Last news in Fakti

13 Юни, 2003 00:00 1 017 0

Прозорците - очите на сградите

  • фолия-
  • прозорците-
  • защита-
  • повишават-
  • могат-
  • които-
  • остъклените-
  • срещу-
  • части-
  • проникване-
  • намаляват-
  • бъдат-
  • счупване-
  • помещенията-
  • силно-
  • материали-
  • различни-
  • където-
  • среда-
  • начин-
  • производство-
  • случай-
  • стъкла-
  • съвременните-
  • излъчване-
  • магазини-
  • решения,
Прозорците са основен архитектурен елемент. Всяка национална строителна традиция има своите особености във "виждането" си за прозорците - големина, форма, разчлененост и т.н. Това е плод на отдавна наложила се схема, в резултат не само на архитектурни виждания, а и на прагматичен подход - технологично ниво на строителството, функционалност и начин на живот. Безспорно въпреки традицията и тук промените са неизбежни. Изискванията към качеството на живот се повишават, оттам се повишават изискванията към комфорта с неизменните му параметри - термодинамични характеристики, осветеност, сигурност, функционалност. Съвременните архитекти са изкушени от модерните строителни материали и технологии и демонстрират завидна разкрепостеност в търсенето на повече светлина и простор. Това води до решения, при които понякога остъкляването заема по-голямата част от една фасада.
Сградата като продукт на архитектурно-строителната традиция във всеки момент от непрестанното й еволюционно развитие е една в максимална степен уравновесена система, която съществува в съзвучие със средата, където функционира. Радикалната промяна в технологията на строителството и влагането на нови материали с различни характеристики води до разбалансиране на тази система. Появяват се проблеми, които не са наблюдавани до този момент. За да се възстанови комфортът, следва процес на уравновесяване на системата "сграда - заобикаляща среда - начин на живот" чрез прилагане на различни решения. Имайки предвид доминиращото понякога присъствие на прозорците в съвременната архитектура, необходимо е да се помни, че те са най-слабото място в строителната конструкция и винаги трябва да се внимава за произтичащите от това проблеми. Като пропускат слънчевото греене в почти целия спектър през лятото, прозорците създават условия за драстично повишаване на температурата в помещенията, което е твърде неприятно явление. Повишената температура понижава работоспособността на хората и способността им за концентрация. Наред с нарушения комфорт пропуснатите ултравиолетови лъчи деструктурират части от интериора - текстилни материали, пластмаси, лакове. Инфрачервените лъчи и по-конкретно температурното им въздействие влияят неблагоприятно върху електрониката - аудиотехника, компютри, съобщителна техника. През зимата силно остъклените повърхности от сградите са един "добър" начин да се отоплява околното пространство. Топлинните загуби са големи и поддържането на нормална температура в помещенията е свързано с неоправдано високи разходи. От друга страна, прозорците по ниските етажи на сградите ги правят уязвими от проникване или вандализъм, дори и когато са защитени с решетки.
Голямогабаритните прозорци имат и друго неблагоприятно качество - при нагряване или при рязка промяна на температурата развиват напрежения, които могат да доведат до счупване и нараняване на хора извън или вътре в сградата. И, без да звучи по холивудски, не може да не се спомене друг неблагоприятен елемент на богато остъклените сгради - съвременните методи за шпионаж дават възможност през прозорците да бъде "източена" ценна за конкурентни фирми информация от вашата компютърна система.
Въпреки проблемите връщане назад в архитектурата не е възможно. Просто е необходимосистемата да бъде придвижена към нейното равновесно състояние. Във високотехнологичните страни решение на проблема е намерено и отскоро то се прилага и у нас.
Неблагоприятните последствия от силното остъкляване могат да бъдат коригирани и в голяма степен отстранени посредством облепване на прозорците със специално предназначени за това фолия. Те са най-различни видове - едни въздействат диференцирано, елиминирайки отделни проблеми, а други са с комбинирано действие, за комплексно решение. Технологията на производство на тези фолия също се развива.
Класическият метод за производство
на защитни фолия за стъкла се състои в отлагане на тънък слой метал върху тънък прозрачен полиестерен лист чрез изпаряване на алуминий. В този случай адхезията не е гарантирана и това води до отлюспване на части от покритието. Този начин за производство създава условия за неравномерно нанасяне на металния слой, което води до видими оптически несъвършенства.
Използва се и друга, по-съвременна технология, която е идентична с тази, прилагана при производството на системите за защита лицето на астронавтите в открития космос. При тази най-нова технология, взависимост от търсената защита, от повърхността на метални плочи (например титан) в аргонова среда, се избиват молекули, които контролирано и равномерно се "впиват" в повърхностния слой на полиестерно фолио. Така се получава гарантирана, оптически хомогенна среда, като металният слой е неотделим от повърхността на фолиото. Предлаганите фолия се разделят в няколко функционални групи.
Фолия за защита от топлинните слънчеви лъчи
Тези фолия се поставят отвътре на стъклото и силно намаляват лъчите от инфрачервения спектър от 57 до 77%. Те могат да бъдат и с огледален ефект, гледани отвън, както и да бъдат тонирани в различни нюанси. Те допринасят значително към климатизирането на помещенията. В много от случаите представляват алтернатива на скъпоструваща и с високи експлоатационни разходи климатична инсталация. Когато тя е налице пък, намаляват разходите при нейната работа и повишават ефекта от използването й.
Селективни слънцезащитни фолия
Това е една наистина добра възможност за запазване прозрачността на стъклата, като същевременно селективно се филтрират нежеланите лъчи. Тези фолия спират избирателно ултравиолетовите и инфрачервените лъчи, като пропускат лъчите от видимия спектър. Така сградата няма да прилича на разузнавателна служба и в същото време ще има осигурен комфорт. Към категорията на селективните фолия се предлага и специална серия двойно рефлектиращи фолия. При тях е избегнат неприятният ефект на огледалните повърхности, когато при тъмна външна среда и осветено помещение прозорците се превръщат в огледала и през тях е невъзможно да се гледа навън.
Специализирани фолия за магазини и изложбени зали
Тези фолия спират 100% деструктуриращите ултравиолетови лъчи. Особено са полезни за облепване на витрини на магазини, изложбени зали, галерии, където промяната в цвета на стоки и предмети би довело до значителни финансови загуби.
Декоративни фолия
Тези фолия предлагат широки възможности за оформяне интериора на офиси, магазини, домове. Част от тях са напълно непрозрачни, което ги прави подходящи за облепване на помещения, изискващи пълна тъмнина: складове за специални материали, фото-лаборатории и др.
Фолия за защита срещу счупване на стъклата
Острите парчета на счупеното стъкло, често срещан случай в ежедневието, могат да създадат сериозни неприятности на хората и да увредят предметите. Ето защо тези фолия освен слънцезащитната си функция могат да задържат стъклените парчета в случай на счупване и да предотвратят нещастия. Те са особено подходящи за прилагане във фоайета, където вероятността от възникване на течение е голяма, в детски градини, училища, където практиката показва, че прозорците често стават жертва на детското невнимание.
Фолия за брониране на стъкла
Тази серия фолия рязко повишават устойчивостта на прозорците срещу счупване с камък или друг твърд предмет. Възпрепятстват бързото проникване в помещенията. Повишават устойчивостта на прозорците срещу ударна вълна от взрив, при възникнал пожар препятстват притока на кислород и спомагат за ограничаване на щетите от него. Тези фолия са с дебелина 300 микрона и имат устойчивост на разкъсване до 44 кг/см. Екпериментите, а и практиката показват, че тези фолия успешно защитават прозорците от проникване на запалителни "гранати", известни като "коктейл Молотов". Освен това важно е да се отбележи, че фолията могат да бъдат с интегрирана слънчева защита от по-горе изброените типове.
Фолия за защита срещу електромагнитни излъчвания
Нормалното стъкло е напълно прозрачно за електромагнитните вълни. Известен факт е, че мониторите на компютрите и кабелите, които осъществяват връзката с тях, са източник на силно електромагнитно излъчване. Това излъчване носи информация, която лесно може да бъде прихваната от нуждаещите се от нея. Колкото и екзотичен да изглежда този проблем, ние винаги оставаме слепи за такъв акт, разбира се, ако има някой заинтересован от информацията, с която работим. Облепването на стъклата със специалните фолия редуцира степента на излъчване с 93% и така практически елиминира възможността от подслушване.
Фолията за стъкла предлагат както селективни, така и комплексни решения на проблемите, свързани с остъклените части на сградите, в това число и дома. Съвременните технологии за производство дават възможност за защита от слънчевото греене при запазена естетика, повишават комфорта, намаляват разходите за климатизация през лятото, намаляват термичните загуби през зимата, удължават живота на интериора, осигуряват защита от проникване. Най-важното всъщност е, че употребата на защитните фолия за стъкла в условията на силно остъклените сгради или части от дома може да възстанови равновесието в системата, предлагайки комфорт на по-високо ниво на разумна цена.
Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА