Last news in Fakti

10 Март, 2003 00:00 724 0

Царският кабинет планира частни монополи във водоснабдяването

  • според-
  • водите-
  • могат-
  • бъдат-
  • център-
  • които-
  • министър-
  • години-
  • цената-
  • ведомство-
  • страна-
  • водата-
  • страната-
  • комплексна-
  • концесия-
  • свързани-
  • идеята-
  • концесии-
  • защото-
  • предложението
На едно от следващите заседания на кабинета предстои разглеждането на предлажението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да бъде отдадено на концесия правото на предоставяне на
"комплексна водна услуга"
В този термин се включват всички дейности, свързани с водния бизнес - от снабдяването на населението и фирмите с вода и пречистването й до напояването на земеделски земи и производството на електрическа енергия от водно-електрически централи.
Ако идеята на МОСВ мине, четири частни фирми ще се превърнат в естествени монополисти в областта на водните услуги. Защото според замисъла на МОСВ ще бъдат предоставени 4 концесии. Съгласно разпоредбите на Закона за водите страната се разделя на четири района за управление на т. нар. басейново ниво. Те са Дунавски с център Плевен, Черноморски с център Варна, Западно-беломорски с център Благоевград и Източнобеломорски с център Пловдив. Бъдещите концесии да се дават за въпросните 4 района като цяло, предлагат от МОСВ. Хората на Долорес Арсенова са категорични, че водите трябва да се управляват изцяло от частни компании, които били далеч по-ефективни от държавата и общините. Така те обясняват настояването си предложението им да бъде час по-скоро гласувано от правителството. Според техните изчисления за привеждането на водоснабдяването в страната в ред сбили необходими 7 млрд. лева. Логично е, че те не могат да дойдат от бюджета, който в последните години години отпуска едва 2-3% от необходимите за рехабилитация и реконструкция средства. Изходът според МОСВ са частниците, които трябва да имат гаранции за сигурни печалбо, за да вложат необходимата сума. За да станат концесиите още по-атрактивни, се обмисляло да се въведат данъчни стимули и облекчения за частните фирми.
Дори последното да не се реализира, бъдещите концесионери могат спокойно да разчитат на
сигурни приходи
от продажба на вода, електроенергия и напояване през следващите процедурата минимум 20-25 години.Част от концесията ще бъдат действащите 50 ВиК-дружества на територията на страната. Те се предвижда да бъдат звена в рамките на частните компании и да са групирани съобразно четирите региона. Подготвяните промени в Закона за водите пък осигуряват още една екстра - според тях ВиК-дружествата ще могат да начисляват в цената на водата над 25 на сто от загубите си по мрежите до 2010 г. Според специалисти сега тези загуби възлизат на около 70 на сто от подаваната вода. Ако се приложи замислената схема, живителната течност ще поскъпне драстично, предупреждават те. От МОСВ обаче твърдят, че когато услугата е комплексна, тоест могат да се развиват и други дейности, които са печеливши и не са свързани с водната услуга, цената на питейната вода ще бъде по-ниска. Според тях по този начин цените в редица проблемни от гледна точка на довеждането на водите до населените места региони могат да бъдат намалени. Голата истина обаче е, че ВиК-тата ще определят колко ще струва живителната течност по свое усмотрение и с оглед получаване на най-високи възможни печалби дотогава, докато не заработи регулаторният орган, който ще следи цените на водата да са на поносими нива.
Източници от ековедомството заявиха, че вече има интерес от страна на потенциален кандидат - британската "Интернешънъл уотър", която спечели надпреварата за софийското ВиК и притежава мажоритарен дял от капитала на "Софийска вода" - дружеството, което фактически притежава концесията и което създаде куп скандали с цената на водата в столицата през последните две години. Британците са заявили, че управлението на водните услуги е атрактивно, когато услугата е комплексна. Въпросът с четирите големи концесии е бил обсъден и в парламентарната комисия по околната среда. На заседанието са присъствали и представители на "Софийска вода", най-вероятно за да активизират депутатското си лоби за осигуряване на сладката хапка.
Идеята на министър Арсенова едва ли ще получи безпроблемно благословията на кабинета, категорични са запознати. Въпреки добрите позиции на екоминистърката пред Симеон Сакскобургготски нейната инициатива ще срещне
сериозен отпор
от страна на министрите на регионалното развитие и благоустройството, енергетиката и земеделието. Ако стане факт, решението ще бъде изцяло политическо, защото с него са свързани сериозни интереси.
Строителният министър Валентин Церовски изрази неколкократно категоричен отпор на предложението на МОСВ. Именно неговото ведомство се занимава с управлението на водите у нас и подопечните му не са съгласни да отстъпят правомощията си в апетитния сектор.Твърде съмнителна изглежда и вероятността енергийното министерство да се откаже от приходите от производство на електроенергия от водоизточници. Още повече, че бъдещето на ВЕЦ-овете е разписано подробно в новата енергийна стратегия. Засега от енелгийното ведомство няма официален коментар.
Земеделското министерство пък не смята да се отказва от управляваното от него дружество "Напоителни системи", което според специалисти въпреки стагнацията в момента има обещаващо бъдеще.Дори предложението на МОСВ да стане факт, запознати предричат ожесточени спорове на тема
кой министър да има водеща роля
при отдаването на концесия. Процедурата на отдаване на концесия е такава - именно водещият министър предлага на Министерския съвет обектите и сключва договорите с кандидатите, които са спечелили търговете. Което автоматически означава, че той ще бъде обект на засилен "интерес" от страна на кандидатите за естествени монополисти във водния сектор.
Според представители на МОСВ, дори да не са водещо ведомство, те не губят кой знае колко, защото и без друго управляват процеса чрез разрешителните за водоползване. Обсъждала се идеята концесионирането да се осъществява от министерството на икономиката, ако то не бъде разделено на части, както се обсъжда в момента.
Виолета Стоева
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА