Last news in Fakti

14 Декември, 2021 13:08 2 546 8

България получи обратно изнесени иманярски находки (СНИМКИ)

  • наим-
  • бан-
  • монети-
  • находки

Върнатите предмети включват над 600 монети, накити, различни фигурки и др.

България получи обратно изнесени иманярски находки (СНИМКИ) - 1
Снимки: НАИМ

На 14 декември, вторник, Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) получи за фонда си иманярски находки, върнати в пределите на Р България. Официалното събитие се състоя в Централната зала на НАИМ в присъствието на ръководството на НАИМ при БАН и представители на Министерството на културата, ГДБОП и експерти от института с музей.

Става дума за близо 700 предмета, открити във Великобритания, благодарение на успешните действия на ГДБОП и Министерство на културата и съвместното им сътрудничество с чужди служби, ЕВРОПОЛ и ИНТЕРПОЛ. Находките имат разнообразен произход като обекти и хронология, което разкрива сериозно организирана дейност за износ на ценности.

„За първи път колекция от такъв мащаб се връща в Националния археологически институт с музей. Предстои ни работа по определяне автентичността на предметите. От една страна, основният проблем със спасени находки е изваждането им от контекста. Липсата на информация къде и при какви обстоятелства са намерени, ограбва тяхната история и познанието за културно-историческото ни наследство. От друга, разпространението на фалшификати става все по-масово и България се превръща в източник за фалшиви ценности“, сподели доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН.

Върнатите предмети включват над 600 монети, сред които болшинството са от римско време, но с различен произход и широк времеви диапазон – републикански, императорски и провинциални. Открояват се златни гръцки статери. Сред находките са още бронзови накити (фибули, пръстени и други), фигурка на конник и др. Предметите са оценени на десетки хиляди лева. Експертизата им е извършена от английски и български специалисти в Британския музей.

Прибирането у дома на това национално богатство става възможно в рамките на Директива 93/7 на Съвета (ЕИО) от 15 март 1993 г., която осигурява механизми и процедура за връщането на защитени културни ценности, незаконно изнесени от държави-членки на ЕС. Предметите са открити от полицията в Кент в специален тайник в автомобил на български гражданин в края на 2020 г. Установено е, че това са археологически културни ценности с произход от България, обект на незаконен износ от страната. Иззетите предмети са върнати на представители на Министерство на вътрешните работи и Министерство на културата през юли 2021 г. след приключване на съдебните дела във Великобритания.

След официалното им връщане, находките ще преминат процедура по установяване на автентичността и ще станат част от фонда на НАИМ при БАН.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    12 2 Отговор
    Да бе... Когато англичаните върнат на Гърция античните статуи , тогава ще върнат и на нас нещо ценно... Тези монети , стават за да си ги вържете на кучето... За да стане куче - медалист... Каквото е било ценно , е било пробрано... С тези боклуци , българските , и английските служби , отчитат дейност...
  • 2 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Английските измамници ни връщат това, което няма стойност за тях.

    Коментиран от #5

  • 3 Ветеран от Протеста

    2 2 Отговор
    Тва на Черепа Божков Организираните Иманяри...Е ,нема вече хляб там...Даде фира,завалията....
  • 4 Русенец

    3 0 Отговор
    Кой знае колко голяма част от културното ни наследство е изнесено от иманяри. А колко е разпиляно от османските нашествия? Днес намираме трохи, останали след варващината.
  • 5 Русенец

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Павел пенев":

    Една плочка с надпис може да е по-ценна и от сандък със злато. Един надпис може да докаже писменост, език, религия, култура. Може да преобърне представите за древен народ и произходът на друг, след него.
  • 6 Петко

    6 0 Отговор
    Оправете си законите и всички иманярски находки ще си остават в България , трябва държавата да си ги копува от иманярите , а не разни дилъри и бивши агенти на Държавна сигурност да ги пласират зад граница и да печелят от историята ни.

    Коментиран от #7

  • 7 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Петко":

    Докато предпочитат да рекетират търсача ще е така батко.Все проблема им е иманярите,а за недекларираните ценности не се говори.А те къде изчезват? Защо археолозите декларират малка част от намереното и другото се губи?Аз като един търсач бих предпочел всичко да се дава на държавата срещу процент.Иначе за какво да давам?Тя ли ми плаща горивото,а техниката?Защо в Англия не е така?

    Коментиран от #8

  • 8 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хаха":

    Да не говорим че голяма част от тези уж големи открития на “археолозите” се дължат на “ иманярите”