Last news in Fakti

6 Януари, 2014 13:19 1 695 0

Насрочиха делото за убийството на аксаковския бизнесмен

  • аксаковския бизнесмен-
  • борислав енев-
  • димо стоянов-
  • вуйчо-
  • племенник-
  • убийство

За съдебното заседание на 30 и 31 януари ще бъдат призовани 48 свидетели и 9 вещи лица

Насрочиха делото за убийството на аксаковския бизнесмен - 1
Снимка: ВОС

Варненският окръжен съд насрочи наказателното дело срещу Димо Стоянов, подсъдим за убийството на своя вуйчо Борислав Енев, за последните два дни на януари, съобщиха от пресцентъра на съда. В края на миналата година прокуратурата повдигна обвинение на 27-годишния племенник на убития за това, че на 7 ноември 2012 година в Аксаково с користна цел и предумишлено е умъртвил Борислав Енев.

В обвинителния акт са изяснени бизнес отношенията между двамата родственици в ТД "МА-БС Инвест" ООД, създадено през 2007 година от Енев и други лица. 4 години по-късно бизнесменът и съдружникът му прехвърлили дружествените си дялове на Димо Стоянов, който станал собственик и управител на ТД.

Енев прехвърлил цялата си лична собственост на името на племенника си, но независимо от всичко дейността на дружеството се развивала и контролирала от него самия. Обвинението посочва, че ТД било печелившо, като в края на 2011 година касовата наличност била 1 362 000 лв., а неразпределените печалби от минали години били повече от 3 млн. лв.

Роднините обитавали и общ 4-етажен дом в Аксаково. Единственият, който имал ключове за жилището на Енев, бил Димо Стоянов. Сутринта на 7 ноември двамата изяснявали наличността на средствата във фирмените сметки. Според обвинението, без знанието на Енев, племенникът му похарчил 39 000 лв. на дружеството за свои лични потребности, както и за семейството си.

В обвинителния акт се твърди, че решението за извършване на престъплението е било провокирано от искането на Енев да му бъде предоставено извлечение за наличностите по сметката на фирмата, както и липсващите средства. Користната цел прокуратурата съзира във факта, че Стоянов оставал едноличен собственик на ТД с множество активи, средства, недвижими имоти, с добре развита търговска дейност, с множество бизнес контакти, с различни партньори, включително и в чужбина.

С много подробности и до минути в обвинителния акт е разчетено времето на всеки един от хората, с които Енев е имал контакти във фаталния ден, както и на разговорите и срещите му с подсъдимия Стоянов. В резултат на уговорената от сутринта между двамата среща, в 14,01 мин. бизнесменът съобщил по телефона на племенника си, че вече се е прибрал в дома си и го очаква.

Според обвинителния акт, след като двамата се озовали в коридора на жилището на Енев, Димо Стоянов извадил пистолет и го насочил към вуйчо си. Виждайки оръжието, бизнесменът направил опит да се предпази, като влязъл в хола и затиснал с тялото си стъклената врата. Племенникът стрелял през стъклената преграда в главата на родината си, който се строполил и за минути починал от кръвозагуба.

Обвинението твърди, че 10-15 минути след 14,00 часа Димо напуснал дома на вуйчо си, като заключил единствено външната врата, вкарал лепило в бравата и заедно със своя шофьор потеглил към „Метро“. Минути по-късно пред дома на бизнесмена, заради предварително уговорени срещи, пристигнали негов бизнес партньор и работници от фирма, която трябвало да ремонтира вратите в дома му. Всички опити да се свържат с Енев по телефона били напразни.

На следващия ден, след като и други хора безуспешно се опитвали да влязат във връзка с Енев, помолили племенника му да организира влизане в жилището на бизнесмена. Едва тогава било открито простреляното тяло на Борислав Енев.

СМЕ установила, че причина са смъртта на бизнесмена е острата анемия, предизвикана от кръвоизлив в мозъка, в резултата на куршума, пронизал лицето му. В обвинителния акт се посочва, че по обтривките, иззети от ръцете на Стоянов, както и от дрехите, с които е бил облечен във фаталния ден, не е установено наличие на нитроцелулоза. Не е намерено и оръжието, с което е убит бизнесменът.

Пресслужбата на съда припомня, че Димо Стоянов е в ареста от 12 ноември 2012 година. Подсъдимият многократно е искал мярката му за процесуална принуда да бъде изменена в по-лека, но съдът не е намирал достатъчно сериозни основания да го направи. В края на миналата година и след внасяне на обвинителния акт в съда, ВОС за пореден път остави без уважение молбата на подсъдимия. От самото начало на следствените действия Стоянов не признава вината си и се възползва от правото да не дава обяснения.

За съдебното заседание на 30 и 31 януари тази година ВОС ще призове 48 свидетели и 9 вещи лица от София, Варна и други градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА