Last news in Fakti

25 Юли, 2022 14:25 22 507 20

Цените на жилищата падат втори пореден месец

  • канада-
  • жилища-
  • цени

Балонът в Канада спихва

Цените на жилищата падат втори пореден месец - 1
Снимка: Shutterstock

През месец май 2022 г. средните цени на жилищата в Канада са се понижили с 0,8% на месечна база до 635 000 USD, сочат данните на Канадската асоциация за недвижими имоти (CREA). Градовете в Онтарио отчитат най-голям спад. Продажбите също намаляха значително – с 8,6% спрямо предходния месец.

Поевтиняването идва, след като цените на жилищата в Канада скочиха с над 50% за период от 2 години, тъй като изключително ниските лихви и търсенето на големи жилищни площи доведоха до войни за имоти.

Сега, докато Централната банка на Канада се бори да ограничи инфлацията, която е близо до 7%, ипотечните лихви се покачват бързо и политиците идентифицират високите цени на жилищата и силно задлъжнелите собственици на жилища като основни уязвими места в икономиката.

От началото на март регулаторът повиши своя основен сконтов процент от 0,25% на 1,5%, сигнализирайки, че през следващия месец може да има още по-агресивно увеличение.

„Активността на продажбите продължава да се забавя и цените падат в много региони на страната. Преминаваме през период на бърза промяна, но в крайна сметка трябва да преминем към по-балансиран жилищен пазар“, каза председателят на CREA Джил Уил.

По-значителен спад в цените се наблюдава в по-малките градове като Онтарио. В Кеймбридж (бел. ред. на около час от Торонто), средните цени на жилищата са паднали с 4,6% на месечна база през май, докато цените на жилищата в Норт Бей (на близо 4 часа от Торонто), са намалели с 4% за същия период.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роко

    31 4 Отговор
    Да падат той просто Кирчо отдавна е продал всичко и емигрира в България.
  • 2 Дилър

    44 2 Отговор
    "Балонът в Канада спихва"

    Колко още балони на запад ще спихнат - целия "богат" запад е един голям балон.

    Коментиран от #15

  • 3 Ха сега

    19 4 Отговор
    Де е Киро про100то на кирия?
  • 4 А бе

    41 1 Отговор
    да видим при нас какъв ще е срива 10 или 20 или 30%?

    Коментиран от #5, #9

  • 5 666

    29 1 Отговор

    До коментар #4 от "А бе":

    50% поне!
  • 6 Красимир Петров

    34 3 Отговор
    Нема се пУашите,балонът ще се спука.Ще има виене на умряло в България.
  • 7 Коментар

    39 0 Отговор
    Благодаря ти Милена, че ме информираш своевременно за пазара на недвижими имоти. В края на месец юли е подходящ момент да ни предоставиш дани от май и март. Само да спомена, че цените в Канада вече са 10-15% надолу от пика си.
  • 8 Гост

    26 1 Отговор
    Ефектът ще е лавинообразен.
  • 9 Гост

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "А бе":

    Преди 10 години беше между 40 и 50 процента спадът.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аз Кочо

    23 2 Отговор
    В Торонто град цените са с около 5 пр. По високи от тези в Манхатън. Цените в околностите на Торонто са 3 до 4 пъти по високи от тези в околностите на Ню Йорк. Брутният вътрешен продукт на град Ню Йорк е колкото този на цяла Канада. Това не е балон а балони ще същото като това в големите градове на България. Между другото продажбите в Канада са паднали с 48 пр. Тези в България с около 20 пр. Цените се качват по стълбите но падат с асансьора това е най характерното явление при имотите балони
  • 12 Мен

    15 0 Отговор
    Очакванията ни са, че до края на годината лихвите по ипотечните кредити ще скочат с около 10%, а на потребителските кредити и овърдрафти - с малко повече", коментира пред "Евронюз България" Екатерина Кирилова, директор "Продажби" и член на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк".

    "Очакванията на макроикономистите на "УниКредит Булбанк" са, че до края на 2023 година базовият лихвен процент в еврозоната ще скочи на 1.75. Това неминуемо ще доведе до ръст на лихвите по кредитите като лихвите по евровите кредити ще бъдат по-активно повишавани, а лихвите по левовите кредити ще се движат нагоре с малко по-малки стъпки. Средната лихва в момента по новоотпуснатите ипотечни кредити е в размер на 2.56, а по отношение на потребителските кредити средната лихва е около 7", каза още Екатерина Кирилова. Честито на кредитополучателите и на имотният пазар
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Проверяващ

    25 1 Отговор
    Бедните западняци вече купуват по-евтини жилища, а богатият българин се бута на скъпото и мизерни. Мухлясали кутии по пиловин милион лева, средната заплата е 1000
  • 15 Бисер

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дилър":

    Но,,незнайно"защо,всички гледат на запад,а не на изток?
  • 16 Запознат

    8 20 Отговор
    В България,това не може да се случи,цените винаги ще растат.
  • 17 До запознат

    15 2 Отговор
    Точно тази народопсихология е в основата на образуването на балоните и е последващото им взривяване. В новата ни пост комуническа история това се случвало 2 пъти 1997 и 2008. Точно колкото траят имотите цикли 18 години
  • 18 Икономист

    1 14 Отговор
    За последните 12 години средния доход на домакинство в България скочи 3-4 пъти. Средния доход на най-голямата група купувачи на имоти - младите - скочи 5 пъти.

    При това положение всеки, който говори имотен балон в България, е абсолютно неграмотен.

    Да, цените сега ще паднат заради войната и заради корумпираното управление на Промяната, но това няма нищо общо с пукане на някакви балони.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 До икономист

    8 0 Отговор
    До икономист, да заплатите скочиха от 1000 лв през 2010 до 1500 сега, говоря за масовите зсплати мода същевременно имотите скочиха с по 100 пр, и най интересното е че скочиха там където не би трябвало. Та да ти обясня за балоните един основен показател е изравняването на цените в докторски паметник например с тези в Младост. Друго нещо свързано с балоните са лесните кредити и емоционалното действие на масата която вярва че цените винаги ще растат. Като си икономист вземи да прочетеш такава литература. Обикновено икономистите в бг от икономическият са на твоето ниво затова и бг е в това положение