Last news in Fakti

5 Юни, 2024 20:47, обновена 5 Юни, 2024 20:53 2 062 56

„Авионамс“ ще се грижи за поддръжка на българските изтребители F-16

  • авионамс-
  • f-16-
  • f-16 вlосk 70-
  • ф-16 блок-70-
  • изтребител

Министерството на отбраната ще продължи да насърчава увеличаването на българското участие в европейските инициативи в областта на отбраната

„Авионамс“ ще се грижи за поддръжка на българските изтребители F-16. Министърът на отбраната Атанас Запрянов присъства на подписването на Споразумение по Програмата за индустриално сътрудничество между компанията „Локхийд Мартин“ и завод „Авионамс“.

Споразумението бе подписано в първия ден от 16-ото издание на Международното изложение „Хемус 2024“ и е свързано с поддръжката на новите самолети F- 16 Block 70, които страната ни придобива. Съгласно него, „Авионамс“ ще изпълнява три от общо шест проекта по индустриално сътрудничество, залегнали в договора за придобиване на самолетите.

Също така е планирано привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на "Авионамс" АД в съответствие с изискванията на Lockheed Martin Global INC, както и доставка и инсталиране в "Авионамс" АД на предоставеното от Lockheed Martin Global INC безвъзмездно оборудване, инструменти, запасни части, образци и средства за обучение, както и набиране и обучение на персонал.

Подписването на днешния договор между "Авионамс" АД и „Локхийд Мартин“ е във връзка с изпълнението на подписаното през 2019 година Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.

Споразумението предвижда "Lockheed Martin Global" INC да определи български дружества, които отговарят на изискванията и са в състояние да изпълнят проектите, касаещи създаването на базови способности за извършването на ремонт и дейности по поддръжка на системи, свързани с експлоатацията на новите изтребители.

Изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребител F-16 блок 70 на територията на страната ни ще позволи България да осъществява собствена, независима и неопосредствана от втора страна логистична поддръжка и експлоатация през целия дълъг жизнен цикъл на придобиваната отбранителна техника, основаваща се на собствена технологична база.

По този начин се постига по-голяма независимост, бързина на действие и по-висока ефективност, в сравнение с евентуалното транспортиране на техниката в друга държава, и се гарантира сигурност на доставките.

ДКК ще осъществява контрол на конкретните дейности.

„Министерството на отбраната ще продължи да насърчава увеличаването на българското участие в европейските инициативи в областта на отбраната“, каза в приветствието си към участниците заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.

По традиция в първия ден се проведе Индустриален форум, чиято тема тази година са възможностите за българската отбранителна индустрия с оглед на повишените усилия на съюзническо ниво за насърчаване на европейското и трансатлантическото сътрудничество в областта на въоръженията.

„Министерството на отбраната ще продължи да насърчава увеличаването на българското участие в европейските инициативи в областта на отбраната“, каза в приветствието си към участниците заместник-министърът на отбраната Аделина Николова. По думите ѝ, в условията на днешните предизвикателства модернизацията и технологичното обновление на Българската армия са без алтернатива.

Приветствия и пожелания за ползотворна работа към участниците отправиха и заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински, и заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов, добавят от МО.

В условията на спешната необходимост са ускоряването на модернизацията на въоръжените ни сили, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов при откриването на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ в Международен панаир - Пловдив. По думите му Министерство на отбраната продължава да концентрира усилията си върху реализирането на проектите за превъоръжаване на българската армия. Сред тези с най-висок приоритет той посочи придобиването на нов тип боен самолет и придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    51 7 Отговор
    Они самолети немат, ама поддръжка имат. Това като директор на водопад звучи.

    Коментиран от #26

  • 2 ФЕЙК

    49 6 Отговор
    Ще бъдат допуснати да им помпат гумите и евентуално да им чистят стъклата , но само от вън !
  • 3 Хасковски каунь

    41 6 Отговор
    Ние още вярваме в ЕФ16 ? Ибатинаивниците.
  • 4 12340

    43 6 Отговор
    С гумичка ще зачиства чертежите редовно:))

    Коментиран от #5

  • 5 5678

    37 4 Отговор

    До коментар #4 от "12340":

    Може и да ги ламинират, ще изкарат повече. 🍺🍺🍺

    Коментиран от #10

  • 6 Дядо ви Тошо

    45 7 Отговор
    89 година ви оставих повече от 300 самолети а сега се молите на господарите за няколко на хартия хехехе

    Коментиран от #18

  • 7 Ни вест, ни кост

    30 5 Отговор
    5 години минаха и ни самолети, ни дявол, само още разходи за инвестиции към САЩ.

    Коментиран от #25

  • 8 Сатана Z

    25 3 Отговор
    Авиоанс ще се грижи за БГФ16.Това е класически оксиморон
  • 9 Хаха

    9 32 Отговор
    Копейките са в шок.

    Коментиран от #13

  • 10 Анонимен

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "5678":

    Може и като музейни експонати. Един в Русе един във Варна един в Бургас един във Видин един в Кюстендил един в Пловдив и един в София.....и повече пари ще има
  • 11 въздушен ас

    24 4 Отговор
    То самолети няма , ама има кой да ги поддържа .
    Като приказката за неродения Петко .
  • 12 Руския скрапъ

    11 20 Отговор
    Сега летят три дърти миг-а смешна работа.

    Коментиран от #15, #17, #49, #51

  • 13 му ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хаха":

    Що гледаш като треснат .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 така е

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "Руския скрапъ":

    Ама летят . Щото друго нема .
  • 16 Хохо

    4 20 Отговор
    С тия ф-ки ще бомбим сушките и крайцерите на Владо Путиня в Църно море.
  • 17 Само питам

    22 4 Отговор

    До коментар #12 от "Руския скрапъ":

    Плават ли още трите гумени лодки дето ни подариха краварите ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 домоуправителя

    21 4 Отговор
    Тия Ф16 блок 70 вход Б етаж трети - кога ще ги настаняваме .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 голямо чудо ей

    20 6 Отговор
    Тия за осем години едните осем самолета не могат да ги пребоядисат . Иначе на всички е ясно че са от моргата .
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 И Киев е Руски

    12 2 Отговор
    Аз също ще се грижа за ...
  • 24 безпартиен

    16 0 Отговор
    Основният проблем при нас е между отговорност и вина! Всички решения свързани с големи плащания се "прекарват" за гласуване в колективен орган на управление - НС,МС,ОбС защото отговорността е колективна,но не може да бъде наказана! Вината е персонална но след решението на колективен орган на управление остава без последици!Парите са взети и идва следващата далавера! Дали ще са пътищата, дали самолети всичко през гласуване и няма виновни за похарчени народни пари!

    Коментиран от #37

  • 25 Анонимен

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ни вест, ни кост":

    Боко тиквата се похвали пред Медведев как ще дойдат ефките а той се усмихна потупа го по рамото и му каза. Ще дойдат. На кукуво лято. Първо ще излетят но от някаква много специална писта после ще похвърчат и ще почнат някакви проблеми ... после ще дойдат някакви специалисти за които трябва да се плаща въпреки че уж са в някаква гарснция фките и нещо трябва да се доработи което също трябва да се плаща.......Ами имам опит с краварски машини които уж трябваше да работят стотици часове но се оказа че нещо крият и в тях трябва да се сменя една част през 2-3 дни..... тази част която струва около 100 долара но имало и заместител който струва 10000 долара..за един месец .....
  • 26 Ами

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    самальоти няма , но заплащането по обслужването започва...
  • 27 бай Даньо

    10 3 Отговор
    все повече изглежда че България няма да види никакви нови Ф-16, въпреки предплатата от 5 години ... новината от вчера за която мълчат като пръднали в България е че САЩ ни дават 2 катастрофирали излязли от употреба Ф-16 ...
  • 28 бай Даньо

    5 1 Отговор
    Newsweek: US Giving NATO Ally Two Crashed Decommissioned F-16 Fighter Jets

    познай кой е съюзника!?

    Коментиран от #36

  • 29 Хикс

    13 1 Отговор
    Единствената причина да ни принудят да купим ф16 е за ДА СТАНЕМ ЯДРЕНА ЦЕЛ !!!!!!!!

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Невежеството на пропагандата

    7 5 Отговор

    До коментар #29 от "Хикс":

    Не сме ядрена цел, защото тия Ф16 не са със стелт технология и се виждат с обикновените радари. И са само 8 бройки.
  • 32 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "СЛАВА БЪЛГАРИЯ,СЛАВА НАТО":

    Нато умре фащ пред гражданска война
  • 33 оня с коня

    6 4 Отговор

    До коментар #29 от "Хикс":

    Ако имаш достъп до секретните Планове на Русия и там си прочел че всяка Натовска държава която притежава ф-16 е определена като "ядрена цел4,то Турция има около 200броя към момента,Гърция малко по-малко,а Румъния наскоро купи мисля че от Португалия 20-30 броя "на старо",т.е. ако Руснаците ударят с Ядрени бомби Трите ни Съседки, Ние и да не сме цел си заминаваме заедно с тях.Затова и не виждам логиката ти че заради 8-те си самолета ще станем някаква Специална руска цел.
  • 34 Павел

    10 0 Отговор
    Много по-лесно и направо без пари щеше да е да дадат подръжката на кварталната книжарница, там имат много хубав принтер и ксерокс за чертежите, а в съседство има детска занималня , където ресуват по картинки - могат да съчетаят полезното с приятното и да нарисуват нови части за самолетите ни по всяко време както и да поукрасят чертежите.
  • 35 Гошо

    8 0 Отговор
    Така е....Требе си поддръжка на на рисунките!
  • 36 бай Даньо

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "бай Даньо":

    Хора търсете на гугъл миcиpките никога няма да ви кажат

    Newsweek: US Giving NATO Ally Two Crashed Decommissioned F-16 Fighter Jets

    Коментиран от #42

  • 37 Само мрънкане

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "безпартиен":

    Да им затворим колективното кранче имаме шанс в неделя.
  • 38 Човека КоZа

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "То па едни самолете":

    Ем вече и Украйна няма.
    Хахахах
  • 39 Любо

    15 0 Отговор
    Великата кравария 10 години не може да произведе 10 броя 50 годишни самолети които даже са предплатени на 100%...смех бате! Великата кочина живее на кредит с нашите пари, а ние лапаме мухите.

    Коментиран от #44

  • 40 Гога

    6 0 Отговор
    То и на детето учителя по рисуване също може да се ги подържа тея ф16-ки нашите
  • 41 Мда

    7 0 Отговор
    Поредния начин да бъде източвана територията. Банки, злато, ( Фамилята Цоцоркови по наследство се предава предприятието), вода, земя, руски газ минал през ФАЩ и стана демократично скъп, така ще е и със самолетите ,
    стари и но златни. Постепенно територията ще стане една голяма база.
  • 42 На харизан кон

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "бай Даньо":

    зъби не се гледат. За тренировка в Авионамс са добре дошли, та да не се учат на новите.
    Изданието съобщава, че според американското посолство в София изтребителите ще бъдат завещани като част от вече съществуващо споразумение между двете страни за придобиването на осем изтребителя F-16.

    Коментиран от #52

  • 43 Хайли лайкли

    8 0 Отговор
    Помислете си като стигнете пред урните в неделя на изборите затова ли искате да се пилеят парите ви от едни хора узурпирали властта и наричащи се евроатлантици, ама хубаво си помислете колко още милиарда искате да им поверите !!!???

    Коментиран от #50

  • 44 Може и да ни предреждат

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Любо":

    Произвеждат самолети Ф16, но други са пред нас на опашката.
  • 45 ОРЛЬО

    1 0 Отговор
    ЕИ ТЕ БИЛИ ХУБАВИ САМОЛЕТИ А ЩЕ МОГАТ ЛИ ДА ЛЕТЯТ
  • 46 хахахаха

    3 0 Отговор
    и аз мога така да посдържам виртуални самолети мога и хартиени каквото кажете същото е като нашите пре пре стари но за сметка на това изключително скъпи боклуци
  • 47 F 16 е като НЛО

    5 0 Отговор
    От над 30 години слушаме приветствия и пожелания за модернизацията и технологичното обновление на Българската армия и накрая един голям, гол, крастав К..
  • 48 Така Така

    3 0 Отговор
    8 броя и в гаражен сервиз може да ги оправят. За 8 бройки такаеа мъка,а хората си купиха Еурофайтери,рафали и грипени и нямат грижи и не 8 а по 25 и нагоре
  • 49 постоль

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Руския скрапъ":

    Дърти, дърти ама летят!
  • 50 оня с коня

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Хайли лайкли":

    такива НАПОРИСТИ самодейци като тебе които по възможно най-досаден начин призовават Избирателите "хубаво да си помислят" за кого ще гласуват би трябвало да осъзнаят че се хабят абсолютно излишноА е така,защото ТВЪРДИЯТ ЕЛЕКТОРАТ на партиите който на практика ще определи не само кой да влезе в НС,но и по-важното - С КОЛКО ДЕПУТАТИ,ОТДАВНА е направил Избора си.Колкото до тия дето ги караш да "мислят" пред Урните...ами те ГАРАНТИРАНО просто няма да гласуват изобщо!
  • 51 Ти тия

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Руския скрапъ":

    Новите видя ли ги да летят. Да не би случайно да заминат за Украйна преди да дойдат в България. Може и за тях да са ги поръчали Българските продажни депутати, особено тия дето се самоопределят като върли ЕВРОАТЛАНТИЦИ и не могат да обяснят какво представляват ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ им ЦЕННОСТИ.
  • 52 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "На харизан кон":

    Подигравка е! Американците закърпват положението на източния фронт и замазват очи ... това ще ни са самолетите за трета световна дано не съм прав ....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Стършели

    0 1 Отговор
    Хартиени самолети нямат нужда от поддръжка Венциславе! Само си чешеш езика с лъжливи новини!

    Коментиран от #56

  • 56 Пилотът Гошу

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Стършели":

    Не си прав - ще си купят моливи и гумички, да повтарят линиите на чертежите….
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове