1 Август, 2024 23:30 1 344 2

Важните новини във ФАКТИ на 01.08.2024 г.

  • бсп-
  • георги лозанов-
  • пожар-
  • димитър главчев-
  • александър симов-
  • катастрофа-
  • пожари-
  • стоян тончев-
  • филип димитров-
  • вагони-
  • борислав гуцанов-
  • европейска инвестиционна банка-
  • помощи-
  • надежда йорданова-
  • александър маринов-
  • нап-
  • христо иванов-
  • осман октай-
  • кмет-
  • опашка-
  • узбекистанец-
  • таня георгиева-
  • васил терзиев

Сравнително спокойно ми е на тази среща, защото сме на едно мнение за излизане от кризата, коментира Тошко Йорданов

Важните новини във ФАКТИ на 01.08.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

БСП към ИТН при разговорите за трети мандат: Ние имаме общи цели. Вашите усилия са правилни

С оптимизъм и установяване на допирни точки започнаха разговорите за подкрепа на третия мандат между "Има такъв народ" и "БСП за България".

Георги Лозанов срещу Трифонов: Пусна компроматче, че говоря срещу ИТН, защото Пеевски ми плаща

Слави Трифонов се е обидил на репликата ми по телевизията, че в преговорите на ИТН за правителство с третия мандат "едно сатирично шоу прави от политиката сатирично шоу.“ Може да има своите доводи, че не е така, но не ги съобщава. Вместо това пуска традиционното българско компроматче "На тебе кой ти плаща?“, от което излезе, че говоря срещу ИТН, защото Пеевски ми плаща да "ръся хвалебствия за ПП/ДБ“. Това коментира за "Фокус" доц. Георги Лозанов, преподавател във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" по повод коментар на лидера на ИТН, че му е омръзнало от такива като Георги Лозанов.

Избухна пожар в сметището край Цалапица, на място са пет екипа огнеборци

Пожар избухна в сметището край Цалапица, обхванал е около 15-16 дка. На място има пет екипа на пожарната, съобщават от Нова телевизия. Вятърът духа в посока Стамболийски и Кадиево. Няма опасност за близките населени места засега.
По свидетелски сведения огнената стихия е в центъра на сметището, откъдето преминава тръбата, изваждаща на повърхността образувалия се отдолу метан. Самото сметище също разполага с противопожарна система. Екип на РИОСВ - Пловдив също пътува към депото.

Главчев с предложение: На граничните ни пунктове камионите да се разделят на такива от ЕС и от трети страни

Служебният премиер Димитър Главчев предлага на граничните ни пунктове да се въведе отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на два потока - първият за тези от държави членки на Европейският съюз, а вторият за ТИР-ове от трети страни. Идеята е обсъдена на днешна среща на премиерът и ресорни министри с транспортни браншови организации. Идеята е да облекчи трафика на "Дунав мост" 1 и 2, където проблемът с дългите опашки е от години, коментира премиерът, цитиран от БНР.

Александър Симов: Пеевски е пряко следствие от политиката, която Доган обяви за обръчите от фирми

Преговорите бяха обречени на неуспех от самото начало. Ставаме свидетели на някаква диалогичност, но между хората, които не принадлежат към никоя парламентарна група. По-добре е процедурата да се задейства и да се върви към избори. Това заяви политологът Цветанка Андреева в предаването „Още от деня“ по БНТ, цитирана от novini.bg.

Катастрофа на метростанция "Опълченска" в София. Петима са пострадали, сред тях две деца

Тежка катастрофа при метростанция „Опълченска” в София. Пострадали са петима души, сред които две деца. Към мястото са изпратени пет линейки, съобщиха за NOVA от Спешна помощ. По информация на МВР шофьор на автомобил е самокатастрофирал на бул. „Тодор Александров”.

Пожарите в Благоевградско: Четири къщи са изгорели в село Сенокос, край Струмяни пак се разгоря

Ситуацията в Благоевградска област става все по-сложна. Това каза на брифинг пред журналисти областният управител на Благоевград Георги Динев, който в момента се намира под село Сенокос, община Симитли, предаде репортер на "Фокус“.

Стоян Тончев: България е блокирана политически за години напред. Радев изпусна момента

Вижте сега, България е блокирана политически за години напред.
Партийните крамоли са зрелищни, интересни са до някъде, но са на обидно ниско интелектуално ниво и най-важното - не могат да родят нищо конструктивно.
С тези партии и лидери промяна не може да има - едните ще си говорят за съдебна реформа, другите ще имитират борба с корупцията, но зад завесата всички ще се гушкат и облагодетелстват от позицията на властта и достъпа до публичните ресурси.
Изпълзя пак Христо Иванов от дупката си. Кирил Петков пък се хвали, че били отново втора политическа сила, но не може да сметне аритметически, че взимат едва 4-5% от всички с право на глас и са абсолютни политически джуджета, с крехка представителност. Борисов не може да отлепи от тавана, който ГЕРБ отдавна са белязали и сега вървят само надолу.
Днес им изкараха рейтингите и веднага започнаха да си ги мерят. Но и най-високият на Радев нищо не означава. Защото и Сакскобургготски летеше в небесата като царя, но, стъпи ли на политическата сцена в изпълнителната власт, трендът му скоропостижно тръгна към земята, а вече и никой не се сеща за него. Та, така и Радев с неговия най-висок рейтинг. Когато излезе от президентството и влезе в политиката, няма да постигне нещо различно от това, което видяхме при Първанов. Изпусна момента! И не го чакайте преди да изтече мандата му.
Нови партии и нови лица са нужни, но не каквито и да е, а стойностни, с качества и висок морал.
Заявката на Пеевски да развенчае целия политически модел е много хубава. Да бъдат всички разсъблечени.
Въпреки, че отдавна “царят е гол”, нека видим лицата зад маските на “височайшите”, на техните “келнери” и “касиери”.
Ние, журналистите, си ги знаем, но за народът ще е интересно. А и да се доориентира, че все на куци коне залага. Защото избори пак идат. И пак, пак…

Филип Димитров: Твърдението, че главният прокурор не може да се смени, се оказа невярно

Твърдението, че главният прокурор не може да се смени, се оказа невярно. Главният прокурор е сменяем. Сега има механизъм за разследване, неговите функции са ограничени”. Това заяви бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров в „Денят на живо” по NovaNews по повод решението на Конституционния съд за промените в Основния закон.„ Това, което представлява съдебната реформа, е насочено към правата на прокуратурата и позицията на главния прокурор – дали той е вездесъщ, дали може да се меси навсякъде и дали може да носи отговорност”, каза Димитров по повод промените.
Той поясни, че КС е оставил в действие изменения, които обвързват Прокуратурата само с наказателните съдилища. „И създават определени ограничения в правомощията на прокуратурата, сред които – отпада правото да атакуват министрите или актове по своя приумица, ограничава се кръга на делата, в които те могат да участват само по силата на специална разпоредба и се възстанови отпадналото право на главният прокурор, че той може да упражнява методическо ръководство и надзор на дейността на прокурорите”, каза конституционалистът.

Пожар тръгна от военния полигон "Корен", Хасковско- пет екипа борят огъня

Пламна пожар над хасковското село Брягово. Огънят е тръгнал от военния полигон край село Корен, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Хасково. Сигналът е получен към 15:30 часа, информира кореспондентът на БТА в града.
На място вече има пет екипа огнеборци. Горят треви и храсти. Засегнатата площ е 200-300 декара. Няма застрашени населени места към този момент, информира директорът на РДПБЗН - Хасково Митко Чакалов.

Последните пет вагона на частен товарен влак дерайлираха в Софийско

Последните пет празни вагона на частен товарен влак са излезли от релсите в междугарието Мирково – Долно Камарци. Композицията е била съставена от 20 вагона, съобщават от пресцентъра на НКЖИ, цитирани от Нова телевизия. При инцидента, станал в 14:55 ч., няма пострадали.
Движението на влаковете е преустановено. Незабавно към мястото са изпратени техника и екипи за вдигане на вагоните и започване на възстановителни дейности. Причините се изясняват.

Гуцанов след разговорите с ИТН: Сходствата са видни и диалогът тече по нормален ред

Великото Народно събрание е предвидило третият мандат да е различен – да не се връчва на кандидат за министър-председател, а на парламентарна група. Фактът, че вече започва да се води диалог в Народното събрание, е нещо положително, защото през последните години дори нямаше диалог. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов след срещата с "Има такъв народ" за съставяне на правителство с третия мандат, цитиран от novini.bg.

Европейската инвестиционна банка: За Националната детска болница ще трябват 309 лекари и 454 сестри

Необходимият брой лекари за бъдещата детска болница е 309, а на медицинските сестри – 454. Това каза служебният здравен министър д-р Галя Кондева по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, предават от БТА. На заседанието беше представен доклада, изготвен от Европейската инвестиционна банка. Още над 260 работещи като помощен персонал в болницата ще бъдат необходими в лечебната структура.
„Предстои обществено обсъждане на проекта на структурата и желанието ни е до края на август да имаме окончателна концепция по отношение на капацитета на болницата”, допълни министър Кондева. По думите ѝ предстои изработване на още един доклад - за функционалността на бъдещата болница.
Без подкрепата на парламента и на народните представители не бихме могли да осъществим този проект, ако го приемем като окончателна концепция, добави тя и посочи, че основните предизвикателства са свързани с това, че заради някои от предложенията за бъдещата детска болница ще се наложат законодателни промени.

Близо 50 000 лв. ще получат 13 собственици на опожарени къщи във Воден и Крайново

Местната управа в Ямбол подпомага финансово 13 собственици на опожарени къщи в боляровските села Воден и Крайново. Помощта е за хора, които живеят постоянно в двете села. Това реши специализираната комисия към Общински съвет - Ямбол, съобщиха от Общината.

Надежда Йорданова към Пеевски: Ще представим въпросите си в писмен вид, за да видите, че няма страшно

На днешното заседание на Временната комисия за разследване на зависимостите в съдебната система от групите "Нотариуса" и "Петьо Петров - Еврото" прави впечатление отсъствието на Делян Пеевски. Той беше поканен да бъде изслушан по различни въпроси във връзка с установяване на обстоятелства във връзка с влияние в органите на съдебната власт. Той не дойде. Това обяви пред журналисти народният представител от "Демократична България" и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Главчев: Взимам решения на база на принципи. Нямам зависимости

Нямам зависимости, взимам решения на база на принципи. Да спазвам законите и Конституцията ми е зависимост. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, предават от БТА. Министър-председателят отговори на журналистически въпроси, свързани с твърденията на Румен Радев, според когото „растат съмненията за зависимости на това правителство“ заради различните назначения на областни управители, директори на болници и ръководителя да Държавния авиационен оператор.

Проф. Александър Маринов: Пеевски е в безизходно положение и напада във всички посоки

Президентът няма роля в това, което се случва в ДПС. Любопитният въпрос е защо Делян Пеевски се хвърля сега като разярен глиган, въпреки че от психологическа гледна точка е обяснимо.

При плащане в 14-дневен срок, спестявате 20% от акта на НАП

Много от собствениците на санкционираните търговски обекти за неиздаване на касови бележки или за разлики в касовите наличности предпочитат да не обжалват наложените актове, а да ги заплащат веднага. По този начин, освен че в републиканския бюджет постъпват директно значителни суми, бизнесът също печели, като се възползва от законовата възможност при заплащане на наложена санкция в 14-дневен срок да внесе с 20% по-малко от стойността на наказателното постановление.

Христо Иванов: НИ-КО-ГА не съм разговарял с Ахмед Доган!

Никога, НИ-КО-ГА не съм разговарял пряко или косвено, по телефона или лично с Ахмед Доган. Това заяви пред медиите Христо Иванов.

Осман Октай: Държавата е блокирана за развитие за следващите 7 – 10 години

Предупреждавам, че държавата е блокирана за развитие за следващите 7 – 10 години, заяви в интервю пред БНР Осман Октай, бивш член на ръководството на ДПС и приближен на Доган, разделени над повече от 20 години.

Внезапно почина кметът на най-голямото село в България

Днес е починал кметът на софийското село Лозен Георги Младенов.
Това стана ясно от публикация във фейсбук страницата на селото.

Километрична опашка от камиони на „Дунав мост“ при Русе

Изключително интензивен е трафикът на камиони в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе.

Образувала се е опашка около два километра извън граничната зона. "Всички паркинги са пълни с камиони. Близо 13 часа стоях на един от тях. След като излязох от паркинга тази сутрин, ми отне три часа, за да вляза в граничния пункт", обясни пред шофьорът на камион Октай Мехмед, който пътува от България за Нидерландия.

Трафикът на леки автомобили е нормален в посока Румъния. Шофьорите изчакват около пет минути, за да преминат по моста, а в пикови часове - около 30-40 минути. Изключително интензивен е трафикът на коли към България.

Припомняме, че на 10 юли бе поставено началото на основния ремонт на българския участък на 70-годишното съоръжение. По тази причина в естакадната част на моста движението в продължение на 200 метра се извършва само в едната лента.

Служители на "Гранична полиция" регулират движението на превозните средства в района на строително-монтажните дейности. От граничния пункт информираха, че за последното денонощие през съоръжението са преминали в двете посоки общо 2444 товарни автомобила. От тях 1118 са влезли в България, а от страната са излезли 1326.

Граничните власти призовават шофьорите да спазват забраната за изпреварване по мостовото съоръжение и да изпълняват разпорежданията на служителите, които регулират движението.

При романтично нощно къпане в Приморско се удави 19-годишен узбекистанец

19-годишен младеж с узбекистанско гражданство се е удавил в морето край Приморско, информират от полицията.

Освободиха заместник-министър на земеделието

Освободиха от длъжност заместник-министъра на земеделието и храните Таня Георгиева. Това става със заповед на премиера Димитър Главчев.

Васил Терзиев: Мнението на Бойко Борисов е важно за моята администрация

„Боли ме, че най-важният ми гласоподавател се изказва така за мен, но животът е тежък, така че ще трябва да свикна. Но взимам си бележка, все пак г-н Борисов е гласувал за мен и неговото мнение е от изключителна важност в политиката на моята администрация, такса че му благодаря, че е конструктивен критик и обещаваме, че ще се справяме все по-добре".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оптимизма на ИТН

    2 0 Отговор
    Идва от тлъстата депутатска заплата и безплатните привилегии.
  • 2 Тези

    1 0 Отговор
    Две партии колко процента имат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол