2 Август, 2024 04:17 1 529 26

Костадинов: 40% от територията на страната е демографска пустиня

  • трекляно-
  • демография-
  • парламент-
  • костадинкостадинов

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството заседава изнесено в най-малката община в България – Трекляно

Костадинов: 40% от територията на страната е демографска пустиня  - 1
Снимка: БНР

40% от територията на страната е демографска пустиня заради драстичното обезлюдяване. Това беше обявено от парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството, която заседава изнесено в най-малката община в България – Трекляно, с население около 300 жители в 19 села, предаде БНР.

С уговорката, че комисията не взема решения, но се опитва да намери противодействие на крайно лошата тенденция за увеличаващите се необлагодетелствани населени и места и райони, председателят ѝ и лидер на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви стряскащата статистика:

"От 5000 села в този списък влизат 1680, което означава, че 1/3 от територията ни, според собствената ни държава, е определена като необлагодетелстван район. Териториалният обхват обаче се оказва, че не е 30%, а 42%. Между другото това абсолютно напълно съвпада с данните, които излязоха само преди около 2 месеца, от последното проучване на Института за за изследване на населението и човека към БАН, с което проучване стана ясно, че 40% от територията на страната е демографска пустиня, което означава под 10 души на квадратен километър".

Решаването на редица проблеми, но най-вече подобряване на инфраструктурата, здравеопазването, създаване на предпоставки за развитие на бизнеса, и др. са начинът в редицата обезлюдени райони да има реално раздвижване и по-благоприятно развитие, казаха участници в срещата.

Зам.-председателят на сформираната наскоро парламентарна комисия, която заседава за втори път, Росица Кирова:

"Трябва обединение на всички кметове от съответната област и много ясен избор на концепция в каква посока искате да се развивате като области и общини. Всяка община да избере своята специализация и да поработи малко върху маркетинговия продукт, който трябва да продаде".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    12 44 Отговор
    Тоя иска да национализира и да върне жителството. Комуняга и рушофил. Който помни онези времена, никога няма да гласува за израждане.

    Коментиран от #19

  • 2 ха ха

    19 8 Отговор
    Верно ли? Бизнесът ще отиде където няма хора... Тези дъвка могат ли да дъвчат или у Максуда това не се учи?
  • 3 00001

    29 6 Отговор
    С такива лидери постиженията на България са страхотни 42% обезлщдена територия, до 100% има още време, но уверено водят натам.2.600 000 емигранти
  • 4 гражданин

    20 2 Отговор
    много боса тая Кирова, за какъв маркетингов продукт говори, тая жена е много зле, купешки фрази, които дори не са точни и верни, не са употребени правилно, тоя състав на НС е смешен, няма нито един специалист, по нищо

    Коментиран от #20

  • 5 Артилерист

    33 5 Отговор
    Който не вижда тази изключително тревожна тенденция в развитието на страната, означава, че си затваря очите пред лъжата, некомпетентността и слагачеството на управляващата колониална администрация. Хората се струпват в по-големите населени места, където все още може да се намери някакво препитание, а близо половината от територията се обезлюдява и се превръща в безполезна пустош. Наистина човек трябва да е много оглупял, опростачен или тенденциозно заблуден, за да не вижда какво огромно национално богатство се игнорира и затрива. Европата развива своето селско стопанство за сметка на нашето, яде му каймака на същите цени, на които на нас ни пробутва отпадъците си под формата на саламени дупета, примерно...

    Коментиран от #8

  • 6 Не може

    26 4 Отговор
    да се очаква нещо друго в държава оставена в ръцете на мафията , освен обезлюдяване ! ББ и криминалната му шайка , мутри , както и сподвижниците им във всички институции я изцедиха като лимон , разграбиха варварски , прокудиха милиони читави хора в чужбина , за които връщане назад няма !
  • 7 бандит методиев борисов-яшаров

    10 4 Отговор
    оправих ли ви ? това е волята на посолствата
  • 8 Варненец

    15 31 Отговор

    До коментар #5 от "Артилерист":

    Колония на Рашка бяхме преди 89-та, сега всеки може да отиде да работи и живее, където си иска. Имаме една американска военна база, за разлика от кАмунизъма, когато цялата държава беше съвеЦка база. Тогава границите се пазеха, да не избягаме. Не, мерси, предпочитам това, което е сега.

    Коментиран от #11, #22

  • 9 Браво

    8 4 Отговор
    Сега заради теб отново се обезлюдява и района около Исторически парк......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Е....И

    10 4 Отговор
    Ти за толкова години в парламента какво направи по въпроса? Изобщо за България какво си направил за тези години в Българския парламент

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Е....И

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "ЪХЪ":

    Напротив,ние сме работили за да издържаме боклуци като теб
  • 15 Мда

    10 1 Отговор
    Нека всеки си зададе въпроса: Какво направи партията,за която гласувах (местни избори) за мястото (районът), където живея?
    Така ще ги познаете, не по лозунгите, а по реалните действия.
    Все още се намират кметове в страната, чиито решения имат явни измерения.
  • 16 хохого

    6 13 Отговор

    До коментар #11 от "Ха ха ха":

    под съветска команда ходехме да убиваме чехи в чехословакия......не си мисли, че е било нещо по различно от сега.тогсва бяхме затворници в собствената си страна, сега всеки е свободен да пътува и работи където си пожелае по света

    Коментиран от #23

  • 17 Шумен

    8 1 Отговор
    Ами то един човек се опита да промени това , но като ти спряха парите за (книги) и взехте че направихте някаква корумпирана комисия да го унищожи.
  • 18 Времената се променят, хората също...

    2 8 Отговор
    И пещерите са демографска пустиня, а има няма 10 хиляди години са кипяли от живот
  • 19 Ха ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Значи си от село, щом така ревеш против жителството. А във всяка независима държава стратегическите сфери, от значение на националната сигурност са държавни. Всеки, средно интелигентен човек вижда, че от ЕС идват само самоубийствени заповеди с изключителни ограничения и вреди за всяка държава. Комунизма ряпа да яде пред този неолиберален троцкизъм. Май си голям привърженик на лгбти "културата".
  • 20 Има много специалисти

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "гражданин":

    в народното събрание. Ама са все по кражбите, слугинажа и измамите. За зла беда, други няма.
  • 21 Пешо Кюстендилцо

    8 1 Отговор
    Охоооо, ама Коце у Трекляно ли се е отдръндал бе? Браво бе, Коце, ела у Жабокрът у полето. Тука ора има. Ако искаш че ти дам да попасеш козите по Струма един ден, да полиеш градината да видиш на що му викат работа, а не само акъл да даваш.

    Коментиран от #24

  • 22 Така,

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Варненец":

    като тебе може да разсъждава само субект, който е на издръжка на мама и тате. Сигурно гледаш само бнт, бтв и нова.
  • 23 Стига

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "хохого":

    писа измислени, пропагандни глупости. Нашите войски никой не са трепали, а онези събития бяха от амерските "пролети" и като видяха, че нищо не става, подстрекателите седяха отстрани и рибешки погледи зяпаха събитията. После си намериха белязания плешивец и за стъклени маниста, и огледалца си го купиха. Сега във Венецуела наблюдаваме подобни на онези "събития". Защо ли? Не могат краварето да не посегнат на чуждото. Патологични мошеници и крадци са.
  • 24 От тоя вресльо

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Пешо Кюстендилцо":

    нищо не става. Ако имаш глупостта да му дадеш, да пасе козите, ще ги набута в градините на хората и ще ги запилее, та не можеш ги събра после. Но да кряка с напевен патос, че възраждане щели да управляват, го прави непрекъснато, без да представи нещо смислено за решаване на проблема. Сдуши се със симо тека, а по - рано оня го плюеше непрекъснато. Но безсрамно се опълчи против тоя, който му помагаше. Даже и аз му се бях вързал на тоя мошеник.
  • 25 Ненадежден това са древни знаци

    0 0 Отговор
    Само да кажа,че от 2000 год.,когато вече зъбите станаха приоритет на частното озъбване,до ден днешен съм платила толкова,колкото за три къщи при комунизма,плюс телефоните,за които операторите скубят и лъжат,се равнява на нов автомобил.Е,искате ли да бършите задници и миете помиите на западналите капиталисти???Щото аз по времето на соца си лекувах всичко без пари и слугувах само в мойта къща и нищо не ми липсваше.И най-важното,баща ни и майка ни ни хранеха истинска ХРАНА,която даже сега и на снимка я няма.Освен това ,поколението ни завърши висше образование безплатно,даже и по два пъти.И много,м
    ного друго,което сега Изк.Интелект не може да го побере в Акъла си
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове