16 Септември, 2024 09:49 1 958 51

Полк. Миленски: Недопустимо е да ползваш бойни пилоти на демонстрационни полети на пределно ниски височини

  • владимир миленски-
  • бойни пилоти-
  • демонстрации-
  • ниски височини

Губим български военни заради критична маса от грешки, натрупани през последните 35 години. Това са тежки загуби, каза проф. Димитър Недялков

Полк. Миленски: Недопустимо е да ползваш бойни пилоти на демонстрационни полети на пределно ниски височини - 1
Снимка: Нова телевизия

Какви са версиите за катастрофата в авиобаза „Граф Игнатиево“ и кой е отговорен за трагичния инцидент коментираха военният експерт и преподавател във военната академия проф. Димитър Недялков и полк. Владимир Миленски в „Здравей, България“.
„Губим български военни заради критична маса от грешки, натрупани през последните 35 години. Това са тежки загуби“, каза проф. Недялков и допълни, че видимият спектър на тези проблеми е катастрофата с учебно-тренировъчния самолет L-39, при който загинаха двама български пилоти. Преподавателят посочи, че се работи по две версии – техническа неизправност и човешка грешка. "Това, което гледах като записи - отказът на техниката е възможен", каза той и допълни, че ако информацията от черната кутия е добре запазена, ще станат ясни причините за трагичния инцидент. "Самолетът е излязъл от КВР, от капитален ремонт, контролно-възстановителен ремонт. Понякога се случват такива неща след подобни ремонти", каза още проф. Недялков.
Полк. Миленски каза, че „така подготвени пилоти от такова ниво имаме сигурно десетина“. „Преди три години загубихме един пилот със самолет Миг-29. Тогава от Атлантическия съвет повдигнахме много въпроси. Никой не даде отговори. У нас отговори не се дават. Те са дължими от политическата класа и висшето военно командване“, каза полковникът.

„Недопустимо е да ползваш бойни пилоти на демонстрационни полети на пределно ниски височини“, смята още Миленски. Недялков изрази несъгласие с тази теза, тъй като „такива авиошоута се правят навсякъде по света“. И допълни, че в България са унищожени аероклубовете.

Миленски каза, че висшият военен състав носи своите отговорности, а Недялков допълни: "Не само той."


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 3 Отговор
    Други няма.Тези са били най опитните.
  • 2 Нямаме армия!

    27 3 Отговор
    И армия сме имали, да не зная! Вождове да, но индианци няма!

    Коментиран от #39

  • 3 хайде де

    50 5 Отговор
    „Недопустимо е да ползваш бойни пилоти на демонстрационни полети на пределно ниски височини“

    Това като прочетох и спрях да чета ... а какви пилоти да се ползват тогава - гражданска авиация, любители, таксиметрови шофьори?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    32 4 Отговор
    Каракачанов Прекрати договорите със Русия за ремонт бре, преди тва Паси Нареза Всичко! После що даваме Жертви без Война а. Те го те, съществото се чуди по телевистан кво е станало! Къде са Ф16 на краварчето, дето Милиони Гепиха а? ХАХХА

    Коментиран от #16

  • 6 да де

    40 2 Отговор
    Не че нещо, но при такива полети стюардеси ли трябва да управляват самолетите?
  • 7 така е , но след дъжд качулка

    1 13 Отговор
    само 2 са . по 10 бона обещетение може да им дадат . да търсят друг младоженец . е брата да се жени . един лупинг нищо не е - пределно високо и после напределно ниско и после на земята . 13 минути 5 лупинга . на 5 я е станал сблъсъка . ако се спускаш от 2 км и набираш скорост има 10 секунди да вирнеш носа . да не правиш нищо не е добре . отиваш на тревата . Доста странно . но се случват рядко и такива инциденти .
  • 8 българина

    16 3 Отговор
    катастрофата е очевадна и за децата, не му стигна мястото да вземе завоя. Може да го правил 100 пъти, ама маневрата във въздуха не е като на паркинга, всеки път едни и същи разстояния... въпросът пробваха ли катапулта изобщо или е бил счупен? но как да се разбере... точно никога
  • 9 Един

    0 5 Отговор
    В такива ситуации се ползват дубльори.
  • 10 Механик

    22 2 Отговор
    Всяка държава, която има военна авиация си има и такъв отряд, който прави демонстрации. Всички, които са в тоя отряд са военни летци изтребители. Да, по-големите държави си имат и частни оргазнизации, които се занимавт с това, но основните, представителните са именно от действащи военни летци.
    Та от тая гледна точка, тоя полковник се е изказал съвсем не на място.

    Коментиран от #40

  • 11 в учебните самолети всичко е по лесно

    7 1 Отговор
    няма 3-4 жи налягане . скоростта е 4-5 пъти по бавна . няма 1-2 маха . било е рутинно занимание . сами са си виновни . има един щурвал дето се дърпа и тогава самолетчето учебното се издига рязко . в холивуд има такива сцени . правят по 40 дубала за дена . каскадьори летци . и дърти - бивши военни . да ги попитат .
  • 12 Доротея

    8 3 Отговор
    Военните поне да кажат каква фигура се опитваха да изпълнят? Не е задължително да е лупинг, след като са наравили няколко преди това! Да накажат метеоргичната служба, че не е предупредила, кой заповяда шоу в този вятър!

    Коментиран от #15

  • 13 Чакай ЧЕ сетих....

    9 0 Отговор
    И какво се случва с
    Произшествието НА гара с.ел.пелин
    И там бяха НАЙ добрите,МАЙ..
  • 14 Боруна Лом

    13 0 Отговор
    ЕКС...ПЕРТИ. КЪДЕ БЯХТЕ ПРЕДИ ТОВА?
  • 15 „Тончева”

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Доротея":

    Пирует...
  • 16 Боруна Лом

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    НЕ СА МИЛИОНИ, А МИЛИАРДИИ!
  • 17 атракцьонните полети са за авиатори

    2 0 Отговор
    любители . брендо кацна на улица на село . в юса през ден гледаме чесни да падат на покриви . каква наслада е да седиш на поляна и да минат 10-20 самолета . грохот и тътен . дим . малко снимки и вкъщи .
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Чак слюнки

    28 1 Отговор
    Адютантът на ген.полковник Атанас Семерджиев, правоверният член на БКП, понастоящем неофит-евроатлантик пак ме убеждава за евроатлантическа власт! Чак слюнки ме напръскаха от екрана.
  • 20 българина

    15 0 Отговор
    честите катастрофи със самолети да в съответствие с катастрофиралата държава. България се умира от всичко по всякакъв начин, един го уби лампа в тунела на Хемус, други умират от лоши пътища, трети от липса на лекарства или линейки и т.н. при скапана държавност се мре по всякакви тъпи причини
  • 21 Търновец

    16 0 Отговор
    Може би полковникът е искал да каже да не се използуват демонстрационни самолети за бойни полети на пределно ниски височини - L 39 не е боен самолет в съвременен смисъл - примерно няма предкрилка както Грипен които да стабилизират самолета при сложни фигури. А т.н. Атлантически съвет спонсорира България да купи демоде F 16 който реално не е многофункционален защото не може да лети над цели охранявани от съвременно ПВО - просто самолета е конструиран преди 50 години а оттогава влизат на въоръжение нови видове ПВО - нас ни излъгаха с F 16 u Stryker
  • 22 "Полковник Миленски"

    21 1 Отговор
    КЪФ Е ТОА? И ОТДЕ СЕ ПРЪКНА?! ... МНООГО МРАЗИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ...
  • 23 Спас

    1 12 Отговор
    Обученитето на такива пилоти е скъпо.Така да рискуват може да ги накарат само празноглавци да се направят на велики.И какви са тези самолети от 90та година за срам.Докога руски възпитаници ще саботират въоръжаването на Бг армията.И как Ф16 ще попадне на такива хора в ръцете-тясно свързани с Русия.Чак тогава ще дойдат големите саботажи недай боже,и сега не се знае.
  • 24 Некомпетентно

    22 1 Отговор
    Решението за шоу по случай 20 години в НАТО е политическо решение на МС и МО. Военните изпълняват с наличните 34-38 годишни дръндарници. Ако военен пилот е нефелен да прави фигури от висшия пилотаж с учебен самолет, как ще ги прави в бойна ситуация с боен самолет? Адютантът на ген. Семерджиев е паркетен офицер и затова плещи некомпетентно.
  • 25 ДОЧУТО

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!":

    -Тонев , ще я сменям тази Д€$И, НЕ ми вдига "самолетчето"....!
    -Ш€ф€, ама как така, на цялото Н$О го ВДИГА, САМО на ва$ НЕ?!?!?!?
    -На мен Емиле, само митко-$€кр€тарката ми го вдига....!
  • 26 На гол тумбак

    10 0 Отговор
    Катастрофата е поредното доказателство, че капацитетът на военната ни авиация за 35 години е сведен до 0,1% стари самолети, формални ремонти,малко летателни часове, тоест на гол тумбак чифте пищови. Военните са доброзорни изпълнители на комплексарски прищевки на политиците.
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 0 Отговор
    За какво има толкова генерали и за какво са самолети на бг,като няма летци????Тези Ф16 сами по себе си са голям разход,а ако знаете какво влачат като пари по-после............Не е за всеки джоб....не е като да караш собствен мерцедес с ....държавен бензин.......Трагедията на тази държава е,че по-умните се управляват от идееотите на тази земя!
  • 28 Още колко ще се изказват

    8 0 Отговор
    Писна ми от бивши и настоящи умница да нищят инцидента!
    Оставете децстващите разследващи и експерти да си вършат работата!

    Коментиран от #42

  • 29 КПСС БКП

    7 1 Отговор
    Нашите бойни пилоти не може да ги използваш за нищо. Те са неподготвени, защото не правят тренировъчни полети. В същото време не съм чул пилот да стачкува и да протестира срещу тази ситуация. Взимат си заплатите момчетата, шляпат карти по цял ден, а през работно време излизат да си свършат някоя друга лична работа.Не се оплаквт. ИЧак когато стане инцидент им чуваме гласчетата, но после пак заспиват.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    2 9 Отговор
    ХВАЛИПРЪЦКОТО П€Д€рад€Ф ЗА НИЩО "НЕ" Е ВИНОВЕН..., ЗАЩОТО "институциите" В РБ(Р€ПУБЛИКА БАНАНОВА" $А Ч€РВ€НИ-КОРУМПИРАНИ И УПРАВЛЯВАНИ ОТ Рожбит€ на БКП и КД$, ЗА ДА РАЗВИВАТ И ПР€КРИВАТ ПР€$ТЪПНИЦИТ€ И Н€КАДЪРНИЦИТ€!
    КОГАТО мини$търа на ОтБРАНАТА анг€л найд€нOFF( преди женен за братовчедката на р.р.) НАЗНАЧИ ПРЕЗ 2014г. рум€н П€Д€рад€Ф за командир на ВВ$-€ООД , по$л€дният $€ $АМОЗАБРАВИ И РАЗПИЩОЛИ!
    ПРЕЗ 2015г. ЗА ЯВНО , НАГЛО И ГРУБО ПР€$ТЪПЛ€НИ€ ПО $ЛУЖБА ПОДАДОХ НА ин$п€ктората на МО, А ПОСЛЕ И НА вУ€нна прокуратура Г€Йрал р.р. И потом$тв€ния пАлковник фюри луканкOFF, и други ш€б€ци...,
    И В$ИЧКИ БЯХА ОН€ВИН€НИ, НЕЩАТА $€ ПОКРИХА И ИМ $€ РАЗМИНА!
    И САМО СЛЕД ГОДИНА И ПОЛОВИНА ФАТМАКЪТ го НАЗНАЧИХА ЗА р€зид€нт.
    ПРЕЗ 2018г. ЗАГИНА МАЙОР ТЕРЗИЕВ С МиГ-29, И фюри луканкOFF -КАТО ДЛЪЖНО$ТНО ЛИЦ€ ОТНОВО го ПОКРИХА, ОТНОВО ГО ОН€ВИНИХА!
    ТОВА € ПОЛОЖ€НИ€ТО В БУЛГАРИ$ТАН- $И$Т€МАТъ ОТ НАШИ ХОРА УБИВА!
    СТИГА П€Д€рад€вщини! 80г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
    ВРЕМЕ Е ЗА НАРОДЕН СЪД, ФАТМАКЪТ ОСЪДЕН ПРЪВ!
  • 32 Инфантил

    13 0 Отговор
    Недопустимо е да ползваш бойни пилоти по време на война - може да пострадат! Каква инфантилност от адютанта на ген. Семерджиев!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ами и аз викам- недопустимо е...!

    10 0 Отговор
    Ама нали пусто 20 годишнина,искаме да се изфукаме,че сме големи НАТО-вци....!
  • 35 Моме

    4 0 Отговор
    Извади си перата от тъмната стая! Че да пргледнеш!
  • 36 Краси Марков

    8 0 Отговор
    Полковник Миленски..... Каквато ни е държавата, такива са ни и полковниците...
  • 37 А така

    4 0 Отговор
    Сетихме ли се Унищожихме аероклубовете И тук е заровено кучето
  • 38 Пиарът на главнокомандващия ни излиза

    0 4 Отговор
    все по-скъпо! Негов министър е подписал договора за ремонта на Ла самолетите!
  • 39 Джо

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Нямаме армия!":

    Имали сме войска. След това имаме народна, болшевишка армия.
  • 40 редник

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    / Та от тая гледна точка, тоя полковник се е изказал съвсем не на място./

    Така е - единственото смислено е казано от Недялков "... допълни, че в България са унищожени аероклубовете./ Довърши ги един със звучното име свинаров...
  • 41 Град Козлодуй

    3 0 Отговор
    Поклон пред загиналите Пилоти
  • 42 редник

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Още колко ще се изказват":

    /Писна ми от бивши и настоящи умници да нищят инцидента!
    Оставете действащите разследващи и експерти да си вършат работата! "

    Това е най-правилно!
    Преди два дни писах: Ало, журналистите, а спрете се!
    Станалото - станало, когато разследването приключи, публикувайте резултатите!
    БНТ - в "По света и у нас" отделиха 17 минути!! да повтарят едни и същи кадри и да слушаме никому ненужни предположения! Срам!
    Почти всеки ден има катастрофи по пътищата със загинали обикновени хора - за тях почти нищо...
    Ама това били инструктори и най-добрите пилоти - не ми се мисли какви са останалите...
    И последно - летенето, особено със военен самолет, е високорискова професия и се избира доброволно и съзнателно и не е случайно, че е първа категория труд...

    Светла им памет на загиналите!
  • 43 Много тъпаци

    8 0 Отговор
    Сега разбирам защо армията ни е закъсала, само като проследиш исказванията по вестници и медията от военните ни министри, от военните специалисти и спираш да мислиш защо, защото управляващите ни да били тъпанари, прости сметкаджии, чието място е в затвора. Тези жалки мъже са командвали нашите деца, тези продажни души са разграбили нашите военни складове и са подарявали и подаряват на украинския дрогиран клоун каквото е поискал, за да ги забележат американците, за да им дадат службица, за да спечелят някой долар. Жалки отрепки като всички наши Евроатлантици, жалки българи, излагащи човешкият род
  • 44 Антон

    6 1 Отговор
    Този го гледах сутринта, отвратителен, чак се беше запъхтял от злоба! Такъв евроатлантик, трябва да се праща на фронта в укрия.
    Заглавието на статията: Полк. Миленски: Недопустимо е да ползваш бойни пилоти на демонстрационни полети на пределно ниски височини

    1. Значи според него е допустимо да пуснеш такъв като мен там - некачвал се в изтребител.
    2. Какво било това авиошоу. Летците трупат часове по този начин, упражняват се. Задачата за деня дали ще я кръстиш учения, авиошоу, парад, все е полезно за летците летенето и упражненията.
    3. Типичен евроатлантик - говори, говори, и накрая осъзнаваш че приказва безмислици.
    Като оня жузе барозу, по случай СВО, направи изказване: украйна вече спечели войната, Русия още не е загубила?!
    Ето такива са новите ни партньори
  • 45 заради грешка 20 години в нато

    2 0 Отговор
    не се празнува . а въпреки че няма пари за армия, техника, заплати , поколение не са ни изгонили от нато . за какво сме им . тук има нещо грешно .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тодор

    4 0 Отговор
    Даа, сигурно на сухопътния полковник му се струва, че и пилота е като него, да си седи в изстребителя като в кабинет, натиска някое копче, излита една ракета и след това си каца и се прибира. Да, ама не. Всички добри пилоти са длъжни да владеят летенето на ниски височини и фигури от висшия пилотаж. Защо?
    На първо място, съвременните самолети трябва да могат да летят ниско над земята, за да избягват както земните радари, така и радиолокационното засичане от въздуха, което се осъществява на фона на земята.
    Второ, съвременните мощни изтребители от 3-5-5 поколение са височинни, и полетът на ниска височина и с ниска скорост е по-труден, има турбулененции и пр. Затова тряба да го владеят. Често при изпълняване на бойна задача се лети ниско, а не високо.
    Трето, пилотът трябва да владее похватите на висшия пилотаж, ако му се наложи не по свое желание да излезе от критична ситуация. Например наистина не се разрешава на всички пилоти и с всеки боен самолет да правят "гръбен свредел" - това е въртене на самолета около оста му пикирийки почти вертикално. Но всеки пилот трябва да знае как се излиза от него, ако му се случи не по негово желание да започне да пропада самолета по този начин.
    Полковника в случая трябва да си пази мнението за себе си, а медиите не следва да го разпространяват.
  • 48 Ричард Естес

    2 0 Отговор
    Най-добре е да не пускаме пилотите да летят , за да не стават бели ли ?
    Това ли иска да каже този СПЕЦ ?
  • 49 Ото фон Щирлиц

    1 0 Отговор
    Сега разни разбирачи ще говорят и така 3-4-5 дни , докато после всичко се размие , забрави и уталожи !
  • 50 Това е истината

    0 2 Отговор
    Полк. Миленски : " недопустимо е да ползваш бойни пилоти на демонстрационни полети на пределно ниски височини ".
  • 51 ЕВРОНЮЗ

    1 0 Отговор
    😂 😂 😂 😂 На следващия натовски панаир повикайте Николай Ненчев той има бревет за МИГ - 29 ще ви покаже как се правят лупингите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол