15 Март, 2012 12:50 4 690 2

Ивайловград спечели европари за Вила Армира

  • вила армира-
  • ивайловград-
  • археология-
  • римска епоха
Ивайловград спечели европари за Вила Армира - 1
Снимка: Община Ивайловград

Възстановяването на уникалната римска вила „Амрира“ край язовир „Ивайловград“ ще продължи с европейски пари. Община Ивайловград е спечелила проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ за втория етап за ремонт на антична Вила Армира, съобщи за Факти.бг кметът на общината Диана Овчарова.

Римската вила е открита при строителството на язовир „Ивайловград“ през 60-те години на миналия век. Тя представлява най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи.

Предлолага се, че дворецът е построен през втората половина на I век сл. Хр. от виден тракийски аристократ. Внушителната двуетажна сграда се простира на площ 2132 кв.м – с панорамна тераса и много помещения (спални, приемни, зала за пиршества, стаи за гости, работни дневни за жените, баня и др.).

Проектът е за срок от 2 години и е на стойност 1.8 млн. лева.

Археологическият обект се посещава от български, гръцки и турски туристи, похвали се Овчарова.

Диана Овчарова, която седна в кметския стол от есента, отчете и няколко спечелени проекта за европейско финансиране. Сградата на детската градина в Ивайловград също ще бъде ремонтирана с европейски пари, обучават се и служители на Общината по ОПАК.

Язовир „Ивайловград“, който се стопанисва от държавно предприятие „Язовири и каскади“, е абсолютно безопасен, намира се под постоянно наблюдение и не представлява опасност за хората, увери градоначалникът.

„Предприехме действия за изготвяне на програма, по която бяха направени огледи на обектите. Да, имаше няколко диги, които бяха разрушени от дъждовете. Сериозна опасност няма“, заяви Овчарова.

Община Ивайловград е помогнала с техника, събиране на дрехи и помощи при бедствието в съседната община Харманли и преливането на язовир „Иваново“, който заля с. Бисер.

42 незаконни постройки около язовир „Ивайловград“ вече са премахнати, съобщи още Овчарова. По-често собствениците на обекти извън закона предпочитат сами да ги премахнат.  Става дума за елементарни постройки, а не за грамадни вили, които са  построени от местните хора за отдих край водния басейн.

Регионалната дирекция по строителен контрол е издала 82 заповеди за събаряне на незаконни постройки край язовир Ивайловград.  Освен тях, като кмет на общината, Диана Овчарова е издала 72 констативни протокола за събаряне на останалите незаконни постройки. Предстои да се премине към процедура по принудително събаряне, за което днес и утре в община Ивайловград ще се направи анализ.

Т.нар. „Весело село“ и неговите големи митничарски къщи не се включва в тези заповеди.

Диана Овчарова играе и в местния театър. „Културата и театърът са в мен. Работя и като председател на читалището за повече от 10 години

В началото на юни отново ще има Национален тракийски събор.

Безработицата в общината е 20 процента според Бюро по труда – Свиленград. Ето защо община Ивайловград е сключила договор по програмата за развитие на човешките ресурси за обучение на 60 озеленители. Други 15 души ще се обучават за поддържане на пътища. Освен това, ще се удължи и срокът на програма „Личен асистент“ за 46 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свастики

    1 0 Отговор
    На мозайките в тази римска вила има изобразени десетки, а може би стотици свастики. Свастиката е най-древният и най-разпространен символ за щастие в цял свят, преди евреите да го забранят и да почнат да вкарват в затвора. Виждал съм също в музея във Варна преди 3 години тракийки глинени вази 4 век пр.н.е. с 3 свастики наляво и една надясно.
  • 2 Турбоманя

    0 0 Отговор
    "Язовир „Ивайловград“...не представлява опасност за хората, увери градоначалникът."
    - Е то е достатъчно да се види и на картата, че водите на река Арда въобще не минават през Ивайловград... ама нали трябва да се отчита дейност....
    Иначе е хубаво да се 'наливат' пари в малките градчета, за да не западнат съвсем, въпроса е 'стопаните' на тези европари да не прекалят с рефинансирането на своите сметки, та да остане нещо и за самия проект ;-) ... аааа да, щях да забравя - свастиката наистина е 'щастлив' символ, но просто се свързва със смъртта (както и числото 13, но това е друга тема) под 'изпънатата ръка' на Хитлер.