Last news in Fakti

26 Октомври, 2016 17:57 1 394 0

Армия от комари ще се бори със Зика

  • зика-
  • вирус-
  • комари-
  • бразилия-
  • колумбия-
  • борба

Рояци модифицирани комари ще бъдат пуснати в Бразилия и Колумбия

Армия от комари ще се бори със Зика - 1
Снимка АП/БТА

Армия от комари ще се бори с вируса Зика в Бразилия и Колумбия, двете държави най-тежко засегнати от епидемията, съобщава Би Би Си.

Учени планират да изпратят армия от милиони модифицирани комари в районите на двете южно американски страни.

Те твърдят, че необичайният подход е опит да се осигури "революционна защита" срещу заболявания като Зика и Чикунгуня.

Комарите са заразени с бактерия, наречена Wolbachia, която намалява способността им да разпространяват вируси сред хората.

Wolbachia е бактерия, която съществува естествено в природата и заразява 60% от видовете насекоми в света. Учените обаче твърдят, че тя е безвредна за хората.

Проектът, на стойност 18 млн. долара, се финансира от международна група дарители, сред които фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, правителствата на САЩ и Великобритания, както и местни правителства в Латинска Америка.

Новата идея за борба с коварния вирус ще бъде приложена на практика през 2017 г.

Факти.бг припомня, че на 1 февруари Световната здравна организация обяви епидемията от вируса Зъка за опасна за общественото здраве в световен мащаб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА