Last news in Fakti

27 Август, 2019 11:11 2 508 1

Какви имоти купуват инвеститорите

  • офиси-
  • търговски имоти-
  • инвестиции-
  • европа-
  • столици

Доходността от офиси в някои европейски столици намалява

Какви имоти купуват инвеститорите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Инвестициите в бизнес имоти в държавите от ЦИЕ достигнаха 3.3 млрд. EUR през първото тримесечие на текущата година. За първото полугодие те възлизат на 5.5 млрд. EUR, т.е. само 3% под регистрираните рекордни стойности за същия период на 2018 г. Чехия и Унгария са с най-голямо увеличение на инвестициите - съответно 83% и 35%, спрямо първото полугодие на предходната година. В Полша се наблюдава обратния тренд – 20% спад през периода, сочат данните на Colliers International. На пазарите в Румъния, Унгария и Словакия, след слабото първо тримесечие, към момента е налице подобрение.

Интересът към сектора на офис площите доминира в ЦИЕ през тази година. Инвестициите в него са се увеличили с 43% на годишна база. Индустриалните площи отбелязват ръст от 26% през второто тримесечие, а благоприятното развитие на сектора на хотелите продължава (+320%). Нарастващият, макар и с умерени темпове, БВП подпомага разрастването на тези сектори. Търговските площи регистрират подобрение в сравнение с първото тримесечие, но все още са с 69% под стойностите си по същото време миналата година.

Притокът на капитали от Азия се увеличава за сметка на фондовете от ЦИЕ. Трансграничните транзакции с Полски капитал и инвестициите от страна на местни компании в Полша са незначителни като размер. Американските фондове остават нетни продавачи, докато тези от Обединеното Кралство и Западна Европа стават нетни купувачи.

Във връзка със стабилния приток на инвестиции, възвръщаемостта от офис площи в столиците на държавите в региона, намалява през последните 6 месеца. Очакванията са за продължаване на тази посока на развитие в следващите 12. Тя ще остане валидна и за Будапеща още известно време.

До една година от настоящия момент свободните площи в офисния сегмент ще продължават да се увеличават в Букурещ, да намаляват във Варшава и обратно на развитието до момента, ще се свият и в Братислава. Това ще афектира стойностите на активите в региона по-скоро благоприятно. В някои от разглежданите сегменти ще се наблюдава ръст на наемните нива. Това е вероятно да се случи в Будапеща и Прага, а в Букурещ и Братислава се очаква обратната тенденция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Братя

    3 0 Отговор
    Българи !!! Купувайте замеделска земя !! Купувайте каквато земя ви попадне и имате възможност !! Само така може да излезем от блатото някой ден,а не да се окажем гости в собствената си Родина !! Бъдете здрави !!