2 Декември, 2014 11:42 2 925 1

Вирусът на ХИВ става все по-безобиден

  • хив-
  • вирус-
  • безобиден-
  • изследване

Някои учени смятат, че съвсем скоро няма да има нужда да се страхуваме от СПИН

Вирусът на ХИВ се развива, за да стане по-малко смъртоносен и по-малко инфекциозен, сочи ново мащабно научно изследване.

Екипът от университета Оксфорд показва как вирусът се "разводнява", като така се адаптира към имунната ни система.

Учените заявяват, че е необходимо повече време на ХИВ инфекцията да причини СПИН и че промените във вируса може да помогнат в усилията за ограничаване на пандемията. Някои вирусолози предполагат, че вирусътдори може да стане в крайна сметка "почти безобиден", тъй като продължава да се развива.

Повече от 35 милиона души по света са заразени с вируса на ХИВ и в телата им се води опустошителна битка между имунната система и вируса.

ХИВ е майстор на маскировката. Той бързо и без усилие мутира, за да избегне и да се адаптира към имунната система.

Въпреки това, от време на време ХИВ заразява човек с особено силна имунна система.

"[Тогава] вирусът е в капан между чука и наковалнята, той може да бъде размазан или да направи промени, за да оцелее и ако трябва да се промени, ще трябва да понесе и последиците от това", казва проф Филип Гоудер, от Университета Оксфорд.

"Цената" е намалената способност на вируса да се възпроизвежда, което от своя страна го прави по-малко заразен и означава, че е необходимо повече време да причини СПИН.

След това този отслабен вирус се разпространява към други хора и така всяко следващо поколение е все по-слабо и слабо.

Екипът от Оксфорд показа как този процес се случва в Африка като сравнява Ботсвана, която имаше сериозни проблеми с ХИВ дълго време, и Република Южна Африка, където ХИВ пристигна десетилетие по-късно. 

"Това е доста поразително. Можете да видит, че способността да се възпроизвежда е 10% по-ниска в Ботсвана отколкото в Южна Африка и това е наистина вълнуващо. Ние наблюдаваме как еволюцията се случва пред очите ни и е учудващо колко бързо се случва процесът. Забавя се способността на вируса да причини заболяване и това ще помогне за елиминирането му", обяснява професор Гоудер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ждяш

    0 0 Отговор
    не се притеснявайте , фармацевтичните гиганти ще го направят по смъртоносен