Last news in Fakti

27 Май, 2012 14:41 7 188 0

Откриха двореца на хан Омуртаг?

  • хан омуртаг-
  • археология-
  • дворец-
  • силистра

Учен твърди, че замъкът се намира на брега на Дунав в Силистра

Преславният дворец на Омуртаг, за мястото на който историците спорят повече от 100 години, е открит. Твърдението е на проф. Георги Атанасов, който е убеден, че дворецът се намира под 140-годишен дъб на брега на Дунав в Силистра, съобщи ТВ7.

Първият сериозен аргумент на професора е голямата сграда от 9 век, с мощни зидове и кули, открита преди 30 години. Проф. Атанасов привежда и други аргументи в защита на тезата си – още през миналия век в Силистра са намерени четири надписа на хан Омуртаг и хан Крум, а на 12 м от двореца на е открита баня, идентична с баните в двореца в Плиска и в аулата на хан Омуртаг.

Разкопките отпреди 30 години не са продължили заради стогодишен дъб, който става притегателно място за силистренци. Според преданието, който се допре до дървото, добива сили.

Дали вековният дъб или здравият дух на някогашните българи лекува болните ни съвременници, никой не може да каже. Професорът археолог обаче мечтае скоро с модерни уреди да бъде потвърдено, че именно на това място е дворецът на Омуртаг.

Хан Омуртаг е български владетел, син на хан Крум. Управлява България от 814 до 831 г. През 815 г. владетелят сключва мирен договор с Византия, части от когото намираме в Сюлейманкьойския надпис (на старото име на село Сечище, Шуменско). Договорът е сключен за период от 30 години и е спазван и от двете страни. Омуртаг успява да довърши административната реформа, започната от кан Крум. Той разделя държавата на военно-административни области, наречени комитати, управлявани от комити, с което окончателно е сложен край на двойнствеността в държавата и на автономията на славянските племена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА