Last news in Fakti

5 Юли, 2023 11:24 1 371 53

Николай Денков пред „Политико“: Няма да си затваряме очите за руската намеса

  • николай денков-
  • руска намеса-
  • руска агресия

Опитите на властите, обаче, срещат съпротивата на президента Радев, който е смятан за промосковски настроен

Николай Денков пред „Политико“: Няма да си затваряме очите за руската намеса - 1
Снимка: БГНЕС

В интервю за "Политико" новият министър-председател на България Николай Денков заяви, че е крайно време да се сложи край на този модел, при който правоприлагащите органи и службите за сигурност си затварят очите, когато става въпрос за разследване на случаи, в които Москва може да дърпа конците.

Денков дойде на власт на 6 юни и е изправен пред брутален опит да насочи нестабилното си правителство към пронатовска и проукраинска траектория в страна, в която руската пропаганда и властови мрежи, упражнявани чрез шпионските служби и организираната престъпност, държат огромна власт.

Въпреки това, в началото на опита си да промени начина, по който България се справя с лостовете на руското влияние, той направи необичайната стъпка да отправи директен призив към прокремълската ултранационалистическа партия "Възраждане", като заяви, че властите трябва да разследват дали поведението ѝ е преминало законовите червени линии. На 27 юни Денков публично обвини партията, чиято подкрепа е нараснала до около 16% от 10% през есента, че е "неофашистка" и води "война срещу европейските ценности".

Запитан за призива си за действие срещу „Възраждане“, той заяви, че в подхода си към руската намеса българските официални лица често са възприемали правилото от заглавието на последния филм на Стенли Кубрик "Широко затворени очи".

"Единственото нещо, за което съм помолил, е различните институции да престанат" да гледат встрани, каза той пред "Политико" в Брюксел миналата седмица, заявявайки, че публичните му забележки относно „Възраждане“ са били реакция на "лъжите", използвани "агресивно" от нея и други промосковски партии, за да "плашат българското население" с прокремълска пропаганда.

"Те разпространяват [лъжи] чрез социалните медии, за да сплашат населението и да се опитат да използват тази среда, за да извлекат някаква политическа полза", допълва говорещият тихо бивш химик, като отбелязва, че „Възраждане“ е прибягнала до "езика на агресията" и подстрекателството. "Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да се остави да се развива повече", добави той.

Всъщност лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, наричан г-н Копейкин заради промосковската си и антиевропейска позиция, не прави опити да прикрива лоялността си.

Малко след неуспешния бунт на Евгений Пригожин в края на миналия месец той заяви, че дълг на обикновените българи е да унищожат "деформираните боклуци" - вероятно опонентите на Путин в България, които се надяват, че въстанието на наемниците от групата "Вагнер" може да означава края на президента Путин. Партията се стреми също така към провеждане на референдум за спиране на присъединяването на България към еврото - друг от приоритетите на Денков.

Не след дълго призивът на Денков за действие от 27 юни започва да действа. В същия ден Софийската градска прокуратура заяви, че ще разследва Костадинов за реч на омразата и подбуждане към насилие. Костадинов отхвърли хода на Денков срещу него, като заяви, че премиерът просто изпълнява инструкциите на американското посолство в София.

На въпроса дали се опасява, че един легален подход към „Възраждане“ може да има обратен ефект - да позволи на партията да натрупа още повече дивиденти като твърди, че е жертва на прозападна репресия, Денков се усъмни, че това може да направи реториката на „Възраждане“ по-скандална. "Те и без това го казват", твърди той.

Среднощни взривове

Пронатовското и проевропейско правителство на Денков бързо засили ангажиментите си за изпращане на оръжия в Украйна.

Това не само предизвика колизии с Москва, но и с президента Румен Радев, бивш пилот на МиГ-29, който не е категоричен по отношение на позицията на България в НАТО и е враждебно настроен към въоръжаването на Киев.

Това е стъпка, която насочва вниманието и към поредицата от необясними взривове и пожари в български оръжейни заводи и складове от 2011 г. насам. Последният взрив се случи в град Карнобат в обект, който беше засегнат и миналата година в резултат на това, което собственикът определи като руска атака.

Въпреки че години наред българските власти уж разследват инцидентите, официалните лица са предпазливи по отношение на това какво наистина се е случило и дали руснаците са наредили атаките срещу съоръженията.

Денков заподозря, че се бави, когато беше попитан какво се случва. "Не знам, защото нямам представа доколко тайните служби, системата на прокуратурата са се опитали да намерят отговора".

В същността си предположенията на Денков, че властите никога не са се вглеждали прекалено в случаи като "Възраждане" и взривовете в завода, разкриват степента на руско влияние в българските институции. Много от най-влиятелните лица в България произхождат от свързаните с Москва служби за сигурност от комунистическата епоха. След падането на Берлинската стена тези олигарси в сянка заграбиха първокласни национални активи и създадоха все още широко разпространени мрежи за организирана престъпност, които източват средства от ЕС, извършват изнудване и контрабанда на наркотици, оръжие и хора.

Въпреки това той изрази надежда, че тенденциите се променят. "Почти съм убеден, че българският народ е проевропейски настроен. За съжаление, те са жертва на много активна и много агресивна прокремълска, пропутинска пропаганда", каза Денков.

"Трябва да обясним на хората какви са ползите от пълноправното членство в Европейския съюз и НАТО", добави той, подчертавайки, че този въпрос, според него, "никога не е бил обясняван правилно" на населението.

Премахване на старото

Един от приоритетите на новото правителство е широкообхватна реформа на разузнавателните служби, която да изкорени агентите на Москва.

Опитите на властите, обаче, срещат съпротивата на президента Радев, който е смятан за промосковски настроен и който в момента подписва заповедите за назначаване на шефовете на различните служби за сигурност, което възпрепятства всяка промяна в системата.

За да преодолее това препятствие, реформаторското правителство ще се опита да промени закона, което ще отнеме "един или два месеца", каза Денков, "освен ако президентът не промени мнението си, което, според мен, би било съвсем логично за него".

Премиерът е изправен пред трудна битка в опитите си да отърве страната си от руското влияние: както самият той признава, не може да се каже колко далеч се простира обхватът на Москва.

Запитан дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя.
След кратък размисъл той отговори: "Не мога да отговоря на тези въпроси. Не знам отговорите."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    48 9 Отговор
    Денков помни ли колко го бихме в подлеза пред Партийния дом?

    Коментиран от #22

  • 2 САНДОКАН

    48 9 Отговор
    Ха-ха-ха,академични мъки .
  • 3 Хаха

    60 9 Отговор
    каза човекът дошъл на власт на крилете на едно по.олство!
  • 4 Пич

    54 10 Отговор
    А така , Денков...! Направо обявявай война на Русия , и пращай фрегатата Дръзки , да ги изпотрепе чак до Сибир !!! После почвай Китай , да не ми се правят на милиард !!! Трябва да ги сведвш до две хиляди , и то - само по музеите , за да вижда все пак цивилизацията , че някога е имало китайци !!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Верно ли бе

    52 10 Отговор
    Жалко човече с миша физиономия.
  • 8 горски

    45 8 Отговор
    По добре да бяхте смешни,за сметка на това сте жалки...
    За да скрием предателската си политика,насочваме вниманието към външен враг,и гоним несъгласните .
    Много удобно,и се прилага често .Примери в историята бол.И накрая резултата-орязани граждански права и още по голямо крадене,накрая диктатура и революции...
  • 9 Ха ха ха ха

    40 11 Отговор
    Дали ще заема такива "героични" пози и физиономии на Народния съд?! Пфу, каква гнъс! Мравояд акадИмик.
  • 10 Така

    9 32 Отговор
    и трябва !
  • 11 фбр

    47 9 Отговор
    Премиер ? Кукла на конци ! Козяшка подлога ! Като си толкова умен вземи организирай един референдум с въпрос дали българите подкрепят укрофашистите и дали Крим е украински ! Ще останеш очарован от резултата жалък жълтопаветник !
  • 12 МАЙКА

    41 8 Отговор
    скрий се бе палячо , огледало имаш ли , виж се и тогава ни поучавай , докъде стигна с образователната ни система , до там ще си и с управлението . ЗУБРАЧ с много ,, знания " ?????

    Коментиран от #43

  • 13 Град Симитли

    27 7 Отговор
    ".... Запитан дали смята, че президентът Радев повтаря позицията на Русия от лично убеждение или изпълнява директни заповеди от Кремъл, Денков се засмя...."
    ..... Какво друго на такава мисирщина?!
  • 14 Сандо

    39 9 Отговор
    Това правителство ще нанесе толкова много вреди за толкова малко време,че ще постави под въпрос съществуването на държавата ни.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 флипп

    30 8 Отговор
    А американска намеса, или да не говорим глупости. Предатели!!!!!!!
  • 17 Донки Хот и Сан Чопанса

    34 7 Отговор
    А на тая шушумига кой му дърпа конците?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Боруна Лом

    27 5 Отговор
    ГОЛИ ОХЛЮВИ
  • 20 Прости подлоги сте

    37 10 Отговор
    След като стана публичен факт, че България се управлява ДИРЕКТНО от американското посолство, само психично болен може да говори за руско влияние! Крадецът вика дръжте крадеца! Извинете, акад. Сладоледена пяна, но ние не сме мала умни!
  • 21 Тъъпня е

    26 7 Отговор
    Академик Преденков - ми така пише на листчето от Козяк, кво ся?
  • 22 1917

    23 8 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А помни ли, че беше и залят с нещо като бира, ама дали бе бира.... това разказал ли е го на Политико - за народзната любов?????
  • 23 Бмх

    30 8 Отговор
    Такова мекотело сме нямали досега.
  • 24 Лорд Минчев конт дьо Гъаз

    23 8 Отговор
    Тоя що винаги гледа кат бит пиеддераст?

    Коментиран от #41

  • 25 трябва решителност

    6 24 Отговор
    Аз всъщност съм приятно изненадан от позицията на Денков по въпроса.
    Решението може да бъде чрез започване на процедура по импийчмънт. Така поставен въпроса ще наведе значителна част от разсейките на БКП пред дилемата: Да подкрепят или саботират процедурата по импийчмънт. Защото тези които гласуваха за ПП-ДБ и се надяваха да се уредят в сянката на ДС ще имат възможност за ново начало. В полза на това е и развитието на събитията в Украйна, кадето може да е бавно и мъчително, но Русия очевидно няма да издържи в перспектива. Това ще натовари и руските служби с разходи по удържане на положението и в този смисъл ще помогнем на Украйна.
  • 26 А за тази на Козяк?

    26 5 Отговор
    Явно лицемерието и предателството ви е втора природа!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГОРСКИ

    16 4 Отговор
    Каква Руска намеса те гони че купуваха апартаменти ли аман от професори !!!!!!
  • 29 нито ще си затваряме очите,

    20 5 Отговор
    че едва си станал професор, а академик - в позиция на конфрликт на интереси - сам си си се назначил.
    Нито ще си затваряме очите пред сламената ти физиономия, готова да слуша посолствоТО. Доскоро!
  • 30 Булба67

    20 5 Отговор
    34 години все намирате някой,,сапун" за измиване , ту бай Тошо, Ту руски служби , извънземни и т.н!Само оправдания за нищонеправене !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 мдааа

    8 11 Отговор
    Денков Камчия, моча, мутрофана и копейките! Не се правете на разсеяни!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Госあ

    18 4 Отговор
    Въртят и сучат, само и само да не се чуе гласът народен на референдума. Нищо че англичаните проведоха такъв за излизане от подписания договор с ЕС !!! Но Англия все пак има някаква независимост. Тотално подчинение на сатанистите за България. И на всичкото отгоре, всички го чухме с ушите си директно от управляващите марионетки. Но народа спи. Някой го в тая робска люлка люлее.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Госあ

    17 1 Отговор
    Освен всичко друго, се оказва че изнасяните капитали от България са над един път и половина от внасяните. А като прибавим и таксата, която плащаме на ЕС ? Тук и златото не се включва !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Уточнение

    17 3 Отговор
    Този долен васал трябва час по-скоро да го изметеме, заедно с цялата шайка боклуцу !!!
  • 39 Госあ

    16 3 Отговор
    Срам ме е от тази подлога. Много жалко. Наистина се оказва, че и една част от учените са едни наемници и по нищо не се различават от простолюдието.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ами

    10 2 Отговор

    До коментар #24 от "Лорд Минчев конт дьо Гъаз":

    щото е такъв.
  • 42 Баце ЕООД

    8 2 Отговор
    ШАРЛАТАНИ!!!
  • 43 Уточнение

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "МАЙКА":

    Лизач, не зубрач.
  • 44 Ммм дааа

    10 2 Отговор
    жалко човече.
  • 45 Егати

    8 2 Отговор
    Шушкото
  • 46 кой почна

    6 1 Отговор
    пикльо?!Лапай краварски материал !А карабатакова дойде от ес-боклук....
  • 47 чистота

    6 1 Отговор
    Ники парцала чете изказвания
  • 48 коментар

    10 0 Отговор
    " прокремълската ултранационалистическа партия "Възраждане" " - Как може да е ултранационалистическа и с всъщото време прокремълската? Ако са националисти - няма как да са про-друга държава. Какви са тези безмислици?
  • 49 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    А за украинската намеса?Как ще каниш зеля да дразни хората,когато толкова ги стяга чепика.Тук не е Полша или Чехия,не е Прибалтика,това полу-официално посещение на тоя ни-как-вец ще послежи за катализатор на народното освестяване и ще наелектризира обстановката до крайност,ще прескачат не искри,ами и светкавици.Той няма да посмее да се покаже публично,ама ще изчете някакво ултра-скандално изявление,с което ще предизвика фурор и протестите ще са като за световно.
  • 50 Николай Денков, официален коментар

    6 2 Отговор
    Въглищни централи? Всичко ще закрием, всичко! И двата блока в Козлодуй ще ги махнем, защото скоро им изтича срока на годност. Коли с ДВГ? Не сте познали!
    Гaнчoвци мръсни, искаме да ви изгоним оттук! Ще приемете и Истанбулската конвенция, и еврото, и украинското знаме за свое. Вместо "Аз съм българче", ще пеете Конвенцията съвсем скоро дума по дума. Като бивш образователен министър, лично се ангажирам да се погрижа.
    Всичко ще закрием до дупка, защото е нерантабилно или са вложени руски капитали в него. Единствено Арсенал ще оставим да работи, Дънди прешъс, както и американските бази.
  • 51 дядото

    4 0 Отговор
    всички шапка ще ти свали,ако не си затваряте очите за руското,нато-вското и европейското проникване и намеса в българия.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове