20 Септември, 2022 15:07 1 951 11

Откриха първия украински образователен център в София

  • център-
  • украйна-
  • образование-
  • софия

Той цели да осигури достъп до образование на разселени деца

Откриха първия украински образователен център в София - 1

С ден на отворените врати официално откриха първия украински образователен център в София. Центърът дава възможност на деца, бягащи от войната в Украйна, да учат по украинската програма, в режим на домашно обучение, но във физически класни стаи, с помощта на украински учители. Инициативата е на екипа на Ситуационен център „Отворени врати“, който няколко месеца търси най-адекватните варианти за осигуряване на алтернативен достъп до образование, който да се доближава до реална учебна среда. „За много украински родители, да запишат децата си в българско училище е равностойно на това да приемат, че няма надежда някога да се върнат вкъщи. Освен това, разликите в учебната програма, езиковата бариера, крехкото емоционално състояние вследствие на травмата нанесена от войната и преселването, са огромни препятствия на пътя на украинските деца към образованието в България.“, сподели Йоана Бещюк – координатор комуникации. Тя допълни, че ако украинските деца учат онлайн от вкъщи, това лишава майките им от възможността да работят, за да издържат децата и себе си. Освен това голяма част от тях не разполагат с нужните за целта лаптоп или таблет. Не на последно място, ако учат от вкъщи, те остават без възможност за социализация.

Украинският образователен хъб в София предлага обучение в целодневен режим, като в допълнение са включени уроци по български език и култура. Центърът се намира на бул. „Сливница“ №188 и разполага с 10 класни стаи. Все още обаче се нуждае от базисно оборудване, без което образователният процес не може да се случи. За целта инициаторите изготвят списък и посочват, че всеки един предмет от списъка по-долу е равен на една крачка към крайната цел: децата да не плащат с бъдещето си за събития, за които не са виновни.

По време на събитието организаторите споделиха, че при доставка на голям брой компютри от Германия, превозващият микробус се е запалил, но техниката е успяла да бъде спасена. Нужни са доброволци, които да я приведат във вид за ползване. Необходими са им още: бюра, столове за деца, флипчарти, принтер, хартия А4, тетрадки, химикали, маркери, климатици, проектори, телевизори, хладилник, камери за видеонаблюдение, барбарони, почистващи средства, принтиране на стикери, помощ с товарен транспорт в София и Варна, електротехник, помощ за сглобяване на мебели, а също и доброволци за водене на следобедни занимални – български език, култура, клуб за английски език, игри, творчески занимални и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слънчев вятър

    10 38 Отговор
    София е на прав път. Остава да спрем АЕЦ Козлодуй и да взривим паметника на Червената армия. В Прага беше закрита най-старата руска гимназия в Европа и площадът пред руското посолство беше кръстен на Бандера.
  • 2 Моряка

    27 6 Отговор
    Ще си чукаме главата,ама както винаги-късно.Укрите имат голям опит във възродителния процес.Скоро ще развеем синьо жълтите знамена.
  • 3 Да питам само

    34 2 Отговор
    Що за държава е това, което е мащеха за своите граждани и кърмилница за чужди паразити?

    Коментиран от #11

  • 4 дико

    24 4 Отговор
    Оправихме всички наши деца а сега за чуждите . Украйна е СЕДЕМ пъти по голяма от нас ,а Войната е на една десета от нея . ТЕ нямат ли почивни станции и хотели за шепата бежанци . Много малка част от тях са от районите на войната . Другото е ТУРИСТИЧЕСКА далавера за да предизвика пропаганда по света .
  • 5 ЗаЕдинПриятел

    22 5 Отговор
    За един приятел от бесарабска Украйна питам ... там им забраниха българския език, които беше официален и можеше в общината да си говорят български, сега ние вкараме украйнско обучение у нас ... ние на тях ли помагаме последно или те на нас да заличим българското ?

    Коментиран от #6

  • 6 КореКция

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЗаЕдинПриятел":

    Корецкия, до 2014 можеше да се подават и документи на български в Болград и региона населен от българи ... но от как "демократичните правитества" дойдоха - се елиминира всичко българско и родно.
  • 7 А ми

    20 2 Отговор
    След като са в БГ , трябва да учат по нашата образователна система - по тяхната при бандера
  • 8 Дедо Йоцо

    18 2 Отговор
    Като толкова им се учи, да учат на руски език, в България руски гимназии и учители бол!
  • 9 авиатор 49

    11 0 Отговор
    Откривате украински образователен център и търсите всякаква помощ от нас българите.А защо не поискате това от
    президента си? Цяла Европа, САЩ и НАТО му помагат.
  • 10 ЛЮБЕН

    6 0 Отговор
    ОТКРИХА ЦЕНТЪР ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МЛАДИ БАНДЕРОВЦИ И УКРОНАЦИСТИ.
  • 11 12345

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да питам само":

    А какви грижи полага същата тази държава към българите, постардали от наводненията в карловско. тама децата как ходят на детска градина и училище. Аман от ддупелижцци!!!!