Last news in Fakti

11 Ноември, 2020 14:37 13 284 0

Нация, която не започна да купува селски къщи, заради пандемията

  • франция-
  • жилище-
  • кредит-
  • ипотека-
  • покупка

Французите предпочитат Ил дьо Франс

Нация, която не започна да купува селски къщи, заради пандемията - 1
Снимка: Shutterstock

Миграцията на французите към по-малките населени места, която се забелязваше при първата вълна на пандемията от коронавируса, така не се стана реалност през втората. Анализ на консултантската компания Opinionway по поръчка на агенция Artemis показва, че купувачите предпочитат класическите имоти. От 22%, планиращи покупка на жилище, 18% заявяват, че планират да придобият такъв в града. Това е с 10 процентни пункта повече спрямо периода след падането на първата карантина и именно поради това на тази група се отделя специално внимание.

Останалите варианти, между които избират купувачите са жилище в селски райони - 17%, по-големи апартаменти - 16%, имот с двор - 15% или в друг град - 13%.

Реално от 6% от французите, които са купили жилище, 28% заявяват, че то се намира в града. За сравнение, през юни този процент е бил едва 8%.

Анализът показва, че французите са все по-песимистично настроени по отношение развитието на икономиката на страната. Това са 78% от анкетираните. От тях 27% са крайни песимисти. С възрастта безпокойството нараства. Сериозна тревога за бъдещето изпитват 68% от французите на възраст между 18 и 24 години и 85% от хората на възраст над 65 години. Това обаче не оказва съществено влияние на пазара на недвижими имоти, тъй като повечето купувачи с ипотека са настроени оптимистично, или 54% от анкетираните.

По отношение политиката на банките в частта ипотечно крдитиране, 80% смятат, че финансовите институции са станали по-малко изискващи по отношение отпускането на заем. На обратното мнение са 70%. Странно е, че 56% от анкетираните са на мнение, че лихвите по този вид кредит са се увеличили. Това донякъде е така, но причината е, че банките разглеждат всеки клиент индивидуално и спрямо риска определят и лихвата.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА