Last news in Fakti

3 Ноември, 2020 17:16 3 936 0

Сектор, който се съкрати с 31% от март досега

  • търговски имоти-
  • инвестиции-
  • спад-
  • пандемия-
  • коронавирус

Търговските имоти са все по-неатрактивни

Сектор, който се съкрати с 31% от март досега - 1
Снимка: Shutterstock

За цялата 2020 г., която минава под знака на пандемията, търговията с търговски имоти в цял свят ще се свие с до 38%, прогнозират анализатори. От началото на пандемията досега секторът отчита спад от 31%, сочат данните на консултантската компания CBRE.

През третото тримесечие на текущата година световните инвестиции са отчели ръст от 23% спрямо второто тримесечие, достигайки до 147 млрд. USD. Основен принос имат САЩ, където е регистриран прираст от 34%. Спрямо третото тримесечие на миналата година обаче има спад от 31%, пише World Property Journal.

Обемът на инвестиции в търговски имоти в Америка отчита ръст от 30% през третото спрямо второто тримесечие, достигайки до 64 млрд. USD, което е 10-годишен пик. На САЩ се падат 96% от инвестиционната активност в региона. Спрямо третото тримесечие на миналата година обаче в Щатите има спад от 59%. Спрямо началото на годината инвестиционната активност през третото тримесечие в Северна и Южна Америка е спаднало с 44%.

В Европа през третото спрямо второто тримесечие на текущата година се отчита 11% ръст в инвестициите, достигайки обем от 57 млрд. USD. Спрямо третото тримесечие на 2019-а обаче има спад от 37%. Най-стабилни се оказаха пазарите на Великобритания, Франция и Ирландия. Там се наблюдава възстановяване на активността през третото спрямо второто тримесечие на тази година.

До 26 млрд. USD достигнаха вложенията в търговски обекти през третото тримесечие на текущата спрямо второто в Азиатско тихоокеанския регион. Това е ръст от 38%. На годишна база спадът е 27%. Лидери по темп на възстановяване са Южна Корея, Тайван и Индия.

Бавно, но стабилно ще се възстановява пазарът на търговски имоти в световен мащаб, сочат прогнозите на анализаторите на CBRE. Това ще продължи докато не бъде намерена ваксина срещу коронавируса. Като се има предвид, че през текущата година това е малко вероятно, те прогнозират свиване на инвестициите с 38% през текущата година спрямо миналата. Това е по-добре спрямо световната криза от 2008 г., когато инвестиционният спад беше 58%.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА