Last news in Fakti

3 Януари, 2013 14:36 9 872 0

Простихме се с Домна Ганева - актьорската Майка Кураж

  • домна ганева-
  • поклонение-
  • почина-
  • съюз на артистите в българия
Простихме се с Домна Ганева - актьорската Майка Кураж - 1
Снимки: БГНЕС

Поклонението пред голямата актриса Домна Ганева събра днес стотици актьори, близки и приятели в храма „Свети Седмочисленици“.Сред тях бяха двама председатели на Съюза на артистите в България – настоящият Христо Мутафчиев, който продължава геройски да преборва последиците от тежкия инсулт, и бившият – Стефан Илиев.

„Отраснал съм с приказките, които съм слушал в захлас в изпълнение на Домна Ганева по радиото“, сподели в тъжния за цялата гилдия миг Мутафчиев. Сред опечалените бе и актрисата Силвия Лулчева, която си припомни, че в деня на нейното назначение в Младежкия театър са подготвяли документите за пенсиониране на Домна Ганева. Тя и до днес няма смелост да се нарече нейна духовна приемница, но е убедена, че в това съвпадение има нещо символично.

В момента усещам единствено болезнената загуба и непреодолимата липса на човек, който не може да бъде заменен от никого, благодарна съм, че в нейно лице имах приятел и подкрепа, каза Силвия Лулчева. „Домна Ганева си отиде в края на една година, в която се разделихме с мнозина от лордовете на българския театър и кино. Убедена съм, че сега те я чакат да я посрещнат там горе, за да направят прекрасен спектакъл в небесния театър“, развълнувано откликна Лулчева и нарече Домна Ганева Майка Кураж, която навярно е избързала да напусне този свят, за да извоюва от Всевишния милост и мъдрост за всички нас.

Сред актьорите, дошли да изпратят изключителната актриса в последния й път, бяха много сегашни и бивши нейни колеги от Младежкия театър, който от няколко години носи името на един от най-забележителните ни артисти – съпруга на Домна Ганева Николай Бинев. Между тях бяха Йорданка Кузманова, Стефан Мавродиев, Георги Кадурин, Васил Димитров, Малин Кръстев, Владимир Пенев. Неотлъчно до ковчега на майка си беше синът на Домна Ганева и Николай Бинев - Велизар Бинев, който също е актьор.

Цветана Манева, Илка Зафирова, Слава Рачева, Лидия Вълкова, Николай Николаев, Валери Йорданов, Ути Бъчваров и мнозина още също положиха цветя, за да изкажат седна почит на актрисата, която си замина от този свят на 77-годишна възраст на 30 декември, покосена от инфаркт след тежко и продължително боледуване.

По изрично желание на самата Домна Ганева тя ще бъде кремирана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА