Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 14:18 3 724 0

Откриха съкровището на Иван Шишман

  • съкровище-
  • иван шишман-
  • овчаров-
  • фандъкова-
  • петрунова-
  • археология-
  • урвич
Откриха съкровището на Иван Шишман - 1
Снимка: БГНЕС

Открито е съкровището на Иван Шишман при археологически проучвания на крепостта "Кокалянски Урвич" край София. Това съобщиха  ръководителите на екипа проф. Николай Овчаров и доц. Бони Петрунова.  Специален гост на пресконференцията беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

Съкровището представлява 18 монети от времето на Цар Иван Александър, баща на Иван Шишман. Те са намерени в притвора на църквата "Свети Илия". Предполага се, че са били стотици, но голяма част е била намерена и иззета от иманяри.

Според проф. Овчаров монетите са заровени между 1371 и 1372 г. в притвора на крепостта. Относно това, че титулува намерените 18 монети като съкровище, Овчаров заяви, че това е една закачка с най-популярната легенда за Урвич, според която там е заровено съкровището на Иван Шишман.

Първите разкопки на крепостта са правени през 1969 г от проф. Димитър Овчаров. През 2008 г. с проект към Столична община са отпуснати средства, а през 2011 г. Археологическият институт печели нов проект "Урвич – последната крепост на Шишмановци".

 

Урвич (известен още като Кокалянски Урвич, заради най-близко разположеното село - Кокаляне) е средновековна крепост в землището на село Панчарево, наследник на историческото село Главишево. Разположена е на десния стръмен бряг на река Искър, в Лозенската планина, на рида "Средобърдие", на около 20 км от центъра на София по пътя за Самоков. В този район реката образува живописен меандър, който е обявен за природна забележителност.

Крепостта е построена вероятно през 13 век по време на Втората българска държава и в нея Цар Иван Шишман, наричан от местното население Ясен е водил последните си битки срещу османските нашественици. Той е прокарал и на него е кръстен и панорамния път в подножието на Витоша - от Бояна, през Драгалевци, Бистрица и Панчарево, през Кокаляне и местността "Просеченик", до устието на река Ведена при вливането ѝ в Искър - „Цар Ясенов път“, чрез който „Урвич“ е установявал постоянна връзка с витошките крепости „Бистрица“ и „Батил“ - Бояна. В този район е пресечната точка на планините Лозенска, Плана и Витоша, където при Дяволския мост, срещу местността Урвич е имало стражеви кули и подвижен мост за достъп до крепостта.

След като България е завладяна от османската империя, крепостта е опожарена. Тя се възражда години по-късно, при това с манастир, смята Овчаров. Данни за това археолозите са имали от Паисиевата "История Славянобългарска" и сведение от Италия. Църквата на крепостта е поправена XV – XVII век и около нея се развива манастир, уточни Николай Овчаров.

Урвич трябва да се превърне в обект на културен туризъм за София и част от културен маршрут около столицата, подчерта проф. Овчаров. "След като успяхме да развием такъв тур в Родопите, можем да го направим и в София", посочи археологът.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че в местността може да се развива поклоннически и екотуризъм. Тя и професорът са обсъдили и възможността църквата "Св. Илия" при крепостта Урвич да бъде възстановена изцяло.

Йорданка Фандъкова очаква и в бъдеще експертите и учените да разработят и културни маршрути. "София има възможности да се превърне в туристическа дестинация, в лидер в културния туризъм", каза кметът.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА