Last news in Fakti

6 Май, 2011 00:00 5 355 64

Нормално е банките да включват загубите от лоши кредити в лихвите

  • интервю-
  • андронов-
  • сибанк-
  • кредити-
  • лихви-
  • предсрочно-
  • погасяване

Петър Андронов е мениджър за България на КВС Груп и главен изпълнителен директор на СИБанк, която е 100% собственост на белгийската група. Преди това бе главен директор на управление "Банков надзор" в БНБ. Бил е член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. Завършил е "Финанси" в УНСС.

- Г-н Андронов, вярно ли е, че ни очаква ново покачване на лихвите по кредитите, с около 0.50%, поради задаващото се повишение на лихвите в еврозоната и в ЕС като цяло? Доскоро банкери твърдяха, че ресурсът на банките у нас не идва от европейските пазари, а предимно от местни спестявания, което значи, че лихвите не би трябвало да се вдигат.

- Този коментар вероятно е свързан с решението на Европейската централна банка да вдигне лихвения си процент с 0.25% и с очакванията до края на годината да направи още две корекции до 1.75%, което ще доведе и до промени в Юрибор. Затова лихвите по онези кредити, които са базирани на него, автоматично вървят нагоре, както когато Юриборът пада, те също тръгват надолу. Става дума предимно за фирмени заеми, така че промяната няма да засегне широко физическите лица.

Второ, поскъпването на ресурса ще се пренесе в България през външното финансиране на банките, което е към 1/5 от привлечените им средства. Ако общото финансиране на банките поскъпне с 0.25%, защото е базирано на Юрибор, с 1/5 от тази сума поскъпват привлечените ресурси на банките. Така че в резултат на направената малка стъпка - 0.25%, аз не очаквам някаква мащабна промяна в лихвите у нас, та дори и ЕЦБ да направи нова корекция с още 0.25%.

- Защо след като през 2009 г. лихвите по т. нар. стари заеми се качиха с 1-2%, а в отделни случаи и с повече, то през 2010 г. те изобщо не бяха понижени? Според статистиката на БНБ от началото на 2010 г. до началото на 2011 г. банките са свалили лихвите само по новосключените договори за заем за домакинствата, но не и за т.нар. стари клиенти.

- Трудно ми е да се съглася с този извод. Вярно е, че лихвите по новите кредити слизат значително по-бързо от тези по старите кредити, и е факт например, че от края на 2009 г. до февруари 2011 г. процентите по новите потребителски кредити са поевтинели с 1.12%, а по ипотечните заеми за физически лица - с 2% в левове, с 0.7% в евро. Като цяло новият бизнес по кредитите е поевтинял с между 1 и 2% за тези 14 месеца. Това е в същата степен валидно и за новосключените депозити.

Какво става със старите кредити и депозити? И в двата случая преоценката на старите отношения не може да стане автоматично. Ако една банка свали лихвите по влоговете си, това веднага се отразява по новия бизнес, но по стария промяната става едва когато настъпи падежът на съответния депозит. С други думи, преостойностяването на привлечените средства по стар бизнес на банките става за 2-3 години, а не изведнъж. Същото е и развитието по старите бизнес кредити - там не се извършва пълно и автоматично преостойностяване за онези кредити, които са базирани на банков лихвен процент (БЛП). За разглеждания 14-месечен период средното поевтиняване на фирмените кредити е от 10.43% за левове на 9.79% - приблизително с 0.7%, а в евро е близо до 0%. Минимално - с 0.20%, е поевтиняването и на старите кредити за домакинствата. Но ако погледнем депозитите за предприятия и за граждани за този период, т.е. как финансираме тези кредити, то съществен спад в лихвите също няма. Например, когато гледаме фирмените депозити в левове над 2 г., които са дългите пари, с които трябва да финансираш дългите кредити, те дори са поскъпнали - от 3.46% на 4.18%. В евро пък повишението е от 4.09% на 4.50%.

- Да, но основните депозити не са от фирми, а от граждани.

- Така е. Но ето и при тях какво се е случило. Левовите депозити от граждани със срок над 2 г. са поевтинели от 7.27% на 6.96%, т.е. с 0.30%, а в евро - от 5.93% на 5.69%, т.е. поевтиняването е с под 0.30%. Тоест цената на ресурса на банките е определящият фактор, който формира цената и скоростта на поевтиняването на кредитите.

- Но повечето депозити на гражданите са краткосрочни. Защо взимате като пример тези над 2 г.?

- Наистина са по-краткосрочни, но и потребителските кредити и овърдрафтите на фирмите са краткосрочни. В потребителските портфейли на банките, особено с приемането на закона за потребителския кредит, който е рефлекция на европейската директива, феноменът през последната година е потребителските кредити масово да се предплащат. Това предсрочно погасяване става най-вече защото голяма част от хората вече могат да вземат по-евтин кредит от друга банка и да си рефинансират заема. Тоест намалението на лихвите става и по този начин.

- Е, това не е ли хубаво, особено за конкуренцията?

- Това е хубаво, разбира се, и ние си даваме сметка за това.

- Да, но конкуренцията съществува реално само при потребителските заеми, защото при тях отпаднаха разходите по рефинансиране. Въпросът е какво правим при жилищните кредити, където има големи такси за предсрочно погасяване, спиращи конкуренцията. Има предложение в Народното събрание тази такса да отпадне за заемите с променлива лихва, но банките са против. Защо?

- Въпросът има две страни. Първата част е защо ние сме против това предложение. А втората е - то има ли изобщо смисъл. Първо, защо сме против? Няма никакъв смисъл някой импровизирано в България да въвежда законодателство, което вече в ЕС е почти окончателно прието, доколкото вече има и директива за ипотечните кредити. Какъв е смисълът ние да гласуваме наш закон, а няколко месеца след това да го отменяме и да въвеждаме европейската директива?

- Да, но в директивата пише, че по отношение на таксата за предсрочно погасяване държавите сами ще определят каква регулация да въведат. А и самата директива все още е само проект и ще минат поне 2-3 години, докато заработи реално, а не няколко месеца.

- Да, но в европейската директива има и други разпоредби и е добре да влезе с един нормативен акт. А дали има смисъл това предложение? Ние дори да премахнем или да намалим таксата за предсрочно погасяване, никой няма да премахне таксите за вписване и отписване на ипотека.

- Тези такси обаче са неколкостотин лева, а таксата за предсрочно погасяване е няколко хиляди.

- Не са толкова малки таксите за вписване на ипотека. Второ, между потребителски кредит и ипотечен кредит разликата е огромна. Едното отношение е за 3-5 г., а другото отива до 35-40 години. В момента банките предлагат облекчения под формата на преференциална лихва за първите години, нулеви такси за разглеждане, които са разчетени да бъдат изплатени от кредитополучателя във времето. Ако банките знаят, че клиентът утре може да върне кредита със заем от друга банка, а и на двете места той ползва преференциална лихва за първата година, очевидно банките ще се откажат да предлагат такива преференции. Така че тази промяна няма да е изцяло в полза на гражданите. Второ, в момента и без това се предплащат едва под 0.01% от ипотечните кредити.

Но нека да приемат това законодателство за таксата за предсрочно погасяване, нека то да отразява плътно европейската директива и ще видим колко граждани ще се възползват от него. Защото предплащането и всичките разноски по него са достатъчно големи - те стигат до 3-4% от стойността на кредита в допълнение към таксата за предсрочно плащане. Тоест всеки гражданин, който е взел 100 000 лв. кредит, трябва да е готов извън таксата за предсрочно погасяване да извади близо 3000 - 4000 лв. допълнителни разноски.

- Как ще убедите хората, че банките не включват загубите си от лошите кредити при калкулирането на лихвите на коректните кредитополучатели?

- Аз няма и да правя опити да ги убеждавам, защото това е някакъв абсурд - да убеждавам някого в несъществуването на основно правило в банкирането. Естествено, че банките включват тези загуби в лихвите. Когато оценяваш разликата между цената си на финансиране и цената на кредитиране, вътре включваш най-общо два големи компонента - издръжката на клоновата мрежа, персонала и т.н., и второ - загубите, които понасяш. Даже е задължително при създаването на кредитен продукт банките да отчитат потенциалните лоши кредити при формиране на лихвите, иначе ще се получи безсмислено губещо предложение.

- А не се ли прехвърлят твърде много рискове върху клиента - лихвен, валутен, рискът от просрочия и т.н.?

- Тук не сте права, отново подценявате конкуренцията. Рисковете се поемат и от самите банки. Лошите кредити се увеличиха в доста по-голяма степен, отколкото се качи цената на кредитирането. Ако в пълна степен просрочията бяха пренесени върху цената на кредитите, тя би била с няколко процента по-висока. Или ако банките всячески се бяха устремили да запазят печалбите си и да не поемат тази загуба, бихме имали печалбата от 2008 г., която беше 1.5 млрд. лв., а печалбата на банките за м.г. е 600 млн. лв. С други думи - близо 1 млрд. лв. от тази загуба банките са я поели, а отделно са направили отбиви от капитала си за още 1 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 различен

    39 2 Отговор
    Писна ми разни мошеници да ми обясняват,колко са добри,мили и грижовни към клиентите си.Как им предлагат наи-добрите условия и как нищо не печелят от тези сделки,а напротив губят много.Печалба само 600 милиона-жълти стотинки за тях.А горките хорица подлъгани от гадните реклами и лъскави обещания за ниски проценти и преференциални условия се набардучиха с тежки и непосилни условия.Всичките негативи останаха за тях и много от тях вече са в лапите на ЧСИ и освен имотите, които си купиха им взеха и това което имаха и преди ,а и ще лащат на банките до живот.Както всеки бизнесмен,които не си прецени риска и загуби/дори и фалира/ така и у нас трябваше да има загубили и фалирали банки,а не да се подиграват с нас колко малко били спечелили.
  • 2 Гъзибаров

    29 2 Отговор
    Защо за банките да е нормално а за другите ненормално?
    Защо заложните къщи имат таван на лихвите а банките нямат.Защото икономиката била пазарна?....но само за банките,за другите не.
  • 3 да

    23 0 Отговор
    А лапите на ЧСИ са много големи!!!
  • 4 Наблюдател

    25 0 Отговор
    В БГ на практика няма нищо пазарно ... Всичко е монополи, картели и други ... трагедия. Едно от положителните неща на кризата е, че това малко или много ще се промени ... надявам се.
  • 5 АХХХ

    23 8 Отговор
    „ако банките всячески се бяха устремили да запазят печалбите си и да не поемат тази загуба, бихме имали печалбата от 2008 г., която беше 1.5 млрд.”

    Проблемът на УНСС-кадрите, особено от катедра „финанси”, е че нямат фундаментална подготовка – вместо на икономикс и основни принципи на пазара и до ден днешен ги учат на политикономия и теория за принадената стойност. Затова пък опитът в банковата сфера ги изпедепцва откъм шикалкавене и откровена наглост.
  • 6 трезво мислещ

    30 4 Отговор
    Жалко много жалко,но питам аз всички ония които се подведоха по имотния пазар не четоха ли те из пресата дори и оскъдно да бе писано,че имотния пазар е надценен,че има кръгове които са влезли в бизнеса с кирливи пари,че има спекуланти и сега кво не ние да сме си криви а останалите.Тези които се опитваха тогава да отварят очите на хората, неблагоразумните бизнес кръгове им затваряха устата а ние си затваряхме очите и ушите.Какво стана после ами тези хорица се отказаха да отварят очи и седнаха на първия ред на театъра на постановката "Глупоста на един народ" и опала пазара гръмна.Сега кво ами пак се намират такива дето изпитват необходимост от шарани и пак почнаха от другата година имотите ще се вдигат и между другото да ви кажа и аз подочух такова нещо ама за датата след 31 феврури.Тъй,че за всички които чакат някой нов календар или друг шаранизиран индивид ето една поговорка "Гладна кокошка просо сънува".Хайде със здраве на всички съфорумци нека бъдем по умни ,че после да не ревем.А на банките братя и сетри чак на майка им някъде щото и те от некадърници се управляват не на своя си народ съжаление да показват а да лакействат на своите чуждестранни господари е това не е ли предателство,което като народ май го умеем най добре.
  • 7 различен

    21 3 Отговор
    До 5 AXXX.А проблема на България е ,че последните 20 години ни управляваха юристи заедно с икономисти.Нито една от тези две прослоики не е казала едно и също два пъти и не си е удържала на дадената дума.

    Коментиран от #15

  • 8 Нас червеното знаме роди ни

    15 6 Отговор
    Забравяме за прословутия план за заробването на България,РАН-ЪТ!
    Прочетете малко от него и няма да имате нужда от много детайлно разсъждение относно стила и методите на работа на Българската банкова система!
    Според Вас при средна работна заплата от-250 евро на месец,за каква банкова дейност,става реч?
  • 9 varna

    12 13 Отговор
    не знам защо търсите вина в банките, това че не можете да сметнете колко прави 2+2 си е изцяло ваш проблем.
    те като една часна фирма са създадени да правят печалба.
    можеби защото са виновни за финансовата криза, да но като става въпрос за кредит, всеки сам решава за себе си никои не ти извива ръцете да го вземеш.
  • 10 различен

    23 3 Отговор
    До 9 VARNA.Прав си и е така в нормалните държави,при лихви 3-5 %.А тука банките ни се подиграват ,а ние ги търпим.Вчера в ОББ ми бутат някаква брошура за кредити с 16% лихва +2% за обслужване на кредита.Тези хора нормални ли са?А власт имащите вмесо да вземат мерки ги поощряват.Защо ли?Та кои си продаде дела в СИ банк и влезе сред стоте наи-богати българи и на кого е приятелка?
  • 11 Б.Борисов

    21 3 Отговор
    ББ:Никога няма да направя държавна търговска банка,защото далаверата на частните ще умре.
    Никой управник не иска да секне далаверата на банките,защото те хрантутят политиците,разбира се на гърба на всеки от нас.Ние сме ЕЛЕКТОРАТ а не народ.
  • 12 различен

    18 6 Отговор
    Дори и електорат не сме.За тях циганите са електорат,защото могат да ги манипулират.Затова и всички социални и децки са насочени към тях.
  • 13 Блонди

    38 6 Отговор
    Изчетох коментарите и се зарадвах ,че все пак имало някои останали българи с акъл.
    На тези дето сега заклеймяват банките-злодейци ,бих искала да им чукна някой ред.
    Кой ви щипа бе мили мои?Де ви охапа кравата,та ходихте като обезумели да се налапате с кредити.Комай нямало кой да ви каже ли?
    Напротив имаше ,ама вие се имахте за мнооого умни и се подигравахте на всики който дръзнеше да ви дава акъл.Без значение дали иразявахме съвсем добронамерено мнение или ви давахме да четете мнението на учени хора предупреждавайки ви какво следва,вие ни се хилехте и ни се хвалехте кой колко успял да издърпа от поредната банка докато такива като нас с мизерните ни 80-100000 левчета лапаме мухите щото сме глупаци а те са нахитрели.
    Открито пред мен се правеха сметки ,как банките ще фалират ,дълга им ще се изпари и те яли и пили,а глупаците да пият чешмяна вода дето бачкали.
    Чудя се сега как не ви е неудобно да се тръшкате че сте измамени ,защото то пък трябвало да си плащате кредитите.
    Ама нейсе ,това да ви се прости.Ама как да ви се прости ,че точно вие наливахте вода в мелницата на спекулата,та се изпраха мръсните пари за сметка на цялата ни нация.Всики пари се превърнаха в апртаменти ,защото там ви загроби алчността "инвеститори".Сега гледаме страшните тъмни силуети на празните нови сгради вместо да беше построено нещо което да създаде работни места та да не бягат младите от България.Като останат тук само циганите и пенсионерите ще се изграбят мезонетите.Тогава и дълговете ви може да се стопят щото и без това тук нищо няма да има цена.

    Коментиран от #14

  • 14 Психоза Масова

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Блонди":

    Много добре казано 6+. Но все пак и банките бяха и са виновни.
  • 15 АХХХ

    13 18 Отговор

    До коментар #7 от "различен":

    Проблемът ни е, че нямаме нито едното, нито другото, а и да имаме, все едно нямаме, защото никой ни им обръща внимание. Не знам колко са юристи и икономисти, но в политиката се мотаят изобилно количество боклуци, школувани в Съветския Съюз. И до днес физиономиите им са непрекъснато в телевизора, но най-лошото е, че тоя народ не се усети и не надрасна стадния си инстинкт и неистовия си стремеж към равенство в бедността (за по-сигурно – да не би Вуте да дръпне напред). Че ни управляваха боклуци, е вярно, но ние какво правим да ги разкараме? И можем ли да разпознаем читавите хора в политиката, които наистина са решили да вършат работа? Не можем, защото веждите ни пречат и угода нямаме – виж сега по форумите – колко народ е възмутен, че сегашните строяли магистралите – не се ядяли, петролът свършвал... А доскоро ревяха, че липсата на пътища била геноцид. Не съм им адвокат на сегашните, имат много трески за дялане, начело с Бойко, обаче всеки средно грамотен икономически не може да отрече, че философията на управление и посоката на движение най-после е вярната. Как за две години да разплетат калчищата, омотавани 20? А политика без лобизъм и без популизъм никъде няма, даже и в страните, по които въздишаме завистливо... Дано не се лъжа, но мисля, че шансът ни е да дадем възможност на тези да си продължат работата, защото поне дотука основните министри дават индикации, че знаят какво работят – нещо, което е изключителна рядкост в БГ-политиката. И ще повторя, политиците са си политици, важното зависи от нас, защото всеки стига там, закъдето вярва, че е тръгнал. Иначе си оставаме „много хубава страна, ама много лоши хора”..

    Коментиран от #17

  • 16 pecan

    22 1 Отговор
    13 много добре е описал нещата.като взимаха кредитите ревяха КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА сега реват че лихвите са им високи.това че не са гледали като са подписвали договорите си е техен проблем.много хора смятаха че няма да връщат кредитите още повече че непрекъснато ще разтат доходите.сега всичко си дойде на мястото е цените сигурно ще измърдат още малко.всеки който е дал иска да си го вземе с лихвите разбирасе.нормално е да отидат и доста имоти на ЧСИ.от там покупката е и най чиста.ще има загубили но ще има и спечелили от сегашното положение.
  • 17 varna

    20 7 Отговор

    До коментар #15 от "АХХХ":

    както и предполагах, от герб ти плащат да стоиш в форума и да замазваш очите на хората с розова боя.
    и кои министър си вършел работата според теб, можеби дянкож които мисли че с ниски заплати ще подобри икономическото положение.
    или можеби траичо които незнае какжо да пражи с белене след като руснаците му казаха яе няма да ни струва нищо защото ще го строят с тяхни пари но нали държавата трябжа да е намесена за да може да се краде,какжото е положението с магистралите ж цял сжят в усложията на криза се намаляжа разходите за инфраструктура в бг се увеличажат защо защото има ножо правитвлтво което трябва да си напълне празните джобоже, а има и други начини да се строят магистрали без държавни пари.

    Коментиран от #18

  • 18 AXXX

    23 17 Отговор

    До коментар #17 от "varna":

    Мушморок безкнижний, толкова си семпъл, че човек няма за какво да се хване, та да говори с тебе. Какво разбираш ти от фискална политика и как да ти се обясни, че заплатите не ги дава Дянков (в пазарна икономика с над 90% частен сектор), какво разбираш ти от атомна енергетика, че даваш акъл, как да ти се обясни с какви пари се строят магистралите и че всички членки на ЕС отдавна са си похарчили европейските порции за магистрали и че първо това правят, като влязат в съюза. За разлика от нас - че заради Батко и Братко и цялата пасмина станахме за смях на Европа. Сега има ли европейски пари за пътища – има, ама ти не си разбрал, защото не ти отърва. Уж ревете, че нямало икономика, пък не ви идва в празните кратуни, че тоя бизнес трябва първо физически да има откъде да минава. Какво ли ти обяснявам, като си един плакалник, дето не може да си направи собствената сметка, пък е седнал макрополитиката да бистри. Търси си работа и се развивай, защото бизнесът на мързеливи дървени философи високи заплати не дава. Напоследък взе да се вдига и безработицата при висшистите – първи изхвърчат неграмотните с висши претенции.

    Коментиран от #19

  • 19 varna

    19 4 Отговор

    До коментар #18 от "AXXX":

    дори и не се опитвам да споря с радиото, ти си се доказал в форума че реалноста не те интересува, за теб е по важно да пишеш за това което ти се заплаща, а имено да разпространяваш лъжи в форума.
    само да ти кажа една обществена таина, че само в бг 90% от бизнеса е свързан по някакъв начин с управляващите, или си паднал от марс и това не го знаеш.
  • 20 AXXX

    3 25 Отговор
    Дори да ми плащат политиците вас какво ви засяга, важно е че казвам истината. Не можете да отречете че нещата вървят добре, дори и пенсионерите ще вземат предизборно по една пенсия, тока го задържаха, газта, цените на житото също... да изброявам ли. На вас все някой нещо е взел или не ви е дал. Работете здраво и не харчете по молове и ресторанти и ще имате за по-важни неща.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Блонди

    20 4 Отговор
    Коментар до18 АХХХ
    Като хвърлих едно око на стила на словесните ти излияния много ми заприлича на оня гей Денди.Да не би да си ти бе лимбичке.Ама ти и от бизнес си разбирал бе брей да му се невиди.Гледай как си ги знаел нещата тц-тц-тц.Знаех си аз че на тази географска ширина лявото винаги ще е на мода.
    Ами ти бе varna що го обгрижваш с толкоз внимание този?
    Не се ли сещаш къв му е проблема?Та и на политика чак го избива АХХХ хахаха.Леле мале от смях ще падна от стола.То вярно, чe политиката е хранителния бульон за едноклетъчните като него,ама те повече от примати няма да еволюират.Тока че ,не си падай под нивото бе varna.
  • 22 varna

    20 3 Отговор

    До коментар #20 от "AXXX":

    значи като няма хляб да ядем пасти.
    браво,гениален си.

    Коментиран от #33

  • 23 АХХХ

    3 21 Отговор

    До коментар #20 от "AXXX":

    Не ти се е получила импровизацията, но имаш попадения като например "На вас все някой нещо е взел или не ви е дал." Продължавай със себеопознаването и току виж, си открил нещо, заради което си заслужава да се изказваш и от свое име.
  • 24 AXXX

    10 25 Отговор
    Дружке Блонди, не ти ли препоръчах аз на тебе да инвестираш в козметика?
    Гложди те какъв/ва/во съм ли? Очевидно, във форум не е трудно да пишеш за себе си в какъвто си искаш род. Представяй си ме както искаш, щом това те вълнува. Но половата принадлежност аргумент ли е? Написаното повече или по-малко вярно ли става, ако зад ника стои Мишел Пфайфър, Брад Пит, Елтън Джон, или Кастер Семеня? Ако ме разбираш... Едно е ясно, изблиците на простотия и махленски патос единствено се виждат в изявите ти, независимо дали си сладка блондинка или космат бабаит.
    За компетентността ми, няма как да даваш оценка, щом очевидно не си в състояние да направиш преценка. Фактът, че фиксацията ти върху 200 евро квадрата избива в истерия, говори предостатъчно от какво разбираш ти.
  • 25 различен

    26 3 Отговор
    До AXXX.Ама изобщо не съм съгласен със теб.Имаме социален министър,които се хвали,че ще увеличи минималната работна заплата с глобите които ще наложи.Това да ти мирише на узаконен държавен рекет-рекетьорите са престъпници,значи имаме министър престъпник следователно министерски съвет съставен от престъпници.

    Коментиран от #26

  • 26 АХХХ

    5 13 Отговор

    До коментар #25 от "различен":

    Честно казано, ако има някой за пъдене, това е социалният министър. Според мен де.
  • 27 различен

    33 1 Отговор
    За да разбереш,колко е трагично положението ще ти дам следният пример.Връщам се от Италия.Минавам 2000км. без да видя полицеиска кола,освен една в Сърбия.Тука докато се прибера на едно разстояние от 300км. имаше поне 30.Навсякъде където има знак 40 кола с двама трима кавала.Да ама аз като данъкоплатец не съм съгласен с това.Не стига ,че им плащам заплатите ,осигуровките,горивото и т.н.,ами и постоянно да ме и рекетират.Освен това тези същите господа вместо да ловят престъпници/ама там може и да е опасно/си правят парички,а горките хорица по селата им окрадоха и керемидите от покривите и цели региони се обезлюдяват.

    Коментиран от #28

  • 28 АХХХ

    0 17 Отговор

    До коментар #27 от "различен":

    И какво предлагаш?
  • 29 До АХХХ

    11 13 Отговор
    АХХХ,това са превъплащенията на варна,остави не се занимавай с него,човека яко е полудял,няма празници за него понеже не е щастлив.Само един нещастник и самотник може да се озлоби до такава степен и да хвърля вината за скапаният си живот върху другите.
  • 30 различен

    35 0 Отговор
    Ако тези господа, които са на власт,мислят доброто на нацията то би трябвало да подкарат по домовата книга всички от предишните правителства и да им потърсят отговорност.Например на Милен Велчев.Това да договориш сделка от която държавата да загуби над 1 милиард и да не те разстрелят публично е още по голямо престъпление.Вместо да потърсят отговорност от Доган и сие те се сдушиха и с него и т.н.Какво се прави за средният и дребен бизнес,които би трябвало да е гръбнака на българската икономика.Интересуват се само от големи проекти-сиреч от големите проценти.Какво се прави за промяна на етническите тенденции и т.н.

    Коментиран от #31, #52

  • 31 AXXX

    6 18 Отговор

    До коментар #30 от "различен":

    Брей, всички станаха експерти по управление на дълга, даже и Стоичков и той редовно се изказва по въпроса. Какво всъщност пише в доклада на “Индъстри Уоч”, не е важно. Пък и той едва ли е верен, ха-ха!
    В доклада няма такова число – 1 милиард загуба. В част 5-та се казва, че единственото нещо, което са смятали, е нетната настояща стойност на общия обем на плащанията по дълга. Обаче не са смятали: намаляване на размера на външния държавен дълг; подобряване на валутната, лихвената структура на дълга, т.е. намаляване на валутния и лихвения риск; увеличаване на среднопретегления срок до падежа; годишните плащания по обема на дълга като процент от БВП. Ако ги бяха сметнали, резултатът щеше да е друг. Най-коректно са си казали, че не са отчели тези ефекти, защото не могат да се остойностят лесно. Тоест оценката е непълна.

    Има няколко фирми в света (и МВФ), които могат да направят такава оценка, но не и в България. Оценката не е злонамерена, но е непълна.


    От доклада: “Растежът на БВП би бил по-нисък без извършването на въпросните операции”. Другото обвинение е, че тежестта е изместена от 2004-2007 към 2013 - 2015 г. Това е плюс, не минус. Вижте от 2005-та какъв е бил БВП, и колко ще е 2015-та – 2-3 пъти по-голям. Относителният дял на дълга пада, щом БВП е нараснал в пъти.

    От доклада: “Сделката по дълга оказва значително въздействие върху достъпа на заемен капитал в България и до намаляване лихвените плащания от всички в страната”. Те изчисляват, че за видовете дълг – краткосрочен и дългосрочен, ефектът е между 1-1,5%. Тоест всеки, който е взимал заем след сделката – държава, домакинство, фирма, плаща между 1-1,5% по-ниско на година. Като се умножи този ефект по обема на кредитирането след 2002, се получава икономия над 100 млн. лева всяка година.


    От доклада: “В основа на емпиричните изследвания към момента може да се направи изводът, че сделката с брейди книжата от 2002 г. има значително влияние върху кредитните агенции в посока на повишаване на кредитния рейтинг на България”. Когато се прави сделката, България има от 1997 споразумение с МВФ. Последното изтече през 2006. Съгласно него всяко действие на МФ е предварително консултирано. Има 2 доклада за България. Единият е от 2002 преди сделката и препоръчва правенето на такава сделка. Другият е от 2003 – та, след сделката, който я одобрява и посочва положителните ефекти за България. Standard and Poor’s, Moody’s и Fitch, ясно казаха, че повишават кредитния рейтинг на България и заради тези сделки.


    “Индъстри Уоч”: „Когато се анализира една финансова сделка, тя се оценява, независимо от какъв вид е на база предположенията на състоянията на пазарите към момента на извършване на сделката.” Това означава, че няма такава врачка, която да познава какъв ще е валутният курс, или цената на златото, или борсовите индекси след години. Ex post анализ се прави само от политически интереси.
  • 32 АХХХ

    3 24 Отговор
    В края на краищата само аз съм компетентен да давам мнение за имоти защото съм цялостен затворен цикъл на усъвършенстването. Хем съм брокер, хем съм PR икономически съветник на един правителствен член. Желая ви повече уважение към тези които ви дават хляба.

    Коментиран от #34, #35

  • 33 АХХХ

    5 17 Отговор

    До коментар #22 от "varna":

    Варна, на №20 едно ..... мирише, но за хляба да поговорим. Първо обаче ми кажи като нямаш хляб, що дириш във форума за имоти? Кажи ми също, на гладна ли ти прилича нация, 84% от която редовно изхвърля храна (изследване на Евробарометър). Като няма за хляб, как има за 6-то поредно нарастване на спестяванията, че се докараха вече докъм 30 млрд.? Как в най-върлата криза 2009-2010 заплатите се качиха с 22% (Евростат)? Защо сте гладни, като заплатата (официалната, без сивата горница) ви е 40% от средноевропейската (Мудис), тоест 2,5 пъти по-ниска, а това, което можете да купите с нея и то е 2,4 пъти по-евтино тука (Евростат)?
  • 34 Наблюдател

    12 0 Отговор

    До коментар #32 от "АХХХ":

    :)))))))))))
  • 35 AXXX

    4 12 Отговор

    До коментар #32 от "АХХХ":

    А ти, съсел миризлив, явно не си изкарваш хляба, щом не си разбрал откъде идва и кой „го дава”. Хайде, коментирай за имоти, като ти се коментира. Какъв цикъл те гони, тия изблици ПМС ли са?
  • 36 Димитров

    21 0 Отговор
    Не е нормално банките да включват загубите от лоши кредити в лихвите, тъй като при сключване на договор за кредит, в договора е включена застраховка "лош кредит".
    Всичко останало е кокошкарско лихварство. Но това е нормално за България, тъй като тук няма истинска банка, а по-малко истински банкери от годините на Буров.
  • 37 различен

    18 0 Отговор
    До AXXX.Понеже си много отворен ще ти кажа,че същата тази сделка е предлагана от тъпанара Милен Велчев,заедно с едно от отрочетата на царя,на предишното правителство и тя е отхвърлена, като изключително неизгодна за България. И когато царчето доиде на власт си я прокараха и си направиха далаверата.Ти да не си ПР агента на царското правителство и сега за благодарност ти дадоха да оценяваш проекта АЕЦ Белене.Тези статистики не ми ги пиши и чети,за 1 милиард всеки ще ти напише каквото пожелаеш и ще ти целува гъза.

    Коментиран от #38

  • 38 АХХХ

    6 20 Отговор

    До коментар #37 от "различен":

    По въпроса за дълга, пропуснах да напомня пак, че в момента България е на второ място по най-нисък външен дълг (16% от БВП)след Естония. Ама те тия от Евростат и те много лъжат, сигурно и на тях им плащат. Ха-ха!
    П.П. Плащат ми, нали казах - по 200 евро квадратния сантиметър. Плащат ми от всички страни, направо наддават, само и само да ви заблуждавам, вас, мишоците, че сте много важни, пък още не могат да ви заблудят. Ха-ха-ха!
  • 39 до АХХХ

    16 4 Отговор
    Поредни празни бръщолевения от лявата резба брокерска.
  • 40 различен

    32 0 Отговор
    Забрави и да споменеш,че от 27 страни членки на Евросъюза сме на последно място.Забрави да споменеш,че сме на последно място и от всички страни изобщо в Европа,а много от тях доскоро водеха воини ,но въпреки това отдавна ни задминаха по стандарт на живот.Че сме с наи-ниската покупателна способност от всички в Европа,,че ни се завихря една нова супер инфлациика,че сме с наи-застаряващото население в Европа,че сме с наи-лошото здравеопазване,че по последни данни сме и наи-мързеливи в Европа.Да продължавам ли?Махни си розовите очила и ако не си работодател,а си някакъв държавен служител -изобщо нямаш на представа какво става в България.

    Коментиран от #43

  • 41 различен

    24 0 Отговор
    По отношение на хляба;Не ти ми го даваш,а аз ти го давам на тебе,защото ти живееш от данъците,които плащат такива глупаци като мен.От тази държава нищо добро не съм видял,и една чаша вода не ми е дала, а само ми е вземала.
  • 42 Пазар

    48 1 Отговор
    Пълни лъжи!!! Всички рискове се прехвърлят на клиента. Намалените печалби са от намалени обороти, а не от "платен" от банките риск. Добре, вдигайте още с 2-3 пункта, да ви видим тогава печалбите. Ще загубите и последните клиенти по ипотечните кредити, да не говорим, че загробвате задълго сектора стоителство, НИ, строителни материали. Нагли ченгета, а не банкери са това.
  • 43 AXXX

    8 21 Отговор

    До коментар #40 от "различен":

    Доста обяснявах в този форум какъв съм, без да ви го дължа, за разлика от всички плакалници с плаващи никове. Явно си пропуснал, а те гложди любопитството. Не позна, не съм чиновник на заплата, плащам заплати на приличен брой хора. И тези хора са напълно наясно, че заплатата не е социална помощ, а възнаграждение за труд и резултати на цялата фирма. Аз пък съм наясно, че е трудно да намериш свестни хора за работа и с радост мотивирам моите да си стоят при мен и да не бягат – вече 15 години работим с някои от тях, а четирима се пенсионираха при мен. Имам и млади, ожениха се, имат бебета, купиха си апартаменти (невероятно, но факт). Единият ми шофьор отиде в Испания, обаче по-миналата година го изгониха и се наложи да се върне и да си търси работа наново. Какво става в България се налага да знам, за да мога да работя, и се старая доста. А за хляба, не ти го давам и няма шанс някога да давам хляб на такъв като тебе, защото при мене хлябът се изкарва, не се „дава”.
    Теб няма да те питам какъв си, то се вижда.
  • 44 различен

    26 1 Отговор
    Какъв съм осветли ме?

    Коментиран от #45

  • 45 varna

    14 1 Отговор

    До коментар #44 от "различен":

    до колкото разбрах маи е дядо мраз.
  • 46 АХХХ

    3 14 Отговор
    Брей,хора гледам и не вярвам на УШИТЕ си,какви глупости съм писал!Моля да ме извините!Аз обикновено не пиша глупости,но ми се случва като се надрусам!И като гледам май в последно време съм бил само друсан!Май трябва да спирам!Още веднъж се извинявам на всички!
  • 47 roso

    7 7 Отговор
    Da ti eba maikata!
  • 48 ха ха ха

    40 0 Отговор
    Абе АХХХ, ти да не си някой журнал като кьопаците от онова списание "Класа", дето кой как мине им дава поръчка да пишат лъжи. Сега разбирам защо си толкова отнесен и виждаш само едната страна на монетата. Добре си се ориентирал, от поръчкови псалми добър хляб се вади. Я виж колегата ти А.Райчев какъв Голф комплекс избара. Е вярно никой не го посещава ама парите ги похарчиха. Бравос хуманоиде, продължавай да цвъкаш, само послеси замети!
  • 49 емБиенДи Сова Харис

    18 4 Отговор
    - Какво работиш бе момче?
    - социологическа агенция ръководя
    - добре де ама какво работиш?
    - казвам това което искат силните на деня
    - момче не ме разбра, питах те какво работиш!

    АХХХ, ти твойто за работа ли го смяташ?! А хюмовете дето си събрал роднини ли са ти или от клуба по нежни интереси !!!
  • 50 ха ха ха

    20 0 Отговор
    май уцелихме в десятката
  • 51 11

    21 3 Отговор
    Пича от снимката като го гледам(и като му четох коментарите),ми се струва,че и 5 стотинки не трябва да му се доверяват,защото ще ги открадне без да му мигне окото,а какво остава за по-големи суми!Как се извъртя този свят,:-колкото си по-голям капут,толкова си по нависоко в хранителната верига!!Баси и демокрацията!!
  • 52 Черни Рунтави Вежди

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "различен":

    AXXX и Милен Велчев - cъщите мекерета ЗУБРАЧИ
  • 53 Иван Иванов

    24 0 Отговор
    Само не мога да разбер а В кой свят живе Г-н.Петър Андронов - главен изпълнителен директор СИБанк?Само лъжете хората.Аз изтеглих два кредита преди три години.На шестия месец ми се качиха лихвите и няма падане.В договорите е записано че лихвата се определя от юроборт + надбавка.Преди две години юроборда падна с 5%,тогава говорехте че финансирането идва от влоговете и за това е така,сега юроборда започна да се качва и ВИЕ говорите други глупости.
    Скакво аз съм виновен за лошите кредити.ПАК ВИЕ определяте на кои да отпускате заеми,ПАК ВИЕ определяте ВИСОКИТЕ ЛИХВИ.Навсякъде заплатите намаляват,хората остават без работа а ВИЕ увеличавате лихвите.Защо АЗ трябжа да плащам за лошите Ви кредити?Все едно да доидеш в ресторанта да ядеш пилешко а в сметката да ти маркират и сметката на съседната маса,защото съседната маса не си е платила сметката.И кои е казал че лошите кредити не се плащат?Исземжате им имуществото,запори на заплати наказателни лихви,всякакви гадости.Взимате си парите барабар с наказателните лихви.Цялата криза е благодарение пак на ВАС.Моите вноски се качиха с 200лв.Представям си с колко са се качили на останалите хорица.Ако си спазвате договорите значително ще намалеят ЛОШИТЕ ВИ КРЕДИТИ,вътрешното търсене ще се покачи много по-бързо ,ще има по-вече работа за всички и всички ще печелим повече.Банките в България са законни ЗАЛОЖНИ КЪЩИ.

    Коментиран от #62

  • 54 мрежата

    4 2 Отговор
    Доларът е в по-голяма опасност от еврото
    DarikFinance.bg, 12.05.2011 18:39 (последна актуализация 12.05.2011 18:43)
    Представете си държава, която харчи и отпечатва трилиони всеки път, когато трябва да закърпи някакъв проблем, предлага FT.

    А сега си представете друга държава, където няма централно финансово министерство, което означава, че спасяването на местните правителства е малко по-трудно, и която има централна банка, трупаща ликвидност, вместо да се занимава с количествени улеснения.
    Защо да е изненада, че валутата на еврозоната е по-силна от тази на САЩ? Заради проблемите с рефинансирането на дълга на страните в периферията на съюза? И възможността за разпространяване на тези проблеми? Да, това са реални и сериозни основания, но са вътрешни за еврозоната и нямат практическо отношение към еврото. Единственото, на което влияят е цената на облигациите на някои от държавите-членки на валутния съюз.
    Мислете за това по следния начин: в САЩ, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че отказът от златния стандарт по време на Голямата депресия е помогнал САЩ да се възстановят по-бързо от други страни.
    Бернанке използва по-слабата валута като паричен и политически инструмент, за да отговори на текущото състояние на американската икономика. Това, което много американци пренебрегват е, че някой трябва да бъде от другата страна на този процес: днес това е еврозоната, която има силна валута, въпреки многото предизвикателства.

    Преди една година еврото се оказа единственият актив, търгуван за извличане на печалби от проблемите на еврозоната. Това отчасти се дължеше на ликвидността, тъй като беше по-лесно да се продава евро, отколкото дълг на страните от периферията на валутния съюз. Но когато единната валута поевтиня до 1.18 долара, късите позиции вече не изглеждаха като сигурен залог и спекулантите потърсиха печалби другаде.
    Всяка страна може да отложи плащанията или да преструктурира дълга си. Проблемът е, че после ще е почти невъзможно да получи заем, освен на много висока цена. Така всяка страна, която предприеме подобни действия трябва да се откаже от дефицитното харчене на момента.
    Затова е в интерес на Гърция да отложи преструктурирането на дълга си, докато осъществи успешно, колкото се може повече реформи.

    Цената на риска от фалит вероятно ще бъде по-ниска след няколко години. Банковата система вече имаше време да се подготви за просрочване на гръцкия дълг, продавайки облигациите емитирани от Атина на Европейската централна банка. Така, ако Гърция се огъне под политическия натиск и преструктурира дълга си ще загуби само лесните пари от ЕЦБ и Международния валутен фонд. Защо да го прави?
    Намаляване на дълга по принцип е възможно. Белгия през 1990-те години имаше съотношение дълг към брутен вътрешен продукт от около 130 на сто, което успя да намали до около 98 на сто.
    Основното предизвикателство пред Португалия е, че тя е малка страна със слабо правителство, но въпреки това е в състояние да изпълни своите ангажименти.

    Испания е голяма страна, в която се спука балон в имотния сектор - нищо ново в съвременната история. Като се има предвид ниският общ размер на испанският дълг към БВП и твърдият подход на Мадрид към стабилизиране на банковата система, скоро ще можем да сравняваме Испания с Финландия.
    Финландия премина през последствията от спукване на балон на имотите, след разпадането на Съветския съюз, което се отрази негативно на износа на страната. А Испания има реалната икономика и достатъчно ресурси, за да се справи с настоящата криза.
    В Ирландия ситуацията е по-сложна, защото проблемите на банковата система се оказаха магнит за политическите инсинуации. Въпреки това, икономическите проблеми на съседна Великобритания изглеждат по-сериозни.
    В САЩ, в деня, в който инвеститори приемат реалността, че инфлацията, а не финансовата дисциплина, е пътят на най-малкото политическо съпротивление, пазарът на облигации ще се срине. А за разлика от еврозоната, в която потребителите ограничиха разходите и започнаха да спестяват преди десет години, силно задлъжнелите американци няма да бъдат в състояние да плащат по-високите лихвени проценти. Големият дефицит по текущата сметка на САЩ също така прави долара по-уязвими от разпродажби на пазара на облигации, отколкото е еврото.
  • 55 Владимир Йосифов

    15 1 Отговор
    Добър ден г-н Андронов, нормално е да публикувате списък с оценителите / фирми и физически лица / ЕКСперти /, които са Ви подлъгали да дадете лоши кредити.
    ---
    Пример : вижте снимката на имот в центъра на София и кажете защо коректните българи, клриенти на банките, да плащат за заем изтеглен с ипотека на ПОДОБЕЕН имот /не знам дали този е ипотекиран /.
    ---
    Тъй като Вие банките в България, не го правите и не се извинявате, се държите като Топлофикация при вальо топлото и НЕК, които крадят от нас за да покриват кражбите на кабели и ел. енергия на ток от ромски кланове.
    България помни как БАНКИТЕ източиха с кражби и фалити влоговете на клиентите си през 1996-та.
    България дълго ще помни как БАНКИТЕ източват и ще източват с лихви парите на клиентите си още 20-25 години.
    Нормално е българите да не ползват банки с лоши кредити !
    С уважение :
  • 56 различен

    14 0 Отговор
    До 55.Защо с уважение?Такива хора не заслужават уважение.
  • 57 Анонимен

    4 2 Отговор
    То нормално да си слагате загубите ама не е нормално и да си включвате бонусите в изчиляването на лихвата.
  • 58 Шото

    4 0 Отговор
    до коментар 55 :-) Той не го мисли сериозно. Прочети писанията му/и и ще разбереш че няма уважение :-)
  • 59 Зевзек

    10 1 Отговор
    Владимир Йосифов пише "С уважение", защото просто иска да уважи Андронов и то вероятно няколко пъти иска да го уважи! А иначе г-н Андронов аз бях дългогодишен ваш (нарочно с малка буква, защото не искам да го уважавам) уж ВИП клиент, дето взехте да ме дерете много и сега Токуда много ми се радват и много ме къткат. А вие (пак с малка буква) си сложете загубите, където ще ви достави кеф ;-)
  • 60 Slavy

    5 1 Отговор
    Не е нормално лихвите в Западна Европа да са много по-ниски, при много повече лоши кредити. Пак ни вземат за балъци!
  • 61 инженера

    5 0 Отговор
    ...жалък лихвар...
  • 62 Пазар

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Иван Иванов":

    Браво за коментара! Виж в договора ти да не пише "юрибор + надбавка, но не по-малко от 7,5 %", примерно. Така правят нашите банкери. Това също е техника за прехвърлянето на целия риск върху клиента.
  • 63 Paulo

    1 0 Отговор
    "Естествено, че банките включват тези загуби в лихвите. Когато оценяваш разликата между цената си на финансиране и цената на кредитиране, вътре включваш най-общо два големи компонента - издръжката на клоновата мрежа, персонала и т.н., и второ - загубите, които понасяш. Даже е задължително при създаването на кредитен продукт банките да отчитат потенциалните лоши кредити при формиране на лихвите, иначе ще се получи безсмислено губещо предложение."
    Г-на от СИБАНК явно мисли че всички ядем доматите с колците. Нека да спре да манипулира хората и да каже каква е нормалната банкова практика в цял свят! А именно - при създаването на кредитен продукт банките отчитат потенциалните лоши кредити при формиране на лихвите и ги включват в стойността на фиксираната надбавка! В стойността на фиксираната надбавка се включват и всички останали рискове + разходите и печалбата на банката. Единствения риск, който банката неможе да предвиди, и е извън фиксираната надбавка - това е пазарния риск, за това се избира плаваща компонента чиято стойност най-точно би отразявало движението в цената на ресурса на банката. Т.е. банката трябва да изчислява рисковете преди да отпусне кредита, а не след това. Сега като знаете горното - сами преценете как ви лъжат и манипулират!
  • 64 Бурук-Хай

    0 0 Отговор
    В България не повече от 350 човека знаят как работи банковата система,откъде и как идват парите.От коментарите дотук разбирам че нито един от вас нее от тези 350ч.което разбирасе не е упрек,това което искам да кажа че ако разберете как действа системата на банкие просто няма да повярвате.Кражбата е толкова голяма че надхвърля и най смелите ви предположения.Тази инфо. нее трудно достъпна но ви предупреждавам че не е за хора със слаби сърца.Балами винаги ще има в изобилие и хитреците ще ги доят яко не ми е жал за тях всеки глупак си заслужава съдбата но ме хваща яд като виждам будни момчета като вас да останат в заблуда.Така че който има смелост нека скочи в заешката дупка който не , е вече споменах.Нека силата да бъде с вас.