Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 10:17 8 882 15

Жилищата поевтиняват за шести пореден месец

  • канада-
  • жилища-
  • цени

Най-бързото повишаване на лихви в историята на Bank of Canada

Жилищата поевтиняват за шести пореден месец - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Канада отчитат спад за шести пореден месец, според Канадската асоциация за недвижими имоти. Това е доказателство, че повишаването на лихвения процент на централната банка има очаквания охлаждащ ефект върху прегрятия жилищен пазар в страната.

Средните цени на жилищата паднаха с 1,6% през септември спрямо август до 589 800 USD. Това води до кумулативен спад от пика през март до 7,4%.

Bank of Canada е в разгара на един от най-агресивните лихвени цикли в своята история, повишавайки цената на ипотеките за потенциални купувачи на жилища и охлаждайки някога горещия пазар на недвижими имоти в Канада. Бързо променящата се среда и създадената от нея несигурност също доведоха до спад в транзакциите, като продажбите спаднаха с 25% на годишна база.

Централната банка повиши дисконтовия процент до 3,25% от 0,25% от март насам, а търговци и икономисти залагат, че той ще се покачи през ноември отново. Това повиши лихвения процент по променливите ипотеки, предлагани от големи кредитори, включително Toronto-Dominion Bank и Royal Bank of Canada, до над 5%.

Спадът на цените беше най-рязък в районите на Онтарио и Британска Колумбия, където имаше най-бързо увеличение в началото на пандемията. Най-големите спадове миналия месец бяха в Чиливак, Британска Колумбия, където цените паднаха с 6,5% спрямо юли, и Съдбъри, Онтарио, където паднаха с 5,3%. Стойностите паднаха с 1,9% в района на Голям Торонто и с 1% в Монреал.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    20 2 Отговор
    Лошото е че падат цените в най горният сегмент, поне за сега, най вероятно ще паднат и в по ниския клас. Скоро и в бг
  • 2 Истинатаааа!

    37 4 Отговор
    Който купил на балонни цени- купил. И такива трябва да има. Всяка една криза идва с леко закъснение в България. Спомнете си Коронавирусът, спомнете си 2008-а. Трезво мислещите хора ще си запазят паричките по банките още няколко месеца (колко пък да ги яде инфлацията) и ще почнат да купуват на РЕАЛНИ цени за България март/април. Нормално ли е цените на 50 г. панел да са над 1000е/квадрата? Цари страшна спекула, разни безработни наследници потриват мазно ръчички за някой лев- но няма да го бъде. Тука в сайта има 2-3-ма гладни брокери дето само коментират "визерници" ама скоро скоро ще си търсят друга работа. Това в България не е имотен балон, а имотен ДИРИЖАБЪЛ!
    Успех на всички.
  • 3 Българин

    3 14 Отговор
    А защо България се вдигат
  • 4 Брокер

    10 7 Отговор
    Падат цените другаде, БГ е рай, оазис, намбър улан само нагоре фърчат
  • 5 Пенсионер

    12 18 Отговор
    Защо не ходите да живеете в чужбина като е толкова хубаво и да миете клозетИ,да берете ягоди и да гърбите по строежите.Имотите само в София са скъпи,в другите градове са на нормални цени.Тука има дежурни по реване

    Коментиран от #8

  • 6 Софиянец

    7 22 Отговор
    Чакайте , апартаментите ни да станат 1000 евра. Ей са ви чакаме вас да ви ги разпродаваме. Жалкари!

    Коментиран от #9

  • 7 домошар

    29 3 Отговор
    София нещо е взела да спада от 2016 с по едни 30000-40000 човека на година, нови не се раждат, идват нови, но не остават, прибират се, други заминават, да учат, ще останат там 10-15 години и повече, нови производства няма в София, няма и да има, има 1-2 нови ИТ компании на година (200-300 човека работят там). Ако 5 години подред един град не бълва нови хора (0 - 20 г) и не расте, а намалява, това означава, че след 10-15 години повече от половината настроен апартамент за инвестиция последните години ще стои празно, толкова предлагане ще има, че ще има ниски наеми. Тук световни промени инфлации и пр няма да са релевантни, имотна стагнация се очертава, ще ни пишат по академичните трудове.
  • 8 Мен

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пенсионер":

    Кой пък ти каза че някой от тия дето пишат тук не са в чужбина ии що си мислиш че бг е рая на земята
  • 9 Трънчо

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Шмешен си, някой е умрял да ти купи коптора
  • 10 Вуй

    3 3 Отговор
    Трънчо,доколкото знам по твойта територия глада гони с моторетка
  • 11 Брокер

    4 18 Отговор
    Мили деца, и тази година си отива но цените не паднаха.Те скоро няма да паднат,само ще спрът да се покачват.Не може да нямаш пари за хляб, а да искаш да живееш в София
  • 12 Брокер

    7 7 Отговор
    и ако обичате айди почвайти да купувати, чи ни ми се връщъ на селу, идвам прубих у Варната
  • 13 Брокер

    6 1 Отговор
    Нннееееееееееееееееееееее !!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 Варненец(натурализиран).

    7 0 Отговор
    Благодаря в брокери. Отървах се благодарение на вас от коптора който купих изгодно през 2012 година в затворен комплекс, със гипсокартон и сколопендри излизащи през пролетта. За бонус промишлен ток 1 лв квч. Добре че ги подлъгахте хората да инвестират и благодаря на хората от провинцията специално от Добрич които направиха страхотна сделка и се сдобиха с имот на морето с разходи за ток подръжка и фонд ремонти колкото вноска на ипотечния му кредит.
    Чаках цели 8 години да си продам имота с горница 30%.
  • 15 гост

    2 0 Отговор
    Хора продавайте докато е време.