22 Август, 2024 14:57 3 405 7

Официално: Учените потвърдиха какво има във вътрешността на Луната

  • вътрешност-
  • ядро-
  • луна-
  • спътник-
  • небесно тяло-
  • космос-
  • изследване-
  • астрономия

Според астрономите лунното ядро е много подобно на това на Земята – с външен течен слой и твърдо вътрешно ядро

Официално: Учените потвърдиха какво има във вътрешността на Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Задълбочено изследване, публикувано през май 2023 г., установи, че вътрешното ядро на Луната всъщност е твърда топка с плътност, подобна на тази на желязото. Изследователите се надяват, че това ще помогне за разрешаването на дългогодишния дебат дали вътрешното сърце на Луната е твърдо или разтопено, и ще доведе до по-точно разбиране на историята на Луната – а оттам и на Слънчевата система.

Проучването на вътрешния състав на обектите в Слънчевата система се осъществява най-ефективно чрез сеизмични данни. Начинът, по който акустичните вълни, генерирани от земетресенията, преминават през и се отразяват от материала във вътрешността на планета или луна, може да помогне на учените да създадат подробна карта на вътрешността на естествения спътник на Земята.

Случва се да разполагаме с лунни сеизмични данни, събрани от мисията "Аполо", но тяхната разделителна способност е твърде ниска, за да се определи с точност състоянието на вътрешното ядро на Луната. Знаем, че има флуидно външно ядро, но какво обхваща то, остава предмет на дискусия. Моделите на твърдо вътрешно ядро и на изцяло течно ядро съвпадат еднакво добре с данните от "Аполо".

За да разберат това веднъж завинаги, Брио и колегите му събират данни от космически мисии и експерименти с лазерно измерване на Луната, за да съставят профил на различни лунни характеристики. Сред тях са степента на деформация на Луната от гравитационното ѝ взаимодействие със Земята, промяната на разстоянието до нея и плътността ѝ. След това те проведоха моделиране с различни видове ядра, за да открият кои от тях съответстват най-точно на данните от наблюденията.

Учените направиха няколко интересни заключения.

Първо, моделите, които най-много приличат на това, което знаем за Луната, описват активно преобръщане дълбоко в лунната мантия. Това означава, че по-плътният материал във вътрешността на Луната пада към центъра, а по-малко плътният материал се издига нагоре. Тази активност отдавна е предложена като начин да се обясни наличието на определени елементи във вулканичните райони на Луната. Изследванията на екипа добавят още една точка в "за" списъка с доказателства.

И те установиха, че лунното ядро е много подобно на това на Земята – с външен течен слой и твърдо вътрешно ядро. Според тяхното моделиране външното ядро има радиус от около 362 км, а вътрешното ядро - около 258 км. Това е около 15 процента от целия радиус на Луната. Вътрешното ядро, установи екипът, също има плътност от около 7 822 килограма на кубичен метър. Това е много близо до плътността на желязото.

Куриозно е, че през 2011 г. екип, ръководен от планетарния учен от НАСА Маршал Рене Вебер, открива подобен резултат, като използва тогавашните най-съвременни сеизмологични техники върху данни от Аполо за изследване на лунното ядро. Те откриват доказателства за твърдо вътрешно ядро с радиус около 240 км и плътност около 8000 кг на кубичен метър.

Тези резултати, казват Брио и екипът му, са потвърждение на тези по-ранни открития и представляват доста силна аргументация в полза на подобно на Земята лунно ядро. А това има някои интересни последици за еволюцията на Луната.

Знаем, че скоро след образуването си Луната е имала мощно магнитно поле, което е започнало да намалява преди около 3,2 милиарда години. Такова магнитно поле се генерира от движението и конвекцията в ядрото, така че това, от какво е изградено лунното ядро, има дълбоко отношение към това как и защо е изчезнало магнитното поле.

Освен надеждата на човечеството да се завърне на Луната в сравнително кратък срок, може би няма да ни се наложи да чакаме дълго за сеизмично потвърждение на тези открития.

Изследването е публикувано в списание Nature.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 2 Отговор
    Сега след като най после китайците стъпиха на Луната научаваме много неща за нея.
  • 2 Цъцъ

    26 1 Отговор
    Щом е железо, ромската космонавтика резко, ще достигне нови върхове!
  • 3 Извън Земен

    5 1 Отговор
    Като се прибера в Земен ще се видим
  • 4 Танев

    1 3 Отговор
    Пътят на образуването на планетите, влючая Луните е един и съи Горещия газов въртоп постепенно изстива, вследствие влиянието на околната Космическа температура - минус 273, 15 Целзиеви градуса. Първо тези с най-висока точка на втечняване, после одтаналите. Най-последни са газовете,. Разтопените Химически вещества потъват в дълбините на течногазовия въртоп, първо на-тежкиеу. същевременно ,при ХИМИчески реакции се образуват вещества. Магнетизма зависи от разликата на Скоростите на въртене на Твърдто ядро и Магмата около него. Скорота на въртене на Магмата определя Гравитацията.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Луна президент

    4 1 Отговор
    А във вътрешността на ретроградния Меркурий, кога ще открият какво има?
  • 7 Гръч

    5 1 Отговор
    Луната е малка планета доставена до земята,за да има рай за човеците,но те предпочитат ада