти ,а сега се самоопределят като роби и мафиоти !!

    Коментиран от #3

  • 2 Търновец

    13 0 Отговор
    Жалко че съм безработен и нямам никакви доходи - бих отишъл с радост
  • 3 Търновец

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "факт":

    Имаше на интернет статия от Американско издание за Баце - цитирам по памет "...приятелите на Буш в борбата с тероризма. " Фирма Ипон - подизпълнител на СИК.... Вярно е че мнозинството хора нямаме достъп до властта, но това почна още преди Априлското Въстание - когато банка Ротшилд и банка Хирш спонсорираха проекти да помогнат на техни фирми да продават индустриални стоки в Ориента и да вземат Каспийския нефт, оттогава датират и първите дипломатически мисии е София, фактически Руско Турската война няма нищо общо с Априлското въстание
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Доротея

    13 6 Отговор
    Търновец, ти от кое Търново си? Чествай си Преображенското въстание на Петрва нива! Ако си от голямото Търново, по добре на този ден се засрами, защото главния ви апостол, вместо да ви вдигне на бунт, избяга във Влашко, преоблечен във фолклорна носия! Един Бачо Киро не стига да ви измие позора!

    Коментиран от #13

  • 6 ЗА...

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "НЕ разбрах":

    Паркомясто
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Доротея

    9 2 Отговор
    Цитат от правилното, евроатлантическо място, а истината е още по сурова, какви хора фаворизирате в българската история и днес:

    ,,На 26 април са арестувани и по-късно обесени Георги Измирлиев и Иван Панов. Стефан Стамболов научава за провалите, но нито отменя въстанието, нито го оглавява. Някои от ръководителите се опитват да следват първоначалния общ план, който е повече четнически, а не масово въставане на цели селища, както се е замисляло в Гюргево и е осъществено само в IV рев. окръг. Самият Стамболов се скрива неизвестно къде и оставя въстанието в своя окръг на собствената му съдба. След три месеца той се появява в Румъния и започва отново да агитира за незабавно подготвяне на следващо въстание в България."
  • 10 И аз

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Доротея":

    Не вдянах , частта за въстанието срещу Русия? Що срещу Русия? Руснаците ,още даже не са били във война с османците. А година по късно.

    Коментиран от #14

  • 11 Църен

    4 1 Отговор
    Костю де й го ?
  • 12 Ами

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "НЕ разбрах":

    Един руснак и един кюрд искали да те любят страстно ,а кварталния полицай ,който бил пиян се спънал и неволно произвел изстрел и те отървал. И ей ти гюрюлтия...
  • 13 Търновец

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Доротея":

    Аз съм от Старо и истинско Търново и покойната ми майка е оттам, а преживе дядо ми беше ПСВ военнопленник във Франция и един от първите Социалдемократи в България. Нашия Търновец Стамболов беше заместник на Дякона и главен организатор на Старозагорското въстание, и през Априлското Въстание повече от 100 Търновци направиха чета. Тъкмо Стамболов трябваше да ръководи т.н. Учредително Събрание в Търново - Марин Дринов нямаше нищо общо с Априлското Въстание а беше преводач на Руския цар, а Русия беше спонсорирана от банка Ротшилд за войната с Турция, поне така твърдят неофициални безработни като мен историци, няколко години преди това Русите продадоха Аляска само за 7 мил. долара на САЩ за да укрепят Порт Артур - откъде тогава намериха планина пари за войната с Турция? Тъкмо банка Ротшилд плати, и Марин Дринов дори наложи Белгийската конституция като основа за Търновската, а в Белгия Ротшилд има доминантна роля. Дори и Захари Стоянов заслужаваше много повече от Дринов да ръководи Учредителното Събрания а след него и България. Марин Дринов прокарва политика добра за Ротшилд банката. Тук има и следващ въпрос - на практика Русите през ПСВ също се наредиха съюзници на банка Ротшилд - защо?

    Коментиран от #15

  • 14 Доротея

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "И аз":

    О-ооффхххх! Затова Ви лъжат на избори и днес! На всички в Европа е ясно, че Османската империя си отива и въпроса е за наследсвото на ,,болния стар човек"! За да не се настани тук омразната им Русия, отдалеч си подготвят тези, коитои реално властват в освободената вече България, а те не са русофилите! На русофилската ,,съединистка" партия в Източна Румелия не бе позволено да извърши Съединението, а на техните противници от Либералната партия! Както сега на едни крадци отпускат евро парите, а на другите - не!
  • 15 Доротея

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Търновец":

    Виждам че си на достолепна възраст! Поклон! Събери се малко и с чест! Близките на руския императорски двор, благородници с европейски корени, информирни, са казвал на бългрските си хазаи през лятото на 1877 г. - ,,Ние сега ви освобождаваме, но България ще тръгне по път, различн от този на Русия! Запомнете! След 40 години в Европа ще има война и ние ще бъдем противници в нея!" - ,,Спомени за Освобождението"

    Коментиран от #19

  • 16 Българин

    6 0 Отговор
    Априлско въстание пък го честват през май. Голяма простотия. На 20 април. Тогава е избухнало, тогава трябва да се чества.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 да ама русифили$тиците

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    ги е страх от 20 април
  • 18 Да бе

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Пък навремето, октомврийската революция се честваше на 7 ноември. Шантав народ ,не познават календара...😀
  • 19 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Доротея":

    Откъде Русите намериха пари за ПСВ? И защо пак бяха на страната на банка Ротшилд срещу Германия?

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 българин

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Търновец":

    Пич, нас българите слабо ни интересува, откъде руснаците имат пари и защо са обявили война на османците. Нас ние вълнува, че чрез тази война ние отново сме се появили на картата на света като държава. Колкото и такива като теб да се опитват да очернят руснаците, ние, българите, сме им благодарни, че са ни освободили.

    Коментиран от #22

  • 22 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "българин":

    "Който плаща, той поръчва музиката"

    Коментиран от #23

  • 23 Миии

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "Търновец":

    Музикантите си дадоха живота за свободата на България, не тоя дето плаща.
    За тва сме благодарни на музикантите...
  • 24 Докога

    1 0 Отговор
    Много добре и похвално но потомците на въстанниците окрадоха парите и нямат пречиствателна станция в Копривщица Всичко отива в реката
  • 25 Доротея

    0 0 Отговор
    Всичко е обяснено в унищожените ми тенденциозно коментари! Не ги обвинявайте! Все пак, това е най толерантия към обитателите си сайт! ,,Който плаща, той поръчва.." - припомня Търновец! Другаде искат регистрация и напараво те насочват насам с указанието, че тук е за по необразовани, точно като нас!

    Коментиран от #26

  • 26 Напълно ви подкрепям

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Доротея":

    До сега не съм срещал образовани русофоби, просто защото всеки образовал се престава да бъде такъв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове