16 Септември, 2022 14:21 1 801 2

Отивате в музей и купувате жилище

  • метавселена-
  • копие-
  • услуги-
  • покупка-
  • жилище

Защо са необходими копия на градовете в метавселената

Отивате в музей и купувате жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Дубай, Абу Даби и Сеул може да са първите градове, които ще се появят в метавселената. Преди разработчиците създаваха само измислени светове или отделни фрагменти от реални градове, но сега очакват да пресъздадат реални градове, отчитайки реалния мащаб на сградите. Потребителите ще могат да посещават градове с цел туризъм или пазаруване, както и да получават обществени услуги там.

Дубай и Абу Даби ще бъдат първите градове в света, които ще имат реплики в метавселената. Това обяви в началото на септември 2022 г. дубайската компания Metaverse Holdings. Бета версията на проекта се планира да бъде пусната в края на текущата година и скоро след това ще бъде достъпна за потребители по целия свят. Компанията планира да отдели 200 милиона дирхама за развитието на проекта.

„След стартирането на бета версията, метавселената също ще пресъздаде ключовите места в ОАЕ, които ще бъдат „визуално, топографски и геометрично“ правилно свързани с реални обекти“, казва Карин Нейду, стратегически консултант в Metaverse Holdings. Потребителите ще могат да посещават метавселената с помощта на VR слушалки, приложение на смартфон или друго устройство. Сред кандидатите за "дигитализация" след пускането на ОАЕ са Саудитска Арабия и Катар.

Един от първите в метавселената също може да бъде и Сеул. „Сега потребителите на метавселената на Сеул могат да създадат аватар в нея и да посетят виртуалния офис на кмета на столицата“, казва Йонг-су Парк, представител на кметството на Сеул. Според плана на проекта в близко бъдеще, в допълнение към административната сграда, метавселената ще има университетски кампус, Seoul FinTech Lab, инвестиционен център за финтех стартиращи компании Seoul FinTech Lab, инвестиционен център Invest Seoul, както и туристическа зона с основни атракции, като двореца Deoksugung, площад Gwanghwamun и пазара Namdaemun.

Защо са необходими дигитални близнаци

Проектът Seoul Digital Twin има три цели: да опрости взаимодействието на потребителите с отделите и помежду си, както и да преодолее бариерите на езика, времето и пространството. Проектът се планира да улесни бизнеса, образование и градските услуги за подаване на жалби, данъчни документи и недвижими имоти.

В средата на юли Дубай прие стратегия за развитие на метавселена, която включва създаването на 40 000 виртуални работни места, които ще донесат 4 млрд. USD. Дубай предприе тази стъпка, защото почувства въздействието на блокчейн бизнеса върху икономиката си: днес над 1000 метавселени и блокчейн професионалисти работят в града, добавяйки 500 млн. USD към БВП на града.

В метавселената ще бъде възможно да получавате същите услуги като в истински град: посещение на музеи, конференции и концерти, посещение на банка, магазини за дрехи, посещение на училища или храмове, твърди Илингин. Предоставянето на услуги в метавселената е естествено: ако дойда на онлайн бизнес конференция в метавселената, ще искам да купя продукти, които съм харесал на презентацията там, или да кандидатствам за откриване на компания в безмитната зона на Дубай.

Възможно ли е да се изгради бизнес във VR

През месец май 2021 г. южнокорейските власти създадоха съюз за развитието на метавселените. Сега той вече включва около 500 компании, сред които производители на оборудване (LG, Samsung), автомобилният концерн Hyundai Motors, най-големите телекомуникационни компании (SK Telekom, KT), банки и много други.

За традиционния бизнес обаче все още не е ясно защо да отиде в метавселената: бизнесът ще следва потребителя, който иска не просто „3D копие на познати услуги“, а ново и интересно изживяване.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 воденМАДАГАВУР

    1 1 Отговор
    Това заглавие звучи малко като - отивате в спалнята на Вожда от Банкя и ви давят къща в Барселона !
  • 2 Гост

    1 1 Отговор
    Сега по добре ли живееш като го няма Бойко? Тая мантра се изтъркаааа