Last news in Fakti

13 Април, 2023 13:58 4 455 6

Откриха удивителен начин, по който са се забавлявали маите (ВИДЕО)

  • маи-
  • маите-
  • древност-
  • древна цивилизация-
  • древна игра-
  • каменна плоча-
  • табло

Археолози откриха каменна плоча, за която смятат, че е на най-малко 1200 години

Откриха удивителен начин, по който са се забавлявали маите (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози в Мексико са открили детайлно резбован камък, който според тях е бил използван като табло за резултата при пелота - игра с топка, практикувана от маите преди стотици години, съобщи Би Би Си.

Кръглата каменна плоча е намерена в археологическия обект Чичен Ица и се смята, че е на възраст най-малко 1200 години. В центъра са изобразени двама играчи с пищни покривала за глава, заобиколени от йероглифен надпис. В момента експертите анализират писмеността, за да разшифроват евентуалното ѝ значение, пише БТА.

Камъкът с тегло 40 кг е намерен от археоложката Лизбет Беатрис Мендикут Перес в архитектурен комплекс, известен като „Каса колорада“. Това е най-добре запазената от сградите, заобикалящи главния площад в предколумбовия град Чичен Ица. Експертите смятат, че камъкът е украсявал арката на входа на комплекса в края на 800-те или началото на 900-те години.

Камъкът е намерен с лицето надолу на половин метър под земята, където се предполага, че е паднал при срутването на арката. Националният институт по антропология и история на Мексико обясни, че 40-килограмовият камък представлява ценна и необичайна находка. „Рядко се намира йероглифна писменост на този обект на маите, а още по-рядко - пълен текст. Това не се е случвало от 11 години“, разказва археологът Франсиско Перес Руис.

Екип от специалисти по иконография, ръководен от Сантяго Собрино Фернандес, идентифицира двете централни фигури като играчи на пелота, единият от които носи украса за глава с пера, а другият - за когото се предполага, че е неговият противник - носи така наречения „змийски тюрбан“. Мъжът със змиите, които се плъзгат около главата му, изглежда също носи и защитната екипировка, характерна за играчите на пелота. Пелота е отборна игра, която се играе с тежка гумена топка на специално игрище. Смята се, че тя е на около 3000 години и се е играла в цяла Мезоамерика.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прометей с гащи от Скопие

    16 0 Отговор
    Слаба ракия са маите. В северната част на Македония,от векове тече як купон!
  • 2 хах

    13 0 Отговор
    а пък, древните македонци по това време са играели на електронни игри в мрежа. Други археолози открили достанционно с бутон "Нетфликс" и "М тюб", което предполага, че са разполагали с интернет и интерактивна телевизия,така че не ми ги хвалете тези маи. Макетата са били на светлинни години.
  • 3 Механик

    9 0 Отговор
    ЧИченИца от Чичен Ица, кво прави? Збавлява ли дъртите бандюги в затвора. Или го пуснаха, ама не е политкоректно да се пише за това?
  • 4 Русенец

    5 0 Отговор
    Да питат македонците, те ще им обяснят.
  • 5 тиквенсониада

    6 0 Отговор
    И Мата Хари откри начин , по който се е забавлявал Бойко Борисов - да събира и пази , кюлчета и евро в чекмеджета. Даже и снимки направи и ги показа на всинца ни ! Разкажете и за това де !
  • 6 ЧЕКМЕДЖЕ

    5 0 Отговор
    Пък Бойчо се забавлява с мис Бикини и други манекенки п0 списък !