Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 09:44 599 8

Тони Димов: Твърдо съм убеден, че на България ѝ е необходим Закон за лобизма

  • лобизъм-
  • закон-
  • национален план за възстановяване и устойчивост

Приемането на такъв закон е свързано с поет ангажимент по Националния план за възстановяване и устойчивост, посочи председателят на Центъра за оценка на въздействието на законодателството

Тони Димов: Твърдо съм убеден, че на България ѝ е необходим Закон за лобизма - 1

Твърдо съм убеден, че на България ѝ е необходим Закон за лобизма. Добре е лобизмът да бъде една добре уредена материя, като по-скоро нашето бъдещо законодателство по концепция би се доближило до американския модел. Това предстои да се случи. Това каза д-р Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството, в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Първо, защото през последните 15 години непрекъснато и постоянно се осъществява лобистка дейност и има примери за хиляди лобистки промени в законодателството. Но втората причина е, защото в момента приключва работата си една група, създадена от действащия министър на правосъдието доц. д-р Атанас Славов, която е за разработването на концепция за Закон за уредба на лобистките дейности, в която имам чест да съм и аз, каза Димов. Той обясни, че това е свързано с “поет ангажимент по Националния план за възстановяване и устойчивост”.

“Държавата е поела някакви ангажименти - да покаже, че тази част от процеса по вземане на регулаторни решения също се изсветлява. Това е препоръка и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)”.

След 2016 година бяха проведени радикални промени в българския законодателен процес и той най-накрая стана по-демократичен, независимо, че това стана 30 години след промените, каза още гостът.

“Но от тогава до днес ние наблюдаваме следното явление: анормално изместване на законодателната инициатива от нормалния орган - титуляр на тази инициатива в лицето на Министерски съвет, представителя на изпълнителната власт, към отделния народен представител. Това е тенденция, която ние ежедневно, ежечасно наблюдаваме по линия на извършвания от нас мониторинг на законодателството”.

“Законодателството тече, както тече водата - водата намира мястото си там, където има най-малко съпротивление”.

Когато правихме регулаторната реформа, сподели Димов, “тя беше проведена едновременно за двата органа с право на законодателна инициатива и не трябваше да има никаква разлика в инструментите, които ще се прилагат”.

“Да, но не. В Народното събрание нещата бяха доста окастрени и се получи един непредвидим дуализъм, за който законодателният процес в Народното събрание по инициатива на народни представители се движи много по-лесно и безпроблемно, без сериозни изисквания за качество. Там конвейрът работи "без БДС”.

Всъщност аномалното изместване на правото на законодателна инициатива води до следните факти: 70% от внасяните законодателни проекти са от народни представители и само 30% от изпълнителната власт, а навсякъде в Европа е обратното, подчерта събеседникът. “Това означава, че там, където е лесно да се прокарват всякакви промени, там законодателството минава на килограм”.

“За това е добре лобизмът да бъде една добре уредена материя, като по-скоро нашето бъдещо законодателство по концепция би се доближило до американския модел - с регистър, със записване на срещите, с яснота кой може да лобира за какво, за какви неща и т.н. Това предстои да се случи”.

В коментара си за съдебната реформа гостът каза, че съдебната реформа “в съвременния ѝ смисъла, в който я разбираме, се движи от 10-на години”. “През 2014- 2015 започнаха инициативите, които доведоха до последните конституционни промени, които се счита, че дават един нов тласък, че са едно следващо ниво на така жадуваната промена. Десет години”.“Но не е важно само това, което е записано в Конституцията и какво предстои да се свърши, но е важно и как хората го разбират и дали всички тези промени по някакъв начин достигат до съзнанието на обикновения човек”.

“Конституцията - с всичките упреци, с всички изказвания на експерти и на хора, разбиращи от материята - можем да кажем, че в частта съдебна власт получи някакво следващо ниво на развитие, което позволява развързването на този възел, завързал се още в миналото, когато е била приета. Тоест, дадена е рамката. Поставено е началото за провеждането на чисто законово ниво на всички промени - в закона за съдебната власт, в останалите законови нормативни актове, които да приведат в действие (в реално право) посланията, заложени или рамката, заложена в Конституцията”.

Това, което знам със сигурност и мога да ви споделя, добави д-р Тони Димов, е, че “със сигурност в българското Министерство на правосъдието в момента усилено се работи по проект на изцяло нов Закон за съдебната власт, който да проведе на следващото ниво, който реално да разпише нормите, да детайлизира Конституцията в частта съдебна реформа, за да изпълни всичките изисквания и да приведе законодателството в съответствие с Конституцията.

От там нататък вече следва нивото на правоприлагането. Това, което можем да очакваме в реално действие - как ще се проведат отделните избори, как ще се конституират новите съвети, разделянето на съдебния съвет. И много важно нещо - какви ще бъдат новите персонални състави на тези органи”.

“Много дълго време ние казвахме така: не е важно кои са субектите и лицата, а са важни обективните рамки. Важно е законодателството, което да сложи наморник”, подчерта Димов. “Важни са правилата, предписващи моделите на поведение, независимо дали изберем магаре или кон. Оказа се, че в държава като България, изобщо не е така. Напротив. Важно е кои ще са персонажите. Хората, които ще изпълняват закона”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Напрао и Лиценз за Кражбия и Слугинаж клекнали се налага. Хахаха

    Коментиран от #2

  • 2 Тия лицензи ги раздават

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    ГЕРБ и ДПС.

    Коментиран от #6, #8

  • 3 Мафиоти!

    8 0 Отговор
    Значи дайте направо да озаконим корупцията..... Плащаш пари - прави ти се закон. На запад може да си говорят каквото си искат, ама туук това го наричаме КО-РУП-ЦИ-ЯЯЯЯЯЯ
  • 4 българина

    4 0 Отговор
    в Брюксел има официално 23000 нпо, регистрирани като лобисти, с право на достъп до ЕК, комисии ит.н. Резултата е пълен лобистки батак в скалния ЕС, всеки концерн си има нпо. Този закон ще сложи страната на тезгяха за продан на парче и корупцията ще се узакони. Съдът ше стане излишен както и много др органи покрай него
  • 5 Гого

    4 0 Отговор
    Лобизъм означава КОРУПЦИЯ !!!!!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове