Last news in Fakti

14 Април, 2012 13:22 3 927 0

Дворецът на първите Асеневци се руши

  • велико търново-
  • дворец-
  • асеневци-
  • трапезица-
  • археология

Разруха на Трапезица

Дворецът на първите Асеневци на хълма Трапезица във Велико Търново се руши. Вече няколко години откритите обекти не се консервират, поради липса на пари. Дъжд, вятър, сняг и слънце унищожават завинаги наследството на царете, оцеляло през вековете. След тежката зима, някои от сградите вече са в критично състояние, предаде бТВ.

В края на 12 век на хълма Трапезица е изграден военноадминистративен ансамбъл от първите Асеневци. Разкопките започват преди 5 години. През 2010 година за последно частично се консервират някои от сградите.

Автентични зидове, оцелели повече от 800 години в земята, но в момента и с просто око се вижда, че те се рушат.

Първите проучвания на хълма са в началото на миналия век. Тогава са открити църкви със стенописи в много добро състояние, които обаче не били консервирани. Сега можем да видим само фрагменти, а величието на средновековната зографска школа е изгубено завинаги.

В отговор Министерството на културата обясни, че тази година заявки за археологически разкопки са направени за 96 обекта в страната, които ще бъдат финансирани според възможностите. Министерството е спечелило европейски проект за близо 5 милиона лева, с които ще бъдат изградени подпорна стена, туристическа инфраструктура и художествено осветление на Трапезица.

Трапезица е хълм, намиращ се в близост до Велико Търново. Тя е втората крепост на вътрешния град на Средновековен Търновград (Велико Търново). Намира се на десния бряг на р. Янтра, северозападно от Царевец. Ппредствалява естествена крепост, заобиколена от трите си страни от реката. Някога върху стръмните скали се издигали високи стени с бойници и кули.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА